Go to top

Nieuws StaalRSS

Hier vindt u alle actuele zaken die wij de vermelding waard vinden op onze website. Nieuws vanuit onze organisatie, maar ook persberichten en nieuwtjes uit de staal branche.

 • Profipack: De leverancier voor verpakkings- en beschermingsmaterialenin de metaalindustrie

  Al meer dan 10 jaar staat Profipack bekend als dé leverancier van hoogwaardige verpakkings- en beschermingsmaterialen, speciaal ontwikkeld voor de eisen van de metaalindustrie. Gedurende deze jaren hebben we ons assortiment voortdurend uitgebreid en geoptimaliseerd om te voorzien in de groeiende behoeften van onze klanten in de metaalsector.

  Lees verder

 • Krogman Metals gaat de Nederlandse markt op!

  Krogman Metals BV wil uitgroeien tot een van de grootste en vooraanstaande leveranciers van lange en platte producten in Europa. Centraal in deze ambitieuze missie staat haar inzet om te voorzien in uitgebreide voorraadbeheerdiensten aan klanten door hun risico’s te beperken en naadloze operaties te garanderen. In gesprek met CEO Furkan Beltek over de snelle groei van Krogman Metals op de internationale markt en het plan om ook nationaal sterk te groeien.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - het corrosiebewustzijn, de ontwaking

  Naast de Nederlandse koningsdag kende de week van 22 april nog een heugelijke gebeurtenis. Sinds enkele jaren staat vierentwintig april immers gekend als de "World Corrosion Awareness Day", oftwel de "internationale corrosie-bewustwording dag". Nu, toegegeven, dat "gekend" staan moet uiteraard met enige korrels zout worden genomen. Op basis van mijn ervaring moet ik immers vastellen dat er nog heel wat bewustwording over de impact en oorzaken nodig is, zelfs in de industrie- en contructiewereld, laat staan de publieke opinie van het corrosieve thema wakker ligt. Bovendien zijn op het optreden van corrosie en de stoffelijke en lichamelijke schade die erdoor worden geleden iets om triest in plaats van feestelijk te worden

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Orbitaal lassen

  Bij orbitaal lassen wordt gebruik gemaakt van het wolfraam inerte gasproces, waarbij het basismetaal tot smelten wordt gebracht waardoor zich de lasverbinding vormt. Dat betekent dat er geen toevoegdraad nodig is. Tijdens het lassen vormt zich tussen de wolfraamelektrode en het werkstuk een boog.

  Lees verder

 • Chromin nodigt u uit voor gratis bezoek aan Food Tech Event 2024

  Op 15 en 16 mei 2024 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch weer het tweejaarlijkse Food Tech Event plaats, dé vakbeurs voor voedselproductie en -verwerking. Chromin is aanwezig om bezoekers te informeren over voedselveilige manieren om slijtage en corrosie te voorkomen en anti-kleefeigenschappen te verbeteren.

  Lees verder

 • Webblog: Zo schilder jij voordelig jouw woning in een industriële look!

  Ben jij van plan jouw woning te schilderen en wil je eens een nieuwe stijl uitproberen? Ga dan voor een industriële look. Door te kiezen voor RVS-onderdelen in je woning creëer jij een unieke look. In dit artikel geven wij de beste tips en inspiratie voor jouw woonproject. Ga bijvoorbeeld voor het schilderen van dit staal met goede, moderne verf

  Lees verder

 • Nabeschouwing Wire & Tube 2024

  Wat een beurseditie was dit! Met 1.500 exposanten uit 60 landen op 67.400 vierkante meter was het de grootste wire in haar bijna 40-jarige succesgeschiedenis in Düsseldorf; en dan de editie van Tube, die met circa 52.200 vierkante meter en 1.200 exposanten uit 54 landen de blik steeds meer op energie-efficiëntie en duurzaamheid richt.  In totaal waren er 2.700 exposanten in Düsseldorf aanwezig. Zij bewezen gedurende vijf beursdagen op rond de 120.000 vierkante meter netto tentoonstellingsruimte, dat de draad-, kabel-, buis- en pijpindustrieën en hun toeleveranciers voorbereid zijn op de toekomstige energie-gerelateerde uitdagingen. Het feit dat ze ook tot de meest systeem-kritische sectoren ter wereldwijd behoren, versterkt de positie van ’s werelds toonaangevende vakbeurzen in Düsseldorf. 

  Lees verder

 • Advanced Manufacturing Uw event in 2024!

  Het is zover, na 5 jaar staan Welding Week, Subcontracting en het nieuwe Metal  opnieuw voor u klaar!  Op 14, 15 en 16 mei komt de metaalsector van België en Nederland weer samen in Antwerp Expo. Op deze editie valt er naast de gekende las-en snijtechnologieën op Welding Week nog véél meer te ontdekken. Vanaf nu kan u ook op Metal oplossingen vinden voor al uw metaalbewerkingen. Op Subcontracting ontmoet u dan weer industriële toeleveranciers gespecialiseerd in metalen onderdelen en bewerkingen.

  Lees verder

 • Digitaal handboek "Materiaalgebruik in maritieme omgevingen"

  De maritieme sector vereist materialen die bestand zijn tegen zware omstandigheden zoals zout water en temperatuurschommelingen. Verkeerde keuzes kunnen leiden tot slijtage, corrosie en falen, wat kostbare reparaties en gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Het handboek biedt toegang tot de nieuwste inzichten en best practices, samengesteld door experts, en helpt bij het maken van de juiste materiaalkeuzes.

  Lees verder

 • Heleon Group verwerft meerderheidsbelang in Spin Pompen

  Heleon Group heeft een meerderheidsbelang verworven in Spin Pompen uit Assen. Spin Pompen blijft zelfstandig opereren en bouwt binnen Heleon Group haar marktpositie verder uit.  

  Lees verder

 • Enorme zaagcapaciteit Aludon nog verder uitgebreid

  Aludon loopt al bijna dertig jaar voorop in aluminium. Een aantal maanden geleden heeft het bedrijf in Drachten een cirkelzaagmachine aangeschaft. Daarmee is de zaagcapaciteit voor het recht en braamarm afkorten van aluminiumprofielen verder uitgebreid. Aludon is niet alleen specialist in de bewerking van aluminiumprofielen. Het bedrijf biedt ook ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarnaast biedt Aludon de mogelijkheid en ruimte voor de opslag van bewerkte of te bewerken profielen.

  Lees verder

 • Staaljournaal april 2024 - Noviostaal

  De staalprijzen zijn recentelijk verder gedaald vanwege de beperkte vraag naar staal, waardoor staalfabrieken actief op zoek zijn naar nieuwe orders. Deze daling heeft ook geleid tot aanzienlijk lagere prijzen voor verschillende grondstoffen, wat vaak hand in hand gaat. Over het geheel genomen lijkt het, ondanks de onzekerheden, niet onwaarschijnlijk dat staalfabrikanten vanwege diverse factoren zullen proberen om binnen afzienbare tijd hogere prijzen te verkrijgen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De slijtageweerstand verhogen van titaan

  Hoewel slijtageproeven niet tot de technologische proeven behoren, worden zij er toch meestal wel onder gerekend. De weerstand van een materiaal tegen slijtage bij rollende of glijdende wrijving wordt bepaald door bijvoorbeeld een proefblokje tegen een draaiende cilinder te drukken en na enige tijd de gewichtsvermindering te bepalen

  Lees verder

 • Hoog bezoek bij Arcus Nederland BV

  Op maandag 15 april heeft Arcus Nederland BV. de Staatssecretaris van Toeslagen en Douane, Aukje de Vries, welkom mogen heten tijdens haar werkbezoek aan de Koninklijke Staalfederatie.

  Lees verder

 • Webblog - Een kijkje naar stalen balkons en betonrot

  In de wereld van architectuur en constructie is roestvrij staal een ware icoon van duurzaamheid, sterkte en esthetiek. Van wolkenkrabbers tot verfijnde interieur details, roestvrij staal heeft een blijvende indruk achtergelaten in zowel functionele als decoratieve toepassingen. Hier duiken we dieper in op de eigenschappen van roestvrij staal, met aandacht voor het gebruik ervan in stalen balkons en de rol die het speelt bij het voorkomen van betonrot

  Lees verder

 • Must voor draad-, kabel- en buizenindustrie wire &Tube 2024

  Van 15 tot en met 19 april a.s. is Düsseldorf the place to be voor de draad-, kabel- en buizenindustrie wereldwijd. Met meer dan 2.600 exposanten uit 65 landen en ruim 120.000 vierkante meter beursvloer, - meer dan het dubbele van de editie van 2022 -, bevestigen wire en Tube 2024 opnieuw hun positie als internationale toonaangevende vakbeurzen voor deze industrie en hun toeleveranciers.

  Lees verder

 • Blog - Materialen die de keuken transformeren

  De keuken is voor vele mensen het hart van het huis, het is een ruimte waar functionaliteit en esthetiek samenkomen. In de keuken bereid je maaltijden voor, je maakt herinneringen en je ontvangt gasten hier. Om een keuken zowel functioneel als visueel aantrekkelijk te maken, spelen de materialen die je gebruikt een cruciale rol. Onder de vele keuzes die beschikbaar zijn, zijn aluminium, roestvast staal en staal prominent aanwezig. Laten we eens kijken naar hoe deze materialen worden toegepast in de moderne keukens.

  Lees verder

 • De Looper NDO - Wervelstroom als NDO inspectiemethode

  Wervelstroominspectie of Eddy Current Testing (ECT) genoemd, is een niet-destructieve testtechniek die zeer geschikt is voor het onderzoek van ferro- en non-ferro metalen op aanwezigheid van oppervlakkige lasfouten, scheuren, maar ook microstructuur, hardheid en in bepaalde gevallen zelfs sterkte.

  Lees verder

 • Nieuw! De ALURVS.nl Podcast - ESEF Technishow editie 2024

  In deze podcast worden de samenwerkingspartners van ALURVS.nl belicht die deelnemen aan de ESEF en TechniShow. Ontdek de laatste innovaties, slimme technologieën en duurzame ontwikkelingen op de TechniShow in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Dit evenement focust op 'De Toekomst van de Productiebranche', met een breed scala aan exposanten, live demonstraties en een unieke feature: een operationele fabriek in het speciale themagebied van Productieautomatisering.

  Lees verder

 • Wie staan er op de ESEF en de TechniShow 2024!

  De volgende relaties van ALURVS.nl preseteren zich op de ESEF en/of de TechniShow 2024. Lees hier in een kort overzicht wat deze bedrijven jullie bieden op dit event.

  Lees verder

 • Blog - De kracht van staal: een eeuwenoud materiaal

  Staal is een alledaags materiaal dat het fundament van een moderne samenleving over de hele wereld vormt. Van wolkenkrabbers tot bruggen, van auto’s tot keukengerei, staal is al eeuwenlang een onderdeel van ons leven. Maar wat maakt staal zo bijzonder en waarom blijft het een van de meest gebruikte materialen in de wereld?

  Lees verder

 • Blog - Nieuwe materialen en verbeterde kwaliteitsproducten omtrent aluminium

  Aluminium is een van de meest veelzijdige metalen die we kennen. Het wordt al jarenlang wordt gebruikt in verschillende industrieën, variërend van de luchtvaart tot de bouw en van consumentenelektronica tot voedselverpakkingen. Het lichte gewicht, de corrosiebestendigheid en de uitstekende warmtegeleiding maken aluminium een populaire keuze voor veel toepassingen

  Lees verder

 • Blog - Gietvloeren: De kunst van duurzaamheid en stijl

  In de wereld van moderne vloerbedekkingen, neemt de gietvloer een prominente plaats in. Deze naadloze oplossing, bekend om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid, heeft zich ontwikkeld tot een favoriet voor zowel woningen als commerciële ruimtes. Maar niet alle gietvloeren zijn gelijk. Arturo gietvloeren, o.a. aangeboden door Epoxywinkel, onderscheiden zich door hun unieke eigenschappen en superieure kwaliteit.

  Lees verder

 • Brand flatgebouw Valencia - constructie met aluminium platen was zeer brandbaar

  CAMPANAR - Het dodental van de brand in Valencia in Campanar is opgelopen naar tien. Inmiddels zijn brandweerlieden het pand binnengedrongen en zoeken daar naar lichamen van vermisten. Onder hen is een familie met een kind van drie jaar en een baby van twee weken oud.

  Lees verder

 • 16 inzendingen voor TechniShow Innovatie Award 2024

  Dit jaar hebben zestien bedrijven een innovatie ingezonden voor de TechniShow Innovatie Award. Deze prijs voor de meest baanbrekende innovatie in de maakindustrie wordt op donderdag 14 maart tijdens de vakbeurs TechniShow uitgereikt in Koninklijke Jaarbeurs.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Laserlassen van roestvast staal en andere metalen

  Het woord laser betekent 'Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation'. De lasermaterie kan zowel een vaste stof als een gas zijn. Voor het lassen wordt veelal een lasergas gebruikt dat een mengsel is van 60% CO2, 30% N2 en 10% He. De energie die een laserapparaat produceert, is een geconcentreerde monochromatische coherente lichtbundel met een hoge energiedichtheid

  Lees verder

 • 100 jaar Metabo: de innovatiegeest moet je elke dag opnieuw beleven

  "Building our World. Together.", dat is dit jaar, het motto in het jubileumjaar van de Duitse fabrikant van elektrisch gereedschap. Nu 100 jaar geleden op 19 februari 2024 hebben Albrecht Schnizler en Julius Closs de firma Schnizler G.M.B.H. opgericht, op de locatie van een voormalige brouwerij in het Zuid Duitse stadje Nürtingen.

  Lees verder

 • Nederlandse industrie put hoop uit dalende rente en gasprijs

  De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie is in januari flink verbeterd, van 44,8 in december naar 48,9, de hoogste score in een jaar tijd. De score is nog wel iets lager dan 50, en duidt dus op een geringe afname van de bedrijvigheid.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Een leiding heeft twee zijden

  Wat is dat voor een evidente, vanzelfsprekende titel? Uiteraard heeft een leiding twee zijden. Daar waar het doorheen de leiding getransporteerde medium – een vloeistof, een gas, een suspensie of nog een andere substantie – instroomt en daar waar dat medium weer uit de leiding stroomt

  Lees verder

 • Hoogste Nederlandse ESG rating voor Boal Group.

  BOAL Group, een toonaangevende partner voor bouwers en telers in de high-tech glastuinbouw, geïntegreerde solar oplossingen en specialist in in-huis geëxtrudeerd aluminium, heeft dit jaar opnieuw zijn positie als ESG-leider versterkt door te stijgen naar de 33e positie in de Global Top 50 ESG Risk Rating van Morningstar Sustainalytics, en bereikt daarmee de status van het hoogst genoteerde Nederlandse bedrijf

  Lees verder

 • Troostwijk Auctions - Faillissement Alhako Aluminiumindustrie metaalbewerkingsmachines

  Troostwijk Auctions - Faillissement Alhako Aluminiumindustrie metaalbewerkingsmachines

  Lees verder

 • Multi-inzetbare biokoolstof uit organische resten voor batterijen, landbouw en staal

  Wetenschappers van TNO hebben een methode ontwikkeld om biokoolstof te maken van organische reststromen uit de hout- en voedingsindustrie. Biokoolstof vervangt koolstof uit fossiele bronnen en kan ingezet worden voor de productie van staal en batterijen of dient als alternatief voor veen in de tuinbouw.

  Lees verder

 • Zwart-wit verbindingen, lasverbindingen tussen Roestvast Staal en Koolstofstaal

  Zwart-wit verbindingen zijn lasverbindingen tussen roestvast staal en koolstofstaal die respectievelijk wit en zwart worden genoemd. Gelaste combinaties van nikkellegeringen en koolstofstaal worden ook zwart-wit verbindingen genoemd.

  Lees verder

 • StaalJournaal: Staalprijzen verder in de lift?

  Ondanks een zwakke vraag zijn Europese staalfabrieken erin geslaagd om prijzen verder te verhogen. Producenten streven naar een basisprijs van 800 – 825 euro per ton, maar momenteel lijken prijzen tussen 730 en 775 euro per ton realistischer. De doorlooptijden lijken normaal of relatief snel te zijn, en afnemers wachten daarom geduldig af en schaffen enkel de hoognodige materialen aan.

  Lees verder

 • Vernieuwende oplossingen op TechniShow 2024

  Utrecht, 16 januari 2024 - Van 12 tot en met 15 maart opent Koninklijke Jaarbeurs haar deuren voor TechniShow 2024. Deze vakbeurs staat in het teken van innovatieve oplossingen en samenwerkingen. Met het thema ‘De Maakindustrie van Morgen’ laten honderden exposanten hun innovaties, nieuwe technieken en oplossingen zien.

  Lees verder

 • CBAM "Standaard emissiewaarden" bekend

  Metaalbedrijven die in het vierde kwartaal van 2023 zelf bepaalde producten van staal of aluminium van buiten de EU hebben geïmporteerd, moeten in het kader van CBAM voor 31 januari 2024 rapporteren hoeveel CO2-uitstoot bij de productie van deze goederen is vrijgekomen. CBAM is een prijscorrectie bij import in de EU van onder andere goederen van staal en aluminium, gebaseerd op de CO2-uitstoot in het productieproces buiten de EU. Met deze prijscorrectie ondervinden producenten binnen de EU, die moeten betalen voor hun CO2-uitstoot, niet langer een concurrentienadeel door import uit landen waar lagere klimaatnormen gelden.

  Lees verder

 • Van Dulst Techniek zal op de Techni-Show in Hal 8 D070 verschillende sprekende installaties tonen.

  Opvallend hierbij is het bewerkingscentrum Mecal MC305 Kosmos TM met een sferische robot belader erbij. De Mecal 305 Kosmos TM is een compacte 4-assig CNC gestuurd bewerkingscentrum, specifiek voor aluminium of stalen profielen. De werklengte is 4.225mm, Y-as 530mm, Z-as 410mm en een A-as van 125 graden. Tevens uitgevoerd met een gereedschap magazijn met 8 posities. Dit betekent dat het automatisch laden en lossen van de profielen, wat een arbeidsintensief werk is, kan worden opgelost met een automatische belader, in dit geval een Yaskawa Robot. Het geheel kan geïntegreerd opgeleverd worden.

  Lees verder

 • Electrotool op de Techni-Show 2024

  Cosen Mechatronics uit Taiwan schroeft de samenwerking met Electrotool op. Van 12 t/m 15 maart zullen de Cosen bandzaagmachines getoond worden bij Electrotool op de stand in Hal 8 op de Techni-Show.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het extruderen en smeden van roestvast staal tot halffabricaten

  Conventionele extrusietechnieken worden gebruikt om roestvast stalen staven in holle vormen te veranderen. Dit holle product vormt dan weer de basis om bijvoorbeeld naadloze buizen te trekken met behulp van een matrijs. Door dit proces vindt er een hoge materiaalreductie plaats, dat tot een aanzienlijke verbetering van de materiaalstructuur leidt.

  Lees verder

 • Almet Benelux: Leverancier van Aluminium halffabricaten

  Almet Benelux is leverancier van aluminium halffabricaten en is gevestigd in Etten-Leur. Met zo’n veertig medewerkers bedient Almet Benelux de carrosserie- en industriesector in de Benelux. “Bij de carrosseriesector moet je denken aan de truck- en trailerbouw, waarvoor Almet Benelux onder andere de aluminium systeemprofielen, -chassisprofielen, -roostervloeren, -structuurplanken en rongsystemen levert, maar ook aluminium zijborden, INTRACON® oprijbanen en INTRACON® stempelplaten in eigen huis produceert”.

  Lees verder

 • Materiaalkeuze in het constructief ontwerp

  Als we iets willen construeren, dan moeten we besluiten uit welke materialen onze constructie gaat bestaan. We kunnen daarbij gebruik maken van theoretische inzichten uit het vakgebied van de technische materiaalkeuze, dat vooral door professor Michael Ashby op de ingenieurskaart is gezet. Zijn kleurrijke “bubble plots”, zoals degene in Figuur 1, maken hier deel van uit. U ziet hier voor diverse materialen de stijfheid c.q. elasticiteitsmodulus uitgezet tegen de dichtheid, met drie “indexlijnen” waarop we in sectie 5 door zullen gaan. Ook schreef Ashby het lesboek “Materials Selection in Mechanical Design”, en verder is er de Cambridge Engineering Selector: een database met materiaaleigenschappen die de selectie volgens Ashby’s methode ondersteunt. Kortom, aan input geen gebrek, en dan is deze formidabele hoogleraar nog lang niet de enige die u helpen wil.

  Lees verder

 • SNIJ noord - Optimale processen dragen bij aan topkwaliteit in snijwerk

  Iedere order afleveren als een cadeau voor de klant. Meerwaarde bieden door meedenken en persoonlijk contact. Ketenpartner zijn door goed te luisteren. Teamwork als basis voor topkwaliteit. Het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe SNIJ Noord, totaalleverancier in snijwerk, inhoud geeft aan dat waar het Friese bedrijf voor staat: mentaliteit voor topkwaliteit.

  Lees verder

 • Promatt - Al 20 jaar innovatief in metaal en aluminium bewerkende machines

  Promatt, in 2003 begonnen als importeur voor Behringer en Eisele zaagmachines, is inmiddels uitge-groeid tot dé specialist op het gebied van metaal en aluminium bewerkende machines en gereedschap-pen in Nederland en België. Promatt is gevestigd in Haaksbergen (Overijssel), waar op 16 en 17 no-vember jl. de vierde editie van de Promatt DemoDagen plaatsvond.

  Lees verder

 • Nieuwe website Arcus

  Op 12 december om 12.00uur heeft Arcus haar gloednieuwe website gelanceerd. Een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van Arcus waar zij heel trots op zijn. ‘Bij het ontwikkelingen van onze nieuwe website stonden een aantal elementen centraal, onze klanten, onze kernwaarden persoonlijk, daadkrachtig en kennis gedreven en Arcus Group’.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Over corroderende palen en kwakkelende goeroeverhalen

  “Voor mij is het duidelijk: Ik zie dat de gegalvaniseerde stalen kolommen onderaan zijn geroest. Onderaan ligt er mest tegen de kolommen. Dus is de mest de oorzaak van de roest”. Hij voegt er nog fijntjes aan toe “dat gegalvaniseerde stalen structuren niet bestand zijn tegen ‘extreme invloeds-factoren’ zoals de mest”.

  Lees verder

 • NDO Las- en materiaalinspectie met behulp van penetrant vloeistof

  Penetrant inspectie is een niet-destructieve testmethode (NDT) die de te testen of te inspecteren onderdelen niet beschadigd. Deze testmethode wordt gebruikt om snel (micro)scheuren, breuken, overlappingen, naden en andere gebreken te detecteren die open zijn voor het oppervlak en die kunnen zijn veroorzaakt door vermoeidheid, stoten, afschrikken, machinaal bewerken, slijpen, smeden of overbelasting. Het proces wordt gebruikt op machinaal bewerkte onderdelen, gietstukken, smeedstukken en andere items die in gebruik worden genomen of al in gebruik zijn en onderhoud vereisen.

  Lees verder

 • Hevami - Prioriteren van nabewerking leidt tot kostenbesparing

  Deze bewering is allesbehalve ongegrond als we de feiten onder de loep nemen die Michel van Heeswijk, directeur bij Hevami Oppervlaktetechniek uit Veghel, naar voren brengt. “Bedrijven laten massaal geld liggen”, aldus Van Heeswijk. “Finishing van producten zou niet onderaan de prioriteitenlijst moeten staan bij plaatverwerkende bedrijven, maar een prominentere rol moeten innemen.”

  Lees verder

 • Klimaatverantwoordelijkheid in aluminiumverwerking: apt Groep publiceert Duurzaamheidsverslag

  Klimaatverantwoordelijkheid in aluminiumverwerking: apt Groep publiceert Duurzaamheidsverslag - Geplande decarbonisatie tegen 2040 - Eigen smelterij al meer dan 40 jaar gevestigd voor recycling

  Lees verder

 • Tata Steel schrapt achthonderd banen in IJmuiden

  IJMUIDEN - Tata Steel schrapt achthonderd banen in zijn staalfabriek in IJmuiden, meldt het bedrijf. De staalmarkt heeft het volgens Tata Steel al enige tijd zwaar en om ook in de toekomst concurrerend en winstgevend te blijven, wil de staalproducent de personeelskosten verder verlagen.

  Lees verder

 • Promatt Demodagen - 16 en 17 november van 10:30 tot 18:00

  • Grootste tentoonstelling van Behringer bandzaagmachines en Eisele cirkelzaagmachines in de Benelux; • Zaagtrainingen aan de machines door onze productspecialisten voor bandzagen en  cirkelzagen; • Demonstratie van de nieuwste Behringer besturing (Behrcrtl10); • Demonstraties FOM CNC bewerkingscentra en zaagmachines; • Magazijnsystemen voor efficiënter werken; • Speciale acties met hoge kortingen in verband met ons 20-jarig bestaan.

  Lees verder

 • 247TailorSteel heeft haar online software Sophia® vernieuwd

  Sophia® - de online software van 247TailorSteel – is vernieuwd! Waar deze software eerst gedownload moest worden, is deze nu online te gebruiken. Sophia® is nu web-based! Dit betekent nóg meer gemak voor de klanten van het metaalbewerkingsbedrijf.

  Lees verder

 • Titaan voor de jachtbouw

  Al vele decennia is roestvast staal AISI316L een van de meest toegepaste legeringen in de jachtbouw. Vele componenten worden van dit type roestvast staal vervaardigd. Onder meer kan dan gedacht worden aan bolders, leidingen, uitlaten, belbeugels, luchthappers, kikkers, trappen, zwemplatforms, relingen, fairleads, katrollen, rondsels, scharnieren, warmtewisselaars, enz. Ook wordt roestvast staal gebruikt als interieurmetaal, liften en kozijnen en dat vooral als de jachten qua omvang groter worden.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Schade aan bouten en rivetten

  Zo, die losgekomen bout-moer verbinding staat weer netjes op het voorgeschreven aanspanmoment. Alles is veilig en we kunnen weer opstarten. Maar is dat zo? Hebt u eigenlijk wel nagegaan waarom die verbinding is los gekomen? Was ze inderdaad gewoon los gekomen of is er meer aan de hand?

  Lees verder

 • elumatec - sterke uitbreiding bewerkingsmachines profielen

  elumatec is internationaal marktleider op het gebied van ontwikkeling en productie van machines voor de bewerking van profielen. Met een sterk moederbedrijf in Mühlacker (DE) en ruim 30 filialen wereldwijd, waarmee meer dan 50 landen worden bediend. De Benelux valt onder elumatec Benelux B.V., gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar Bas Ladestein managing director is.

  Lees verder

 • Arcus groep op de Stainless Steel World 2023

  Met een gloednieuwe stand in de nieuwe Arcus huisstijl en een vertegenwoordiging van medewerkers uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk, was het een geslaagde beurs week voor Arcus Group.

  Lees verder

 • Ontmoet 247TailorSteel op de beurzen in het najaar van 2023

  Ontmoet 247TailorSteel op de beurzen in het najaar van 2023

  Lees verder

 • 247TailorSteel is gestart met productie in nieuwe vestiging in Hooglede (BE)

  Hooglede, 2 oktober 2023 – Twaalf maanden geleden kondigde 247TailorSteel, marktleider in Nederland op het gebied van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen, haar eerste Belgische vestiging aan. Op 2 oktober ging de productie in deze innovatieve productiefaciliteit van start. "Met de komst van de nieuwe fabriek in Hooglede versterken we onze positie in de markt en bieden we meer mogelijkheden voor onze klanten in België, Luxemburg en Noord-Frankrijk", verklaart Carl Berlo, CEO van het bedrijf.

  Lees verder

 • HEVAMI toont innovatieve machines op METAVAK 2023

  HEVAMI oppervlaktetechniek zal op de komende METAVAK beurs een scala aan hoogwaardige machines presenteren. Naast een tweetal ontbraammachines van het fabricaat Loewer, zal er ook een buizenschuurmachine van NS Maquinas en een richtmachine voor staalstrippen van het fabricaat Big-Jurij getoond worden.

  Lees verder

 • Normen-Dag 2.0 Maandag 2 oktober 2023 Sprekers en Lezingen

  Wilt u aantoonbaar aan de verplichtingen uit een verordening voldoen, maakt u gebruik van gestelde normen en leeft u deze te alle tijde na. Daarnaast vragen diezelfde verordeningen ook om Good Manufacturing Practices (GMP) oftewel goed vakmanschap. Maar hoe toont u dat aan? GMP is een kwaliteitsborgingssysteem voor de humane en veterinaire farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie. Er wordt nauwkeurig vastgelegd hoe en onder welke omstandigheden een product wordt gemaakt. Daarbij moeten de werkzaamheden door geschikt personeel worden uitgevoerd. Alleen door het hele productieproces op gecontroleerde wijze uit te voeren, kan de kwaliteit worden gewaarborgd. Dit vergt veel controle en bewijslast.

  Lees verder

 • Magazine ALURVS.nl nummer 07 nu online beschikbaar

  De nieuwe editie van Magazine ALURVS.nl staat nu in onze digitale bibliotheek. Met o.a. het tweede deel van "metalen en legeringen in maritieme omgevingen", Corrosie van Roestvast Staal in alkaliën en hypochloriet, Frans Vos geeft weer op zijn welbekende wijze een inkijk in de wondere wereld van de metaalkunde, we waren op bezoek bij Derustit en Steelpoint International voor uitgebreide bedrijfsreportages en nog veel meer!

  Lees verder

 • Steelpoint International - breed assortiment Duplex-, hittebestendig- en diverse soorten Roestvast Staal

  Steelpoint International BV is een veelzijdige staalleverancier voor metaalverwerkers in een groot aantal branches. Producten, die kunnen worden geleverd, zijn klemmen en klammerschrauben, decoil platen, halve-pijpspiralen, gewalste ringen, smeedstukken, flenzen en bodems, conus en rompen. Allemaal geleverd in standaard handelsafmetingen of specifiek maatwerk. Naast een uitgebreid aanbod van diverse producten is Steelpoint International sterk op het gebied van bewerking van rvs. Snijtechnieken, die worden geboden, zijn waterstraal-, plasma- en lasersnijden van rvs platen. Aan het woord is Jan van Loghum Slaterus, trotse eigenaar en directeur van het in Barendrecht gevestigde Steelpoint International BV.

  Lees verder

 • Derustit Holland omarmt BRZO+

  Derustit Holland is als eerste in haar branche opgenomen in de bedrijvenlijst van het Brzo+ (Besluit risico’s zware ongevallen). Daarmee is dé grootste specialist van oppervlaktebehandelingen van roestvaststaal in Europa naar eigen zeggen aangeschoven bij de ‘grote jongens’. Het bedrijf is op deze manier ook voorbereid op de verdere succesvolle én veilige toekomst. Derustit adviseert andere bedrijven uit de branche het Brzo+ te omarmen, omdat je er je voordeel mee kunt doen.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - De dode hoek(en)

  Het begin van het schooljaar. Het angstzweet breekt uit. Al dagen vooraf bereiden we onze fietsende en wandelende kroost voor op de-weg-naar. We hebben de veiligste weg naar school uitgestippeld en samen verkend. Al is dat de veiligste weg, we hebben gewezen op de plaatsen waar het minder veilig is en hoe daarop te anticiperen.

  Lees verder

 • Spanningen in de RVS handel: EU onderzoekt ontduiking van antidumpingmaatregelen op koudgewalste platen uit Azië

  De Europese Commissie heeft een onderzoek gestart naar mogelijke ontduiking van bestaande antidumpingmaatregelen die zijn toegepast op de invoer van roestvaststalen koudgewalste (SSCR) producten. Eurofer, de Europese Staalvereniging, heeft een verzoek ingediend voor een onderzoek op grond van ontduiking van bestaande anti-subsidie (AS) maatregelen. De focus van deze aanvraag ligt op invoer uit Taiwan, Turkije en Vietnam. Eurofer beweert dat deze landen de tegenmaatregelen ontwijken die zijn opgelegd door de Europese Commissie.

  Lees verder

 • Eerste digitale recyclingfabriek ter wereld gelanceerd door Nederlands bedrijf – AI en robots sorteren aluminium-, staal- en koperafval

  Het Nederlandse bedrijf Myne, voorheen Reukema, lanceert de eerste digitale recyclingfabriek ter wereld. Met de gepatenteerde Xorter, zoals de digitale fabriek heet, wordt aluminium schroot op legering gesorteerd door Artificial Intelligence (AI) en robots. Hierdoor kunnen de grondstoffen gebruikt worden voor hoogwaardige producten, waarmee Myne bijdraagt aan een circulaire economie.

  Lees verder

 • Endures - Galvanische corrosie aan offshore patrouillevaartuig​

  Op verschillende patrouillevaartuigen waren delen van de leiding direct naast een warmtewisselaar geperforeerd en lekten. Inspectie van de leidingen van alle warmtewisselaars toonde zware corrosie en gaf aan dat soortgelijke perforaties zouden kunnen optreden.

  Lees verder

 • Normen-dag 2.0 (Verordeningen)

  Er komen steeds meer Europese verordeningen en deze gelden als wet voor alle EU landen. Een verordening is dwingend maar laat veel ruimte over om de uitvoering ervan te inter- preteren. Tijdens een bijeenkomst die georganiseerd wordt door GMV, DMFI-NBT, Machevo en HDN, leggen wij u uit wat die verordeningen inhouden en in de diverse break-out sessies wordt de invloed op techniek, middels diverse onderwerpen besproken.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Thermische begrippen m.b.t. Roestvast Staal

  Thermische belastingen zullen in de allermeeste gevallen nadelige effecten hebben op de kwaliteit en prestaties van een metaal. Daarom wordt onderstaand stilgestaan bij de gevolgen van een aantal van deze hoge temperatuur belastingen.

  Lees verder

 • Digitaal Handboek Materiaalgebruik in de voedingssector

  In het nieuwe digitale handboek materiaalgebruik in de voedingssector vind je uitgebreide details over de verschillende materialen die worden gebruikt in de productie, verpakking en distributie van voedsel. Leer over de eigenschappen van materialen welke materialen geschikt zijn voor specifieke toepassingen binnen de voedingsindustrie. Bovendien biedt het handboek waardevolle informatie over voedselveiligheid en -kwaliteit, duurzaamheid en regelgeving met betrekking tot het gebruik van materialen. Leer hoe je materialen op een verantwoorde manier kunt selecteren en gebruiken om de kwaliteit en veiligheid van voedsel te waarborgen, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met milieuvriendelijke praktijken.

  Lees verder

 • Digitaal Handboek Titaan 2024

  In het digitale handboek titaan vind je een uitgebreide verzameling van informatie over de eigenschappen, toepassingen en voordelen van titaan. Leer alles over de unieke kenmerken van titaan, zoals de hoge sterkte-gewichtsverhouding, corrosiebestendigheid en biocompatibiliteit. Ontdek hoe titaan wordt gebruikt in uiteenlopende industrieën, waaronder luchtvaart, medische technologie en chemie.

  Lees verder

 • Digitaal Handboek Staal 2024

  Welkom bij het digitale handboek staal, dé ultieme bron van informatie voor alles wat je wilt weten over staal. Of je nu een professional bent in de staalindustrie of gewoonweg geïnteresseerd bent in dit veelzijdige materiaal, dit handboek biedt een schat aan kennis en inzichten. In het digitale handboek staal ontdek je uitgebreide informatie over de eigenschappen van staal, de verschillende soorten staal en hun toepassingen.

  Lees verder

 • Digitaal Handboek Roestvast Staal 2024

  Ons gloednieuwe digitale handboek Roestvast Staal is online beschikbaar! Dit uitgebreide naslagwerk is speciaal samengesteld voor professionals in de metaalindustrie en biedt waardevolle informatie en praktische inzichten over het gebruik, de eigenschappen en de toepassingen van roestvast staal. Of je nu een ervaren technisch ingenieur, een operator of een kwaliteitsingenieur bent, dit handboek zal je helpen om je kennis te vergroten en je expertise op het gebied van roestvast staal te versterken.

  Lees verder

 • Digitaal Handboek Aluminium 2024

  Het digitale handboek over aluminium is een uitgebreide bron van informatie over de eigenschappen, toepassingen en verwerking van aluminium. Dit handboek is speciaal ontworpen om gebruikers een diepgaand begrip te bieden van dit veelzijdige metaal en de vele manieren waarop het kan worden gebruikt. Het handboek begint met een introductie van aluminium als materiaal, waarbij de nadruk wordt gelegd op zijn lichtheid, corrosiebestendigheid en hoge sterkte.

  Lees verder

 • Nieuwe webshop van Mulder Stainless

  Op zoek naar RVS pijpbeugels voor industriële toepassingen, voedingsmiddelen componenten voor de voedingsmiddelenindustrie, of sanitaire afsluiters en koppelingen voor hygiënische toepassingen, bij Mulder Stainless vind je het allemaal. Onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en zijn geschikt voor diverse toepassingen.

  Lees verder

 • Endures - MIC op metallisch gecoat en ongecoat staal

  Visuele inspectie van ongecoate stalen coupons na 6 maanden incubatie toonde roestbruine corrosieproducten en tuberkels op het deel dat was blootgesteld aan zeewater, terwijl het deel dat werd blootgesteld aan sediment zwart-bruine corrosieproducten vertoonde.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - De waterstofwet

  Waterstof is hip en wie weet wordt het ooit wel trendy. Alhoewel waterstof al zeer vele jaren in de industrie wordt aangewend voor allerhande doeleinden, wordt het nu ook meer en meer als ‘de’ - al dan niet intermediaire - energiedrager voor transportmiddelen aanzien.

  Lees verder

 • Magazine ALURVS.nl nu ook digitaal te lezen!

  Magazine ALURVS.nl editie 6 staat nu ook als digitale special in de ALURVS app. Op alle mogelijke devices leesbaar.

  Lees verder

 • Voedselveilig en Food Grade onderdelen 3D printen

  Sneller innoveren in de voedingsmiddelenindustrie? De opkomst van Smart Industry binnen de foodsector is niet meer te stoppen. Foodbedrijven zullen dan ook steeds meer te maken krijgen met robotisering, automatisering en digitalisering van processen. Met de inzet van Additive Manufacturing kan de voedingsmiddelenindustrie nog sneller innoveren en voldoen aan de hoge standaard van eisen.

  Lees verder

 • Na een jaar van ononderbroken prijsdalingen, is de bodem bereikt

  Waar de volledige winst van het afgelopen jaar (2022) werd gegenereerd in de eerste zes maanden van het jaar dankzij een sterke markt en stijgende prijzen, moeten we helaas erkennen dat ondanks identieke verkopen de eerste helft van 2023 heeft geresulteerd in een aanzienlijke nettowinst van nul.

  Lees verder

 • Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

  Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces om menselijke taken te automatiseren en te optimaliseren. In de metaalbewerkingsindustrie heeft robotisering een aanzienlijke impact gehad op de productie-efficiëntie, de nauwkeurigheid en de flexibiliteit van de processen. Zo ook bij 247TailorSteel, waar robots het werk van mensen ondersteunen en versterken

  Lees verder

 • Marktverbetering in 4e kwartaal?

  India heeft aanzienlijke verliezen geleden in de staalproductie, wat heeft geleid tot gelimiteerde beschikbaarheid en daardoor beperkte mogelijkheden om lagere exportprijzen aan te bieden. De staalprijzen in China zijn redelijk stabiel, maar het land heeft met wisselend succes geprobeerd om prijzen te verhogen. Verschillende staalfabrieken in het land zijn door de overheid opgedragen om hun staalproductie te beperken, waarbij sommige producenten 10-20% minder mogen produceren en het productievolume van 2022 niet mag worden overschreden

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Corrosieonderzoek van gepoederlakt Aluminium

  De corrosie was te wijten aan coatingschade omwille van de aanwezigheid van grote gasblazen en een inhomogene (grootte)verdeling van bariumsulfaatkristallen in de coatings. Onder invloed van de variërende temperatuur zullen de gasblazen uitzetten en krimpen, hetgeen de bovenliggende coating onder variërende spanningen zet. Deze spanningsvariaties, gecombineerd met de beperkte hoeveelheid coatingmateriaal ter hoogte van de gasblazen hebben tot scheurvorming ter hoogte van enkele grote blazen geleid.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De thermische spot

  Er was een vervelend corrosieprobleem ontstaan bij een Nederlands bedrijf dat apparatuur maakt voor de verwerking van vleeswaren. Een klant van hen in Canada had een grote partij hamcassettes afgekeurd. Deze cassettes waren vervaardigd van het roestvast staaltype AISI304. In deze cassettes werden hammen gevormd.

  Lees verder

 • Rapportageplicht voor import van metaal van buiten de EU

  Metaalbedrijven die zelf bepaalde producten van staal of aluminium van buiten de EU importeren, krijgen met ingang van 1 oktober 2023 te maken met CBAM. Vanaf die dag moeten importeurs rapporteren over deze goederen, vanaf 1 januari 2026 geldt bovendien een registratie- en betalingsverplichting.

  Lees verder

 • Endures - Efficiëntietests van antifouling coatings

  De belangrijkste functie van aangroeiwerende coatings is om extra wrijvingsweerstand als gevolg van ophoping van biofouling op een scheepsromp tot een minimum te beperken. De prestatietests van aangroeiwerende producten zijn momenteel voornamelijk gebaseerd op statische blootstellingstests op vlotten (volgens ASTM D3623/D6990) of polijsttesten in zeewater (ASTM D4938). Dergelijke methoden geven alleen indirecte metingen van wrijvingsweerstandseigenschappen van rompcoatings.

  Lees verder

 • Galvanische corrosie aan offshore patrouillevaartuig​

  Schadeonderzoek - Op verschillende patrouillevaartuigen waren delen van de leiding direct naast een warmtewisselaar geperforeerd en lekten. Inspectie van de leidingen van alle warmtewisselaars toonde zware corrosie en gaf aan dat soortgelijke perforaties zouden kunnen optreden.

  Lees verder

 • Fiberlasers bij 247TailorSteel zorgen voor hoge snijsnelheden

  CO2-vlakbedlasers en fiberlasers verschillen van elkaar op meerdere vlakken. Allereerst is de golflengte van een fiberlaser kleiner dan die van een CO2-laser. Doordat de golflengte van een fiberlaser in het infraroodbereik zit, is deze laser beter geschikt voor het snijden van hoog-reflecterende materialen. RVS is hier een goed voorbeeld van. Laat dat nou net één van de materiaalsoorten zijn die 247TailorSteel op maat snijdt.

  Lees verder

 • Zomeractie Promatt - Aluminium circkelzaagmachine FOM Panda 400 € 9.800

  Zomeractie Promatt – Aluminium cirkelzaagmachine FOM Panda 400 met spanenafzuiger nu € 9.800 Vanaf nu tot en met 7 september 2023 (zolang de voorraad strekt)

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Kwaliteit heeft niets te maken met patriotisme

  Een foto van een gescheurde staalbalk, iemand die op basis van die foto vraagt wat de scheuroorzaak is en een hoop mensen die denken dat ze enkel en alleen op basis van die foto de oorzaak van de scheur kunnen bepalen, meer heb je op de sociale media niet nodig om diegene die de vraag stelde tot complete verwarring te brengen.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Veilig vakantievertier

  Uitjes naar wervelende pretparken, avontuurlijke speeltuinen en prachtige fietstochten zijn slechts enkele ingrediënten van vele weken vakantieplezier. En wellicht pikt u ook enkele spetterende openluchtconcerten en buurtfeesten mee? Het zijn heerlijke vooruitzichten naar een zomer vol ontspannend vertier.

  Lees verder

 • MPS - Reshoring, de nieuwe trend?

  Tijdens de vorige corona crisis waren overheden kritisch op het verdwijnen of al verdwenen zijn van werkgelegenheid, in het bijzonder de maakindustrie. ‘Bringing jobs home’ was in de Verenigde Staten al onder Obama een gevleugelde uitspraak, maar Trump ging daar vervolgens op zijn onstuimige wijze fors overheen en eiste dat bedrijven als Apple terugkwamen naar eigen land.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De thermische spot

  Er was een vervelend corrosieprobleem ontstaan bij een Nederlands bedrijf dat apparatuur maakt voor de verwerking van vleeswaren. Een klant van hen in Canada had een grote partij hamcassettes afgekeurd. Deze cassettes waren vervaardigd van het roestvast staaltype AISI304.

  Lees verder

 • Nieuwe website SNIJ Noord online

  HEERENVEEN - Vandaag is de nieuwe website van SNIJ Noord gelanceerd. Op de nieuwe website staat alles over lasersnijden, buislasersnijden, watersnijden en kanten – de belangrijkste plaatbewerkingstechnieken van het Friese bedrijf.

  Lees verder

 • Van Geenen, Hand in hand met architectuur

  Van Geenen in Rijssen is in de loop der jaren uitgegroeid van een klein familiebedrijf tot een toonaangevende speler op de RVS-markt. Met meer dan dertig werknemers in dienst, tientallen machines in de productiehal en specialismen in ruim dertig verschillende afwerking is Van Geenen niet meer weg te denken. De laatste jaren is daar de wereld van de architectuur bij gekomen.

  Lees verder

 • Nieuw avontuur voor Hanno de Joode en Mark van Bavel van Amari Metals B.V.

  Hanno de Joode, managing director bij Amari Metals sinds 2009, gaat binnenkort een nieuw hoofdstuk beginnen bij Vendolution. Na ruim 18 succesvolle jaren bij Amari Metals, waarin hij een prachtig team heeft opgebouwd, is het tijd voor een nieuwe uitdaging. In dit nieuwsbericht blikt Hanno terug op zijn tijd bij Amari Metals en deelt hij zijn gedachten en plannen voor de toekomst.

  Lees verder

 • Troostwijk Auctions - Faillissement aluminiumsmelter Damco Aluminium (Aldel)

  Farmsum 29 juni: Troostwijk Auctions het bekende veilinghuis verzorgt online veilingen uit faillissement of vrijwillige verkoop door Europa. Troostwijk organiseert deze keer een veiling van aluminiumsmelter Damco Aluminium (Aldel) wegens faillissement. De bezichtiging is op vrijdag 7 juli en de veiling sluit op 10 juli om 14:00u

  Lees verder

 • Streven naar een circulaire economie met duurzaam aluminium

  Aluminium is duurzaam, sterk, gaat ontzettend lang mee en kan gemakkelijk worden hergebruikt. Het metaal van de toekomst heeft unieke eigenschappen, oneindige toepassingen en ontwerp mogelijkheden, en past uitstekend in een circulaire economie. Hydro Extrusions Benelux

  Lees verder

 • Opening nieuwe vestiging 247TailorSteel groots gevierd

  247TailorSteel vierde op 14 juni jl de feestelijke opening van zijn nieuwste fabriek in Oud Gastel. De ‘intelligente’ fabrikant van metaalplaten, buizen en kantdelen op maat opende hiermee zijn tweede Nederlandse vestiging. “We zijn blij dat we dit heuglijke feit vandaag samen met onze klanten, leveranciers en partners kunnen vieren en met deze vestiging onze positie in Nederland en Noord-België kunnen versterken.”zegt Carl Berlo, CEO van 247TailorSteel.

  Lees verder

 • INOX Surplus - Geef je restant een tweede kans!

  INOXSurplus zorgt ervoor dat uw restanten, overschotten en 2e keus RVS en nikkellegeringen worden hergebruikt en zo verlengen we de levensduur van de materialen.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos -Alles door de recyclagemolen?

  Af en toe moet het eens gebeuren. Een activiteit die leidt tot een elk jaar opborrelende, al dan niet zorgvuldig voorbereide en veelal geplande woede die het huis compleet op stelten zet en hier en daar zelfs onherkenbaar maakt. Het is een eeuwenoud fenomeen dat niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven treft. Weliswaar is de frequentie bij bedrijven meer variabel – sommige magazijnen en productiefaciliteiten hebben het nu éénmaal meer dan één keer per jaar nodig – maar of het nu een huiselijke of bedrijfsgebonden activiteit is, één ding hebben ze gemeen: ‘Sorteren’ is de taak, ‘sorteren om te recycleren’ het bijhorende devies.

  Lees verder

 • Steelpoint International B.V is op zoek naar een enthousiaste (commercieel) medewerker binnendienst!

  Als commercieel medewerker ga je vooral verkoop werkzaamheden verrichten. Je ziet commerciële kansen, en biedt klantgerichte oplossingen aan. Je bent verantwoordelijk voor het hele proces van offerte,order,transport, after-sales.Daarnaast zullen je taken bestaan uit benaderen van prospects, en het onderhouden van de relatie met onze bestaande klanten in Nederland,Belgie en Engeland.

  Lees verder

 • De voordelen van productieautomatisering bij 247TailorSteel

  De voordelen van productieautomatisering bij 247TailorSteel

  Lees verder

 • The Bright World of Metals van 12 - 16 juni 2023 in Düsseldorf

  Bestel nu alvast online, eenvoudig en goedkoper uw eTickets voor GIFA, METEC, THERMPROCESS en NEWCAST. Het beurzenkwartet – ook wel The Bright World of Metals - brengt van 12 tot en met 16 juni 2023 ondernemers en managers uit de internationale staal- en aluminiumindustrie, gieterijen en metaalverwerking bijeen op het beursterrein van Messe Düsseldorf.

  Lees verder

 • Hitachi X-MET8000-Serie voor on-the-spot laagdiktemetingen

  Coaten, of plateren, is het afzetten van een bepaalde laag metaal op het oppervalk van een object (meestal een ander soort metaal) om dit object specifieke eigenschappen te geven: o.a. coatings kunnen decoratief zijn, corrosie voorkomen, de soldeerbaarheid verbeteren, de hardheid verhogen, wrijving en slijtage verminderen. Om ervoor te zorgen dat de dikte van de aangebrachte coating voldoende is om onderdelen en componenten de gewenste eigenschappen te geven, zonder materiaal te verspillen door een te dikke laag aan te brengen, moeten oppervlakte behandelaars hun proces en de kwaliteit van de eindproducten beheersen.

  Lees verder

 • Download de gratis ALURVS.nl APP

  Download de gratis app en blijf op de hoogte van het dagelijkse nieuws en actualiteiten uit de Aluminium-. Roestvast- en Staal branche. De app geeft u toegang tot de gehele digitale bibliotheek van het platform ALURVS.nl Het Magazine, de digitale specials rondom specialistische onderwerpen en de Handboeken zijn kosteloos beschikbaar met de app van ALURVS.nl! Download hem nu!

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Presteert nieuw roestvast staal minder dan oudere typen?

  Soms hoor ik in de praktijk wel eens opmerkingen, dat het roestvast staal van enkele decennia geleden beter presteert qua corrosiebestendigheid, dan de materialen die pas of meer recenter op de markt zijn gekomen. De vraag wordt dan wel eens gesteld, wat de reden hiervan zou kunnen zijn. Hoewel dat op zich niet zo gemakkelijk te verklaren is, ben ik toch maar eens verder op deze vraagstelling ingegaan.

  Lees verder

 • Dacapo Stainless investeert in nieuw distributiecentrum

  Dacapo Stainless investeert in nieuw distributiecentrum - om het bedrijf klaar te stomen voor verdere groei! Op 1 maart 2023 heeft Dacapo Stainless een perceel van 22.000 m2 aan de Sojadijk 40 in Helmond overgenomen. Later dit jaar start de bouw van een nieuw distributiecentrum en een kantoorgebouw.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Het verbindenverbond

  Lachende gezichten, sommigen met het guitige van jeugdig en ongebreideld enthousiasme in de snoet verwerkt, struinen weer over de plaveien naar de ingang van het campusgebouw. Nog meer dan ooit wordt er omgedraaid als er in de rug een bekende stem het geroezemoes weet te overstemmen met een warm ‘Hoi Katleen’ en ‘Hallo Jaap’. Struinen wordt dralen om naar binnen te gaan, want er is nog zoveel te vertellen en te verhalen over al die tijd dat samenkomen niet met het dagelijkse leven kon samengaan. Verbondenheid tussen mensen is weer onder de mensen, misschien en hopelijk meer dan ooit. Met elkaar verbinden, niet in de virtuele, maar in de reële wereld, is een wezenlijk, onontbeerlijk en heerlijk deel van het leven.

  Lees verder

 • Automatiseren van je slijpproces: niet óf maar wanneer en met wie

  De urgentie van automatiseren is in de maakindustrie wel duidelijk: dé vraag waar bijna de hele maakindustrie voor gesteld wordt: “Waar haal ik de mensen vandaan die het slijpwerk willen doen. Urgentie wordt gevoeld. Het is niet zozeer de vraag óf we moeten automatiseren maar eerder hoe en met wie. Dit artikel is een verslag van de robotiseringsdagen, georganiseerd door Metaaltechniek en 3M, in samenwerking met TFT en SHL. Kenmerkend voor al deze partijen is hun focus op het slijpproces.

  Lees verder

 • Hardinchromeren zorgt voor grote afname van de corrosiesnelheid!

  In de (petro)chemische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van hoogwaardige roestvast staallegeringen en materialen op nikkelbasis. De keuze voor deze materialen mag op het oog vaak voor de hand liggend zijn. Het is echter helaas het geval dat deze materialen onder bepaalde omstandigheden gevoelig zijn voor zowel corrosie als slijtage.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - De laagdiktemeter als fetisj

  De favoriete knuffel die behaaglijkheid creëert, die medaillon die van generatie op generatie wordt doorgegeven en het familiaal gevoel activeert of die foto van de minzaam lachende grootmoeder die instant hartwarmte geeft, het zijn slechts enkele voorbeelden van hoe ieder zijn fetisj vereert.

  Lees verder

 • Grip krijgen op vervorming van staal

  Tijmen Vermeij onderzocht hoe je staal lichter, sterker en duurzamer kan maken. Hij promoveerde op vrijdag 21 april cum laude bij de faculteit Mechanical Engineering. In de auto-industrie worden veelvuldig staalsoorten gebruikt die uit meerdere fasen bestaan, met name het zachte ferriet en het harde martensiet. Deze staalsoorten hebben een complexe microstructuur, waardoor het lastig is grip te krijgen op de processen van plastische vervorming en schade die kunnen ontstaan onder druk.

  Lees verder

 • Tata in India gebruikt waterstofinjecties voor staal, IJmuiden kiest eigen route

  AMSTERDAM - Tata Steel Group is in India begonnen met proeven om staal met waterstofgas te produceren. Dat waterstof, doorgaans nog grotendeels gemaakt van aardgas, moet de vervuilende steenkool vervangen bij zijn staalproductie. De uitstoot zou fors verminderen. Maar Tata Steel in IJmuiden laat deze techniek gaan.

  Lees verder

 • Hemming nieuwe kantmogelijkheid bij 247 TailorSteel

  Bij 247 TailorSteel is het mogelijk om metaal zowel te laten lasersnijden als kanten. En dat alles in één gecombineerde opdracht. Het bedrijf garandeert gekante producten van hoge kwaliteit, mede door het gebruik van de geavanceerde LVD ToolCell machines. Deze innovatieve metaalbewerker is niet voor niets marktleider in Nederland op het gebied van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen.

  Lees verder

 • Materiaalselectie t.b.v. de reiniging van uitlaatgassen van schepen

  Het is algemeen bekend dat de brandstof voor zeeschepen in veel gevallen dieselolie is. Ook is het duidelijk dat dergelijke schepen daardoor allerlei schadelijke stoffen uitstoten. Er zijn echter hoopvolle alternatieve ontwikkelingen gaande, zoals het gebruik van methanol en waterstof, maar dat neemt niet weg dat de meeste schepen nog steeds varen op dieselolie en stookolie.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Corrosieonderzoek in de bouw

  De burger is trots op de voorgevel van zijn woonst; het is de ‘entree’ en moet zowel de esthetische smaak van de bewoners als het welkomgevoel representeren. Met een voorgevel die de aandacht trekt en de waarden en producten van de firma reflecteert, is de bedrijfsleider in de zevende hemel. Dat geldt overigens niet alleen voor de buitenfaçade, maar ook de binnenwanden dienen netjes de woon- of bedrijfscultuur van orde en netheid te illustreren.

  Lees verder

 • 247TailorSteel gestart met productie in nieuwe vestiging Oud Gastel

  Oud Gastel, 3 april 2023 – Tien maanden geleden kondigde 247TailorSteel, marktleider in Nederland op het gebied van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen, haar tweede Nederlandse vestiging aan. In Oud Gastel is een bestaand pand in korte tijd getransformeerd naar de vijfde innovatieve productiefaciliteit van de organisatie. "Met de komst van de nieuwe fabriek in Oud Gastel versterken we onze positie in de markt en bieden we meer mogelijkheden voor onze klanten in Zuid-Nederland en België", verklaart Carl Berlo, CEO van het bedrijf.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Explosief vormen van metalen

  Explosief lassen van metalen is over het algemeen behoorlijk bekend, maar er zijn nog meer technieken ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van explosieven. Dat wordt ook wel explosieve metaalbewerking genoemd. Dan kan men bijvoorbeeld denken aan lassen, cladden, snijden, vormen, verdichten en het verharden van het metaaloppervlak. In deze blog wordt vooral stilgestaan bij het explosief vormen.

  Lees verder

 • 247TailorSteel breidt aanbod randafwerking uit

  Meerdere bewerkingen in één aanvraag Metaalbewerking kent vele vormen. Vaak toegepaste technieken zijn bijvoorbeeld lasersnijden, buislasersnijden en kanten. Deze verschillende bewerkingen zijn bij 247TailorSteel te combineren in één order. Om metalen platen verder af te werken, kan gekozen worden voor randafwerking in de vorm van kanten breken.

  Lees verder

 • apt Group - Sustainability Report

  De apt Group is een van de toonaangevende ondernemingsgroepen in de Europese aluminiumindustrie. Met onze divisies apt Extrusions en apt Products ontwikkelen en produceren wij technologisch geavanceerde geëxtrudeerde profielen en mechanisch bewerkte producten van aluminium die wij aan bekende klanten in de sectoren bouw, transport, automotive en industrie leveren.

  Lees verder

 • Het beursseizoen van 2023 is in aantocht

  Het is februari en dat betekent dat de eerste beurzen binnenkort van start zullen gaan. In zowel Nederland, België als Duitsland worden diverse beurzen georganiseerd op het gebied van metaalbewerking. Een perfecte gelegenheid voor u om kennis te maken met de metaalbranche en om de verschillende aanbieders op deze markt te leren kennen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Vloeiboren

  Vloeiboren is over het algemeen niet zo erg bekend. Het is een techniek om snel gaten te maken in metaal, zonder dat er materiaal verloren gaat. Feitelijk is dit proces toe te passen op de meeste constructiemetalen, hoewel het in de praktijk niet zo vaak wordt gebruikt op roestvast staal. Naast de voordelen kent deze bewerking ook nadelen. Dat laatste geldt vooral voor roestvast staal, zodra dit materiaal in de buitenlucht wordt opgesteld.

  Lees verder

 • Hego - Internationaal groothandel in RVS en Aluminium

  HEGO Stainless Steel & Aluminium is een internationale groothandel en voorraadhouder in roestvast staal en aluminium. Het familiebedrijf is opgericht in 1977 en was tot 1992 gevestigd in Muiden. Het pand aldaar werd te klein vanwege uitbreiding en groei.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Schadeonderzoek, de cruciale rol van de schadelijder

  Bij de aanvang van schadeanalyses kom ik ze regelmatig tegen: Schadelijders die in de overtuiging leven dat ik enkel en alleen op basis van een visuele inspectie kan zien wat de oorzaak is van de door hen geleden schade. Ik tracht hen dan met handen en voeten duidelijk te maken dat een visuele inspectie slechts een – gewoonlijk heel beperkt - deeltje van de puzzel is en dat nog heel wat meer, deels via andere analyses te bekomen informatie nodig zal zijn alvorens de conclusies van een schadeonderzoek te kunnen formuleren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Belangrijke wetenswaardigheden over het metaal nikkel

  Het metaal nikkel is het achtentwintigste element in het periodiek systeem en heeft door zijn kubisch vlakken gecentreerd atoomrooster een hoge ductiliteit vanwege de vele glijvlakken. Nikkel heeft een smeltpunt van 1445°C en het soortelijk gewicht is 8,89. Naast de zeer goede corrosiebestendigheid van nikkel is het een voordeel dat het materiaal een constante magnetische permeabiliteit heeft.

  Lees verder

 • Van Geenen - Specialist in slijpen en polijsten, completer dan ooit!

  Van Geenen in Rijssen is sinds 1977 bezig met vooruitgang en verbetering. Al ruim veertig jaar is Van Geenen actief op het gebied van slijpen en polijsten van metaalproducten en in de loop der jaren heeft het bedrijf een leidende rol in de markt verworven. Van Geenen staat bekend om een goede samenwerking met medewerkers, klanten en leveranciers, waarbij wederzijds vertrouwen als basis geldt. Dat is altijd hetzelfde gebleven, maar als we het Van Geenen van 2023 naast het bedrijf van 1977 leggen, is er veel veranderd.

  Lees verder

 • Metaaltechniek handelsonderneming BV - een groenere productieomgeving zonder in te leveren op kwaliteit?

  In bijna ieder productiebedrijf zijn wel meerdere bussen remmenreiniger te vinden. Het middel is multi-inzetbaar, goedkoop in aanschaf en heeft een krachtige werking. Dat maakt remmenreiniger tot een geliefd product in een werkplaats of productieomgeving. Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van remmenreiniger. Het risico van gevaarlijke stoffen wordt nog wel eens onderschat. De effecten zijn soms direct (oogcontact) maar vaker ook pas op lange termijn merkbaar en dan is de schade onomkeerbaar.

  Lees verder

 • Packo Surface Treatment - Inzetten op revisie van gebruikt Roestvast Staal

  Elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, slijpen en polijsten, beitsen & passiveren…, een greep uit de afwerkingen van RVS (inox) waar Packo Surface Treatment (onderdeel van Packo Inox en de Verder Groep) bekend voor is.

  Lees verder

 • Groeien door klein en persoonlijk te blijven - Barneveld de 7e vestiging voor de VAN RAAK GROEP

  Afgelopen maanden heeft het kersverse Barneveldse team de schouders eronder gezet om de voorraden op niveau te brengen en nadert de voltooiing van de nieuwe vestiging. Stalen buizen, kokers, staf en plaat in diverse soorten en kwaliteiten zijn direct beschikbaar. Tevens heeft de nieuwe vestiging goede mogelijkheden voor roestvast staal en aluminium

  Lees verder

 • Stappert Noxon - We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen!

  STAPPERT Noxon B.V., gevestigd in Helmond en Zwijndrecht (verkoopkantoor) is een voorraadhoudende handelsorganisatie op het gebied van roestvast stalen halffabricaten en toebehoren. Het uit meer dan 20.000 artikelen tellende assortiment bestaat uit buizen, flenzen, fittingen, platen en stafmateriaal. STAPPERT Noxon maakt deel uit van de internationale STAPPERT groep en vormt daarbinnen een eigen merk. Sinds 1 september van vorig jaar is Johan Belleman daar de commercieel directeur. In dit artikel stellen wij hem nader aan u voor.

  Lees verder

 • Bibus BV - Van handelsonderneming tot totaalleverancier en ontwikkelpartner

  A-merken, innovatief, kwalitatief hoogwaardige componenten en een zeer omvangrijk producten¬pakket. Dit is kenmerkend voor BIBUS BV, Nederlandse dochteronderneming van het Zwitserse BIBUS Holding AG en voorheen bekend onder de namen Mparts BV en BIBUS Romicon BV. Beide ondernemingen zijn met één team, één pakket, vanuit één locatie onder één gezamenlijke naam op weg om binnen nu en 5 jaar één van de grotere totaalleveranciers in de Benelux te worden voor sectoren als de machine- en apparatenbouw, de verpakkingswereld, alsmede de maritieme en medische sector.

  Lees verder

 • RVS Noord - specialist in de bewerking van RVS op maat, zoals lassen, kanten, zetten en beitsen

  Je merkt het meteen als je de werkplaats in loopt: hier ademt het vakmanschap. Al bijna 40 jaar wordt op deze locatie in Leek een grote verscheidenheid aan producten, halffabrikaten en apparaten gebouwd. Een klasse apart. En hoewel er in die veertig jaren veel is veranderd – het pand is vernieuwd en er is een extra hal – vormen de mensen die het maken de stabiele factor voor kwaliteit. We zijn bij RVS Noord, het startpunt voor roestvaststaal.

  Lees verder

 • scCO2-laboratorium Ozephius en Dye-FF een feit

  Superkritisch CO2 is uitstekend inzetbaar als industrieel oplosmiddel. Waar diverse industriele oplosmiddelen slecht voor milieu en gezondheid zijn, is superkritisch CO2 schoon en veilig. In een eerdere publicatie zijn de plannen van Ozephius Stainless B.V. en DYE-FF B.V. om een laboratorium te bouwen en de voordelen van de inzet van scCO2. Inmiddels is er in Oud- Beijerland een compleet operationeel laboratorium samengesteld, waar serieuze hoeveelheden producten met scCO2 en getest kunnen worden. Aan het woord Dr. Ir. Martijn van der Kraan, CEO en oprichter van DYE-FF B.V. en Ir. Jan Ozephius, directeur van Ozephius Stainless B.V.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Inspectie-attitude

  Daar is die tijd van het jaar weer. Die eerste weken van het jaar waarin diverse clichés tijdelijk boven water komen. Ze getuigen van wensen voor succes, geluk en gezondheid voor de medemens. Het zijn wensen die ik u graag toezend bij de aanvang van dit nieuwe jaar.

  Lees verder

 • SNIJ Noord: Teamwork is de basis voor topkwaliteit snijwerk.

  We streven ernaar om iedere levering af te leveren als een cadeau voor onze klant,” legt Jaap van Houten, Sales Manager bij SNIJ Noord, uit. Daarvoor beschikt SNIJ Noord over snijmachines voor het lasersnijden, watersnijden en buislasersnijden van met name rvs, aluminium en staal. In huis worden de halffabricaten gekant en nabewerkt. Vanaf het eerste contact tot en met de aflevering stelt SNIJ Noord zich op als ketenpartner.

  Lees verder

 • Wat is Staal? Wat kan het en wat zijn de eigenschappen?

  Staal is een legering van ijzer en koolstof, waarin het koolstofgehalte kan oplopen tot 2%. Als het koolstofpercentage hoger is dan 2% dan is er sprake van gietijzer. Staal is 's werelds meest gebruikte materiaal voor gebouwen, infrastructuur en industrieën. Het wordt gebruikt voor de fabricage van vrijwel alles van naainaalden tot olietankers. Bovendien zijn de machines die nodig zijn voor het bouwen en maken van al deze zaken ook gemaakt van staal. De wereld ruw-staalproductie bedraagt ongeveer 1,6 miljard ton, terwijl de productie van het direct daarop volgende belangrijke technische metaal, aluminium, ongeveer 47 miljoen ton bedraagt.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het gedrag van staal en roestvast staal in hete gassen

  In een proces waar gasmengsels aanwezig zijn die koolstofoxides of koolwaterstoffen bevatten, zal bij hoge temperaturen carburisering ontstaan als deze gassen in contact komen met staal. Een ander woord voor deze neiging wordt ook wel carbon pick-up of koolstofopname genoemd. Carburiserende gassen worden bijvoorbeeld aangetroffen in o.a. cementovens. In dergelijke ovens komt de temperatuur boven de 800°C en dit zal leiden tot een grote kans op carburisatie.

  Lees verder

 • Zweden doet belangrijke vondst in concurrentie met China: voorraad zeldzame aardmetalen in de grond

  In Zweden is de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen gevonden van Europa, zegt mijnbouwbedrijf LKAB. Deze grondstoffen, die Europese landen nu vooral uit China halen, zijn nodig voor elektrische auto’s, accu’s, zonnepanelen en windmolens.

  Lees verder

 • 247TailorSteel - Efficiënt werken met aangepaste weldments voor SolidWorks

  Werkt u al met weldments in SolidWorks? Met weldments bouwt u snel complexe constructies door een weldment uit de bibliotheek te selecteren en aan uw tekening toe te voegen. Sindskort is er een nieuwe weldmentsbibliotheek verkrijgbaar. 247TailorSteel heeft in samenwerking met Design Solutions een weldmentslibrary voor buislasersnijden ontwikkeld.

  Lees verder

 • Sandvik Materials Technology heet vanaf nu Alleima

  Sandvik Materials Technology – een toonaangevende fabrikant van naadloze buizen , waaronder standaard roestvrij staal soorten, (Super/Hyper) duplex, buizen voor hoge temperaturen, hoog nikkel, titanium en zirkonium buizen - is per1 september 2022 verder gegaan onder de nieuwe naam Alleima. Het bedrijf scheidt zich dus af van het moederbedrijf Sandvik. Er verandert verder niets, aldus Hans Boudewijn en Dyon Hermsen van het bedrijf. De oorsprong, geschiedenis, kennis en vaardigheden blijven behouden."

  Lees verder

 • Schadeonderzoek aan windmolens

  Molens maken een herkenbaar deel uit van de Nederlandse openbare ruimte en zijn zelfs deel van de culturele identiteit. Al eeuwen lang worden ze in de lage landen gebruikt in de strijd tegen het water, maar ze waren ook de basis van de beginnende industrialisatie van de Nederlanden. Vanaf de 16 eeuw zijn windmolen aangedreven zagen gebruikt om de bomen uit de productiebossen te verwerken tot planken voor de scheepsfabricage. Met de huidige energietransitie wint ook de moderne windmolen (wind turbine) aan terrein in het landschap, al ligt dit terrein ook steeds vaker op zee.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Management Induced Corrosion (deel 2)

  Brouwen zit in het bloed van de Belg. Menigeen heeft nu onmiddellijk haar of zijn lievelingsbier in gedachten, maar over dat type brouwsel gaat het hier niet. Ik heb het hier wel over het verder brouwen op een thema, het uitweiden over een onderwerp waar we helemaal in thuis denken te zijn. Zo dachten de afgelopen weken vele Belgen voetbalspecialisten te zijn en ‘het’ antwoord te weten op de vraag waarom onze rode duivels het op het WK lieten afweten. Het is niet al goud dat blinkt.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Het bestrijden en voorkomen van corrosieve biofilms

  Men vraagt mij wel eens hoe men de vorming van biofilms kan voorkomen op allerlei oppervlakken. Dat dit belangrijk is, heeft te maken met het feit dat dergelijke films een opmaat kunnen zijn voor het ontstaan van microbieel geïnduceerde corrosie, dat kortweg MIC wordt genoemd.

  Lees verder

 • Een heel gelukkig en gezond 2023 gewenst

  Redactie en medewerkers van ALURVS.nl wensen u een heel gezond en gelukkig 2023 toe!

  Lees verder

 • Forse energiebesparing voor serie- en massaproducten

  Onze nieuwe doorloopoven heeft wat langer nodig om op temperatuur te komen, maar verbruikt daarbij minder energie. Heeft hij de juiste temperatuur bereikt? Dan blijft hij voortdurend in bedrijf, ook in de weekenden. Door middel van een liftsysteem en sluizen schuiven containers met daarin de onderdelen en chroomhoudend poeder automatisch door de oven.

  Lees verder

 • EDI via SCSN netwerk voor klanten VAN RAAK STAAL

  Een multinational uit de Brainport regio wil uiteindelijk ook digitaal verbonden zijn met het diepste makers niveau, tot soms wel 4 of 5 tiers diep. In die lagen met kleine, innovatieve maakbedrijven bevinden zich voor VAN RAAK STAAL als relatief kleine regionale groothandel veel - potentiële - klanten. “Zaak dus dat zij ook mee kunnen schakelen via een standaard. En dan helpt het wel als wij dit mede omarmen en kunnen faciliteren”, zegt Martin Suijker, algemeen directeur bij VAN RAAK.

  Lees verder

 • Wat is Vacuümsolderen? (deel 2)

  In deel 1 bespraken we de kansen die vacuümsolderen biedt voor de ontwikkeling van innovatieve producten of de toepassing van nieuwe productietechnieken. Dit keer bespreken we hoe het vacuümsoldeerproces tot stand komt en deze kansen ontsluit. Dit artikel is het resultaat van ons gesprek met Aalberts surface technologies Eindhoven, de grootste onafhankelijke vacuümsoldeerlocatie van Europa.

  Lees verder

 • Vecom Group: Vloeiend en vlot in het behandelen van vloeistof opslagtanks

  Vaak hebben eindgebruikers ten onrechte nog de indruk dat er een esthetische prestatie geleverd moet worden, daar waar de resultaten van de technische uitvoering maatgevend moet zijn. Daarom hebben de Vecom bedrijven een serie van testen opgenomen in hun overeenkomsten zodat er objectieve waarden bepaald kunnen worden waaraan de meetresultaten moeten voldoen. Ook worden per (productie)fase meer “checks and balances” ingebouwd. Los van meer gedetailleerde visuele inspecties voorafgaand aan aanvang van het werk wordt bijvoorbeeld ook met behulp van onze metal analyzer vastgesteld wat het materiaal is qua samenstelling. Dit is van invloed op de behandelwijze.

  Lees verder

 • Wat is Vacuümsolderen? (deel 1)

  Vacuümsolderen is een verbindingstechniek waarbij het soldeermateriaal opgewarmd wordt tot het smeltpunt en hierdoor in combinatie met diffusie in het basismateriaal gevormd wordt tot één product. Vacuüm gesoldeerde verbindingen zijn zeer schoon, gelijkmatig en sterk. Dit maakt vacuüm gesoldeerde producten zeer geschikt voor het realiseren van verbindingen die voldoen aan de hoogst mogelijke technische eisen. Daarnaast is het mogelijk om door middel van vacuümsolderen verbindingen te realiseren die op geen enkele andere manier verwezenlijkt kunnen worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Belangrijke wetenswaardigheden over het metaal aluminium

  Aluminium wordt gewonnen uit erts dat bauxiet wordt genoemd. Bauxiet is een mineraal dat voor een aanzienlijk deel uit aluminiumoxide bestaat. Dit aluminiumoxide wordt m.b.v. koolstof en veel elektrische energie bij hoge temperatuur gereduceerd tot aluminium. Aluminium is een licht metaal want het soortelijk gewicht is slechts 2,7 en het smeltpunt is 660°C. Zuiver aluminium is zacht met een tamelijk geringe sterkte.

  Lees verder

 • Opening nieuwe vestiging 247TailorSteel in Langenau groots gevierd

  Langenau, 23 november 2022 – 247TailorSteel, de ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen vierde op 23 november de feestelijke opening van zijn nieuwe fabriek in Langenau. “We zijn blij dat we dit heuglijke feit vandaag samen met onze klanten, leveranciers en partners kunnen vieren. Met de komst van deze vestiging kunnen we onze positie in de Duitse markt versterken.

  Lees verder

 • Van Raak Stainless: "wordt groter maar we blijven klein"

  Van Raak Stainless is sinds 2020 gevestigd in Wijchen bij Nijmegen. Deze jonge loot maakt deel uit van de Van Raak Groep. Naast het in RVS gespecialiseerde Van Raak Stainless beschikt de groep over nog vijf vestigingen. De hoofdvestiging zit in Tilburg, de overige in Oss, Duiven, Roermond en Asten. Zij zijn de voorraadhoudende groothandelaren in, naast RVS, staal en aluminium. Begin volgend jaar opent de groep een nieuwe vestiging in Barneveld. Bij de Van Raak Groep vinden zo’n honderd mensen hun emplooi waarvan tien in Wijchen

  Lees verder

 • Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

  Om metalen buizen en kokers op een snelle én precieze wijze op maat te snijden, is buislasersnijden de uitkomst. Zowel aluminium, staal als RVS kan met grote precisie in de juiste lengte gesneden worden. Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in de juiste lengte te snijden, is er meer mogelijk. Zo kunt u gaten laten lasersnijden en zelfs het aanbrengen van markeringen en graveringen – zoals tekst – behoort tot de mogelijkheden.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Management Induced Corrosion (deel 1)

  Het is een steeds weerkerende en eerlijk gezegd ook wel wat frustrerende ervaring. Nog al te vaak kom ik in bedrijven waar verschillende diensten elk op hun vlak wel met corrosie-evaluatie en corrosiepreventie bezig zijn, maar van een gecoördineerde aanpak is allesbehalve sprake. Rapporten van inspectiediensten blijven netjes in de digitale, soms zelfs fysieke schuif liggen, zonder dat ze doorstromen naar de onderhoudsafdeling. Die houdt op haar beurt dan weer netjes bij waar ze herstellingen heeft uitgevoerd, maar als de herstelling moest worden uitgevoerd omwille van corrosieschade, staat dat zelden in hun rapporten aangegeven.

  Lees verder

 • Op maat gesneden metaal snel en makkelijk online bestellen bij 247TailorSteel

  Maandag 5 september was het dan eindelijk zover: vier lasersnijmachines, vier kantbanken, drie buislasers en twee machines voor kantafronding zijn beginnen te draaien in de gloednieuwe vestiging van 247TailorSteel in Langenau. En dat is pas het begin.

  Lees verder

 • Het belang van een hygiënische las(ser)!

  HDN is een organisatie die als doelstelling heeft om techniek beter te verbinden aan voedselveiligheid en reinigbaarheid. De stichting zet zich in voor erkenning van het vakmanschap dat daarbij van toepassing is en gewaardeerde herkenning daarvan bij de afnemers.

  Lees verder

 • Almet Benelux - Leading in aluminium

  Almet Benelux stamt af van één van de grootste aluminium halffabricatenleveranciers ter wereld, Alusuisse, en heeft zich ontwikkeld tot een toonaangevende aluminiumspecialist in de Benelux. Almet Benelux levert uit voorraad standaard aluminium producten en daarnaast specifiek maatwerk in grote en kleine volumes.

  Lees verder

 • METAVAK en Welding Week gaan van start

  GORINCHEM – 4, 5 & 6 oktober is het zover: METAVAK en Welding Week gelijktijdig in Evenementenhal Gorinchem. Een bezoek bestaat o.a. uit deelnemers ontmoeten, producten en innovaties ontdekken, netwerken onder het genot van gratis catering en kennis opdoen tijdens de kennissessies o.a. verzorgd door SMITZH en NIL. Aangevuld met het directeurendiner, bezoek aan de Studenten Meet & Greet Area, vacatures bij de Wall of Fame en natuurlijk het Lassymposium.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Is corrosie onontkoombaar

  Als men denkt aan de enorme geldbedragen die jaarlijks door corrosieschade verloren gaan en als men denkt aan alle ervaringen en kennis die men door de decennia heeft opgedaan, dan kan je je afvragen waarom er toch nog zoveel metalen corroderen. Sterker nog, is het nodig dat zoveel materiaal ongewenst wordt aangetast? Het antwoord hierop is simpel, want dat is inderdaad totaal niet nodig.

  Lees verder

 • Roestvast Staal in de voedingssector

  De Rijksoverheid heeft regels opgesteld voor bedrijven die voedingsmiddelen produceren want deze moeten uiteraard veilig zijn. Dit dient ter bescherming van mens en dier. De Rijksoverheid controleert bovendien bedrijven dat zij een voedselveiligheidsplan opstellen en dat zij regels naleven t.a.v. de voedselbereiding. Daarom is de ‘Algemene Levensmiddelen Verordening’ in het leven geroepen.

  Lees verder

 • Vacature verkoop binnendienst bij HARALD PIHL NEDERLAND

  HARALD PIHL is een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Opgericht in 1912 en tot op de dag van vandaag geleid door de derde en vierde generatie van de Pihl familie. Door meer dan 100 jaar ervaring in ons vakgebied hebben wij langdurige contacten opgebouwd over de hele wereld en kunnen u adviseren met onze kennis en ervaring van metalen. Wij zijn op zoek naar een: verkoop binnendienst voor onze Nederlandse vestiging.

  Lees verder

 • MPS-Control : optimalisatie van de productie en aansturing van machines

  De afdeling MPS Techniek (Modulaire Productie Systemen) bij Van Dulst Techniek BV maakt productielijnen, voor de Staal, Aluminium en Kunststof industrie. De kern van deze installaties, betreft vrijwel altijd het bewerken van Lengte materiaal. Denk hierbij aan stalen kokers, buizen, geprofileerd plaatstaal, maar bovenal Extrusie Aluminium. Deze materialen worden in voorraad lengtes aangeleverd bij productiebredrijven. Meestal gebundeld in basislengtes van 6 mtr, mogelijk oplopend naar 12 en soms zelfs tot 16 mtr. aanvoerlengte.

  Lees verder

 • Aluminium 2022 - Düsseldorf - September 27 to 29

  ALUMINIUM in Düsseldorf is the world's leading trade fair for one of the most exciting and promising materials of our time. For three days - from September 27 to 29, 2022 - representatives of the industry's major international players as well as numerous SMEs and start-ups will meet in Düsseldorf.

  Lees verder

 • 247TailorSteel verovert Europa en opent nieuwe locaties in zowel Nederland, België als Duitsland

  247TailorSteel - ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen - breidt uit. Onlangs hebben ze een nieuwe productiefaciliteit geopend in Langenau, dichtbij Ulm. En daar blijft het niet bij. Ook in Hooglede, België, zal naar verwachting volgend jaar begonnen worden met produceren. Daarnaast wordt in Oud Gastel hard gewerkt aan de verbouwing van de tweede Nederlandse vestiging. Door deze ontwikkelingen kan 247TailorSteel een bredere groep klanten bedienen en aan een groter publiek laten zien wat hen zo uniek maakt.

  Lees verder

 • Kom naar de Metavak - Welding Week 4 t/m 6 oktober 2022

  Wil jij de laatste ontwikkelingen en innovaties van de metaalindustrie ontdekken en jouw relaties ontmoeten? Bezoek dan METAVAK op 4, 5 en 6 oktober 2022 in Evenementenhal Gorinchem. Drie dagen lang presenteren fabrikanten, importeurs en groothandelaren zich aan professionals in de metaalbranche. Kom tijdens jouw bezoek in contact met leveranciers van onder andere machines, software, automatiseringsoplossingen, gereedschappen en complementaire producten.

  Lees verder

 • De Looper Analytical geeft Workshop PMI

  Workshop: Basiskennis materiaalkunde en PMI technieken en analyses in de praktijk

  Lees verder

 • ALUMINIUM 2022 will start in Düsseldorf on September 27

  ALUMINIUM 2022 will start in Düsseldorf on September 27. And after its cancellation in 2020, it will finally be the long-awaited international meeting place for the aluminium industry and its application industries. The central players of the industry will be there as well as the most exciting start-ups and newcomers. The trade fair will also score points with new special shows, cooperation with the most relevant associations and industry partners, with numerous hybrid elements - and with three days full of content.

  Lees verder

 • Hollimex Stainless in Zwijndrecht zoekt een commercieel medewerker binnendienst

  Commercieel medewerker binnendienst gezocht bij Hollimex Stainless in Zwijndrecht.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Warmte & Corrosiepreventie

  De energiekosten swingen de pan uit, dus ook geen overuren voor de airco. Nu ja, ik heb helemaal geen airco-installatie, maar als ik die zou hebben, zou de aan-uit knop op uit blijven staan. Werken bij 28°C - zo beweert toch het thermostaatschermpje - lijkt pure waanzin, maar gelukkig is er nog dat verkoelende briesje dat mij door de heel wat minder energieverslindende, ritmisch heen-en-weer zwaaiende ventilator wordt toegewuifd.

  Lees verder

 • Ko Buijs - Diverse lasprocessen

  Over lasprocessen is in de afgelopen decennia al veel informatie verschenen in diverse technische media. Dit artikel beoogt in kort bestek een indruk te geven over de meest voorkomende lasprocessen, met daarin de karakteristieken en een mogelijke motivatie waarom dat specifieke proces in bepaalde omstandigheden wordt toegepast. Het lasproces heeft altijd ten doel om m.b.v. warmte en/of druk twee metalen aan elkaar te verbinden dankzij een metaalbinding.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Legeringselementen

  Over het algemeen is wel bekend dat roestvast staal een ijzerlegering betreft en dat betekent dat er een of meerdere legeringselementen aanwezig moeten zijn om tot een bepaalde corrosievastheid en overige karakteristieken te komen. Het is op zich interessant om eens stil te staan welke invloed de verschillende legeringselementen hebben op het roestvast staal.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Aluminium met verhoogde mechanische eigenschappen

  Aluminium is een zeer veelzijdig metaal dat zowel gelegeerd als ongelegeerd wordt toegepast in diverse marktsegmenten. Enige nadelen kunnen nog wel eens zijn de beperkte corrosiebestendigheid en veelal relatief lage mechanische waarden. Om de corrosiebestendigheid te verbeteren heeft men met legeren en/of anodiseren veel kunnen bereiken. Dit blog gaat echter vooral over het sterk verbeteren van de mechanische waarden dat men bereiken kan door een speciale warmtebehandeling dat ook wel precipitatieharding wordt genoemd. De vraag is wat deze activiteit nu precies inhoudt.

  Lees verder

 • Corrosie en de bestrijding ervan

  Corrosie komt in de praktijk in verschillende vormen voor. Iedere corrosievorm vraagt de nodige aandacht van de constructeur en procestechnoloog met het oog op corrosiepreventie. Het ontstaan en het voorkomen van corrosiemechanismen hangen dan ook nauw met elkaar samen. Onwetendheid heeft in de praktijk al tot zeer veel onnodige schade geleid. Feitelijk kan gesteld worden dat de meeste corrosie voorkomen had kunnen worden, mits er voldoende kennis aanwezig was geweest. De wens is dan ook dat dit artikel bij zal dragen om corrosie verder terug te dringen.

  Lees verder

 • Vacature: Jürgen Witte Stainless BV zoekt een After Sales specialist.

  Bij Jürgen Witte Stainless BV in Papendrecht zijn ze op zoek naar een After Sales specialist. Wil je graag werken in een klein en hecht team met korte lijnen en een nauwe band met je collega's. Dan is Jürgen Witte Stainless BV het perfecte bedrijf voor jou! Liever een functie in de directe sales? Ook daarvoor hebben hebben ze een leuke functie voor jou.

  Lees verder

 • Nieuwe editie Magazine ALURVS.nl online beschikbaar

  Nieuwe editie Magazine ALURVS.nl online beschikbaar met o.a. Corrosie en het bestrijden ervan, ESEF/Technishow 2022 katern, Blog Frans Vos, Element Materials Technology: "corrosie van Roestvast Staal blijft actueel"

  Lees verder

 • Onverwacht sterke groei Nederlandse economie in 2e kwartaal 2022

  Het Nederlandse bbp groeide met 2,6% in het tweede kwartaal van 2022. De consumptieve bestedingen droegen positief bij. Verder zien we een inhaaleffect in de dienstenconsumptie. De grootste bijdrages aan de groei kwamen vanuit de investeringen en de handel. Bedrijven halen een flink deel van de uitgestelde coronainvesteringen in (+5,2% k-o-k) . De netto-uitvoer droeg door het positieve handelssaldo met 1,2 procentpunt flink positief bij aan de kwartaalgroei.

  Lees verder

 • 247 Tailor Steel, Klantgericht werken als basis voor succes.

  Zo goed mogelijk inspelen op de wensen en behoeften van de individuele klant. Denken in oplossingen in plaats van in problemen. Blijven vernieuwen en uitbreiden. In de huidige maatschappij spelen deze dingen een steeds belangrijkere rol. Hiermee zorg je er immers voor dat je je kunt onderscheiden van de concurrentie, die soms moordend is.

  Lees verder

 • NIL en BIL Lassymposium 4 en 5 oktober 2022

  Op 4 en 5 oktober 2022 organiseert het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) samen met het Belgisch Instituut voor Lastechniek (BIL) een groot lassymposium in de Evenementenhal Gorinchem. Verdeeld over twee dagen worden er in vier sessies en een docentenbijeenkomst meer dan 20 lezingen gepresenteerd die interessant zijn voor iedereen die in ons vakgebied werkzaam is.

  Lees verder

 • Hoe bouw je een 100% circulaire ferry.

  Op 2 september, tijdens ESEF Maakindustrie in de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht, houdt Dewi Wesselman, Group Sustainability Coordinator van Damen Shipyards Group, een inspirerende sessie over duurzaam ondernemen in haar branche.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Met knikkende knieën

  Een gapend gat van in mijn perceptie enkel tientallen, in werkelijkheid vele honderden meters diepte staart mij aan. Rookslierten kronkelen uit kieren en spleten omhoog. Bespeeld door de wind vormen zij sierlijk peddelende zwanen of angst opwekkende draken die door de lucht lijken te dwalen. Of zijn het misschien de ietwat toxische dampen die mijn geest van de werkelijkheid doen verdwalen? Ik sta aan de rand van Vesuvius’ krater.

  Lees verder

 • Nieuwbouw HEVAMI Oppervlaktetechniek BV

  Afgelopen maand is HEVAMI Oppervlaktetechniek B.V. verhuisd naar een prachtig nieuw bedrijfspand op industrieterrein De Amert in Veghel. Met deze stap heeft HEVAMI meer ruimte om nieuwe machines te demonstreren en ook om gebruikte machines te reviseren om vervolgens hiermee weer een nieuwe eigenaar gelukkig te maken.

  Lees verder

 • Kostenreductie door materiaalkeuze

  In een wereld waarin alles alsmaar duurder wordt, is het des te belangrijk om weloverwogen keuzes te maken bij het doen van aankopen. Wanneer je metaal wilt gaan gebruiken voor het maken van jouw eindproduct zul je er al snel achterkomen dat de keuze reuze is. De materiaalkeuze is van grote invloed op de kosten. Het nemen van een goed doordachte beslissing met betrekking tot de materiaalsoort kan dan ook tot kostenreductie leiden.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Een elementair besef

  “Wat was jouw lievelingsvak op school?” is een vraag die stokkende gesprekken wel eens een nieuwe dynamiek kan geven. “Allé jong!”, “meen je dat nu?” of “da’s om te lachen, of wa?” zijn steevast de kreten die weergalmen als je op de ‘wat was’ vraag antwoordt met “wiskunde, en ook wel fysica”. Ongeloof staat op de meeste gelaatstrekken te lezen. “Fysica tot daaraantoe, maar wiskunde?” Tsja, …. Dat was nu eenmaal wat ik in het middelbaar het liefst studeerde

  Lees verder

 • Thema wire en Tube: Energie-intensieve industrieën meer duurzaam

  wire en Tube, ’s werelds nr. 1-beurzen voor de draad-, kabel- en buizenindustrie, sloten na vijf succesvolle dagen hun deuren in Messe Düsseldorf. De organisatie, standhouders en bezoekers kijken terug op zeer geslaagde, fysieke beurzen. Een veelbesproken thema in de hallen was duurzaamheid.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Stikstof als legeringselement in austenitisch roestvast staal

  Bij het gebruikmaken van legeringselementen in roestvast staal, denkt men primair aan het legeren van metalen en dat is inderdaad ook het geval. Toch is het opmerkelijk dat het element stikstof als een niet-metaal interessante voordelen kan bieden aan roestvast staal zodra het daarin gelegeerd wordt. Dat heeft er in de praktijk toe geleid dat de roestvast staaltypen AISI304LN en 316LN zijn ontwikkeld. De N staat dan voor ‘nitrogen’ wat de Engelse benaming voor stikstof is. Stikstof bevordert, net als nikkel, de austenietfase in roestvast staal.

  Lees verder

 • TechniShow 2022 toont oplossingen voor slim produceren in volle breedte

  TechniShow 2022 wordt compacter vergeleken met vorige editie én het aanbod is completer. Exposanten focussen zich op de innovaties, waarmee maakbedrijven kunnen inspelen op trends als reshoring, kortere doorlooptijden, kleinere series, gebrek aan vakmensen en verduurzaming. 3D-printen krijgt met een Techniek- en Procesplein én een Theater speciale aandacht.

  Lees verder

 • 247TailorSteel opent tweede fabriek in Nederland

  Varsseveld, 27 juni 2022 - 'Slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen 247TailorSteel breidt verder uit. Het bedrijf gaat een tweede fabriek in Nederland openen in Oud Gastel nabij Roosendaal. “We willen de toonaangevende e-commerce speler in de metaalbewerkende industrie in Europa worden. Als marktleider in Nederland zetten we nu deze belangrijke stap om onze positie nog verder te versterken”, zegt Carl Berlo, CEO van het bedrijf.

  Lees verder

 • TechniShow 2022 Genomineerden voor de Innovation Awards zijn bekend.

  In totaal dertien innovaties zijn begin juni genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards 2022. De mogelijke winnaars zijn verdeeld in drie categorieën: Flexibel Produceren, Slim Produceren en Digitale Fabriek. De jury van de prestigieuze prijs is positief over het niveau van de inzendingen en ziet een verdere evolutie van digitalisering in de maakindustrie. De genomineerden in de categorieën volgen hieronder in alfabetische volgorde.

  Lees verder

 • Innovatie centraal op Technishow 2022

  Tijdens TechniShow staat de innovatiekracht van de sector centraal. De sector moet innoveren om wereldwijd een belangrijke speler te blijven. De deelnemers aan de TechniShow onderstrepen het belang van innoveren en laten het nieuwste aanbod zien, tonen hun innovaties en lichten deze toe tijdens de beurs. Hieronder enkelen aan het woord.

  Lees verder

 • HITACHI X-MET8000-serie: voor de snelle meting van ZnNi-coatings op staal

  Zink-Nikkel (ZnNi) is een hoogwaardige coating die zorgt voor: hoge elektrische geleidbaarheid en uitstekende corrosieweerstand, zelfs in de meest zware omgevingen. Het werkt als een barrière, waardoor wordt voorkomen dat corrosie het basismateriaal bereikt. Het wordt veel gebruikt in de automobiel-, ruimtevaart- en defensiesector industrieën op componenten, zoals brandstofleidingen, bevestigingsmiddelen, coaxiale kabels, connectoren en voor het verbinden van stalen onderdelen met aluminium.

  Lees verder

 • Marcel Loman benoemd tot Director Sales apt Group

  Met ingang van 1 juni 2022 is Marcel Loman Director Sales van de apt Group. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de verkoop binnen de gehele bedrijvengroep. Met de nieuw gecreëerde positie zal de productoplossingscompetentie van de groep steeds meer in de markt worden gevestigd, in de zin van 'apt als uw oplossingspartner'. Daarnaast coördineert hij de rol van het verkoopteam en ondersteunt en implementeert hij de groeistrategie.

  Lees verder

 • William Goossens begint als nieuwe Chief Financial Officer (CFO) van 247TailorSteel

  William Goossens wordt per 1 juni 2022 aangesteld als de nieuwe CFO van 247TailorSteel. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. We zijn ervan overtuigd dat William, met zijn kennis en ervaring, een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan de internationale groei van onze organisatie in de komende jaren.

  Lees verder

 • Vecom - toonaangevend in oppervlaktebehandeling en de specialist in zuurstofschoon reinigen

  De Vecom Group is al bijna 70 jaar gerenommeerd specialist in het conditioneren van roestvast staal. Processen, die de oppervlaktebehandeling ondersteunen, zijn beitsen en passiveren van metalen, conditioneren van roestvast staal door middel van het waterstraalproces, ultrasoon reinigen, en last maar zeker not least zuurstofschoon reinigen.

  Lees verder

 • Hoe duurzaamheid binnen 247TailorSteel vele voordelen oplevert

  Bij 247TailorSteel kunt u terecht voor het lasersnijden, buislasersnijden en kanten van metaal. Of u nou aluminium, RVS of staal nodig heeft; hier vindt u een ruime hoeveelheid metalen onderdelen voor uw project. Binnen 247TailorSteel is sustainable design, oftewel duurzaam ontwerpen, een belangrijk thema.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Corrosiepreventie - "Houd het droog"

  “Als een metaal niet in contact staat met een elektroliet, kan het metaal geen elektrochemische corrosie ondergaan”, orakelde mijn toenmalige corrosieprofessor. ‘Elektroliet?’, fronst uw voorhoofd. Water is het meest voorkomende elektroliet, al zijn er soms ook andere stoffen die de rol van water als elektroliet kunnen overnemen. Voor het gemak zullen we hierna echter water als ‘het’ typevoorbeeld van een elektroliet aanzien. Als ik dan het orakel van mijn prof verder interpreteer, lijkt ‘Houd het droog’ de aangewezen weg om aan corrosiepreventie te doen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het verzinken van Staal

  Hoewel in een vorig blog al het nodige is geschreven over de functie van zink op staal, wordt in deze blog verschillende wetenswaardigheden op een rij gezet. Zink is onedeler dan staal en het potentiaalverschil tussen deze metalen is maar liefst 350 mV. Dit houdt dan ook in dat verzinkte lagen op staal een prima kathodische bescherming geven in natte omstandigheden. Dat zink aan het oppervlak, door toedoen van water en lucht, een laagje zinkzout vormt, is minder bekend.

  Lees verder

 • Derustit - Als extreem schoon een vereiste is; O2 Cleaning.

  In een zuurstofrijke omgeving bestaat het risico op zelfontbranding met een zeer heftige reactie als gevolg. Een zuurstofschoon reiniging, ook wel O2 Cleaning genoemd, verwijdert alle organische materialen zoals oliën en vetten uit een installatie waar bijvoorbeeld zuurstof doorheen wordt getransporteerd. Overige vreemde materialen zoals stof, metaalspaanders en pluisjes worden verwijderd om iedere ontstekingsbron weg te nemen.

  Lees verder

 • TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 - We gaan beginnen!

  Meld je NU aan voor een gratis bezoek aan TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 Van 30 augustus tot en met 2 september 2022 komt de industrie eindelijk weer samen en daar moet jij natuurlijk bij zijn! In ieder geval als je op zoek bent naar de nieuwste materialen, machines, flexibele oplossingen, innovatieve productietechnologieën en toeleveringsstrategieën voor de maakindustrie.

  Lees verder

 • Schwer Fittings - Toekomst met waterstof

  In de toekomst zal waterstof een grote rol spelen bij de transitie van onze energievoorziening. Als opslagmedium voor groene engegie en voor mobiliteit met brandstofcelaandrijvingen. Wanneer waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse, wordt water gescheiden in waterstof en zuurstof met behulp van regeneratief opgewekte elektricitei

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Metalen in salpeterzuur

  Vele metalen en legeringen tonen een passief gedrag waardoor ze niet met hun omgeving reageren. Deze passiviteit, die is ontstaan door een goed sluitende oxidehuid, staat garant voor een zekere corrosiebestendigheid. Voor het ontstaan van de oxidefilm is zuurstof nodig en de vorming hiervan wordt sterk bevorderd door oxiderende reagentia.

  Lees verder

 • Kleuren van RVS - Van Geenen

  Architecten, product ontwerpers en designers vragen de laatste jaren niet alleen naar behandelde metaaloppervlakken, maar hebben steeds vaker de behoefte aan de combinatie met een PVD- of Nano-coating. Van Geenen B.V. uit Rijssen heeft al jarenlang een hechte, intensieve samenwerking met het Duitse mirrorInox GmbH & Co. KG en is dé partner voor het kleuren van RVS platen.

  Lees verder

 • Blog Matthijs Schornagel - Metaalmarkten in oorlogstijd

  Dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne enorme gevolgen heeft voor de wereld zal niemand verbazen. Dat de oorlog ook ongekende prijsstijgingen veroorzaakt in de metaalindustrie misschien wel. We kennen Rusland en Oekraïne weliswaar als producenten van metaal; maar de oorlog maakt eigenlijk pas duidelijk hoe belangrijk ze wel niet zijn. In dit blog gaan we dieper in op de prijsontwikkeling van nikkel, aluminium en staal. We zullen zien dat alle drie de metalen weliswaar duurder worden, maar dat ze toch heel verschillend reageren op de oorlog.

  Lees verder

 • Aalberts Surface Technologies Eindhoven - specialist in warmte- en oppervlaktebehandelingen

  Aalberts Surface Technologies Eindhoven is specialist voor uitstekende warmte- en oppervlaktebehandelingen met een focus op vacuüm warmtebehandelingen, vacuümsolderen, Stainihard® en PVD/CVD coatings. Of zoals ze het zelf zeggen: “Wij zijn de absolute specialist in vacuüm warmtebehandelingen, vacuümsolderen en het harden van RVS met onze Stainihard behandeling.

  Lees verder

 • Vacature Verkoper technische producten

  Aquaco B.V. heeft zich sinds 1978 ontwikkeld van beregeningsbedrijf tot een one stop shop in watertechniek. Aquaco B.V. verzorgt het ontwerp, de engineering, realisering en de service en onderhoud van o.a. beregeningsinstallaties, stofbestrijdings- en luchtbevochtingssystemen, fonteinen, waterbehandelingssystemen,

  Lees verder

 • Aeolus Lactose Transportsysteem - Voorkomt aangroei van lactose

  Het innovatieve Aeolus Lactose Transportsysteem voorkomt aangroei van lactose in het productieproces. Dit slimme, gepatenteerde ontwerp van bochten en wissels vermindert wrijving en turbulentie van het product tijdens pneumatisch transport. Omdat lactose niet meer aangroeit in het systeem hoeft de productie tot 12 keer minder vaak stil te liggen voor reiniging. Dat kan resulteren in 8-12% meer productiedagen per jaar en een enorme besparing op arbeidskosten.

  Lees verder

 • Het succes van het innovatieve machinepark van 247TailorSteel

  247TailorSteel is een metaalbewerkingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het lasersnijden, buislasersnijden en kanten van metalen onderdelen. Met ruim 80 machines verspreid over drie vestigingen heeft 247TailorSteel een machinepark waar je u tegen zegt. Van buislasers en lasersnijmachines tot kantbanken en machines voor kantafronding; 247TailorSteel heeft alles in huis om de meest gecompliceerde snij- en kantopdrachten van haar klanten te verwerken.

  Lees verder

 • TechniShow en ESEF Maakindustrie, samen sterk!

  Utrecht, 28 maart 2022. Van 30 augustus tot en met 2 september 2022 gaan de deuren van de Jaarbeurs eindelijk weer open voor de bezoeker die op zoek is naar de nieuwste materialen, flexibele oplossingen, innovatieve productietechnologieën en toeleveringsstrategieën voor de maakindustrie.

  Lees verder

 • Roba Metals zoekt een: (Junior) Accountmanager

  Voor de vestiging in IJsselstein zijn wij opzoek naar een (Junior) Accountmanager, afdeling Non-ferro, RVS & Recycling. In deze commerciële functie ben je verantwoordelijk voor de uitbreiding en het beheer van je eigen portefeuille met klanten en prospects. Je hart ligt bij new business. Je werkt nauw samen met je collega’s en via diverse stadia maak je kennis met alle boeiende facetten van de handel.

  Lees verder

 • Is een groene en veilige werkomgeving belangrijk? Doe de Chemical Shift!

  Steeds meer bedrijven willen hun gevaarlijke chemische producten vervangen door milieuvriendelijke en veilige alternatieven. Belangrijk is natuurlijk wel dat het veilige alternatief minstens zo goed werkt als zijn chemische equivalent.

  Lees verder

 • Special "Corrosie & Oppervlaktebehandeling" Mei editie 2022

  Rond 20 mei verschijnt de special "Corrosie & Oppervlaktebehandeling" Deze special editie van magazine ALURVS staat boordevol technische artikelen, noviteiten, bedrijfsreportages en ander "need to know" nieuws. Heeft u als bedrijf iets te melden aan de lezers of wenst u te adverteren in deze special? Stuur dan een mail naar redactie@alurvs.nl of bel met Jeroen Opstal op nummer 06-40401345

  Lees verder

 • Vacature Van Geenen zoekt een: Machinaal Slijper

  Ben jij technisch onderlegd en wil je met de modernste slijpmachines aan de slag gaan? Dan is deze functie echt iets voor jou! Als Machinaal Slijper bij Van Geenen ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het eindproduct en de wijze waarop deze wordt bereikt. Geen ervaring in de metaalindustrie? Geen probleem. Wil jij werken aan het meest hoogwaardige slijpwerk? Dan zijn wij op zoek naar jou.

  Lees verder

 • Maximale kracht, maximale veiligheid: de nieuwe serie 18 Volt accu-haakse slijpers van Metabo

  De nieuwe generatie 18 Volt accu-haakse slijpers van Metabo mag er zijn: de machines zijn net zo sterk als een haakse slijper met netsnoer van 1.100 Watt. „Onze haakse slijpers staan er vooral in de metaal en industrie bekend om dat ze toonaangevend zijn op het gebied van prestaties, levensduur en gebruikersbescherming“

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De kenmerken van titaanlegering Ti-grade 12 versus grade 7

  Ongelegeerd titaan is in sommige specifieke gevallen gevoelig voor spleetcorrosie, zodra men te maken krijgt met capillaire werking. Voorbeelden hiervan zijn titaan componenten die ondergedompeld zijn in warm zeewater en in sterk chloridehoudende milieus, die beiden warmer zijn dan 80⁰C. Dan is het aan te raden om in dit titaan 0,2% palladium te legeren zodra men inderdaad met capillaire spleten van doen heeft.

  Lees verder

 • Sancties tegen Rusland drijven nikkelkoers zo hard op dat handel in metaal is stilgelegd

  De economische sancties tegen Rusland hebben de koers van nikkel omhooggedreven en speculanten in moeilijkheden gebracht. Volgens beursuitbater LME was er geen ordentelijke handel meer mogelijk. De handel is stilgelegd en alle transacties zijn geannuleerd.

  Lees verder

 • Grondstoffen in de geopolitieke arena

  Grondstofmarkten zijn gevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen. Omdat Rusland en Oekraïne twee grondstofrijke landen zijn, heeft de oorlog in Oekraïne veel gevolgen op het aanbod en de vraag naar diverse grondstoffen. Het gaat hier met name om de olie, gas, tarwe, maïs en een grote hoeveelheid diverse metalen.

  Lees verder

 • Nikkel raakt 37.000 USD - De globale roestvaststaalmarkt in paniek

  Oekraïne exporteert ca. 20-25.000 MT afgewerkte staven naar de EU. Verder exporteren de Oekraïense walserijen ca. 30.000 MT als billets naar andere fabrieken in de EU voor verdere verwerking. Deze hoeveelheid is geen enorm aandeel van de EU-productie (totaal ca. 6%), maar omdat de markt al in onbalans is door de brand bij Ugitech, beperkt dit natuurlijk het aanbod nog meer en drijft het de prijs op.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - De Diamantroof

  In Nederland is het de titel van een klasmusical en menige Belg zal er onmiddellijk ‘van de eeuw’ aan toevoegen, verwijzend naar het in 2003 verdwijnen van 100 miljoen dollar aan diamanten en enkele andere waardevolle voorwerpen uit de ondergrondse kluis van het Antwerp World Diamond Centre. Tien verschillende veiligheidsmaatregelen hadden niet volstaan.

  Lees verder

 • Paul Meijering zoekt een: Applicatiebeheerder met breed takenpakket en SQL kennis (40u)

  Paul Meijering Metalen is een internationale groothandel in RVS. Sinds 1989 leveren wij buizen, flenzen, platen en fittingen in roestvast staal en special-alloys aan afnemers in de apparatenbouw, offshore en energie- & voedingsindustrie. Een breed en hoogwaardig assortiment, ruime voorraad, speciale bewerkingen en korte levertijden maken ons tot een kwalitatieve marktleider.

  Lees verder

 • Anti-kleef behandelingen en revisie van gebruikte RVS installaties

  Een eerste opvallende situatie in de voedingsindustrie is de switch van anti-kleef coatings (type teflon, nano e.a.) naar anti-kleef elektro-chemische oppervlakte-transformaties zoals micro-ondulatie, amorfiseren en elektropolijsten. Het oppervlak blijft het RVS zelf, dus geen afslijtende coatings.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Ik heb er lak aan!

  Eerst verbleekt haar gezicht naar een palet van wit en al wat grijs, om daarna geleidelijk en slechts zeer kortstondig over te gaan naar haar natuurlijke teint, om zo door te stomen naar een schilderij dat naar de donkere schakeringen van haar geliefde roze rozen neigt. Ik begin alvast te krimpen in afwachting van wat komen gaat. “Buiten met uw vuile kleren gij” verheft zich de moederstem.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De kenmerken van koolstofstaal

  Koolstofstaal is een legering van de elementen ijzer en koolstof. Belangrijke kenmerken zijn de aantrekkelijke mechanische waarden, de goede smeedbaarheid en een hoge taaiheid, dat ook wel ductiliteit wordt genoemd. Naast deze omschrijving, moet het koolstofgehalte lager zijn dan 1,9%. Koolstofstaal, zoals men dat in de praktijk meestal tegenkomt, bevat ongeveer 0,2% koolstof. Zonder koolstof is het staal niet geschikt als constructiestaal, omdat koolstof zorgt voor geschikte mechanische eigenschappen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Lassen van koolstofstaal aan andere metalen

  Op de vraag of koolstofstaal aan andere metalen gelast kan worden, is geen eenduidig antwoord op te geven. Soms klinkt dan een volmondig ja en in andere gevallen wordt het met klem ontkend. Daarom volgen in dit blog wat voorbeelden, die in de praktijk nog wel eens voorkomen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Koolstofstaal en de benamingen van structuren

  Als we kijken naar het ijzerkoolstofdiagram, dan zien we dat er verschillende structuren mogelijk zijn in afhankelijkheid van het koolstofgehalte. Namen zoals ferriet, austeniet, martensiet, perliet, bainiet, cementiet, ledeburiet en eutecticum komen dan voorbij. Het lijkt mij zinvol om in het kort hierbij stil te staan om uit te leggen wat deze termen feitelijk inhouden. Het zijn allemaal begrippen die voortkomen uit het ijzerkoolstofdiagram.

  Lees verder

 • Digitale special Duurzaamheid en Recycling

  In deze digitale special vind je informatie over recycling en duurzaamheid in de metaalindustrie.

  Lees verder

 • Stappert Nederland BV zoekt: Verkopers binnendienst 32/40 uur

  STAPPERT Noxon is een toonaangevende internationale handelsonderneming op het gebied van roestvaststaal, hoog corrosie-en hittebestendig staal. Met 20.000 verschillende producten direct beschikbaar uit voorraad zijn wij het juiste adres voor roestvaststaal. STAPPERT Noxon B.V. heeft ruim 80 medewerkers met hoofdvestiging en magazijn in Helmond en een verkoopkantoor in Zwijndrecht. Met al ruim 30 jaar ervaring in de branche is STAPPERT een stabiele, goed georganiseerde werkgever waar volop ruimte is om te leren en ontwikkelen.

  Lees verder

 • Derustit Group ondersteunt de circulaire economie

  De Derustit Group is al meer dan 65 jaar toonaangevend oppervlaktespecialist in Europa. Derustit Group is gespecialiseerd in het conditioneren van roestvast staal. Dit wordt gedaan binnen de bewerkingscentra in binnen- en buitenland en desgewenst op elke locatie (wereldwijd). Naast een gerenommeerd bewerker van RVS speelt Derustit Group een sterke rol in de circulaire economie.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: Materiaalselectie als verzoener van belangen

  De concrete situatie betreft een apparaat voor het lamineren van papier, waarbij de op het papier aan te brengen kunststoffolie richting de zich afwikkelende papierrol wordt geleid door middel van een geleidingsgoot en een daarin roterende as die de kunststoffolie voortdrijft. De standtijd van de goot bleek daarbij redelijk kort te zijn. De oorzaak: een overmatige slijtage van het gereedschapsstaal waaruit de geleidingsgoot was vervaardigd. De klant had inmiddels al met een oppervlakteharding getracht het tij te keren, maar dat leidde slechts in beperkte en onvoldoende mate tot soelaas.

  Lees verder

 • Snel en praktisch onzichtbaar verschillende materiaalsoorten met elkaar verbinden met 3M VHB Tape

  VHB staat voor Very High Bonded en is een dubbelzijdig tape van 3M. De toevoeging schuimtape, die ook vaak gebruikt wordt, kan misleidend zijn. Want bij een schuimtape is over het algemeen alleen op de boven- of onderzijde een dunne lijmlaag aanwezig. Deze schuimtapes zijn niet heel duurzaam. VHB tape daarentegen wordt ook in kritische omstandigheden gebruikt. Denk aan vliegtuigbouw, tankbouw en overige transportmiddelen, apparaten- en gevelbouw of witgoed en omkastingen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Roestvast staal en inhibitors

  De vraag wordt mij nog wel eens gesteld wat nu eigenlijk een inhibitor is en wat een dergelijke stof kan betekenen voor metalen en zeker niet op de laatste plaats voor roestvast staal. Zulke vragen stel ik altijd bijzonder op prijs want het is nu eenmaal geen schande indien zo’n uitdrukking wereldvreemd voor iemand is. Daarom volgt een hieronder een beknopte uitzetting over deze term en wat men ermee kan doen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Roestvast Staal in rookgassen

  Roestvast staal wordt ook regelmatig gebruikt in installaties waar rookgassen in voorkomen. Ook dan dreigen er allerlei gevaren die in deze blog in het kort worden beschreven. Gassen die vrijkomen door de verbranding van olie, kolen en cokes zullen altijd een zekere hoeveelheid zwavel bevatten. Een bekende term die gebruikt wordt door aantasting van hete gassen die zwavelverbindingen bevatten noemt men ook wel sulfidatie.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs -Wat maakt nikkellegeringen hittebestendig?

  Er zijn door de decennia heen diverse hittebestendige nikkellegeringen ontwikkeld voor allerlei toepassingen. Vooral de behoefte vanuit de lucht- en ruimtevaart, heeft de ontwikkeling hiervan een enorme stimulans gegeven.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Vormgeheugenmetaal

  Vormgeheugenmetaal is een metaallegering die na een beperkte deformatie bij een relatief lichte temperatuurverhoging weer geheel terugkomt in zijn oude geprogrammeerde vorm onder afgifte van arbeid. Dit heeft te maken met een structuuromslag in het metaal van martensitisch naar austenitisch of andersom. De meest bekende kwaliteit is een legering van ongeveer 50% titaan en 50% nikkel dat men ook wel NItinol® noemt. Ook zijn er bepaalde koperlegeringen bekend die over deze opmerkelijke eigenschap beschikken.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Domme vragen bestaan niet!

  Door de jaren heen krijg ik als metaalman best aparte vragen op mijn vakgebied afgevuurd. De allermeesten daarvan, zijn voor mij al weer in de vergetelheid geraakt. Dat neemt niet weg dat bepaalde vragen voor mij aanleiding zijn geweest om er een artikel of een blog aan te wijden. Daarnaast zijn er vragen die altijd in mijn geheugen zijn blijven hangen. In deze blog beperk ik mij tot de opmerkelijkste en leukste vraag

  Lees verder

 • VAKBEURZEN TECHNISHOW EN ESEF MAAKINDUSTRIE VERSCHUIVEN NAAR NAJAAR 2022

  De Beurzen verschuiven naar 30 augustus t/m 2 september 2022

  Lees verder

 • Arcus 40 jaar jong!

  Arcus is 40 jaar jong! Arcus is specialist op het gebied van buizen, flenzen en fittingen. Met de kennis en ervaring biedt Arcus kostenbesparende adviezen en optimale leveringen.

  Lees verder

 • Aluminiseren

  Met deze oppervlaktebehandeling is het mogelijk om metalen een extreem goede temperatuur- en oxidatiebestendigheid te geven. Tevens kan deze behandeling gebruikt worden om opkolen tegen te gaan en waterstof diffusie (brosheid) te voorkomen. Er kan met dit proces een maximum van 60% aluminium in/aan het oppervlak worden gevormd. In de praktijk zijn de processen zodanig ingeregeld om ca. 25% bij Ferrometalen en 12% bij nikkelbasis legeringen te vormen. De te bereiken laagdiktes liggen, afhankelijk van het gekozen basismateriaal, tussen de 25 en 1000 µm.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Inspectie als oorzaak van schade

  Als dergelijke blauwe verkleuringen op roestvast staalconstructies worden waargenomen zouden nochtans alle toeters en bellen moeten afgaan en moet worden nagegaan wat aan de basis ligt van de blauwe verkleuringen. Met wat geluk betreft het enkel een overmatige groei van oxide¬lagen omdat de beschermingsgassen bij het lassen niet optimaal waren afgeregeld. In dat scenario volstaat een beits- en passivatiebehandeling om de peis en vree in ere te herstellen. In vele andere gevallen wijzen dergelijke verkleuringen echter op het gebruik van te hoge lastemperaturen en is er sprake van een reëel risico dat het materiaal in de warmte-beïnvloede zone over een gedeelte van de dikte of, in het slechtste geval over de volledige dikte werd ‘gesensitiseerd’. Beits- en passivatiebehandelingen bieden geen soelaas ter remediëring van gesensitiseerd materiaal; het enige dat zij in die situatie doen, is het probleem maskeren. Met het wegwerken van de blauwe verkleuring en het herstellen van de ‘goede’ passivatielaag is de sensitisatie immers nog niet verdwenen en kan zij dus nog altijd in intergranulaire corrosie resulteren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Tiger Striping

  De laatste tijd gaat het in de praktijk steeds meer opvallen dat er een merkwaardige oppervlaktemorfologie kan ontstaan op vooral ruwere oppervlakken van roestvast staal. Vooral in de buurt van laszones manifesteert zich dit fenomeen in een extra grote mate. Dat betekent dat met name de doorlassingen van RVS-tanks daar extra gevoelig voor zijn.

  Lees verder

 • Desinfectie van proceswater - De fijne balans tussen corrosie en effectiviteit

  Op ruimtemissies wordt er intensief gezocht naar water als indicatie voor buitenaards leven. Dat is geen toeval: voor zover we weten is water een basisvereiste voor organische activiteit. De laatste jaren is er al veelvuldig water aangetroffen buiten onze planeet, maar tot nog toe zijn er geen harde bewijzen voor het bestaan van (micro-)organismen in de kosmos.

  Lees verder

 • Eugenio Cuadrado de Wit

  In Memoriam

  Lees verder

 • Troostwijk Auctions - Online veiling CNC Metaalbewerkingsmachines DAUB MANUFACTURING

  Troostijk Auctions het bekende veilinghuis verzorgt online veilingen uit faillissement of vrijwillige verkoop door Europa. Troostwijk organiseert deze keer een online veiling van DAUB MANUFACTURING wegens heroriëntatie. om 14:00. Er zijn 324 kavels beschikbaar voor online biedingen.

  Lees verder

 • Aldel legt productie grotendeels stil: 'Zo doorgaan kost ons zeven ton per dag'

  Lees verder

 • Globitas neemt HEGO Stainless Steel & Aluminium over

  Almere, 7 oktober 2021 – Investeringsmaatschappij Globitas heeft op 1 oktober de overname van HEGO succesvol afgerond. HEGO is al ruim veertig jaar actief als internationale groothandel in rvs en aluminium. De overname door Globitas geeft een sterke impuls aan de groeiambities van HEGO. Met de nieuwe aandeelhouder gaat het bedrijf een nieuwe fase in met focus op innovatie, digitalisering en vernieuwende businessmodellen.

  Lees verder

 • Kritische metalen – Het pad naar vergroening van wegverkeer zal niet eenvoudig zijn

  Voor de energietransitie van het wegverkeer zijn kritische metalen als lithium, kobalt, zeldzame aardmetalen, platina en platina-gerelateerde metalen onmisbaar. De route naar vergroening van de mobiliteit wordt daarmee sterk afhankelijk van landen die beschikken over reserves van deze metalen.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Materialen vermaken

  Ik zie mijn vader nog zitten op zijn eigenhandig gemaakte krukje achter zijn nog eerst met voetpedaal en later door elektromotor gedreven naaimachine. In zijn blauwe stofjas maakte hij er een hobby van om kledingstukken te vermaken zodat ze een ander pasten of zodat ze na herstel weer voldoende toonbaar waren. Het was een machtig, bijwijlen een vermakelijk zicht.

  Lees verder

 • Derustit elektrolytisch polijst een Roestvast Staal pareltje in Amsterdam

  Derustit elektrolytisch polijst een Roestvast Staal pareltje in Amsterdam! Future Past Glory door Heringa/Van Kalsbeek

  Lees verder

 • Van Geenen: van start tot finish

  Van Geenen Metaalfinishing is een oppervlaktebewerker van platen, kokers en strippen middels slijpen en polijsten. Het familiebedrijf uit Rijssen, dat al sinds 1977 bestaat, levert diensten als bewerkingen in de vorm van handmatig en machinaal polijsten en slijpen, cleanroom reinigen en verpakken.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Putcorrosie in Roestvast Staal

  Putcorrosie wordt ook wel putvormige corrosie of ‘pitting’ genoemd. Deze vorm van corrosie begint bij een plaatselijk defect in de oxidehuid van het roestvast staal waardoor putjes ontstaan die snel dieper kunnen worden. Dat dit snel verloopt komt omdat alle elektrochemie zich concentreert op zo’n plekje. Dat betekent een kleine anode en een grote kathode met een snelle aantasting van de anode tot gevolg.

  Lees verder

 • 247TailorSteel start bouw van nieuwe fabriek in Langenau

  Op 23 september jl. is 247TailorSteel, de toonaangevende 'slimme' fabrikant voor op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen, officieel gestart met de bouw van de nieuwe productiefaciliteit in Langenau, tussen Stuttgart en Munchen.

  Lees verder

 • Weer veilig netwerken met de metaalsector tijdens METAVAK in oktober!

  Weer veilig netwerken met de metaalsector tijdens METAVAK in oktober! Na 2 jaar opent Evenementenhal Gorinchem eindelijk weer veilig haar deuren op 5, 6 en 7 oktober voor u als metaalprofessional. Met de focus op de 6 segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging belooft METAVAK een compleet platform te worden met 130 exposanten.

  Lees verder

 • Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

  Onlangs heeft onze leverancier Loewer de nieuwe RotoMaster ontbraammachine geïntroduceerd. Veel mensen zijn bekend met de zéér succesvolle SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine welke beide werken met topborstels voor het afronden van de plaatkanten. De nieuwe RotoMaster beschikt over een rotor welke voorzien is van lamellenborstels welke het mogelijk maakt om in één doorloop een afronding met een radius van 2 mm aan te brengen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Corrosie en roestvast staal

  Corrosie is meestal een ongewenste aantasting veroorzaakt door agressieve componenten die zich rond of op een metaal bevinden. Alle onedele metalen zijn gevoelig voor corrosie en dat hangt af van het negatieve elektrische potentiaal dat dit metaal heeft.

  Lees verder

 • ArcelorMittall Gent produceert Magnelis ®

  ArcelorMittal Gent start de productie van Magnelis ® , de toonaangevende metaalcoating die een uitstekende bescherming biedt tegen corrosie Magnelis ® is een unieke metallische coating die staal decennialang beschermt tegen corrosie. Magnelis ® , gelanceerd in 2011, is door een indrukwekkend aantal klanten geadopteerd voor nog meer toepassingen.

  Lees verder

 • Materials+Eurofinish+Surface gaat door! 15 en 16 september in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch

  Vakbeurzen zijn te typeren als doorstroomevenement en daarom gaat Materials+Eurofinish+Surface door! Als organisatie kijken we er, samen met de exposanten, naar uit om u en alle andere professionals rondom materialen en oppervlaktetechnieken bij elkaar te brengen en te ontmoeten. Bent u er ook bij op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch?

  Lees verder

 • Van Dulst Techniek - Introductie 5-assige bewerkingscentrum van Mecal, Model MC-312 Gianos.

  MECAL heeft destijds type MC305 Kosmos op de markt gebracht. Deze 4-assige bewerkingsinstallatie van MECAL, was de eerste CNC installatie met een draaibare as, waarmee een gezaagd product op de gewenste hoek geroteerd kon worden. Door deze profiel rotatiebeweging te combineren met een 3-assige freeskop van bovenaf, aangevuld met een praktisch en uitgebreid gereedschap wisselstation in het midden, zijn de meeste aluminium profiel producten volledig te bewerken.

  Lees verder

 • Van Dulst Techniek uw vertrouwde adres voor Mecal

  Misschien ten overvloede informeren wij u over de meer dan uitstekende samenwerking met Mecal Machinery, de Italiaanse machinebouwer van met name zaagmachines bewerkingscentra voor aluminium profielen. Van Dulst Techniek heeft inmiddels een 100-tal machines in Nederland geplaatst en in onderhoud. De afgelopen 20 jaar is Van Dulst Techniek meegegroeid met de specifieke bewerkingskennis van Mecal en levert bij een groot aantal relaties service op maat.

  Lees verder

 • METAVAK bouwt met vertrouwen aan oktober-editie

  Na twee jaar zonder vakbeurs METAVAK, opent Evenementenhal Gorinchem op 5, 6 en 7 oktober dan eindelijk weer haar deuren voor de metaalprofessional. Met de focus op de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging belooft het een compleet platform te worden met een ambitie voor 145 exposanten. Bij een totaalplatform hoort een mooi kennisaanbod en dit organiseert de beursorganisatie samen met SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland). SMITZH wordt gecoördineerd door InnovationQuarter en mede mogelijk gemaakt door o.a. Koninklijke Metaalunie, FME en TNO.

  Lees verder

 • De kansen van Europees groen staal

  “Groen staal zal waarschijnlijk 30 tot 40% duurder zijn dan gewoon staal, waardoor het niet concurrerend is zonder een instrument zoals de voorgestelde koolstofgrensbelasting (CBAM)”, zei de Duitse minister van Economische Zaken laatst. Maar de kans is groot dat landen buiten de EU de CBAM gaan vergelden. Dat verkleint de overlevingskansen van groen staal uit Europa.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Het herkennen van corrosie

  In de praktijk hoor ik nog wel eens dat men last heeft van putcorrosie, terwijl het op de keper beschouwd helemaal geen putcorrosie is. Daarnaast kennen de meeste mensen het woord ‘roest’ en hoewel er dan veelal wordt gedacht aan het oxideren van ijzer, zegt deze term niet alles over welk type corrosie in het spel is. Het is daarom van belang kennis te verzamelen om vormen van corrosie te herkennen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Het metaal Palladium als legeringselement in Titaan

  Commercieel zuiver titaan is per definitie ongelegeerd en het is bestand tegen vele zware corrosieve omstandigheden die zowel oxiderend als reducerend mogen zijn. Dat betreffen de kwaliteiten Ti-grade 1 t/m 4 met oplopende onzuiverheden en een soortelijk gewicht van slechts 4,51 kg/dm3. Dat betekent gelijktijdig dat Ti-grade 4 (UNS R50700) hierdoor de beste mechanische eigenschapen heeft van deze vier typen.

  Lees verder

 • Wie wint de ‘Jong Metaal Award’ en ‘Vakvrouw Metaal Award 2021’?

  De Nederlandse Metaaldagen (15 t/m 17 september) introduceert dit beursjaar twee stimulerende Awards voor de beste jonge vakgenoot en de meest getalenteerde vakvrouw die zich in 2021 hebben gemanifesteerd. Collega’s, werkgevers of opleiders kunnen vanaf nu hun keuze kenbaar maken. De jury voor beide Awards bestaat uit Eric Weustink - hoofdredacteur van ‘MetaalNieuws’ -, Marianne van Loenhout - beleidsmedewerker van de Koninklijke Metaalunie – en Jeroen ter Steege - Event Director van de Metaaldagen. Fried Kaanen, voorzitter van de Metaalunie, zal tijdens de Metaaldagen de Awards overhandigen aan de winnaars.

  Lees verder

 • MPS Techniek is op zoek naar jong talent!

  MPS is toonaangevend leverancier van aanslagsystemen en machines voor metaal- en aluminiumbewerking. MPS maakt deel uit van Van Dulst Techniek B.V. Het bedrijf is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Naast geavanceerde standaardproducten fabriceren wij volledig geautomatiseerde maatwerkoplossingen voor een groot aantal productieprocessen.

  Lees verder

 • Electrotool BV zoekt per direct een: Commercieel Medewerker binnendienst

  Electrotool is importeur van machines en gereedschappen voor de industrie, bouw- en installatiebedrijven. Bij Electrotool B.V. kunt u terecht voor machines en/of installaties, elektrisch gereedschap en handgereedschappen. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van: zaagmachines, cirkelzaagmachines, afkortmachines, afkortzaagmachines, lintzaagmachines, zaaginstallaties, boorzaagstraten, boormachines, kolomboormachines, omtrekverspaning, bandslijpmachines, pijpbewerkingsmachines en gereedschappen, buigmachines, doornbuigmachines, aluminium bewerkingsmachines en elektrische gereedschappen.

  Lees verder

 • Diverse vacatures bij Van Dulst Techniek

  Van Dulst Techniek BV Van Dulst Techniek BV is een toonaangevende leverancier van machines voor de aluminium- en metaalbewerking. Naast standaard producten fabriceert Van Dulst onder de merknaam MPS volledig geautomatiseerde maatwerkoplossingen voor productieprocessen met hoge aantallen.

  Lees verder

 • Arcus Nederland BV zoekt een: Accountmanager Export – Dordrecht

  Arcus is dé toonaangevende leverancier voor roestvaststalen buizen, flenzen en fittingen. De leveringen vinden plaats aan afnemers over de hele wereld. Arcus is dynamisch, snel, flexibel en kundig. Vanuit Nederland, België en Duitsland bedient ons dynamische, daadkrachtige en kundige team industriële afnemers over de hele wereld. Onze nieuwe collega voelt zichzelf thuis is zo’n omgeving.

  Lees verder

 • Paul Meijering zoekt een fulltime Magazijn Medewerker.

  Vanuit Zaltbommel levert Paul Meijering Metalen sinds 1989 buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Ons brede en hoogwaardige assortiment bestaat uit ruim 11.000 artikelen zoals buizen, platen en componenten in 8 verschillende kwaliteiten. Onze voorraad is continu op peil. Hierdoor kunnen we direct leveren. Ook dankzij de korte lijnen in onze organisatie kunnen we onze relaties efficiënt en snel bedienen. Materiaalcertificaten worden nog vóór aflevering per email verzonden.

  Lees verder

 • Werken bij Vecom is dynamisch, uitdagend en nooit saai.

  Vecom Group heeft momenteel 3 vacatures staan om ingevuld te worden.

  Lees verder

 • STAPPERT Noxon BV is op zoek naar jou!

  Ter versterking van ons verkoopteam in Helmond zijn wij op zoek naar een JUNIOR COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST M/V (40 UUR)

  Lees verder

 • Verschillende Vacatures bij 247 TailorSteel.

  247 TailorSteel is op zoek naar nieuwe medewerkers op verschillende posities!

  Lees verder

 • Jubileum Hart b.v. - 30 jaar!

  Hart b.v. - Leading stockholder in Nickel Alloy piping products

  Lees verder

 • GRATIS Zonnepanelen Subsidiecheck (SDE++) ism ALURVS.nl

  Wat is de SDE++? De SDE-subsidie is bedoeld om de productie van hernieuwbare energie en de toepassing van CO2-reducerende technieken aan te moedigen. Dankzij de SDE++ ligt de terugverdientijd van een zakelijke zonnestroominstallatie rond de 7,5 jaar en krijg je daarna nog eens 7,5 jaar subsidiegeld.

  Lees verder

 • Recycling in de metaalindustrie

  We leven in een tijd van wereldwijde opwarming. Industrieën en overheden doen hun best om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om efficiencyslagen te slaan. In dit nummer kijken we naar één aspect de efficiëntieslag: recycling in de metaalindustrie.

  Lees verder

 • Materials+Eurofinish+Surface vindt dit jaar plaats op 15 en 16 september

  Mikrocentrum, VOM en ION slaan de handen ineen tijdens de 2021 editie van het Materials+Eurofinish+Surface kennis- en netwerkevent op 15 en 16 september in de Brabant-hallen te ‘s-Hertogenbosch. Hier komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen; een sterke combinatie die onmisbaar is om tot een goed en duurzaam eindproduct te komen.

  Lees verder

 • 247TailorSteel heeft met een nieuwe CEO de opgaande lijn goed te pakken

  Sinds 1 januari van dit jaar heeft 247 TailorSteel een nieuwe CEO. Dat is de 53 jarige Carl Berlo. De Raad van Commissarissen is ervan overtuigd dat hij met zijn kennis en ervaring een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan een winstgevende groei in de komende jaren. Al sprekende met Carl Berlo blijkt, dat deze trend zich al heeft ingezet.

  Lees verder

 • Rationeel MateriaalGebruik in en na coronatijden

  De laatste jaren poppen ze meer en meer op in het straatbeeld. Net zoals de boekenwinkels waar je ook een koffietje en een stukje cake kan nuttigen of de wasbars waar je je lunch nuttigt terwijl je was even verderop lustig in de trommel zwiert, zijn de ‘repair cafés’ aan een ware opgang bezig. Al kan je in de meeste repair café’s geen koffie of pintje nuttigen, het idee om samen gezellig het nuttige aan het aangename te koppelen, kent een enorme opgang. Gemeenschapsvorming avant la lettre, veelal op lovenswaardig initiatief van enkele gouwgenoten, soms ondersteund door de overheid.

  Lees verder

 • Arcus zoekt een Account manager Export!

  Arcus is dynamisch, snel, flexibel en kundig. Vanuit Nederland, België en Duitsland bedient ons dynamische, daadkrachtige en kundige team industriële afnemers over de hele wereld. Onze nieuwe collega voelt zichzelf thuis is zo’n omgeving. Ben jij onze nieuwe collega?

  Lees verder

 • Webinair QFin & Metaaltechniek Handelsonderneming BV

  Met de ontbraammachines van Q-Fin kunt u alle metalen bewerken. Aluminium, staal, RVS en andere. Van het verwijderen van slakken en bramen tot het aanbrengen van een richtingloze finish of slijpen op ruwheid. In ons webinar van 2 juni j.l. richten we ons op de bewerking van staal. We zien de kwaliteitseisen in de branche steeds meer toenemen. Sowieso moeten stalen delen handvriendelijk geleverd worden, zonder scherpe randen. Maar steeds vaker horen we ook de eis van een radius van 2mm voor een goede hechting van de coating.

  Lees verder

 • Krachtig in ingewikkelde knooppunten

  De utiliteitsbouw is een veelzijdige branche. Zoveel constructies, zoveel mogelijkheden van materiaal en zoveel denkbare oplossingen. Telkens weer uniek. Vooral wanneer er complexe knooppunten met verschillende materialen gemaakt moeten worden. "Dat is helemaal genieten.", volgens Stijn van den Bersselaar. Het is dan ook de kracht van zijn bedrijf. Bij het combineren van materialen komt hun expertise en vakmanschap immers het best tot zijn recht.

  Lees verder

 • De bruggen van de toekomst

  Met eigen productiehallen voor de verwerking van staal, aluminium en RVS, is Bersselaar Constructies een goede bekende in de wereld van bruggenbouw. Van oudsher vooral georiënteerd op stalen constructies, maar tegenwoordig ook een professionele partner voor aluminium en RVS producties.

  Lees verder

 • Verf op staal

  Verf is het meest gebruikte materiaal ter bescherming van staal. Verfsystemen voor staalconstructies zijn door de jaren heen ontwikkeld, niet alleen met als doel een beschermende werking, maar ook om tegemoet te komen aan milieuwetgeving.

  Lees verder

 • Cleanroom reiniging met een Brabantse mentaliteit, Maak kennis met RVS Clean

  Iedereen in de metaalwereld is wel bekend met de onstuimige groei van de Brainport regio. Een bijzondere regio waarbij kennis, kunde en ambacht hand in hand gaan om samen te groeien. Van technisch complexe producten tot alles wat daaromheen nodig is. Dit kennisnetwerk zorgt voor een bijzonder ecosysteem. De Brainport regio staat in ieder geval niet stil.

  Lees verder

 • (N)iets is wat het lijkt

  Het is weer die heerlijke tijd van het jaar. Ja, de lente is dat ook, maar ik heb het hier over de periode waarin ik aan de universiteit van Leuven voor toekomstige lasingenieurs de eerste praktijksessie ‘corrosie en slijtage’ mag verzorgen. Het mag verrassend lijken, maar de eerste oefening heeft daarbij helemaal niets met corrosie of slijtage te maken.

  Lees verder

 • Krachtig trio: nieuwe accu-boorschroefmachines van Metabo

  * Bijzonder krachtig met een borstelloze motor * Geïntegreerde Anti-Kick-Back-functie: geen terugslag van de machine als het gereedschap blokkeert * Perfect uitgebalanceerd door de verbeterde ergonomie van de greep

  Lees verder

 • 247TailorSteel breidt uit in Duitsland

  Varsseveld, 21 april 2021 - 'Slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen 247TailorSteel heeft een uitbreiding in Zuid-Duitsland aangekondigd. “Deze stap draagt bij aan onze groeiambitie, versterkt onze positie in de markt en brengt meer mogelijkheden voor onze klanten in Zuid-Duitsland en Oostenrijk”, zegt Carl Berlo, CEO van het bedrijf. Nog maar enkele maanden geleden heeft 247TailorSteel een nieuwe fabriek geopend in Hilden, dichtbij Düsseldorf. De fabriek draait inmiddels volop en bedient klanten in Noordrijn-Westfalen en omliggende regio’s. Vandaag heeft het bedrijf de bouw van een derde productiefaciliteit in Duitsland aangekondigd. In Langenau, tussen Stuttgart en München, zal in de tweede helft van 2021 een start worden gemaakt met de bouw van deze nieuwe locatie.

  Lees verder

 • Materials+Eurofinish+Surface vindt dit jaar plaats op 15 en 16 september

  Veldhoven, 12 april 2021 – Mikrocentrum, VOM en Vereniging ION slaan de handen ineen tijdens de 2021 editie van het Materials+Eurofinish+Surface kennis- en netwerkevent op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. Hier komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen; een sterke combinatie die onmisbaar is om tot een goed en duurzaam eindproduct te komen.

  Lees verder

 • elumatec biedt een breed pakket aan productiemachines

  elumatec is internationaal marktleider op het gebied van ontwikkeling en productie van machines voor de bewerking van profielen. Met een sterk moederbedrijf in Mühlacker (DE) en ruim 30 filialen, wereldwijd, waarmee meer dan 50 landen worden bediend. De Benelux valt onder elumatec Benelux B.V., gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel. Managing director aldaar is Bas Ladestein.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: De queeste naar de corrosiebronnen

  “Het thema is bouw/architectuur. Kan je daar iets mee?” wordt me gemeld en gevraagd wanneer ik enkele weken geleden naar het centrale onderwerp voor het volgende ALURVS magazine informeer. “Nou en of” zou de bij menig ouder bekendstaande Bob de Bouwer antwoorden. Het is een thema waar je in de wereld van de corrosiepreventie vele richtingen mee uit kan: Metalen gevelpanelen, staalconstructies, sanitaire waterleidingen, roestvast stalen apparatuur in de sector van voeding en medische zorgen, ophangsystemen, betonwapening, kabels allerhande enz. En wilt u het dan over huizen, kantoorgebouwen, industriebouw, tunnels of bruggen en, niet te vergeten, exterieur of interieur hebben? Keuzestress is iets dat me soms nog komt bekoren.

  Lees verder

 • Stevige grip overheden op de staalsector

  Het was maart 2018. De maand waarin Trump zijn handelsoorlog met China begon. Bij de aankondiging sprak hij de fameuze woorden “if you don’t have steel, you don’t have a country” en terloops het bijzinnetje “trade wars are good, and easy to win”. Vervolgens werden importtarieven ingevoerd in de aluminium- en staalsector. Het werd uiteindelijk een beproeving op economisch uithoudingsvermogen.

  Lees verder

 • HDN - Keurmerk, garantie voor vereiste kwaliteit

  HDN - Keurmerk, garantie voor vereiste kwaliteit

  Lees verder

 • Het lassen van staal

  Laag gelegeerd staal met een hoge sterkte vertegenwoordigt het grootste deel van het resterende staal in het systeem van de AISI-aanduidingen. Deze staaltypen wordt gelast met de E-80XX, E-90XX en E-100XX klasse van beklede laselektroden. Het is tevens zo dat voor deze staaltypen het achtervoegsel aan het classificatienummer van de elektrode wordt gebruikt. Dit artikel geeft informatie over het lassen van staal met een laag koolstofgehalte en van laag gelegeerd staal, het lassen van medium koolstofstaal, het lassen van staal met een hoog koolstofgehalte, het lassen van chroomstaal met een laag nikkelgehalte, het lassen van staal met een laag mangaangehalte en het lassen van laag gelegeerd chroomstaal

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Optimaliseren slijtbestendigheid van gereedschapsstaal

  Als aanvulling op de blog over gereedschapsstaal is het wellicht nuttig om eens stil te staan hoe gespecialiseerde bedrijven kans zien om op dit gereedschapsstaal een zeer harde en dunne slijtvaste laag aan te brengen. Een bekend voorbeeld is het aanbrengen van een laagje titaan-aluminium-nitride op de bewerkingskant van frezen, beitels en boren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Wat is gereedschapstaal?

  Indien een metaal mechanisch bewerkt moet worden, dan worden snijgereedschappen gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan beitels, frezen, tappen, boren, ponsen en zaagbladen. Daarnaast kan ook gedacht worden aan materialen voor matrijzen zoals die nodig zijn voor het dieptrekken van metalen. Het zal duidelijk zijn dat dergelijke gereedschappen harder dienen te zijn dan het metaal dat bewerkt moet worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Koolstofstaal slijtvaster maken

  Het is algemeen bekend dat koolstofstaal gehard kan worden dankzij een speciale warmtebehandeling. In de praktijk komt dat neer op het verhitten van het staal tot in het austeniet gebied (circa 800⁰C) gevolgd door afschrikken. Op die hoge temperatuur lost het aanwezige koolstof op in het austeniet.

  Lees verder

 • Nederlandse expertise gewild in Oezbekistan

  Het platform, ALURVS.nl, dat zich richt op de aluminium-, roestvaststaal- en staalbranche belicht deze maand een indrukwekkend project van Vecom Industrial Services in Oezbekistan waarin alle voornoemde materialen samen komen.

  Lees verder

 • De Metaalmarkt Deel 2

  In dit artikel staan we stil bij alle facetten van de metaalmarkt, van prijsbepalingen en premiums tot en met de huidige stand van zaken op de markt en de trends voor de toekomst.

  Lees verder

 • Aan ervaring en kennis geen gebrek bij Mulder Stainless en nu ook een webshop

  Al meer dan dertig jaar zit hij al in het roestvast staal: Joop Mulder, directeur/eigenaar van Mulder Stainless in Waalwijk. Mulder Stainless is kort samengevat een handelsonderneming in roestvast stalen componenten voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hoofdmoot in het leveringsprogramma zijn pijpbeugels en koppelingen. Daarnaast kunnen de klanten er ook terecht voor afsluiters, fittingen en flenzen.

  Lees verder

 • Startup Dye-FF en Ozephius: Superkritisch CO2-procestechniek ondersteunt duurzame processen

  Dye-FF is een engineering- en R&D-bedrijf, dat de technologie ontwikkelt waarmee superkritisch CO2 kan worden toegepast als duurzaam procesoplosmiddel. Samenwerking met klanten kan vele vormen aannemen: klantspecifieke productie van machines voor extractie en impregnering, commercieel onderzoek om een ​​klant in staat te stellen nieuwe producten te maken door impregnering of extractie met CO2, samenwerking in R&D en pilotprojecten, enzovoort. Om dat praktisch mogelijk te maken is er samenwerking gezocht met Ozephius B.V., toeleverancier van vele industriële producten van rvs, Duplex en aluminium, van drukvaten tot machines en apparaten.

  Lees verder

 • De kunst van het passief overleven

  Soms baal ik werkelijk van die passieve mensen, languit en lamlendig in de zetel liggend of achterover hangend op een stoel die ieder moment achterover dreigt te slaan. Was het niet dat dat serieus pijnlijk voor de lamlendige kan zijn, ik zou het bijna hilarisch vinden mocht dat effectief gebeuren. Ze zagen erop los over de vermeende lamentabele staat van de wereld, over de koetjes die niet willen kalven en, éénmaal ze er zijn, over de kalfjes die niet in de richting van de zeurder’s ideeën en gedachten willen lopen. Er mee iets aan doen, ho maar, dat is teveel gevraagd nu ze zich nog eens extra in hun dekentje wentelen of een geruite plaid over hun kouwelijke benen draperen.

  Lees verder

 • Metaalgekte!

  Veel metaalprijzen zijn de afgelopen dagen ongekend hard gestegen. Zo nam de koperprijs op donderdag 18 en vrijdag 19 februari toe met respectievelijk 2% en 4,4% op dagbasis. Een na het weekend steeg de prijs verder. Op maandag 22 februari werd het niveau van USD 9.000 per ton koper geslecht. En de metaalgekte lijkt nog niet over.

  Lees verder

 • Lincoln Electric introduceert een fabrieksgarantie van vijf jaar voor geavanceerde lasapparatuur

  Lincoln Electric is de wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van booglasproducten, robotbooglassystemen, plasma- en autogeen snijapparatuur en heeft wereldwijd een leidende positie op de markt voor soldeer- en soldeerlegeringen. Lincoln Electric, met het hoofdkantoor in Cleveland, Ohio, heeft 60 productielocaties, inclusief activiteiten en joint ventures in 19 landen, en een wereldwijd netwerk van distributeurs en verkoopkantoren in meer dan 160 landen.

  Lees verder

 • Chromin maakt 3D geprinte onderdelen corrosie- en slijtvast!

  Het 3D metaal printen is een additief productieproces waarbij materiaal wordt toegevoegd. Dit is een milieuvriendelijk proces waarbij metaalpoeder door lasers wordt gesmolten tot een massief product. Met deze moderne productiemethode kunnen complexe geometrieën vervaardigd worden welke door conventionele technieken niet mogelijk zijn.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het bereiden van staal

  In een hoogoven wordt van ijzererts, ruw ijzer gemaakt. Op een vereenvoudigende korte wijze wordt onderstaand een overzicht gegeven hoe ijzererts wordt omgezet naar ruw ijzer. IJzererts bestaat voor een groot deel uit ijzeroxide en dat wordt als een bruinachtige aarde gedolven in ijzermijnen. Ook bevat het ijzererts verontreinigingen en daarom wordt er in de hoogoven een bepaalde toeslag gechargeerd om deze stoffen te binden. Het ijzererts wordt vermengd met cokes dat een dubbele functie heeft. Cokes dient als brandstof om het geheel in de hoogoven te verhitten en tevens is het een reductiemiddel om het ijzeroxide om te zetten in ruw ijzer. Dit gebeurt volgens de chemische formule 2FeO + C + e → 2Fe +CO2. Dit is tevens de reden dat een hoogoven veel gasvormig koolzuur (CO2) uitstoot. Deze uitstoot levert steeds meer maatschappelijke onrust en weerstand op. Daarom wordt er tegenwoordig ook geëxperimenteerd met waterstof als reductiemiddel. Dan verloopt de reactie als volgt: FeO + H2 + e → Fe +H2O. Milieutechnisch is dat een prachtige oplossing maar deze ontwikkeling staat nog voor een deel in de kinderschoenen. Beide scheikundige reacties zijn endotherm van aard.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Lassen van aluminium aan staal

  Het lassen van aluminium aan staal is met thermische processen een moeilijke opgave omdat boven de 315⁰C een intermetallische verbinding (AlFe3) zal ontstaan die hard en bros is. Dat betreft slechts een dun bros laagje dat qua dikte wel verder gaat groeien als deze langer op deze temperatuur blijft. Iedere ketting is zo sterk als de zwakste schakel dus dat dunne brosse laagje kan door een mechanische impact snel tot breukvorming komen.

  Lees verder

 • Migatronic lanceert snellere pulsfunctie

  Een door Migatronic ontwikkelde nieuwe pulslasfunctie, PowerArc Pulse, kan de snelheid van pulslassen tot 30% verhogen ten opzichte van traditioneel pulslassen. Dit biedt staal- en metaalbedrijven met veel lasactiviteit de mogelijkheid hun efficiëntie en dus hun productiviteit te verhogen, omdat er meer geproduceerd kan worden op een werkdag.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Corrosie van staal

  Staal is een actief metaal dat zichzelf daarom niet kan passiveren in tegenstelling tot metalen zoals aluminium, chroom, titaan en nikkel. Laatstgenoemde metalen hebben namelijk een oxidehuid die perfect past op het moedermateriaal waardoor het metaal zichzelf a.h.w. inpakt. Dat is bij staal niet het geval want de oxidehuid heeft meer volume nodig waardoor het zichzelf kapot drukt. Zo kan water binnendringen om een nieuwe laag aan te tasten. Het gevolg is dat staal in een waterige oplossing gaat corroderen dat ook wel roesten wordt genoemd. Op de onderstaande afbeelding stelt de dikke grijze lijn de oxidehuid voor en zodra deze niet meer afsluit dan kruipt vocht naar binnen om de corrosie voort te zetten. De rode lijn stelt de nieuwe laag voor die door het inkruipende water aangetast wordt. Dit fenomeen is dus het geval bij ijzer en staal dat uiteindelijk dan ook door zal roesten.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Lassen van roestvast staal aan gewoon staal

  De vraag wordt mij nog wel eens gesteld of roestvast staal ook aan gewoon koolstofstaal gelast kan worden. Zo ja, waar moet men dan vooral aandacht aan besteden en wat voor soort lasmetaal dient men dan te gebruiken om een goede verbinding te verkrijgen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Enige adviezen voor het lassen van staal

  Het aan elkaar lassen van twee verschillende soorten gelegeerd staal. In de praktijk komt het voor dat er twee verschillende gelegeerde staalsoorten aan elkaar gelast moeten worden m.b.v. het thermische lasproces. Daarom volgen nu enige adviezen om een optimale lasverbinding te verkrijgen. De voorwarm- en gloeitemperatuur moet worden afgestemd op het meest hardbare materiaal. Daarnaast dient een toevoegmateriaal gekozen te worden dat een samenstelling heeft, die qua chemische analyse tussen de beide materialen inligt. Eventueel kan in twijfelgevallen een Cr-Ni materiaal worden gekozen. Wanneer legeringen met elkaar worden verbonden, waarin meer dan 1% chroom en 0,5% molybdeen voorkomt, moet de temperatuur van het voorverwarmen aangehouden worden tot aan het gloeien.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Gelegeerd Staal

  Zoals in de blogs 1 en 2 is behandeld, is staal een legering van ijzer en koolstof. Dit maakt het materiaal geschikt voor de bouwsector en vele industriële toepassingen. Het koolstofgehalte mag echter het percentage van 1,9% niet overschrijden, wil het materiaal de naam ‘staal’ blijven behouden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - IJzer en staal

  Soms hoor ik wel eens dat ijzer feitelijk hetzelfde is als staal maar metaalkundig gezien rammelt deze stelling behoorlijk. Eigenlijk hebben we in de praktijk maar zelden van doen met ijzer, of beter gezegd met zuiver ijzer. Het allermeeste wat we in de praktijk zien, is staal en dat is ijzer waarin een paar tienden procent koolstof aanwezig is. Gemakshalve wordt dit ook wel koolstofstaal genoemd. Men zou dan kunnen denken ‘wat maken die paar tienden van procenten koolstof nu uit?’ Dat maakt nu net het verschil, want dat geringe percentage koolstof zorgt er namelijk wel voor dat staal mechanisch sterk wordt. Het wordt dan dermate sterk dat er staalconstructies, zoals spanten, van gemaakt kunnen worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het ijzer-koolstof diagram

  Tijdens het geven van trainingen, heb ik door de jaren heen ervaren dat het ijzer-koolstofdiagram een van de meest ‘gehate’ diagrammen is die er bestaan. Toch is dit diagram heel belangrijk voor een ‘metaalman’ omdat op een eenvoudige wijze bepaald kan worden wat voor een structuur men kan verwachten van het staal, bij een bepaald koolstofgehalte en temperatuur.

  Lees verder

 • Webinar Wiki-Scan 2.0 De Looper N.D.O

  Gratis Webinar Wiki-Scan 2.0

  Lees verder

 • Amari's perskoppeling specialist: Mark van Bavel

  Mark van Bavel koppelt zijn jarenlange ervaring in stalen en RVS buizen aan specifieke kennis van het nieuwe perssysteem voor RVS leidingwerk. Mark heeft brede kennis van alle toepassingen van dit systeem en kan alles vertellen over het gebruiksgemak van de perskoppeling.

  Lees verder

 • De Metaalmarkt - Deel 1

  In dit artikel staan we stil bij alle facetten van de metaalmarkt, van prijsbepalingen en premiums tot en met de huidige stand van zaken op de markt en de trends voor de toekomst.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: Badend in een gouden gloed

  Gedragen door de statige noten van bombardon en grote trom wedijveren de feestelijke klanken van klaroenen en bazuinen om uw aandacht met het door drones gedragen lichtspektakel vol aplomb. Even later luiden de majestueuze klokken, bijgetreden door de weelderige tinkelsprei van het speelse carillon.

  Lees verder

 • Interactieve Webinar over reinigen, finishen en ontbramen met 3M Scotch Brite producten!

  Kosteloos Webinar 26 februari 2021 om 13.00 uur. Ontdek de vele mogelijkheden voor reinigen, finishen en ontbramen met de 3M Scotch Brite producten! Verwijderen van walshuid en lasverkleuring of voorbereiden voor natlakken en poedercoaten. Samen op weg naar de perfecte finish!

  Lees verder

 • Euranimi

  European Association of Non-Integrated Steel, Stainless Steel and Metal Importers, Distributors, Traders and Processors

  Lees verder

 • Nederlandse industrie ziet nieuwe orders omhoog schieten

  Hoewel de coronacrisis allerminst voorbij is, laat de industrie een krachtig herstel zien. De NEVI Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in december naar 58,2, de hoogste score in twee jaar tijd. De nieuwe orders namen toe in het hoogste tempo sinds februari 2018.

  Lees verder

 • Carl Berlo benoemd als nieuwe CEO van 247TailorSteel

  De Raad van Commissarissen maakt bekend dat Carl Berlo vanaf 1 januari 2021 de nieuwe CEO van 247TailorSteel wordt. Het is onze overtuiging dat Carl, met zijn ervaring en kennis, een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan winstgevende groei in de komende jaren.

  Lees verder

 • Innomet Consultancy BV - Metaalkundig adviesbureau

  Innomet Consultancy BV is een metaalkundig adviesbureau in Utrecht dat zich door de jaren heen ook heeft ontwikkeld als handelsonderneming van hoogwaardige metalen. Innomet is gestart in de jaren negentig mede op aanraden van Chriet Titulaer die toen volop bezig was met zijn innovatieve projecten ‘Huis en Kantoor van de Toekomst’. De oprichter van Innomet is Ko Buijs en hij werkte vele jaren nauw samen met deze futuroloog. Ook heeft Ko bepaalde activiteiten verricht met vormgeheugenmetaal voor deze ambitieuze projecten van Titulaer. Deze uitvindingen hebben toen zowel nationaal als internationaal de nodige bekendheid opgeleverd. Dat heeft toen geleid dat Innomet ‘The Future Award’ heeft gewonnen i.v.m. het baanbrekende werk op gebied van innovatie. Daarom is de naam Innomet een samensmelting van de woorden ‘innovatie’ en ‘metalen’.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Maraging staal

  Soms is er in de praktijk behoefte aan hoogwaardige staallegeringen met veel hogere mechanische waarden dan bijvoorbeeld veredelde staalsoorten. Daarom wordt in deze blog stil gestaan bij het begrip ‘Maraging staal’.

  Lees verder