Go to top

Hitachi X-MET8000-Serie voor on-the-spot laagdiktemetingen

Coaten, of plateren, is het afzetten van een bepaalde laag metaal op het oppervalk van een object (meestal een ander soort metaal) om dit object specifieke eigenschappen te geven: o.a. coatings kunnen decoratief zijn, corrosie voorkomen, de soldeerbaarheid verbeteren, de hardheid verhogen, wrijving en slijtage verminderen. Om ervoor te zorgen dat de dikte van de aangebrachte coating voldoende is om onderdelen en componenten de gewenste eigenschappen te geven, zonder materiaal te verspillen door een te dikke laag aan te brengen, moeten oppervlakte behandelaars hun proces en de kwaliteit van de eindproducten beheersen.


Dit vereist een snelle, eenvoudige analyse. Bij voorkeur ter plaatse. De draagbare X-ray fluorescentie analysers of de XRF handhelds van Hitachi High-Tech Analytical Science zijn hier ideaal voor.(X-MET8000 OPTIMUM & EXPERT PMI en coating XRF analysers)


Handheld PMI Analyser
De X-MET8000 handheld maakt het mogelijk om on-the-spot laagdikte- en samenstellingsanalyses uit te voeren. In tegenstelling tot andere beschikbare technieken (bijv. titratie), is XRF snel, eenvoudig en zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. De resultaten zijn binnen tientallen seconden beschikbaar, het is een niet-destructieve techniek en kan worden gebruikt door elke operator na een korte training. De combinatie van een state-of-the-art 50KeV röntgenbuis en Hitachi High-Tech’s eigen silicone drift detector (SDD) levert de snelheid en prestaties die nodig zijn voor de accurate laagdikte metingen, zelfs van spoorelementen, oxides of fosfaten. Het instrument is IP54 geclassificeerd en het robuuste ontwerp zorgen voor optimale bescherming tegen stof en spatwater. De X-MET8000 is veelzijdig en dankzij de intuïtieve interface en uitgebreide kalibratiesoftware stelt het gebruikers in staat om bijvoorbeeld ook de samenstelling van de baden te controleren of verontreinigingen te identificeren. Met slechts 1,5 kg is de X-MET8000 goed hanteerbaar en het ergonomische ontwerp en de accuduur van minimaal 8 uur, zorgen ervoor dat het instrument de gehele dag kan worden gebruikt. Van de inspectie van binnenkomende materialen (legering verificatie) tot en met nauwkeurige eindcontrole en laagdiktebepaling.
Monstervoorbereiding en -meting
Er is geen specifieke monstervoorbereiding vereist, zolang het sample maar stof en vetvrij is. Plaats eenvoudig de neus van de analyser op het te meten onderdeel en druk op de knop om de analyse te starten. De eerste resultaten worden binnen enkele seconden weergegeven op het grote (4,3-inch) geïntegreerde touchscreen en worden bijgewerkt tot het einde van de meting.  Een typische analysetijd voor laagdiktemeting is 10-20 seconden. Voor een representatief resultaat over het oppervlak van een groot onderdeel, kan de operator de voortschrijdend-gemiddelde-functie van de X-MET instellen. Het gemiddelde resultaat wordt bijgewerkt terwijl de neus van de analyser over het monsteroppervlak wordt geschoven. Of de gebruiker kan definiëren hoeveel analyses er moeten worden gebruikt om de gemiddelde laagdikte te berekenen op het monster. De geïntegreerde camera van de X-MET8000 kan worden gebruikt om de meetkop nauwkeurig te positioneren op het monster. De afbeelding kan ook worden opgeslagen voor toekomstige referentie of opname in analyse rapporten.


Ook voor het analyseren van kleine of vloeibare samples heeft Hitachi High-Tech de perfecte oplossing:

  • Het Light Stand en zogenaamde safety shield of beschermkap passen in de compacte transportkoffer voor maximale flexibiliteit en draagbaarheid. Het is ideaal voor de analyse van bevestigingsmiddelen, andere kleine onderdelen of sample cups.
  • De grotere stationaire table top labstandaard maakt het mogelijk om grotere onderdelen tot 20cm3 met ongelijke vormen veilig te testen. Het gebruik van deze labstand vereist geen netstroom en kan worden opgevouwen om opgeborgen te worden wanneer nodig.Platingoplossingen met één of meerdere elementen kunnen ook worden gemeten. Wanneer een kalibratie is opgesteld van de samenstelling van het bad (minimale en maximale ranges en multi-elementen), het is gewoon een kwestie van de oplossing in een samplecup te gieten dat is voorzien van een dunne chemische bestendige folie (bijv. Mylar), en dan te meten in één van de bovenstaande stationaire opstellingen.


(Benchtop stand met sample cup)


(light stand en safety shield met sample cup)
Prestaties en resultaten
Naast klantspecifieke ijklijnen heeft De Looper Analytical en Hitachi High-Tech een hele reeks met standaard kalibratiemodellen ontwikkeld die optioneel beschikbaar zijn en via de gebruiksvriendelijke webinterface van de analyser gemakkelijk zijn in te laden en vervolgens te selecteren door de gebruiker. Voor elke hieronder getoonde toepassing is een eenvoudige empirische kalibratie gemaakt door minimaal 2 (en bij voorkeur 3-5) monsters met bekende laagdikte te meten én 1 zuiver monster gemaakt van het coatingmateriaal om de relatie tussen coatingdikte en röntgensignaal vast te stellen. Elk monster werd 20 seconden gemeten. De onderstaande tabellen tonen de nauwkeurigheid en precisie voor een reeks coatingtoepassingen uitgevoerd op de X-MET8000 met behulp van referentie normen. De precisie van de X-MET is afgeleid van 5 herhaalde analyses van elk monster.


De maximale dikte die gemeten kan worden is afhankelijk van het materiaal en de geometrie van de componenten van de analyser (hoeken en afstanden tussen röntgenbuis, monster oppervlak en detector). Een paar voorbeelden van maximaal meetbare diktes voor de X-MET8000-serie zijn:


Speciaal ontwikkelde adapters, accessoires en automatisering
Naast de standaard Hitachi hardware en accessoires heeft De Looper Analytical samen met enkele van haar partners verschillende adapters en houders ontwikkeld, speciaal geschikt voor coatinganalyse. Ook kan de X-MET8000 serie eenvoudig worden opgenomen in een geautomatiseerd analyseproces (X-Y-Z manipulator) door middel van de inbegrepen X-API module. Hiermee kan het instrument worden aangestuurd door een PLC en een custom stukje software interface, te bedienen via bv een laptop of PC.Onze service
De Looper Analytical biedt naast advies bij aankoop ook een reeks aan technische ondersteuning aan waaronder: telefonische helpdesks, remote diagnostiek, verhuur van instrumenten, hercertificering en onderhoud, training, verlengde garanties, verbruiksartikelen en accessoires en reparaties. Onze jaarlijkse service vermijdt ongeplande kosten en zorgt ervoor dat uw analyser in uitstekende conditie wordt gehouden. Daarnaast geven we gebruikers, en/of opfris trainingen aan de operators.De Looper Analytical houdt zich bezig met de verkoop en de service van materiaal analyse-instrumenten (LIBS/XRF/OES). Als exclusief distributeur van Hitachi High-Tech Analytical Sience leveren we toonaangevende en hoogwaardige analytische instrumenten en spectrometers ten behoeve van PMI en materiaalanalyse in de Benelux. De Looper Analytical investeert in de kwaliteit van haar medewerkers, het leveringsprogramma en de geboden service. Dit doen wij continue! Middels trainingen bij de fabriek blijven we op de hoogte van de laatste productontwikkelingen. Deze vertalen we naar een passende oplossing voor onze klanten. Hiermee onderscheiden we ons van andere aanbieders. Naast ons kantoor bevindt ook ons applicatie lab, trainingsruimte en magazijn zich in Hilvarenbeek, Noord-Brabant (Nederland). Centraal gelegen in het zuiden van Nederland bedienen we met een klein professioneel team onze klanten in de hele Benelux. We staan bekend om onze korte lijnen waardoor we snel schakelen. + 31 (0) 13 505 4216
sales@delooperanalytical.com
De Looper Analytical