Go to top

Nieuws StaalRSS

Hier vindt u alle actuele zaken die wij de vermelding waard vinden op onze website. Nieuws vanuit onze organisatie, maar ook persberichten en nieuwtjes uit de staal branche.

 • Steelpoint International B.V is op zoek naar een enthousiaste (commercieel) medewerker binnendienst!

  Als commercieel medewerker ga je vooral verkoop werkzaamheden verrichten. Je ziet commerciële kansen, en biedt klantgerichte oplossingen aan. Je bent verantwoordelijk voor het hele proces van offerte,order,transport, after-sales.Daarnaast zullen je taken bestaan uit benaderen van prospects, en het onderhouden van de relatie met onze bestaande klanten in Nederland,Belgie en Engeland.

  Lees verder

 • Derustit - Als extreem schoon een vereiste is; O2 Cleaning.

  In een zuurstofrijke omgeving bestaat het risico op zelfontbranding met een zeer heftige reactie als gevolg. Een zuurstofschoon reiniging, ook wel O2 Cleaning genoemd, verwijdert alle organische materialen zoals oliën en vetten uit een installatie waar bijvoorbeeld zuurstof doorheen wordt getransporteerd. Overige vreemde materialen zoals stof, metaalspaanders en pluisjes worden verwijderd om iedere ontstekingsbron weg te nemen.

  Lees verder

 • TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 - We gaan beginnen!

  Meld je NU aan voor een gratis bezoek aan TechniShow en ESEF Maakindustrie 2022 Van 30 augustus tot en met 2 september 2022 komt de industrie eindelijk weer samen en daar moet jij natuurlijk bij zijn! In ieder geval als je op zoek bent naar de nieuwste materialen, machines, flexibele oplossingen, innovatieve productietechnologieën en toeleveringsstrategieën voor de maakindustrie.

  Lees verder

 • Schwer Fittings - Toekomst met waterstof

  In de toekomst zal waterstof een grote rol spelen bij de transitie van onze energievoorziening. Als opslagmedium voor groene engegie en voor mobiliteit met brandstofcelaandrijvingen. Wanneer waterstof wordt geproduceerd door elektrolyse, wordt water gescheiden in waterstof en zuurstof met behulp van regeneratief opgewekte elektricitei

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Metalen in salpeterzuur

  Vele metalen en legeringen tonen een passief gedrag waardoor ze niet met hun omgeving reageren. Deze passiviteit, die is ontstaan door een goed sluitende oxidehuid, staat garant voor een zekere corrosiebestendigheid. Voor het ontstaan van de oxidefilm is zuurstof nodig en de vorming hiervan wordt sterk bevorderd door oxiderende reagentia.

  Lees verder

 • Kleuren van RVS - Van Geenen

  Architecten, product ontwerpers en designers vragen de laatste jaren niet alleen naar behandelde metaaloppervlakken, maar hebben steeds vaker de behoefte aan de combinatie met een PVD- of Nano-coating. Van Geenen B.V. uit Rijssen heeft al jarenlang een hechte, intensieve samenwerking met het Duitse mirrorInox GmbH & Co. KG en is dé partner voor het kleuren van RVS platen.

  Lees verder

 • Blog Matthijs Schornagel - Metaalmarkten in oorlogstijd

  Dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne enorme gevolgen heeft voor de wereld zal niemand verbazen. Dat de oorlog ook ongekende prijsstijgingen veroorzaakt in de metaalindustrie misschien wel. We kennen Rusland en Oekraïne weliswaar als producenten van metaal; maar de oorlog maakt eigenlijk pas duidelijk hoe belangrijk ze wel niet zijn. In dit blog gaan we dieper in op de prijsontwikkeling van nikkel, aluminium en staal. We zullen zien dat alle drie de metalen weliswaar duurder worden, maar dat ze toch heel verschillend reageren op de oorlog.

  Lees verder

 • Aalberts Surface Technologies Eindhoven - specialist in warmte- en oppervlaktebehandelingen

  Aalberts Surface Technologies Eindhoven is specialist voor uitstekende warmte- en oppervlaktebehandelingen met een focus op vacuüm warmtebehandelingen, vacuümsolderen, Stainihard® en PVD/CVD coatings. Of zoals ze het zelf zeggen: “Wij zijn de absolute specialist in vacuüm warmtebehandelingen, vacuümsolderen en het harden van RVS met onze Stainihard behandeling.

  Lees verder

 • Vacature Verkoper technische producten

  Aquaco B.V. heeft zich sinds 1978 ontwikkeld van beregeningsbedrijf tot een one stop shop in watertechniek. Aquaco B.V. verzorgt het ontwerp, de engineering, realisering en de service en onderhoud van o.a. beregeningsinstallaties, stofbestrijdings- en luchtbevochtingssystemen, fonteinen, waterbehandelingssystemen,

  Lees verder

 • Aeolus Lactose Transportsysteem - Voorkomt aangroei van lactose

  Het innovatieve Aeolus Lactose Transportsysteem voorkomt aangroei van lactose in het productieproces. Dit slimme, gepatenteerde ontwerp van bochten en wissels vermindert wrijving en turbulentie van het product tijdens pneumatisch transport. Omdat lactose niet meer aangroeit in het systeem hoeft de productie tot 12 keer minder vaak stil te liggen voor reiniging. Dat kan resulteren in 8-12% meer productiedagen per jaar en een enorme besparing op arbeidskosten.

  Lees verder

 • Het succes van het innovatieve machinepark van 247TailorSteel

  247TailorSteel is een metaalbewerkingsbedrijf dat gespecialiseerd is in het lasersnijden, buislasersnijden en kanten van metalen onderdelen. Met ruim 80 machines verspreid over drie vestigingen heeft 247TailorSteel een machinepark waar je u tegen zegt. Van buislasers en lasersnijmachines tot kantbanken en machines voor kantafronding; 247TailorSteel heeft alles in huis om de meest gecompliceerde snij- en kantopdrachten van haar klanten te verwerken.

  Lees verder

 • TechniShow en ESEF Maakindustrie, samen sterk!

  Utrecht, 28 maart 2022. Van 30 augustus tot en met 2 september 2022 gaan de deuren van de Jaarbeurs eindelijk weer open voor de bezoeker die op zoek is naar de nieuwste materialen, flexibele oplossingen, innovatieve productietechnologieën en toeleveringsstrategieën voor de maakindustrie.

  Lees verder

 • Roba Metals zoekt een: (Junior) Accountmanager

  Voor de vestiging in IJsselstein zijn wij opzoek naar een (Junior) Accountmanager, afdeling Non-ferro, RVS & Recycling. In deze commerciële functie ben je verantwoordelijk voor de uitbreiding en het beheer van je eigen portefeuille met klanten en prospects. Je hart ligt bij new business. Je werkt nauw samen met je collega’s en via diverse stadia maak je kennis met alle boeiende facetten van de handel.

  Lees verder

 • Is een groene en veilige werkomgeving belangrijk? Doe de Chemical Shift!

  Steeds meer bedrijven willen hun gevaarlijke chemische producten vervangen door milieuvriendelijke en veilige alternatieven. Belangrijk is natuurlijk wel dat het veilige alternatief minstens zo goed werkt als zijn chemische equivalent.

  Lees verder

 • Special "Corrosie & Oppervlaktebehandeling" Mei editie 2022

  Rond 20 mei verschijnt de special "Corrosie & Oppervlaktebehandeling" Deze special editie van magazine ALURVS staat boordevol technische artikelen, noviteiten, bedrijfsreportages en ander "need to know" nieuws. Heeft u als bedrijf iets te melden aan de lezers of wenst u te adverteren in deze special? Stuur dan een mail naar redactie@alurvs.nl of bel met Jeroen Opstal op nummer 06-40401345

  Lees verder

 • Vacature Van Geenen zoekt een: Machinaal Slijper

  Ben jij technisch onderlegd en wil je met de modernste slijpmachines aan de slag gaan? Dan is deze functie echt iets voor jou! Als Machinaal Slijper bij Van Geenen ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van het eindproduct en de wijze waarop deze wordt bereikt. Geen ervaring in de metaalindustrie? Geen probleem. Wil jij werken aan het meest hoogwaardige slijpwerk? Dan zijn wij op zoek naar jou.

  Lees verder

 • Maximale kracht, maximale veiligheid: de nieuwe serie 18 Volt accu-haakse slijpers van Metabo

  De nieuwe generatie 18 Volt accu-haakse slijpers van Metabo mag er zijn: de machines zijn net zo sterk als een haakse slijper met netsnoer van 1.100 Watt. „Onze haakse slijpers staan er vooral in de metaal en industrie bekend om dat ze toonaangevend zijn op het gebied van prestaties, levensduur en gebruikersbescherming“

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De kenmerken van titaanlegering Ti-grade 12 versus grade 7

  Ongelegeerd titaan is in sommige specifieke gevallen gevoelig voor spleetcorrosie, zodra men te maken krijgt met capillaire werking. Voorbeelden hiervan zijn titaan componenten die ondergedompeld zijn in warm zeewater en in sterk chloridehoudende milieus, die beiden warmer zijn dan 80⁰C. Dan is het aan te raden om in dit titaan 0,2% palladium te legeren zodra men inderdaad met capillaire spleten van doen heeft.

  Lees verder

 • Sancties tegen Rusland drijven nikkelkoers zo hard op dat handel in metaal is stilgelegd

  De economische sancties tegen Rusland hebben de koers van nikkel omhooggedreven en speculanten in moeilijkheden gebracht. Volgens beursuitbater LME was er geen ordentelijke handel meer mogelijk. De handel is stilgelegd en alle transacties zijn geannuleerd.

  Lees verder

 • Grondstoffen in de geopolitieke arena

  Grondstofmarkten zijn gevoelig voor geopolitieke ontwikkelingen. Omdat Rusland en Oekraïne twee grondstofrijke landen zijn, heeft de oorlog in Oekraïne veel gevolgen op het aanbod en de vraag naar diverse grondstoffen. Het gaat hier met name om de olie, gas, tarwe, maïs en een grote hoeveelheid diverse metalen.

  Lees verder

 • Nikkel raakt 37.000 USD - De globale roestvaststaalmarkt in paniek

  Oekraïne exporteert ca. 20-25.000 MT afgewerkte staven naar de EU. Verder exporteren de Oekraïense walserijen ca. 30.000 MT als billets naar andere fabrieken in de EU voor verdere verwerking. Deze hoeveelheid is geen enorm aandeel van de EU-productie (totaal ca. 6%), maar omdat de markt al in onbalans is door de brand bij Ugitech, beperkt dit natuurlijk het aanbod nog meer en drijft het de prijs op.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - De Diamantroof

  In Nederland is het de titel van een klasmusical en menige Belg zal er onmiddellijk ‘van de eeuw’ aan toevoegen, verwijzend naar het in 2003 verdwijnen van 100 miljoen dollar aan diamanten en enkele andere waardevolle voorwerpen uit de ondergrondse kluis van het Antwerp World Diamond Centre. Tien verschillende veiligheidsmaatregelen hadden niet volstaan.

  Lees verder

 • Paul Meijering zoekt een: Applicatiebeheerder met breed takenpakket en SQL kennis (40u)

  Paul Meijering Metalen is een internationale groothandel in RVS. Sinds 1989 leveren wij buizen, flenzen, platen en fittingen in roestvast staal en special-alloys aan afnemers in de apparatenbouw, offshore en energie- & voedingsindustrie. Een breed en hoogwaardig assortiment, ruime voorraad, speciale bewerkingen en korte levertijden maken ons tot een kwalitatieve marktleider.

  Lees verder

 • Anti-kleef behandelingen en revisie van gebruikte RVS installaties

  Een eerste opvallende situatie in de voedingsindustrie is de switch van anti-kleef coatings (type teflon, nano e.a.) naar anti-kleef elektro-chemische oppervlakte-transformaties zoals micro-ondulatie, amorfiseren en elektropolijsten. Het oppervlak blijft het RVS zelf, dus geen afslijtende coatings.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - De kenmerken van koolstofstaal

  Koolstofstaal is een legering van de elementen ijzer en koolstof. Belangrijke kenmerken zijn de aantrekkelijke mechanische waarden, de goede smeedbaarheid en een hoge taaiheid, dat ook wel ductiliteit wordt genoemd. Naast deze omschrijving, moet het koolstofgehalte lager zijn dan 1,9%. Koolstofstaal, zoals men dat in de praktijk meestal tegenkomt, bevat ongeveer 0,2% koolstof. Zonder koolstof is het staal niet geschikt als constructiestaal, omdat koolstof zorgt voor geschikte mechanische eigenschappen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Lassen van koolstofstaal aan andere metalen

  Op de vraag of koolstofstaal aan andere metalen gelast kan worden, is geen eenduidig antwoord op te geven. Soms klinkt dan een volmondig ja en in andere gevallen wordt het met klem ontkend. Daarom volgen in dit blog wat voorbeelden, die in de praktijk nog wel eens voorkomen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Koolstofstaal en de benamingen van structuren

  Als we kijken naar het ijzerkoolstofdiagram, dan zien we dat er verschillende structuren mogelijk zijn in afhankelijkheid van het koolstofgehalte. Namen zoals ferriet, austeniet, martensiet, perliet, bainiet, cementiet, ledeburiet en eutecticum komen dan voorbij. Het lijkt mij zinvol om in het kort hierbij stil te staan om uit te leggen wat deze termen feitelijk inhouden. Het zijn allemaal begrippen die voortkomen uit het ijzerkoolstofdiagram.

  Lees verder

 • Digitale special Duurzaamheid en Recycling

  In deze digitale special vind je informatie over recycling en duurzaamheid in de metaalindustrie.

  Lees verder

 • Stappert Nederland BV zoekt: Verkopers binnendienst 32/40 uur

  STAPPERT Noxon is een toonaangevende internationale handelsonderneming op het gebied van roestvaststaal, hoog corrosie-en hittebestendig staal. Met 20.000 verschillende producten direct beschikbaar uit voorraad zijn wij het juiste adres voor roestvaststaal. STAPPERT Noxon B.V. heeft ruim 80 medewerkers met hoofdvestiging en magazijn in Helmond en een verkoopkantoor in Zwijndrecht. Met al ruim 30 jaar ervaring in de branche is STAPPERT een stabiele, goed georganiseerde werkgever waar volop ruimte is om te leren en ontwikkelen.

  Lees verder

 • Derustit Group ondersteunt de circulaire economie

  De Derustit Group is al meer dan 65 jaar toonaangevend oppervlaktespecialist in Europa. Derustit Group is gespecialiseerd in het conditioneren van roestvast staal. Dit wordt gedaan binnen de bewerkingscentra in binnen- en buitenland en desgewenst op elke locatie (wereldwijd). Naast een gerenommeerd bewerker van RVS speelt Derustit Group een sterke rol in de circulaire economie.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: Materiaalselectie als verzoener van belangen

  De concrete situatie betreft een apparaat voor het lamineren van papier, waarbij de op het papier aan te brengen kunststoffolie richting de zich afwikkelende papierrol wordt geleid door middel van een geleidingsgoot en een daarin roterende as die de kunststoffolie voortdrijft. De standtijd van de goot bleek daarbij redelijk kort te zijn. De oorzaak: een overmatige slijtage van het gereedschapsstaal waaruit de geleidingsgoot was vervaardigd. De klant had inmiddels al met een oppervlakteharding getracht het tij te keren, maar dat leidde slechts in beperkte en onvoldoende mate tot soelaas.

  Lees verder

 • Snel en praktisch onzichtbaar verschillende materiaalsoorten met elkaar verbinden met 3M VHB Tape

  VHB staat voor Very High Bonded en is een dubbelzijdig tape van 3M. De toevoeging schuimtape, die ook vaak gebruikt wordt, kan misleidend zijn. Want bij een schuimtape is over het algemeen alleen op de boven- of onderzijde een dunne lijmlaag aanwezig. Deze schuimtapes zijn niet heel duurzaam. VHB tape daarentegen wordt ook in kritische omstandigheden gebruikt. Denk aan vliegtuigbouw, tankbouw en overige transportmiddelen, apparaten- en gevelbouw of witgoed en omkastingen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Roestvast staal en inhibitors

  De vraag wordt mij nog wel eens gesteld wat nu eigenlijk een inhibitor is en wat een dergelijke stof kan betekenen voor metalen en zeker niet op de laatste plaats voor roestvast staal. Zulke vragen stel ik altijd bijzonder op prijs want het is nu eenmaal geen schande indien zo’n uitdrukking wereldvreemd voor iemand is. Daarom volgt een hieronder een beknopte uitzetting over deze term en wat men ermee kan doen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Roestvast Staal in rookgassen

  Roestvast staal wordt ook regelmatig gebruikt in installaties waar rookgassen in voorkomen. Ook dan dreigen er allerlei gevaren die in deze blog in het kort worden beschreven. Gassen die vrijkomen door de verbranding van olie, kolen en cokes zullen altijd een zekere hoeveelheid zwavel bevatten. Een bekende term die gebruikt wordt door aantasting van hete gassen die zwavelverbindingen bevatten noemt men ook wel sulfidatie.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs -Wat maakt nikkellegeringen hittebestendig?

  Er zijn door de decennia heen diverse hittebestendige nikkellegeringen ontwikkeld voor allerlei toepassingen. Vooral de behoefte vanuit de lucht- en ruimtevaart, heeft de ontwikkeling hiervan een enorme stimulans gegeven.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Vormgeheugenmetaal

  Vormgeheugenmetaal is een metaallegering die na een beperkte deformatie bij een relatief lichte temperatuurverhoging weer geheel terugkomt in zijn oude geprogrammeerde vorm onder afgifte van arbeid. Dit heeft te maken met een structuuromslag in het metaal van martensitisch naar austenitisch of andersom. De meest bekende kwaliteit is een legering van ongeveer 50% titaan en 50% nikkel dat men ook wel NItinol® noemt. Ook zijn er bepaalde koperlegeringen bekend die over deze opmerkelijke eigenschap beschikken.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Domme vragen bestaan niet!

  Door de jaren heen krijg ik als metaalman best aparte vragen op mijn vakgebied afgevuurd. De allermeesten daarvan, zijn voor mij al weer in de vergetelheid geraakt. Dat neemt niet weg dat bepaalde vragen voor mij aanleiding zijn geweest om er een artikel of een blog aan te wijden. Daarnaast zijn er vragen die altijd in mijn geheugen zijn blijven hangen. In deze blog beperk ik mij tot de opmerkelijkste en leukste vraag

  Lees verder

 • VAKBEURZEN TECHNISHOW EN ESEF MAAKINDUSTRIE VERSCHUIVEN NAAR NAJAAR 2022

  De Beurzen verschuiven naar 30 augustus t/m 2 september 2022

  Lees verder

 • Arcus 40 jaar jong!

  Arcus is 40 jaar jong! Arcus is specialist op het gebied van buizen, flenzen en fittingen. Met de kennis en ervaring biedt Arcus kostenbesparende adviezen en optimale leveringen.

  Lees verder

 • Aluminiseren

  Met deze oppervlaktebehandeling is het mogelijk om metalen een extreem goede temperatuur- en oxidatiebestendigheid te geven. Tevens kan deze behandeling gebruikt worden om opkolen tegen te gaan en waterstof diffusie (brosheid) te voorkomen. Er kan met dit proces een maximum van 60% aluminium in/aan het oppervlak worden gevormd. In de praktijk zijn de processen zodanig ingeregeld om ca. 25% bij Ferrometalen en 12% bij nikkelbasis legeringen te vormen. De te bereiken laagdiktes liggen, afhankelijk van het gekozen basismateriaal, tussen de 25 en 1000 µm.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Inspectie als oorzaak van schade

  Als dergelijke blauwe verkleuringen op roestvast staalconstructies worden waargenomen zouden nochtans alle toeters en bellen moeten afgaan en moet worden nagegaan wat aan de basis ligt van de blauwe verkleuringen. Met wat geluk betreft het enkel een overmatige groei van oxide¬lagen omdat de beschermingsgassen bij het lassen niet optimaal waren afgeregeld. In dat scenario volstaat een beits- en passivatiebehandeling om de peis en vree in ere te herstellen. In vele andere gevallen wijzen dergelijke verkleuringen echter op het gebruik van te hoge lastemperaturen en is er sprake van een reëel risico dat het materiaal in de warmte-beïnvloede zone over een gedeelte van de dikte of, in het slechtste geval over de volledige dikte werd ‘gesensitiseerd’. Beits- en passivatiebehandelingen bieden geen soelaas ter remediëring van gesensitiseerd materiaal; het enige dat zij in die situatie doen, is het probleem maskeren. Met het wegwerken van de blauwe verkleuring en het herstellen van de ‘goede’ passivatielaag is de sensitisatie immers nog niet verdwenen en kan zij dus nog altijd in intergranulaire corrosie resulteren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Tiger Striping

  De laatste tijd gaat het in de praktijk steeds meer opvallen dat er een merkwaardige oppervlaktemorfologie kan ontstaan op vooral ruwere oppervlakken van roestvast staal. Vooral in de buurt van laszones manifesteert zich dit fenomeen in een extra grote mate. Dat betekent dat met name de doorlassingen van RVS-tanks daar extra gevoelig voor zijn.

  Lees verder

 • Desinfectie van proceswater - De fijne balans tussen corrosie en effectiviteit

  Op ruimtemissies wordt er intensief gezocht naar water als indicatie voor buitenaards leven. Dat is geen toeval: voor zover we weten is water een basisvereiste voor organische activiteit. De laatste jaren is er al veelvuldig water aangetroffen buiten onze planeet, maar tot nog toe zijn er geen harde bewijzen voor het bestaan van (micro-)organismen in de kosmos.

  Lees verder

 • Eugenio Cuadrado de Wit

  In Memoriam

  Lees verder

 • Troostwijk Auctions - Online veiling CNC Metaalbewerkingsmachines DAUB MANUFACTURING

  Troostijk Auctions het bekende veilinghuis verzorgt online veilingen uit faillissement of vrijwillige verkoop door Europa. Troostwijk organiseert deze keer een online veiling van DAUB MANUFACTURING wegens heroriëntatie. om 14:00. Er zijn 324 kavels beschikbaar voor online biedingen.

  Lees verder

 • Aldel legt productie grotendeels stil: 'Zo doorgaan kost ons zeven ton per dag'

  Lees verder

 • Globitas neemt HEGO Stainless Steel & Aluminium over

  Almere, 7 oktober 2021 – Investeringsmaatschappij Globitas heeft op 1 oktober de overname van HEGO succesvol afgerond. HEGO is al ruim veertig jaar actief als internationale groothandel in rvs en aluminium. De overname door Globitas geeft een sterke impuls aan de groeiambities van HEGO. Met de nieuwe aandeelhouder gaat het bedrijf een nieuwe fase in met focus op innovatie, digitalisering en vernieuwende businessmodellen.

  Lees verder

 • Kritische metalen – Het pad naar vergroening van wegverkeer zal niet eenvoudig zijn

  Voor de energietransitie van het wegverkeer zijn kritische metalen als lithium, kobalt, zeldzame aardmetalen, platina en platina-gerelateerde metalen onmisbaar. De route naar vergroening van de mobiliteit wordt daarmee sterk afhankelijk van landen die beschikken over reserves van deze metalen.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos - Materialen vermaken

  Ik zie mijn vader nog zitten op zijn eigenhandig gemaakte krukje achter zijn nog eerst met voetpedaal en later door elektromotor gedreven naaimachine. In zijn blauwe stofjas maakte hij er een hobby van om kledingstukken te vermaken zodat ze een ander pasten of zodat ze na herstel weer voldoende toonbaar waren. Het was een machtig, bijwijlen een vermakelijk zicht.

  Lees verder

 • Derustit elektrolytisch polijst een Roestvast Staal pareltje in Amsterdam

  Derustit elektrolytisch polijst een Roestvast Staal pareltje in Amsterdam! Future Past Glory door Heringa/Van Kalsbeek

  Lees verder

 • Van Geenen: van start tot finish

  Van Geenen Metaalfinishing is een oppervlaktebewerker van platen, kokers en strippen middels slijpen en polijsten. Het familiebedrijf uit Rijssen, dat al sinds 1977 bestaat, levert diensten als bewerkingen in de vorm van handmatig en machinaal polijsten en slijpen, cleanroom reinigen en verpakken.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijjs - Putcorrosie in Roestvast Staal

  Putcorrosie wordt ook wel putvormige corrosie of ‘pitting’ genoemd. Deze vorm van corrosie begint bij een plaatselijk defect in de oxidehuid van het roestvast staal waardoor putjes ontstaan die snel dieper kunnen worden. Dat dit snel verloopt komt omdat alle elektrochemie zich concentreert op zo’n plekje. Dat betekent een kleine anode en een grote kathode met een snelle aantasting van de anode tot gevolg.

  Lees verder

 • 247TailorSteel start bouw van nieuwe fabriek in Langenau

  Op 23 september jl. is 247TailorSteel, de toonaangevende 'slimme' fabrikant voor op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen, officieel gestart met de bouw van de nieuwe productiefaciliteit in Langenau, tussen Stuttgart en Munchen.

  Lees verder

 • Weer veilig netwerken met de metaalsector tijdens METAVAK in oktober!

  Weer veilig netwerken met de metaalsector tijdens METAVAK in oktober! Na 2 jaar opent Evenementenhal Gorinchem eindelijk weer veilig haar deuren op 5, 6 en 7 oktober voor u als metaalprofessional. Met de focus op de 6 segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging belooft METAVAK een compleet platform te worden met 130 exposanten.

  Lees verder

 • Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

  Onlangs heeft onze leverancier Loewer de nieuwe RotoMaster ontbraammachine geïntroduceerd. Veel mensen zijn bekend met de zéér succesvolle SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine welke beide werken met topborstels voor het afronden van de plaatkanten. De nieuwe RotoMaster beschikt over een rotor welke voorzien is van lamellenborstels welke het mogelijk maakt om in één doorloop een afronding met een radius van 2 mm aan te brengen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Corrosie en roestvast staal

  Corrosie is meestal een ongewenste aantasting veroorzaakt door agressieve componenten die zich rond of op een metaal bevinden. Alle onedele metalen zijn gevoelig voor corrosie en dat hangt af van het negatieve elektrische potentiaal dat dit metaal heeft.

  Lees verder

 • ArcelorMittall Gent produceert Magnelis ®

  ArcelorMittal Gent start de productie van Magnelis ® , de toonaangevende metaalcoating die een uitstekende bescherming biedt tegen corrosie Magnelis ® is een unieke metallische coating die staal decennialang beschermt tegen corrosie. Magnelis ® , gelanceerd in 2011, is door een indrukwekkend aantal klanten geadopteerd voor nog meer toepassingen.

  Lees verder

 • Materials+Eurofinish+Surface gaat door! 15 en 16 september in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch

  Vakbeurzen zijn te typeren als doorstroomevenement en daarom gaat Materials+Eurofinish+Surface door! Als organisatie kijken we er, samen met de exposanten, naar uit om u en alle andere professionals rondom materialen en oppervlaktetechnieken bij elkaar te brengen en te ontmoeten. Bent u er ook bij op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch?

  Lees verder

 • Promatt zoek een enthousiaste (junior)-verkoper voor de aluminium zaagmachines en bewerkingscentra

  In 2003 begonnen als importeur voor Behringer en Eisele zaagmachines, is Promatt inmiddels uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van metaal- en aluminiumbewerkende machines en gereedschappen in Nederland en België. Promatt werkt alleen met topproducten die in Europa geproduceerd worden

  Lees verder

 • Van Dulst Techniek - Introductie 5-assige bewerkingscentrum van Mecal, Model MC-312 Gianos.

  MECAL heeft destijds type MC305 Kosmos op de markt gebracht. Deze 4-assige bewerkingsinstallatie van MECAL, was de eerste CNC installatie met een draaibare as, waarmee een gezaagd product op de gewenste hoek geroteerd kon worden. Door deze profiel rotatiebeweging te combineren met een 3-assige freeskop van bovenaf, aangevuld met een praktisch en uitgebreid gereedschap wisselstation in het midden, zijn de meeste aluminium profiel producten volledig te bewerken.

  Lees verder

 • Van Dulst Techniek uw vertrouwde adres voor Mecal

  Misschien ten overvloede informeren wij u over de meer dan uitstekende samenwerking met Mecal Machinery, de Italiaanse machinebouwer van met name zaagmachines bewerkingscentra voor aluminium profielen. Van Dulst Techniek heeft inmiddels een 100-tal machines in Nederland geplaatst en in onderhoud. De afgelopen 20 jaar is Van Dulst Techniek meegegroeid met de specifieke bewerkingskennis van Mecal en levert bij een groot aantal relaties service op maat.

  Lees verder

 • METAVAK bouwt met vertrouwen aan oktober-editie

  Na twee jaar zonder vakbeurs METAVAK, opent Evenementenhal Gorinchem op 5, 6 en 7 oktober dan eindelijk weer haar deuren voor de metaalprofessional. Met de focus op de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging belooft het een compleet platform te worden met een ambitie voor 145 exposanten. Bij een totaalplatform hoort een mooi kennisaanbod en dit organiseert de beursorganisatie samen met SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland). SMITZH wordt gecoördineerd door InnovationQuarter en mede mogelijk gemaakt door o.a. Koninklijke Metaalunie, FME en TNO.

  Lees verder

 • De kansen van Europees groen staal

  “Groen staal zal waarschijnlijk 30 tot 40% duurder zijn dan gewoon staal, waardoor het niet concurrerend is zonder een instrument zoals de voorgestelde koolstofgrensbelasting (CBAM)”, zei de Duitse minister van Economische Zaken laatst. Maar de kans is groot dat landen buiten de EU de CBAM gaan vergelden. Dat verkleint de overlevingskansen van groen staal uit Europa.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Het herkennen van corrosie

  In de praktijk hoor ik nog wel eens dat men last heeft van putcorrosie, terwijl het op de keper beschouwd helemaal geen putcorrosie is. Daarnaast kennen de meeste mensen het woord ‘roest’ en hoewel er dan veelal wordt gedacht aan het oxideren van ijzer, zegt deze term niet alles over welk type corrosie in het spel is. Het is daarom van belang kennis te verzamelen om vormen van corrosie te herkennen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Het metaal Palladium als legeringselement in Titaan

  Commercieel zuiver titaan is per definitie ongelegeerd en het is bestand tegen vele zware corrosieve omstandigheden die zowel oxiderend als reducerend mogen zijn. Dat betreffen de kwaliteiten Ti-grade 1 t/m 4 met oplopende onzuiverheden en een soortelijk gewicht van slechts 4,51 kg/dm3. Dat betekent gelijktijdig dat Ti-grade 4 (UNS R50700) hierdoor de beste mechanische eigenschapen heeft van deze vier typen.

  Lees verder

 • Wie wint de ‘Jong Metaal Award’ en ‘Vakvrouw Metaal Award 2021’?

  De Nederlandse Metaaldagen (15 t/m 17 september) introduceert dit beursjaar twee stimulerende Awards voor de beste jonge vakgenoot en de meest getalenteerde vakvrouw die zich in 2021 hebben gemanifesteerd. Collega’s, werkgevers of opleiders kunnen vanaf nu hun keuze kenbaar maken. De jury voor beide Awards bestaat uit Eric Weustink - hoofdredacteur van ‘MetaalNieuws’ -, Marianne van Loenhout - beleidsmedewerker van de Koninklijke Metaalunie – en Jeroen ter Steege - Event Director van de Metaaldagen. Fried Kaanen, voorzitter van de Metaalunie, zal tijdens de Metaaldagen de Awards overhandigen aan de winnaars.

  Lees verder

 • MPS Techniek is op zoek naar jong talent!

  MPS is toonaangevend leverancier van aanslagsystemen en machines voor metaal- en aluminiumbewerking. MPS maakt deel uit van Van Dulst Techniek B.V. Het bedrijf is gevestigd in Krimpen aan den IJssel. Naast geavanceerde standaardproducten fabriceren wij volledig geautomatiseerde maatwerkoplossingen voor een groot aantal productieprocessen.

  Lees verder

 • Electrotool BV zoekt per direct een: Commercieel Medewerker binnendienst

  Electrotool is importeur van machines en gereedschappen voor de industrie, bouw- en installatiebedrijven. Bij Electrotool B.V. kunt u terecht voor machines en/of installaties, elektrisch gereedschap en handgereedschappen. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van: zaagmachines, cirkelzaagmachines, afkortmachines, afkortzaagmachines, lintzaagmachines, zaaginstallaties, boorzaagstraten, boormachines, kolomboormachines, omtrekverspaning, bandslijpmachines, pijpbewerkingsmachines en gereedschappen, buigmachines, doornbuigmachines, aluminium bewerkingsmachines en elektrische gereedschappen.

  Lees verder

 • Diverse vacatures bij Van Dulst Techniek

  Van Dulst Techniek BV Van Dulst Techniek BV is een toonaangevende leverancier van machines voor de aluminium- en metaalbewerking. Naast standaard producten fabriceert Van Dulst onder de merknaam MPS volledig geautomatiseerde maatwerkoplossingen voor productieprocessen met hoge aantallen.

  Lees verder

 • Arcus Nederland BV zoekt een: Accountmanager Export – Dordrecht

  Arcus is dé toonaangevende leverancier voor roestvaststalen buizen, flenzen en fittingen. De leveringen vinden plaats aan afnemers over de hele wereld. Arcus is dynamisch, snel, flexibel en kundig. Vanuit Nederland, België en Duitsland bedient ons dynamische, daadkrachtige en kundige team industriële afnemers over de hele wereld. Onze nieuwe collega voelt zichzelf thuis is zo’n omgeving.

  Lees verder

 • Paul Meijering zoekt een fulltime Magazijn Medewerker.

  Vanuit Zaltbommel levert Paul Meijering Metalen sinds 1989 buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Ons brede en hoogwaardige assortiment bestaat uit ruim 11.000 artikelen zoals buizen, platen en componenten in 8 verschillende kwaliteiten. Onze voorraad is continu op peil. Hierdoor kunnen we direct leveren. Ook dankzij de korte lijnen in onze organisatie kunnen we onze relaties efficiënt en snel bedienen. Materiaalcertificaten worden nog vóór aflevering per email verzonden.

  Lees verder

 • Vacatures bij Bersselaar Constructie

  Goede vakmensen zijn lastig te vinden, zeker in onze sector. Dit is de reden dat wij volop investeren in onze mensen. Dit doen we door o.a. BBL-opleidingen aan te bieden aan de jongere werknemers in de productie. Zij starten allemaal met MBO niveau 3 en het liefst stromen ze nog door naar niveau 4. Intensieve begeleiding van onze praktijkbegeleider en de vakmannen zorgt ervoor dat onze jonge collega's uitgroeien tot allround vakmensen.

  Lees verder

 • Werken bij Vecom is dynamisch, uitdagend en nooit saai.

  Vecom Group heeft momenteel 3 vacatures staan om ingevuld te worden.

  Lees verder

 • STAPPERT Noxon BV is op zoek naar jou!

  Ter versterking van ons verkoopteam in Helmond zijn wij op zoek naar een JUNIOR COMMERCIEEL MEDEWERKER BINNENDIENST M/V (40 UUR)

  Lees verder

 • Verschillende Vacatures bij 247 TailorSteel.

  247 TailorSteel is op zoek naar nieuwe medewerkers op verschillende posities!

  Lees verder

 • Jubileum Hart b.v. - 30 jaar!

  Hart b.v. - Leading stockholder in Nickel Alloy piping products

  Lees verder

 • GRATIS Zonnepanelen Subsidiecheck (SDE++) ism ALURVS.nl

  Wat is de SDE++? De SDE-subsidie is bedoeld om de productie van hernieuwbare energie en de toepassing van CO2-reducerende technieken aan te moedigen. Dankzij de SDE++ ligt de terugverdientijd van een zakelijke zonnestroominstallatie rond de 7,5 jaar en krijg je daarna nog eens 7,5 jaar subsidiegeld.

  Lees verder

 • Recycling in de metaalindustrie

  We leven in een tijd van wereldwijde opwarming. Industrieën en overheden doen hun best om uitstoot van broeikasgassen te verminderen en om efficiencyslagen te slaan. In dit nummer kijken we naar één aspect de efficiëntieslag: recycling in de metaalindustrie.

  Lees verder

 • Materials+Eurofinish+Surface vindt dit jaar plaats op 15 en 16 september

  Mikrocentrum, VOM en ION slaan de handen ineen tijdens de 2021 editie van het Materials+Eurofinish+Surface kennis- en netwerkevent op 15 en 16 september in de Brabant-hallen te ‘s-Hertogenbosch. Hier komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen; een sterke combinatie die onmisbaar is om tot een goed en duurzaam eindproduct te komen.

  Lees verder

 • 247TailorSteel heeft met een nieuwe CEO de opgaande lijn goed te pakken

  Sinds 1 januari van dit jaar heeft 247 TailorSteel een nieuwe CEO. Dat is de 53 jarige Carl Berlo. De Raad van Commissarissen is ervan overtuigd dat hij met zijn kennis en ervaring een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan een winstgevende groei in de komende jaren. Al sprekende met Carl Berlo blijkt, dat deze trend zich al heeft ingezet.

  Lees verder

 • Handboek Staal 2021 - nu gratis beschikbaar!

  Het Handboek Staal 2021 staat online en is gratis beschikbaar!

  Lees verder

 • Rationeel MateriaalGebruik in en na coronatijden

  De laatste jaren poppen ze meer en meer op in het straatbeeld. Net zoals de boekenwinkels waar je ook een koffietje en een stukje cake kan nuttigen of de wasbars waar je je lunch nuttigt terwijl je was even verderop lustig in de trommel zwiert, zijn de ‘repair cafés’ aan een ware opgang bezig. Al kan je in de meeste repair café’s geen koffie of pintje nuttigen, het idee om samen gezellig het nuttige aan het aangename te koppelen, kent een enorme opgang. Gemeenschapsvorming avant la lettre, veelal op lovenswaardig initiatief van enkele gouwgenoten, soms ondersteund door de overheid.

  Lees verder

 • Arcus zoekt een Account manager Export!

  Arcus is dynamisch, snel, flexibel en kundig. Vanuit Nederland, België en Duitsland bedient ons dynamische, daadkrachtige en kundige team industriële afnemers over de hele wereld. Onze nieuwe collega voelt zichzelf thuis is zo’n omgeving. Ben jij onze nieuwe collega?

  Lees verder

 • Webinair QFin & Metaaltechniek Handelsonderneming BV

  Met de ontbraammachines van Q-Fin kunt u alle metalen bewerken. Aluminium, staal, RVS en andere. Van het verwijderen van slakken en bramen tot het aanbrengen van een richtingloze finish of slijpen op ruwheid. In ons webinar van 2 juni j.l. richten we ons op de bewerking van staal. We zien de kwaliteitseisen in de branche steeds meer toenemen. Sowieso moeten stalen delen handvriendelijk geleverd worden, zonder scherpe randen. Maar steeds vaker horen we ook de eis van een radius van 2mm voor een goede hechting van de coating.

  Lees verder

 • Krachtig in ingewikkelde knooppunten

  De utiliteitsbouw is een veelzijdige branche. Zoveel constructies, zoveel mogelijkheden van materiaal en zoveel denkbare oplossingen. Telkens weer uniek. Vooral wanneer er complexe knooppunten met verschillende materialen gemaakt moeten worden. "Dat is helemaal genieten.", volgens Stijn van den Bersselaar. Het is dan ook de kracht van zijn bedrijf. Bij het combineren van materialen komt hun expertise en vakmanschap immers het best tot zijn recht.

  Lees verder

 • De bruggen van de toekomst

  Met eigen productiehallen voor de verwerking van staal, aluminium en RVS, is Bersselaar Constructies een goede bekende in de wereld van bruggenbouw. Van oudsher vooral georiënteerd op stalen constructies, maar tegenwoordig ook een professionele partner voor aluminium en RVS producties.

  Lees verder

 • Hoekman Roestvast Staal - Goed, goedkoop én snel?

  Wat is bij het vergeven van een opdracht, bepalend bij het kiezen van de toeleverancier? Of terwijl; waar moet de leverancier aan voldoen om de opdracht te krijgen? Als maakbedrijf wil je graag weten wat je kansen zijn wanneer je een offerte uitbrengt, maar ook welke verwachtingen de klant heeft. Zeker als het om eenmalige projecten gaat, of wanneer een nieuwe (potentiële) opdrachtgever zicht aandient.

  Lees verder

 • Verf op staal

  Verf is het meest gebruikte materiaal ter bescherming van staal. Verfsystemen voor staalconstructies zijn door de jaren heen ontwikkeld, niet alleen met als doel een beschermende werking, maar ook om tegemoet te komen aan milieuwetgeving.

  Lees verder

 • ISTECH Metal Finish BV behandelt RVS en verslaat corrosie

  ISTECH Metal Finish BV is statutair met kantoor gevestigd in Dordrecht, maar opereert fysiek vanuit Oud-Beijerland. Het houdt zich wereldwijd bezig met roestvast stalen oppervlaktebehandeling en oppervlaktereparatie. ISTECH Metal Finish BV mag zich met haar specifieke technieken terecht wereldmarktleider noemen. Een dertigtal hooggekwalificeerde specialisten leveren daar het gehele jaar gedurende zeven dagen in de week dag en nacht hun bijdrage aan.

  Lees verder

 • Cleanroom reiniging met een Brabantse mentaliteit, Maak kennis met RVS Clean

  Iedereen in de metaalwereld is wel bekend met de onstuimige groei van de Brainport regio. Een bijzondere regio waarbij kennis, kunde en ambacht hand in hand gaan om samen te groeien. Van technisch complexe producten tot alles wat daaromheen nodig is. Dit kennisnetwerk zorgt voor een bijzonder ecosysteem. De Brainport regio staat in ieder geval niet stil.

  Lees verder

 • (N)iets is wat het lijkt

  Het is weer die heerlijke tijd van het jaar. Ja, de lente is dat ook, maar ik heb het hier over de periode waarin ik aan de universiteit van Leuven voor toekomstige lasingenieurs de eerste praktijksessie ‘corrosie en slijtage’ mag verzorgen. Het mag verrassend lijken, maar de eerste oefening heeft daarbij helemaal niets met corrosie of slijtage te maken.

  Lees verder

 • Krachtig trio: nieuwe accu-boorschroefmachines van Metabo

  * Bijzonder krachtig met een borstelloze motor * Geïntegreerde Anti-Kick-Back-functie: geen terugslag van de machine als het gereedschap blokkeert * Perfect uitgebalanceerd door de verbeterde ergonomie van de greep

  Lees verder

 • 247TailorSteel breidt uit in Duitsland

  Varsseveld, 21 april 2021 - 'Slimme' fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen 247TailorSteel heeft een uitbreiding in Zuid-Duitsland aangekondigd. “Deze stap draagt bij aan onze groeiambitie, versterkt onze positie in de markt en brengt meer mogelijkheden voor onze klanten in Zuid-Duitsland en Oostenrijk”, zegt Carl Berlo, CEO van het bedrijf. Nog maar enkele maanden geleden heeft 247TailorSteel een nieuwe fabriek geopend in Hilden, dichtbij Düsseldorf. De fabriek draait inmiddels volop en bedient klanten in Noordrijn-Westfalen en omliggende regio’s. Vandaag heeft het bedrijf de bouw van een derde productiefaciliteit in Duitsland aangekondigd. In Langenau, tussen Stuttgart en München, zal in de tweede helft van 2021 een start worden gemaakt met de bouw van deze nieuwe locatie.

  Lees verder

 • Materials+Eurofinish+Surface vindt dit jaar plaats op 15 en 16 september

  Veldhoven, 12 april 2021 – Mikrocentrum, VOM en Vereniging ION slaan de handen ineen tijdens de 2021 editie van het Materials+Eurofinish+Surface kennis- en netwerkevent op 15 en 16 september in de Brabanthallen te ‘s-Hertogenbosch. Hier komen materiaalkunde en oppervlaktetechniek samen; een sterke combinatie die onmisbaar is om tot een goed en duurzaam eindproduct te komen.

  Lees verder

 • elumatec biedt een breed pakket aan productiemachines

  elumatec is internationaal marktleider op het gebied van ontwikkeling en productie van machines voor de bewerking van profielen. Met een sterk moederbedrijf in Mühlacker (DE) en ruim 30 filialen, wereldwijd, waarmee meer dan 50 landen worden bediend. De Benelux valt onder elumatec Benelux B.V., gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel. Managing director aldaar is Bas Ladestein.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: De queeste naar de corrosiebronnen

  “Het thema is bouw/architectuur. Kan je daar iets mee?” wordt me gemeld en gevraagd wanneer ik enkele weken geleden naar het centrale onderwerp voor het volgende ALURVS magazine informeer. “Nou en of” zou de bij menig ouder bekendstaande Bob de Bouwer antwoorden. Het is een thema waar je in de wereld van de corrosiepreventie vele richtingen mee uit kan: Metalen gevelpanelen, staalconstructies, sanitaire waterleidingen, roestvast stalen apparatuur in de sector van voeding en medische zorgen, ophangsystemen, betonwapening, kabels allerhande enz. En wilt u het dan over huizen, kantoorgebouwen, industriebouw, tunnels of bruggen en, niet te vergeten, exterieur of interieur hebben? Keuzestress is iets dat me soms nog komt bekoren.

  Lees verder

 • Stevige grip overheden op de staalsector

  Het was maart 2018. De maand waarin Trump zijn handelsoorlog met China begon. Bij de aankondiging sprak hij de fameuze woorden “if you don’t have steel, you don’t have a country” en terloops het bijzinnetje “trade wars are good, and easy to win”. Vervolgens werden importtarieven ingevoerd in de aluminium- en staalsector. Het werd uiteindelijk een beproeving op economisch uithoudingsvermogen.

  Lees verder

 • HDN - Keurmerk, garantie voor vereiste kwaliteit

  HDN - Keurmerk, garantie voor vereiste kwaliteit

  Lees verder

 • Het lassen van staal

  Laag gelegeerd staal met een hoge sterkte vertegenwoordigt het grootste deel van het resterende staal in het systeem van de AISI-aanduidingen. Deze staaltypen wordt gelast met de E-80XX, E-90XX en E-100XX klasse van beklede laselektroden. Het is tevens zo dat voor deze staaltypen het achtervoegsel aan het classificatienummer van de elektrode wordt gebruikt. Dit artikel geeft informatie over het lassen van staal met een laag koolstofgehalte en van laag gelegeerd staal, het lassen van medium koolstofstaal, het lassen van staal met een hoog koolstofgehalte, het lassen van chroomstaal met een laag nikkelgehalte, het lassen van staal met een laag mangaangehalte en het lassen van laag gelegeerd chroomstaal

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Optimaliseren slijtbestendigheid van gereedschapsstaal

  Als aanvulling op de blog over gereedschapsstaal is het wellicht nuttig om eens stil te staan hoe gespecialiseerde bedrijven kans zien om op dit gereedschapsstaal een zeer harde en dunne slijtvaste laag aan te brengen. Een bekend voorbeeld is het aanbrengen van een laagje titaan-aluminium-nitride op de bewerkingskant van frezen, beitels en boren.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Wat is gereedschapstaal?

  Indien een metaal mechanisch bewerkt moet worden, dan worden snijgereedschappen gebruikt. Hierbij kan gedacht worden aan beitels, frezen, tappen, boren, ponsen en zaagbladen. Daarnaast kan ook gedacht worden aan materialen voor matrijzen zoals die nodig zijn voor het dieptrekken van metalen. Het zal duidelijk zijn dat dergelijke gereedschappen harder dienen te zijn dan het metaal dat bewerkt moet worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Koolstofstaal slijtvaster maken

  Het is algemeen bekend dat koolstofstaal gehard kan worden dankzij een speciale warmtebehandeling. In de praktijk komt dat neer op het verhitten van het staal tot in het austeniet gebied (circa 800⁰C) gevolgd door afschrikken. Op die hoge temperatuur lost het aanwezige koolstof op in het austeniet.

  Lees verder

 • Nederlandse expertise gewild in Oezbekistan

  Het platform, ALURVS.nl, dat zich richt op de aluminium-, roestvaststaal- en staalbranche belicht deze maand een indrukwekkend project van Vecom Industrial Services in Oezbekistan waarin alle voornoemde materialen samen komen.

  Lees verder

 • De Metaalmarkt Deel 2

  In dit artikel staan we stil bij alle facetten van de metaalmarkt, van prijsbepalingen en premiums tot en met de huidige stand van zaken op de markt en de trends voor de toekomst.

  Lees verder

 • Aan ervaring en kennis geen gebrek bij Mulder Stainless en nu ook een webshop

  Al meer dan dertig jaar zit hij al in het roestvast staal: Joop Mulder, directeur/eigenaar van Mulder Stainless in Waalwijk. Mulder Stainless is kort samengevat een handelsonderneming in roestvast stalen componenten voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hoofdmoot in het leveringsprogramma zijn pijpbeugels en koppelingen. Daarnaast kunnen de klanten er ook terecht voor afsluiters, fittingen en flenzen.

  Lees verder

 • Startup Dye-FF en Ozephius: Superkritisch CO2-procestechniek ondersteunt duurzame processen

  Dye-FF is een engineering- en R&D-bedrijf, dat de technologie ontwikkelt waarmee superkritisch CO2 kan worden toegepast als duurzaam procesoplosmiddel. Samenwerking met klanten kan vele vormen aannemen: klantspecifieke productie van machines voor extractie en impregnering, commercieel onderzoek om een ​​klant in staat te stellen nieuwe producten te maken door impregnering of extractie met CO2, samenwerking in R&D en pilotprojecten, enzovoort. Om dat praktisch mogelijk te maken is er samenwerking gezocht met Ozephius B.V., toeleverancier van vele industriële producten van rvs, Duplex en aluminium, van drukvaten tot machines en apparaten.

  Lees verder

 • De kunst van het passief overleven

  Soms baal ik werkelijk van die passieve mensen, languit en lamlendig in de zetel liggend of achterover hangend op een stoel die ieder moment achterover dreigt te slaan. Was het niet dat dat serieus pijnlijk voor de lamlendige kan zijn, ik zou het bijna hilarisch vinden mocht dat effectief gebeuren. Ze zagen erop los over de vermeende lamentabele staat van de wereld, over de koetjes die niet willen kalven en, éénmaal ze er zijn, over de kalfjes die niet in de richting van de zeurder’s ideeën en gedachten willen lopen. Er mee iets aan doen, ho maar, dat is teveel gevraagd nu ze zich nog eens extra in hun dekentje wentelen of een geruite plaid over hun kouwelijke benen draperen.

  Lees verder

 • Metaalgekte!

  Veel metaalprijzen zijn de afgelopen dagen ongekend hard gestegen. Zo nam de koperprijs op donderdag 18 en vrijdag 19 februari toe met respectievelijk 2% en 4,4% op dagbasis. Een na het weekend steeg de prijs verder. Op maandag 22 februari werd het niveau van USD 9.000 per ton koper geslecht. En de metaalgekte lijkt nog niet over.

  Lees verder

 • Lincoln Electric introduceert een fabrieksgarantie van vijf jaar voor geavanceerde lasapparatuur

  Lincoln Electric is de wereldleider in het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van booglasproducten, robotbooglassystemen, plasma- en autogeen snijapparatuur en heeft wereldwijd een leidende positie op de markt voor soldeer- en soldeerlegeringen. Lincoln Electric, met het hoofdkantoor in Cleveland, Ohio, heeft 60 productielocaties, inclusief activiteiten en joint ventures in 19 landen, en een wereldwijd netwerk van distributeurs en verkoopkantoren in meer dan 160 landen.

  Lees verder

 • Chromin maakt 3D geprinte onderdelen corrosie- en slijtvast!

  Het 3D metaal printen is een additief productieproces waarbij materiaal wordt toegevoegd. Dit is een milieuvriendelijk proces waarbij metaalpoeder door lasers wordt gesmolten tot een massief product. Met deze moderne productiemethode kunnen complexe geometrieën vervaardigd worden welke door conventionele technieken niet mogelijk zijn.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het bereiden van staal

  In een hoogoven wordt van ijzererts, ruw ijzer gemaakt. Op een vereenvoudigende korte wijze wordt onderstaand een overzicht gegeven hoe ijzererts wordt omgezet naar ruw ijzer. IJzererts bestaat voor een groot deel uit ijzeroxide en dat wordt als een bruinachtige aarde gedolven in ijzermijnen. Ook bevat het ijzererts verontreinigingen en daarom wordt er in de hoogoven een bepaalde toeslag gechargeerd om deze stoffen te binden. Het ijzererts wordt vermengd met cokes dat een dubbele functie heeft. Cokes dient als brandstof om het geheel in de hoogoven te verhitten en tevens is het een reductiemiddel om het ijzeroxide om te zetten in ruw ijzer. Dit gebeurt volgens de chemische formule 2FeO + C + e → 2Fe +CO2. Dit is tevens de reden dat een hoogoven veel gasvormig koolzuur (CO2) uitstoot. Deze uitstoot levert steeds meer maatschappelijke onrust en weerstand op. Daarom wordt er tegenwoordig ook geëxperimenteerd met waterstof als reductiemiddel. Dan verloopt de reactie als volgt: FeO + H2 + e → Fe +H2O. Milieutechnisch is dat een prachtige oplossing maar deze ontwikkeling staat nog voor een deel in de kinderschoenen. Beide scheikundige reacties zijn endotherm van aard.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Lassen van aluminium aan staal

  Het lassen van aluminium aan staal is met thermische processen een moeilijke opgave omdat boven de 315⁰C een intermetallische verbinding (AlFe3) zal ontstaan die hard en bros is. Dat betreft slechts een dun bros laagje dat qua dikte wel verder gaat groeien als deze langer op deze temperatuur blijft. Iedere ketting is zo sterk als de zwakste schakel dus dat dunne brosse laagje kan door een mechanische impact snel tot breukvorming komen.

  Lees verder

 • Migatronic lanceert snellere pulsfunctie

  Een door Migatronic ontwikkelde nieuwe pulslasfunctie, PowerArc Pulse, kan de snelheid van pulslassen tot 30% verhogen ten opzichte van traditioneel pulslassen. Dit biedt staal- en metaalbedrijven met veel lasactiviteit de mogelijkheid hun efficiëntie en dus hun productiviteit te verhogen, omdat er meer geproduceerd kan worden op een werkdag.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Corrosie van staal

  Staal is een actief metaal dat zichzelf daarom niet kan passiveren in tegenstelling tot metalen zoals aluminium, chroom, titaan en nikkel. Laatstgenoemde metalen hebben namelijk een oxidehuid die perfect past op het moedermateriaal waardoor het metaal zichzelf a.h.w. inpakt. Dat is bij staal niet het geval want de oxidehuid heeft meer volume nodig waardoor het zichzelf kapot drukt. Zo kan water binnendringen om een nieuwe laag aan te tasten. Het gevolg is dat staal in een waterige oplossing gaat corroderen dat ook wel roesten wordt genoemd. Op de onderstaande afbeelding stelt de dikke grijze lijn de oxidehuid voor en zodra deze niet meer afsluit dan kruipt vocht naar binnen om de corrosie voort te zetten. De rode lijn stelt de nieuwe laag voor die door het inkruipende water aangetast wordt. Dit fenomeen is dus het geval bij ijzer en staal dat uiteindelijk dan ook door zal roesten.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Lassen van roestvast staal aan gewoon staal

  De vraag wordt mij nog wel eens gesteld of roestvast staal ook aan gewoon koolstofstaal gelast kan worden. Zo ja, waar moet men dan vooral aandacht aan besteden en wat voor soort lasmetaal dient men dan te gebruiken om een goede verbinding te verkrijgen.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Enige adviezen voor het lassen van staal

  Het aan elkaar lassen van twee verschillende soorten gelegeerd staal. In de praktijk komt het voor dat er twee verschillende gelegeerde staalsoorten aan elkaar gelast moeten worden m.b.v. het thermische lasproces. Daarom volgen nu enige adviezen om een optimale lasverbinding te verkrijgen. De voorwarm- en gloeitemperatuur moet worden afgestemd op het meest hardbare materiaal. Daarnaast dient een toevoegmateriaal gekozen te worden dat een samenstelling heeft, die qua chemische analyse tussen de beide materialen inligt. Eventueel kan in twijfelgevallen een Cr-Ni materiaal worden gekozen. Wanneer legeringen met elkaar worden verbonden, waarin meer dan 1% chroom en 0,5% molybdeen voorkomt, moet de temperatuur van het voorverwarmen aangehouden worden tot aan het gloeien.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs: Gelegeerd Staal

  Zoals in de blogs 1 en 2 is behandeld, is staal een legering van ijzer en koolstof. Dit maakt het materiaal geschikt voor de bouwsector en vele industriële toepassingen. Het koolstofgehalte mag echter het percentage van 1,9% niet overschrijden, wil het materiaal de naam ‘staal’ blijven behouden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - IJzer en staal

  Soms hoor ik wel eens dat ijzer feitelijk hetzelfde is als staal maar metaalkundig gezien rammelt deze stelling behoorlijk. Eigenlijk hebben we in de praktijk maar zelden van doen met ijzer, of beter gezegd met zuiver ijzer. Het allermeeste wat we in de praktijk zien, is staal en dat is ijzer waarin een paar tienden procent koolstof aanwezig is. Gemakshalve wordt dit ook wel koolstofstaal genoemd. Men zou dan kunnen denken ‘wat maken die paar tienden van procenten koolstof nu uit?’ Dat maakt nu net het verschil, want dat geringe percentage koolstof zorgt er namelijk wel voor dat staal mechanisch sterk wordt. Het wordt dan dermate sterk dat er staalconstructies, zoals spanten, van gemaakt kunnen worden.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Het ijzer-koolstof diagram

  Tijdens het geven van trainingen, heb ik door de jaren heen ervaren dat het ijzer-koolstofdiagram een van de meest ‘gehate’ diagrammen is die er bestaan. Toch is dit diagram heel belangrijk voor een ‘metaalman’ omdat op een eenvoudige wijze bepaald kan worden wat voor een structuur men kan verwachten van het staal, bij een bepaald koolstofgehalte en temperatuur.

  Lees verder

 • Webinar Wiki-Scan 2.0 De Looper N.D.O

  Gratis Webinar Wiki-Scan 2.0

  Lees verder

 • Amari's perskoppeling specialist: Mark van Bavel

  Mark van Bavel koppelt zijn jarenlange ervaring in stalen en RVS buizen aan specifieke kennis van het nieuwe perssysteem voor RVS leidingwerk. Mark heeft brede kennis van alle toepassingen van dit systeem en kan alles vertellen over het gebruiksgemak van de perskoppeling.

  Lees verder

 • De Metaalmarkt - Deel 1

  In dit artikel staan we stil bij alle facetten van de metaalmarkt, van prijsbepalingen en premiums tot en met de huidige stand van zaken op de markt en de trends voor de toekomst.

  Lees verder

 • Blog Frans Vos: Badend in een gouden gloed

  Gedragen door de statige noten van bombardon en grote trom wedijveren de feestelijke klanken van klaroenen en bazuinen om uw aandacht met het door drones gedragen lichtspektakel vol aplomb. Even later luiden de majestueuze klokken, bijgetreden door de weelderige tinkelsprei van het speelse carillon.

  Lees verder

 • Interactieve Webinar over reinigen, finishen en ontbramen met 3M Scotch Brite producten!

  Kosteloos Webinar 26 februari 2021 om 13.00 uur. Ontdek de vele mogelijkheden voor reinigen, finishen en ontbramen met de 3M Scotch Brite producten! Verwijderen van walshuid en lasverkleuring of voorbereiden voor natlakken en poedercoaten. Samen op weg naar de perfecte finish!

  Lees verder

 • Euranimi

  European Association of Non-Integrated Steel, Stainless Steel and Metal Importers, Distributors, Traders and Processors

  Lees verder

 • Nederlandse industrie ziet nieuwe orders omhoog schieten

  Hoewel de coronacrisis allerminst voorbij is, laat de industrie een krachtig herstel zien. De NEVI Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in december naar 58,2, de hoogste score in twee jaar tijd. De nieuwe orders namen toe in het hoogste tempo sinds februari 2018.

  Lees verder

 • Carl Berlo benoemd als nieuwe CEO van 247TailorSteel

  De Raad van Commissarissen maakt bekend dat Carl Berlo vanaf 1 januari 2021 de nieuwe CEO van 247TailorSteel wordt. Het is onze overtuiging dat Carl, met zijn ervaring en kennis, een wezenlijke bijdrage gaat leveren aan winstgevende groei in de komende jaren.

  Lees verder

 • Innomet Consultancy BV - Metaalkundig adviesbureau

  Innomet Consultancy BV is een metaalkundig adviesbureau in Utrecht dat zich door de jaren heen ook heeft ontwikkeld als handelsonderneming van hoogwaardige metalen. Innomet is gestart in de jaren negentig mede op aanraden van Chriet Titulaer die toen volop bezig was met zijn innovatieve projecten ‘Huis en Kantoor van de Toekomst’. De oprichter van Innomet is Ko Buijs en hij werkte vele jaren nauw samen met deze futuroloog. Ook heeft Ko bepaalde activiteiten verricht met vormgeheugenmetaal voor deze ambitieuze projecten van Titulaer. Deze uitvindingen hebben toen zowel nationaal als internationaal de nodige bekendheid opgeleverd. Dat heeft toen geleid dat Innomet ‘The Future Award’ heeft gewonnen i.v.m. het baanbrekende werk op gebied van innovatie. Daarom is de naam Innomet een samensmelting van de woorden ‘innovatie’ en ‘metalen’.

  Lees verder

 • Blog Ko Buijs - Maraging staal

  Soms is er in de praktijk behoefte aan hoogwaardige staallegeringen met veel hogere mechanische waarden dan bijvoorbeeld veredelde staalsoorten. Daarom wordt in deze blog stil gestaan bij het begrip ‘Maraging staal’.

  Lees verder