Go to top

Snel en praktisch onzichtbaar verschillende materiaalsoorten met elkaar verbinden met 3M VHB Tape

VHB staat voor Very High Bonded en is een dubbelzijdig tape van 3M. De toevoeging schuimtape, die ook vaak gebruikt wordt, kan misleidend zijn. Want bij een schuimtape is over het algemeen alleen op de boven- of onderzijde een dunne lijmlaag aanwezig. Deze schuimtapes zijn niet heel duurzaam. VHB tape daarentegen wordt ook in kritische omstandigheden gebruikt. Denk aan vliegtuigbouw, tankbouw en overige transportmiddelen, apparaten- en gevelbouw of witgoed en omkastingen. 
 


Eigenschappen 3M VHB tape:

De VHB tape is opgebouwd uit 100% acrylaatlijm met een gesloten celstructuur. Oppervlakteruwheid en – toleranties worden gecompenseerd doordat de lijm in het oppervlak loopt. 

 
 
Foto 1:  Schuimtape heeft een dunne lijmlaag op een schuimlaag die relatief eenvoudig scheurt
Foto 2 : VHB tape bestaat uit 100% acrylaatlijm die loopt in het oppervlak. Geeft een zeer sterke verbinding.

 
  • VHB tape geeft een zeer hoge onmiddellijke hechting en na de voorgeschreven wachttijd uitstekende hechtingseigenschappen met een hoge trek- en afschuifsterkte.
  • VHB tape is kortstondig bestand tegen hoge temperaturen tot wel 230℃. Dit betekent dat materialen al gehecht kunnen voordat ze gepoedercoat of gelakt worden.
  • De tape verbindt materialen met een hoge oppervlakte-energie aan materialen met een lage oppervlakte-energie.
  • VHB heeft een isolerende en vochtwerende werking en dempt trillingen.
 

Voordelen van een verbinding met VHB tape

Door deze unieke eigenschappen heeft verbinden met VHB tape een aantal voordelen:
 
  • De verbinding blijft onzichtbaar in tegenstelling tot schroeven of klinknagels.
  • Reduceert puntbelasting, de krachten worden gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kan er vaak met dunner plaatmateriaal gewerkt worden (gewichtsvermindering!). Ook vindt er geen thermische kromtrekking plaats.
  • Verschillende warmte-uitzettingscoëfficiënten kunnen gecompenseerd worden (bijv. kunststof en metaal)
  • Er zijn geen gaten voor bevestiging nodig, de oppervlaktebescherming wordt niet beschadigd.
 
 
Verwerking van de VHB tape

Voor het verwerken van VHB tape dient men met een aantal zaken rekening te houden. Het te verlijmen oppervlak moet vooraf gereinigd worden met daarvoor geschikte reinigingsmiddelen. Na het aanbrengen van tape moet deze stevig aangedrukt worden. 50% van de eindkleefkracht is na 20 minuten bereikt. De eindkleefkracht wordt na 72 uur bereikt. Eventueel kan warmte dit proces versnellen tot één uur wachttijd bij 65℃. Vraag altijd advies over welke tape geschikt is voor uw applicatie. Er spelen veel factoren die een rol spelen. Bel voor een vrijblijvende afspraak met : Metaaltechniek Handelsonderneming in Amersfoort:  033-4558788. Wij komen graag bij u langs samen met de tape-specialist van 3M. 
 
 
Op onze website vindt u verschillende brochures en meer informatie. 
https://www.metaaltechniek.nl/kennisbank/3m-vhb-tape-maakt-een-sterke-verbinding