Go to top

Derustit - Als extreem schoon een vereiste is; O2 Cleaning.

In een zuurstofrijke omgeving bestaat het risico op zelfontbranding met een zeer heftige reactie als gevolg. Een zuurstofschoon reiniging, ook wel O2 Cleaning genoemd, verwijdert alle organische materialen zoals oliën en vetten uit een installatie waar bijvoorbeeld zuurstof doorheen wordt getransporteerd. Overige vreemde materialen zoals stof, metaalspaanders en pluisjes worden verwijderd om iedere ontstekingsbron weg te nemen. In diverse sectoren worden ook voor andere leidingen de strenge eisen van zuurstofschoon reinigen toegepast. Zoals bijvoorbeeld RVS leidingen waar argongas doorheen gaat, om contaminatie van het gas te voorkomen worden de leidingen zuurstofschoon gereinigd.Voor specifieke toepassingen, onder andere in de waterstof industrie, de cryogene industrie of de lucht- en ruimtevaart worden extreem schone oppervlakken geëist. Denk bijvoorbeeld aan systemen waarbij met hoge percentages zuivere zuurstof wordt gewerkt. Die toepassing vereist dat de aanwezigheid van organische vervuiling als olie en vetten tot een absoluut minimum wordt beperkt. Met name bij verhoogde druk kunnen zelfs de allerkleinste sporen leiden tot spontane ontbranding. Daarom wordt dit reinigingsproces O2 Cleaning (zuurstofschoon reinigen) genoemd. Derustit Group voert O2 Cleaning volgens de ASTM G93 (19) voorlopig alleen uit in combinatie met beitsen en/of elektrolytisch polijsten van RVS. Na het ontvetten met een alkalische ontvetter worden de delen gebeitst eventueel elektrolytisch gepolijst en aansluitend chemisch gepassiveerd. In combinatie met het elektrolytisch polijsten, wat het materiaal reinigt tot in de poriën, ontstaat een extreem schoon oppervlak, schoner bestaat niet zouden we durven zeggen. Wat dan weer aangetoond kan worden door de inspectie uit te voeren volgens de ASTM G93 (19)

(tekst gaat door onder de foto)Eindinspectie van O2 Cleaning.
Naast de reinigingsprocedure is ook de eindinspectie van behandeld materiaal van wezenlijk belang. Deze eindinspectie vindt plaats door middel van UV-licht, een wipetest of een indamptest met chemisch zuivere oplosmiddelen (Tetrachloorethyleen) om verwijdering van organische vervuiling te kunnen garanderen.
Na reiniging kunnen wij middels een solvent-extractie test de hoeveelheid achtergebleven organisch materiaal bepalen. Wij laten deze test en rapportage uitvoeren volgens de ASTM G93/G93M (19) norm.
Het restant van de verdamping wordt volgens onderstaande tabel (ASTM G93/G93M-19) beoordeeld.


Level A < 1 mg/ft2 (11 mg/m2)
Level B < 3 mg/ft2 (33 mg/m2)
Level C < 6 mg/ft2 (66 mg/m2)
Level D < 20 mg/ft2 (220 mg/m2)
Level E < 50 mg/ft2 (550 mg/m2)
Level F op specificatie.

Derustit Group al 70 jaar gespecialiseerd in oppervlaktetechniek.

Derustit Group met vestigingen in Nederland en in Duitsland voert het O2 Cleanen uit op de vestigingen in Heerenveen en Hamburg. Daarnaast kunnen de werkzaamheden wereldwijd op locatie uitgevoerd worden. Naast O2 cleanen voert de Derustit Group ook het beitsen en passiveren, slijpen en polijsten, ultrasoon reinigen en elektrolytisch polijsten uit. In eigen vestigingen in Nederland en Duitsland of wereldwijd op locatie.
“Het elektrolytisch polijsten gecombineerd met O2 Cleaning realiseert een superhygiënisch en uiterst corrosievast oppervlak dat met geen andere oppervlaktebehandeling te vergelijken is”