Go to top

Nieuws StaalRSS

Hier vindt u alle actuele zaken die wij de vermelding waard vinden op onze website. Nieuws vanuit onze organisatie, maar ook persberichten en nieuwtjes uit de staal branche.

 • Materials+Eurofinish+Surface vindt dit jaar plaats op 15 en 16 september

  Veldhoven, 12 april 2021 – Mikrocentrum, VOM en Vereniging ION slaan de handen ineen tijdens de 2021 editie van het Materials+Eurofinish+Surface kennis- en netwerkevent op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. Hier komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen; een sterke combinatie die onmisbaar is om tot een goed en duurzaam eindproduct te komen.

  Lees verder

 • Stevige grip overheden op de staalsector

  Het was maart 2018. De maand waarin Trump zijn handelsoorlog met China begon. Bij de aankondiging sprak hij de fameuze woorden “if you don’t have steel, you don’t have a country” en terloops het bijzinnetje “trade wars are good, and easy to win”. Vervolgens werden importtarieven ingevoerd in de aluminium- en staalsector. Het werd uiteindelijk een beproeving op economisch uithoudingsvermogen.

  Lees verder

 • HDN - Keurmerk, garantie voor vereiste kwaliteit

  HDN - Keurmerk, garantie voor vereiste kwaliteit

  Lees verder

 • Metaaltechniek Handelsonderneming BV zoekt een sales engineer

  "Klantgericht Denken en Handelen". Iedereen zégt dat hij dat doet, maar hoe vul jij dat in? Ben je enthousiast, leergierig en technisch? Niet vies van een beetje ambitie en heb je een winnaarsmentaliteit? Dan mag jij komen uitleggen wat voor jou Klantgericht Denken en Handelen inhoudt! Wie weet hebben we een plekje voor je op onze verkoop buitendienst!

  Lees verder

 • Het lassen van staal

  Laag gelegeerd staal met een hoge sterkte vertegenwoordigt het grootste deel van het resterende staal in het systeem van de AISI-aanduidingen. Deze staaltypen wordt gelast met de E-80XX, E-90XX en E-100XX klasse van beklede laselektroden. Het is tevens zo dat voor deze staaltypen het achtervoegsel aan het classificatienummer van de elektrode wordt gebruikt. Dit artikel geeft informatie over het lassen van staal met een laag koolstofgehalte en van laag gelegeerd staal, het lassen van medium koolstofstaal, het lassen van staal met een hoog koolstofgehalte, het lassen van chroomstaal met een laag nikkelgehalte, het lassen van staal met een laag mangaangehalte en het lassen van laag gelegeerd chroomstaal

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Optimaliseren slijtbestendigheid van gereedschapsstaal

  Als aanvulling op de blog over gereedschapsstaal is het wellicht nuttig om eens stil te staan hoe gespecialiseerde bedrijven kans zien om op dit gereedschapsstaal een zeer harde en dunne slijtvaste laag aan te brengen. Een bekend voorbeeld is het aanbrengen van een laagje titaan-aluminium-nitride op de bewerkingskant van frezen, beitels en boren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Wat is gereedschapstaal?

  Indien een metaal mechanisch bewerkt moet worden, dan worden snijgereedschappen gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan beitels, frezen, tappen, boren, ponsen en zaagbladen. Daarnaast kan ook gedacht worden aan materialen voor matrijzen zoals die nodig zijn voor het dieptrekken van metalen. Het zal duidelijk zijn dat dergelijke gereedschappen harder dienen te zijn dan het metaal dat bewerkt moet worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Koolstofstaal slijtvaster maken

  Het is algemeen bekend dat koolstofstaal gehard kan worden dankzij een speciale warmtebehandeling. In de praktijk komt dat neer op het verhitten van het staal tot in het austeniet gebied (circa 800⁰C) gevolgd door afschrikken. Op die hoge temperatuur lost het aanwezige koolstof op in het austeniet.

  Lees verder

 • Nederlandse expertise gewild in Oezbekistan

  Het platform, ALURVS.nl, dat zich richt op de aluminium-, roestvaststaal- en staalbranche belicht deze maand een indrukwekkend project van Vecom Industrial Services in Oezbekistan waarin alle voornoemde materialen samen komen.

  Lees verder

 • De Metaalmarkt Deel 2

  In dit artikel staan we stil bij alle facetten van de metaalmarkt, van prijsbepalingen en premiums tot en met de huidige stand van zaken op de markt en de trends voor de toekomst.

  Lees verder

 • Aan ervaring en kennis geen gebrek bij Mulder Stainless en nu ook een webshop

  Al meer dan dertig jaar zit hij al in het roestvast staal: Joop Mulder, directeur/eigenaar van Mulder Stainless in Waalwijk. Mulder Stainless is kort samengevat een handelsonderneming in roestvast stalen componenten voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hoofdmoot in het leveringsprogramma zijn pijpbeugels en koppelingen. Daarnaast kunnen de klanten er ook terecht voor afsluiters, fittingen en flenzen.

  Lees verder

 • Startup Dye-FF en Ozephius: Superkritisch CO2-procestechniek ondersteunt duurzame processen

  Dye-FF is een engineering- en R&D-bedrijf, dat de technologie ontwikkelt waarmee superkritisch CO2 kan worden toegepast als duurzaam procesoplosmiddel. Samenwerking met klanten kan vele vormen aannemen: klantspecifieke productie van machines voor extractie en impregnering, commercieel onderzoek om een ​​klant in staat te stellen nieuwe producten te maken door impregnering of extractie met CO2, samenwerking in R&D en pilotprojecten, enzovoort. Om dat praktisch mogelijk te maken is er samenwerking gezocht met Ozephius B.V., toeleverancier van vele industriële producten van rvs, Duplex en aluminium, van drukvaten tot machines en apparaten.

  Lees verder

 • De kunst van het passief overleven

  Soms baal ik werkelijk van die passieve mensen, languit en lamlendig in de zetel liggend of achterover hangend op een stoel die ieder moment achterover dreigt te slaan. Was het niet dat dat serieus pijnlijk voor de lamlendige kan zijn, ik zou het bijna hilarisch vinden mocht dat effectief gebeuren. Ze zagen erop los over de vermeende lamentabele staat van de wereld, over de koetjes die niet willen kalven en, éénmaal ze er zijn, over de kalfjes die niet in de richting van de zeurder’s ideeën en gedachten willen lopen. Er mee iets aan doen, ho maar, dat is teveel gevraagd nu ze zich nog eens extra in hun dekentje wentelen of een geruite plaid over hun kouwelijke benen draperen.

  Lees verder

 • Metaalgekte!

  Veel metaalprijzen zijn de afgelopen dagen ongekend hard gestegen. Zo nam de koperprijs op donderdag 18 en vrijdag 19 februari toe met respectievelijk 2% en 4,4% op dagbasis. Een na het weekend steeg de prijs verder. Op maandag 22 februari werd het niveau van USD 9.000 per ton koper geslecht. En de metaalgekte lijkt nog niet over.

  Lees verder

 • Lincoln Electric introduceert een fabrieksgarantie van vijf jaar voor geavanceerde lasapparatuur

  Lincoln Electric is de wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van booglasproducten, robotbooglassystemen, plasma- en autogeen snijapparatuur en heeft wereldwijd een leidende positie op de markt voor soldeer- en soldeerlegeringen. Lincoln Electric, met het hoofdkantoor in Cleveland, Ohio, heeft 60 productielocaties, inclusief activiteiten en joint ventures in 19 landen, en een wereldwijd netwerk van distributeurs en verkoopkantoren in meer dan 160 landen.

  Lees verder

 • Chromin maakt 3D geprinte onderdelen corrosie- en slijtvast!

  Het 3D metaal printen is een additief productieproces waarbij materiaal wordt toegevoegd. Dit is een milieuvriendelijk proces waarbij metaalpoeder door lasers wordt gesmolten tot een massief product. Met deze moderne productiemethode kunnen complexe geometrieën vervaardigd worden welke door conventionele technieken niet mogelijk zijn.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het bereiden van staal

  In een hoogoven wordt van ijzererts, ruw ijzer gemaakt. Op een vereenvoudigende korte wijze wordt onderstaand een overzicht gegeven hoe ijzererts wordt omgezet naar ruw ijzer. IJzererts bestaat voor een groot deel uit ijzeroxide en dat wordt als een bruinachtige aarde gedolven in ijzermijnen. Ook bevat het ijzererts verontreinigingen en daarom wordt er in de hoogoven een bepaalde toeslag gechargeerd om deze stoffen te binden. Het ijzererts wordt vermengd met cokes dat een dubbele functie heeft. Cokes dient als brandstof om het geheel in de hoogoven te verhitten en tevens is het een reductiemiddel om het ijzeroxide om te zetten in ruw ijzer. Dit gebeurt volgens de chemische formule 2FeO + C + e → 2Fe +CO2. Dit is tevens de reden dat een hoogoven veel gasvormig koolzuur (CO2) uitstoot. Deze uitstoot levert steeds meer maatschappelijke onrust en weerstand op. Daarom wordt er tegenwoordig ook geëxperimenteerd met waterstof als reductiemiddel. Dan verloopt de reactie als volgt: FeO + H2 + e → Fe +H2O. Milieutechnisch is dat een prachtige oplossing maar deze ontwikkeling staat nog voor een deel in de kinderschoenen. Beide scheikundige reacties zijn endotherm van aard.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Lassen van aluminium aan staal

  Het lassen van aluminium aan staal is met thermische processen een moeilijke opgave omdat boven de 315⁰C een intermetallische verbinding (AlFe3) zal ontstaan die hard en bros is. Dat betreft slechts een dun bros laagje dat qua dikte wel verder gaat groeien als deze langer op deze temperatuur blijft. Iedere ketting is zo sterk als de zwakste schakel dus dat dunne brosse laagje kan door een mechanische impact snel tot breukvorming komen.

  Lees verder

 • Migatronic lanceert snellere pulsfunctie

  Een door Migatronic ontwikkelde nieuwe pulslasfunctie, PowerArc Pulse, kan de snelheid van pulslassen tot 30% verhogen ten opzichte van traditioneel pulslassen. Dit biedt staal- en metaalbedrijven met veel lasactiviteit de mogelijkheid hun efficiëntie en dus hun productiviteit te verhogen, omdat er meer geproduceerd kan worden op een werkdag.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Corrosie van staal

  Staal is een actief metaal dat zichzelf daarom niet kan passiveren in tegenstelling tot metalen zoals aluminium, chroom, titaan en nikkel. Laatstgenoemde metalen hebben namelijk een oxidehuid die perfect past op het moedermateriaal waardoor het metaal zichzelf a.h.w. inpakt. Dat is bij staal niet het geval want de oxidehuid heeft meer volume nodig waardoor het zichzelf kapot drukt. Zo kan water binnendringen om een nieuwe laag aan te tasten. Het gevolg is dat staal in een waterige oplossing gaat corroderen dat ook wel roesten wordt genoemd. Op de onderstaande afbeelding stelt de dikke grijze lijn de oxidehuid voor en zodra deze niet meer afsluit dan kruipt vocht naar binnen om de corrosie voort te zetten. De rode lijn stelt de nieuwe laag voor die door het inkruipende water aangetast wordt. Dit fenomeen is dus het geval bij ijzer en staal dat uiteindelijk dan ook door zal roesten.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Lassen van roestvast staal aan gewoon staal

  De vraag wordt mij nog wel eens gesteld of roestvast staal ook aan gewoon koolstofstaal gelast kan worden. Zo ja, waar moet men dan vooral aandacht aan besteden en wat voor soort lasmetaal dient men dan te gebruiken om een goede verbinding te verkrijgen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Enige adviezen voor het lassen van staal

  Het aan elkaar lassen van twee verschillende soorten gelegeerd staal. In de praktijk komt het voor dat er twee verschillende gelegeerde staalsoorten aan elkaar gelast moeten worden m.b.v. het thermische lasproces. Daarom volgen nu enige adviezen om een optimale lasverbinding te verkrijgen. De voorwarm- en gloeitemperatuur moet worden afgestemd op het meest hardbare materiaal. Daarnaast dient een toevoegmateriaal gekozen te worden dat een samenstelling heeft, die qua chemische analyse tussen de beide materialen inligt. Eventueel kan in twijfelgevallen een Cr-Ni materiaal worden gekozen. Wanneer legeringen met elkaar worden verbonden, waarin meer dan 1% chroom en 0,5% molybdeen voorkomt, moet de temperatuur van het voorverwarmen aangehouden worden tot aan het gloeien.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Gelegeerd Staal

  Zoals in de blogs 1 en 2 is behandeld, is staal een legering van ijzer en koolstof. Dit maakt het materiaal geschikt voor de bouwsector en vele industriële toepassingen. Het koolstofgehalte mag echter het percentage van 1,9% niet overschrijden, wil het materiaal de naam ‘staal’ blijven behouden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - IJzer en staal

  Soms hoor ik wel eens dat ijzer feitelijk hetzelfde is als staal maar metaalkundig gezien rammelt deze stelling behoorlijk. Eigenlijk hebben we in de praktijk maar zelden van doen met ijzer, of beter gezegd met zuiver ijzer. Het allermeeste wat we in de praktijk zien, is staal en dat is ijzer waarin een paar tienden procent koolstof aanwezig is. Gemakshalve wordt dit ook wel koolstofstaal genoemd. Men zou dan kunnen denken ‘wat maken die paar tienden van procenten koolstof nu uit?’ Dat maakt nu net het verschil, want dat geringe percentage koolstof zorgt er namelijk wel voor dat staal mechanisch sterk wordt. Het wordt dan dermate sterk dat er staalconstructies, zoals spanten, van gemaakt kunnen worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het ijzer-koolstof diagram

  Tijdens het geven van trainingen, heb ik door de jaren heen ervaren dat het ijzer-koolstofdiagram een van de meest ‘gehate’ diagrammen is die er bestaan. Toch is dit diagram heel belangrijk voor een ‘metaalman’ omdat op een eenvoudige wijze bepaald kan worden wat voor een structuur men kan verwachten van het staal, bij een bepaald koolstofgehalte en temperatuur.

  Lees verder

 • Webinar Wiki-Scan 2.0 De Looper N.D.O

  Gratis Webinar Wiki-Scan 2.0

  Lees verder

 • Amari's perskoppeling specialist: Mark van Bavel

  Mark van Bavel koppelt zijn jarenlange ervaring in stalen en RVS buizen aan specifieke kennis van het nieuwe perssysteem voor RVS leidingwerk. Mark heeft brede kennis van alle toepassingen van dit systeem en kan alles vertellen over het gebruiksgemak van de perskoppeling.

  Lees verder

 • De Metaalmarkt - Deel 1

  In dit artikel staan we stil bij alle facetten van de metaalmarkt, van prijsbepalingen en premiums tot en met de huidige stand van zaken op de markt en de trends voor de toekomst.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: Badend in een gouden gloed

  Gedragen door de statige noten van bombardon en grote trom wedijveren de feestelijke klanken van klaroenen en bazuinen om uw aandacht met het door drones gedragen lichtspektakel vol aplomb. Even later luiden de majestueuze klokken, bijgetreden door de weelderige tinkelsprei van het speelse carillon.

  Lees verder

 • Interactieve Webinar over reinigen, finishen en ontbramen met 3M Scotch Brite producten!

  Kosteloos Webinar 26 februari 2021 om 13.00 uur. Ontdek de vele mogelijkheden voor reinigen, finishen en ontbramen met de 3M Scotch Brite producten! Verwijderen van walshuid en lasverkleuring of voorbereiden voor natlakken en poedercoaten. Samen op weg naar de perfecte finish!

  Lees verder

 • Euranimi

  European Association of Non-Integrated Steel, Stainless Steel and Metal Importers, Distributors, Traders and Processors

  Lees verder

 • Nederlandse industrie ziet nieuwe orders omhoog schieten

  Hoewel de coronacrisis allerminst voorbij is, laat de industrie een krachtig herstel zien. De NEVI Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in december naar 58,2, de hoogste score in twee jaar tijd. De nieuwe orders namen toe in het hoogste tempo sinds februari 2018.

  Lees verder

 • Carl Berlo benoemd als nieuwe CEO van 247TailorSteel

  De Raad van Commissarissen maakt bekend dat Carl Berlo vanaf 1 januari 2021 de nieuwe CEO van 247TailorSteel wordt. Het is onze overtuiging dat Carl, met zijn ervaring en kennis, een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan winstgevende groei in de komende jaren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Maraging staal

  Soms is er in de praktijk behoefte aan hoogwaardige staallegeringen met veel hogere mechanische waarden dan bijvoorbeeld veredelde staalsoorten. Daarom wordt in deze blog stil gestaan bij het begrip ‘Maraging staal’.

  Lees verder