Go to top

Nabeschouwing Wire & Tube 2024

Wat een beurseditie was dit! Met 1.500 exposanten uit 60 landen op 67.400 vierkante meter was het de grootste wire in haar bijna 40-jarige succesgeschiedenis in Düsseldorf; en dan de editie van Tube, die met circa 52.200 vierkante meter en 1.200 exposanten uit 54 landen de blik steeds meer op energie-efficiëntie en duurzaamheid richt.  In totaal waren er 2.700 exposanten in Düsseldorf aanwezig. Zij bewezen gedurende vijf beursdagen op rond de 120.000 vierkante meter netto tentoonstellingsruimte, dat de draad-, kabel-, buis- en pijpindustrieën en hun toeleveranciers voorbereid zijn op de toekomstige energie-gerelateerde uitdagingen. Het feit dat ze ook tot de meest systeem-kritische sectoren ter wereldwijd behoren, versterkt de positie van ’s werelds toonaangevende vakbeurzen in Düsseldorf. 


De behoefte aan persoonlijke uitwisseling in deze - economisch en geopolitiek - moeilijke tijden, was in de branche duidelijk merkbaar. "De wereld lijkt sneller te draaien en wij draaien mee. Om de twee jaar komen onze industrieën hier in Düsseldorf bij elkaar - de community staat achter deze locatie aan de Rijn. We zijn daar heel dankbaar voor en blijven er consequent aan werken, zodat wire en Tube ook in de toekomst de nummer 1-vakbeurzen voor hun industrieën blijven," aldus een tevreden Daniel Ryfisch, directeur wire, Tube & Flow Technologies. 


Boeiend vakprogramma in de beurshallen 
De inzichten in de spannende transformatieprocessen die binnen de industrieën gaande zijn, kwamen niet alleen van de 2.700 exposanten. Voor het eerst begeleidde een vol vakprogramma bestaande uit lezingen, presentaties, speciale shows en digitale rondleidingen de drukke activiteiten in de beurshallen. Speciale zones en digitale routes over hot topics als ecoMetals, waterstof, kunststofbuizen, snijden, zagen en Roestvast Staal gaven informatie over hun nieuws en trends.  Experts van talrijke exposanten presenteerden de duurzaamheidsstrategieën van hun bedrijven, bespraken de weg naar de groene transformatie en energie- en klimaatbeleid met het publiek of presenteerden reeds behaalde successen op weg naar decarbonisatie. Of het nu ging om de wire & Tube Convention, ITA-Forum, BDS Forum, SawExpo Forum, Special Area Plastic Tubes & Pipes of de digitale ecoMetals- en high potential-routes - de beurshallen stonden bol van innovaties. Wire en Tube: klaar voor de eisen van de toekomst
 
Trends op het gebied van draad- en kabelmachines, draad- en kabelfabricage, de handel en de laatste ontwikkelingen op het gebied van glasvezeltechnologieën, roosterlasapparatuur, veerproductie en verbindingstechnologieën, werden in de beurshallen 9 tot 17 gepresenteerd. "wire & Tube is dé plek waar de toekomst van de draad- en buisindustrieën actief wordt vormgegeven en waar we de innovaties van de afgelopen twee jaar aan onze klanten presenteren," zegt een enthousiaste Dr.-Ing. Uwe-Peter Weigmann, woordvoerder van de raad van bestuur van WAFIOS AG.  "Dit jaar kregen onze nieuwe ontwikkelingen een uiterst positieve feedback, wat ook werd weerspiegeld in het grote aantal bezoekers op onze stand. Naast nieuwe machineconcepten zoals de modulaire transfer-buigmachine BQ10, kon het thema 'assisterende machines' met het oog op de tekorten aan vakkrachten op heel veel aandacht van bezoekers rekenen. Deze machines ondersteunen met name nieuwe medewerkers bij het opzetten van processen en nemen daarbij zelfstandig enkele processtappen over. Met vier niveaus heeft WAFIOS de basis gelegd om de machines met hun ondersteunende functies voor langere tijd in te zetten," vult Weigmann aan.  De stands in hallen 1 tot en met 7.1 maakten duidelijk, dat de buisindustrie niet alleen ‘groots denkt’, maar ook overtuigende, duurzame concepten voor het gebruik van hernieuwbare energieën en de vermindering van CO²-uitstoot heeft. De sectoren die buizen en leidingen gebruiken, zijn net zo divers als de eisen die aan het materiaal en de materiaaleigenschappen worden gesteld. Daarbij spelen kunststofbuizen een steeds belangrijkere rol, zoals bleek uit de consequent hoge bezoekersaantallen in de Special Area Plastic Tubes & Pipes in hal 1. 


wire & tube 2026 fotoVakbezoekers uit 135 landen in Düsseldorf 
En uit welke landen kwamen de vakbezoekers? De belangrijkste producerende landen zijn traditioneel ook de landen waar de meeste vakbezoekers vandaan komen. Naast Duitsland waren dat wederom Italië, Spanje, België, Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Turkije, Zwitserland, Groot-Brittannië, Zweden, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Korea, Taiwan, India en Japan. Opvallend meer bezoekers dan tijdens voorgaande edities kwamen uit Centraal- en Noord-Amerika, Turkije en Azië. Ze gaven topcijfers voor het uitgebreide aanbod en innovatieve karakter van de presentaties op de beursstands en prezen de aanwezigheid van bijna alle marktleiders. Netwerken, innovaties op de stands verkennen en nieuwe leveranciers ontmoeten stonden bij de vakbezoekers centraal. 


In 2026 zullen wire en Tube van 13 tot 17 april opnieuw in Düsseldorf hun vlaggen laten wapperen. Maar tot het zover is, willen we u graag 365 dagen via www.wire.de en www.Tube.de op de hoogte houden en entertainen. Ook kunt u ons op Linkedin volgen!