Go to top

Van Geenen, Hand in hand met architectuur

Van Geenen in Rijssen is in de loop der jaren uitgegroeid van een klein familiebedrijf tot een toonaangevende speler op de RVS-markt. Met meer dan dertig werknemers in dienst, tientallen machines in de productiehal en specialismen in ruim dertig verschillende afwerking is Van Geenen niet meer weg te denken. De laatste jaren is daar de wereld van de architectuur bij gekomen.

 

Steeds vaker maken architecten, product-ontwerpers en designers gebruik van gekleurd roestvast staal. Tot een aantal jaar geleden werd vaak gebruikgemaakt van poedercoating, waarbij een organische deklaag werd aangebracht aan het oppervlak om het object te verfraaien. Een methode die in sommige gevallen dienst doet, maar in veel gevallen simpelweg tekort doet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever.  Om dat gat op te vullen, is Van Geenen zich gaan richten op dat ene stapje meer. Hoe kan roestvast staal zo bewerkt worden dat het geschikt is om te gebruiken voor gevels, interieur en design-projecten. PVD-coating en Nano-coating bleken het antwoord te zijn.
 
 
 
Afbeelding 1. Super Mirror No. 8 Deep Blue nanoINOX®
Op deze foto is een combinatie te zien van een hoogglans gepolijste plaat (Mirror 8) en een prachtige blauwtint. De spiegelglans is door de blauwe kleur goed te zien, wat zorgt voor een spectaculair effect. Ter bescherming is op deze coating de AntiFingerprint en Easy-to-Clean laag aangebracht. 
 
PVD-coating
PVD-coating is uitermate geschikt voor het maken van briljante ontwerpen, zowel voor binnen als buiten. Deze vorm van coating is namelijk te gebruiken op verschillende ondergronden. Hierdoor kan PVD-coating, beschikbaar in prachtige kleuren als Champagne, Goud, Koper en Brons, ook toegepast worden op bijvoorbeeld een geslepen, gepolijste of gestraalde finish. Dit brengt een zeer exclusieve look met zich mee. Daarnaast wordt bij PVD-coating, ook wel Tin-coating of titanium nitride genoemd, geen milieubelastende of giftige stoffen gebruikt. 
 
 
 
Afbeelding 2. Fluid Forming Mint Green + Deep Blue
Het is mogelijk om PVD- en Nano-coatings aan te brengen op vlakke platen. Echter kunnen ook vervormde platen voorzien worden van coatings. Dit kan zorgen voor optisch prachtige combinaties. Op de bovenstaande foto zijn beide soorten coating te zien; op de achtergrond de metallische kleuren die zijn aangebracht door middel van PVD-coating, op de voorgrond twee vervormde platen voorzien van Nano-coating. 
 
Nano-coating
Omdat PVD erg gewild is, maar deze vorm van coating slechts in een aantal kleuren beschikbaar is, heeft Van Geenen ervoor gekozen om Nano-coating aan te bieden als aanvulling. Nano-coating, geproduceerd onder de merknaam nanoINOX®, is verkrijgbaar in een groot aantal kleurtinten en ontwerpen. Daarnaast is tijdens het produceren van nanoINOX® goed controle te houden over eigenschappen als kleur, hardheid, corrosie, transparantie en flexibiliteit. 
 
 
 
Afbeelding 3. Hairline + PVD Gold-Tin
Platen die voorzien zijn van PVD- of Nano-coating worden vaak ingezet om gevels te bekleden. Voor dit project zijn bijvoorbeeld erg chique platen geleverd, voorzien van een goud-look. 
 
 
Nano-coating onderscheidt zich daarnaast doordat het geproduceerd wordt op basis van de SolGel technologie. Deze technologie bestaat onder meer uit AntiFingerprint en Easy-to-Clean eigenschappen, wat nanoINOX® nog aantrekkelijker maakt voor de architectuur. Evenals bij PVD-coating is ook de nano-coating van Van Geenen toepasbaar op verschillende finishes, zoals geslepen, gepolijst en gestraald. Ook deze coating zorgt dus voor een zeer exclusieve look.
 
De toekomst
Roestvast staal heeft inmiddels een vaste plaats verworven in woon- en werkomgeving. Binnen en buiten. Gevels, trappen, kabels en touwen; overal wordt tegenwoordig roestvast staal in verwerkt. Omdat RVS op zichzelf een vrij saaie kleur heeft, reikt Van Geenen met de Nano- en PVD-coatings architecten de hand. Met deze coatings, verkrijgbaar in de meest prachtige kleuren en afwerkingen, is de architectuur klaar voor de toekomst. 
 
 
 
Afbeelding 4. Satin brushed + PVD Black-Tin
Niet alle toepassingen lenen zich ervoor om vanuit gecoate platen te werken. Sterker nog, veel producten moeten eerst gemaakt worden voordat ze gecoat kunnen worden. Van Geenen beschikt dan ook over een machine waarin eindproducten voorzien kunnen worden van een mooie coating. In bovenstaande afbeelding is het hoekprofiel door de klant geleverd, waarna het door Van Geenen voorzien is van een nette borstelstructuur en een zwarte PVD-coating.
 

Dit alles doet Van Geenen samen met het Duitse MirrorINOX GmbH & Co. KG, waarmee het al jarenlang een hechte, intensieve samenwerking heeft. MirrorINOX en Van Geenen brengen het beste van twee werelden samen; met name de professionele mogelijkheden op het gebied van PVD- en Nano-coating is een enorme toevoeging aan het pakket van Van Geenen. Wat betreft het productaanbod van MirrorINOX is Van Geenen dan ook de officiële en exclusieve partner voor de BeNeLux. 
 

Wilt u meer weten over onze coatings of één van onze andere diensten? Op www.vangeenen.nl vindt u alle informatie over ons bedrijf. Uiteraard kunt u ook contact met ons opnemen via info@vangeenen.nl of telefonisch via 0548 - 543793.  www.vangeenen.nl