Go to top

Anti-kleef behandelingen en revisie van gebruikte RVS installaties

Elektropolijsten, micro-ondulatie, amorfiseren, ontzwarten, micro-ontbramen, stralen, slijpen en polijsten, beitsen & passiveren… een greep uit de afwerkingen van RVS (inox) waar Packo Surface Treatment (onderdeel van Packo Inox en de Verder Groep) bekend voor is.
Vleesverwerking rekken en roosters zonder anti-kleef behandelingAls oppervlaktebehandelaar stellen we de laatste paar jaar enkele merkwaardige evoluties vast in de RVS machinebouw. Een eerste opvallende situatie in de voedingsindustrie is de switch van anti-kleef coatings (type teflon, nano e.a.) naar anti-kleef elektro-chemische oppervlakte-transformaties zoals micro-ondulatie, amorfiseren en elektropolijsten. Het oppervlak blijft het RVS zelf, dus geen afslijtende coatings. Het Pfos schandaal zal hier wellicht niet vreemd aan zijn. Coatings komen bijna per definitie altijd los van het RVS en in de voeding terecht. Het al of niet schadelijk zijn voor de gezondheid van coatings staat reeds geruime tijd ter discussie en trekt steeds meer de aandacht van voedselinspectie. Heel wat eindgebruikers en machinebouwers willen schadeclaims vermijden en kiezen voor anti-kleef oplossingen die nooit afschilferen.Vleesverwerking rekken en rooster na anti-kleef amorfiseren


Voor machinebouwers in de bakkerij wereld heeft Packo een micro-ondulatie procedure op punt gezet die uitstekende anti-kleef eigenschappen biedt in deegtoepassingen. Ook eindgebruikers (bakkerijen, koekjesbakkers,…) maken hier massaal gebruik van en laten hun gebruikte trechters en mengers strippen van de resterende tefloncoating en vervangen door een micro-ondulatie finish.Farma, revisie farma reactor middels mechanisch en elektropolijsten


Op dit moment lopen onderzoeken om ook bij bakplaten de coatings door een metaal-eigen finish te vervangen.
Bij toepassingen met meel, bloem en andere poeders hebben elektropolijsten en amorfiseren reeds lang hun sporen verdiend om verstoppingen te vermijden.


Roterende doseersluis, gereviseerd en electrlytisch gepolijst
Farma, mechanisch polijsten van farmareactor met schade
Verf, dertig jaar oud verfmengvat in Elektropolijst-zoneIn de vlees-sector neemt het gebruik van elektropolijsten spectaculair toe. Naast de uitstekende reinigbaarheid en de anti-kleef eigenschappen speelt hier ook nog het voorkomen van biofilm en fouling, van besmettingen en bacteriegroei mee. De anti-kleef performantie van amorfiseren in zetmeel toe passingen (aardappel, puree, granen,…) is wonder baar lijk. Bij afvulinstallaties voor drinkwater is het anti-kalk amorfiseren niet meer weg te denken. In rubber en latex toepassingen is micro-ondulatie tot heden zowat de enige anti-kleef behandeling die afdoende resultaat biedt. Door tekorten in de aanvoerstroom van wisselstukken en afgewerkte toestellen is een tweede merkwaardige marktsituatie ontstaan. De toename van het inzetten van gebruikt en tweedehands materieel in farma en voeding neemt een hoge vlucht.
Zetmeel, Archimedesschroef met anti-kleef amorfiseren, na drie jaar in gebruikZetmeel, onbehandelde menger op pureeDit heeft een grote markt voor het reviseren en opwaarderen van RVS toestellen geopend. Packo speelt hier op in en is perfect uitgerust om schade en slijtage te herstellen.  Dagelijks passeren vaten, reactoren, mengers, filters, pompen en doseersluizen de revue. Vervangen van koppelingen, slijpen en oplassen van krassen, slijtage en corrosie, passiveren of electropolijsten – voor een fractie van levertermijn en kost van een nieuw onderdeel bekomt men een soms beter dan nieuw toestel. Heel wat gebruikte toestellen hebben in een eerste leven geen hoogwaardige finish meegekregen, bij een revisie behoren elektropolijsten, amorfiseren of micro-ondulatie bijna altijd tot het opwaarderingspakket. De haast onwaarschijnlijke voordelen van deze afwerkingen op vlak van reinigbaarheid, anti-kleef, bacteriewering en corrosiewering zijn ondertussen zodanig bekend dat ze in veel toepassingen tot een evidentie verworden zijn. Ook RVS straatmeubilair en tuinmeubilair kan Packo voor een fractie van de nieuwkost in een nieuw kleedje steken. Daarnaast staat Packo altijd paraat om mee te werken aan oplossingen in een eindeloos aantal niches en toepassingen. Verwijderen van de poreuze worked layer en Beilby layer, voorkomen van corrosie, pitting en rouging, onbramen, ontschilferen, verlagen van wrijvingsweerstand, verlagen van de ruwheid, voorkomen van smaakbederf en geurbederf, voorkomen van metaalstof, voorkomen van kalkaanslag, verwijderen en voorkomen van biofilm en fouling, voorkomen van bacteriegroei,….

Met de elektrochemische afwerkingen van RVS is Packo actief in zowat elke marktniche. Heeft u een probleem met RVS-onderdelen – aarzel niet, er is wellicht reeds een oplossing beschikbaar. 
Packo Surface Treatment
Cardijnlaan 10, 8600 Diksmuide
T +32 (0)51 51 92 84
surface@packo.com