Go to top

NDO Las- en materiaalinspectie met behulp van penetrant vloeistof

Penetrant inspectie is een niet-destructieve testmethode (NDT) die de te testen of te inspecteren onderdelen niet beschadigd. Deze testmethode wordt gebruikt om snel (micro)scheuren, breuken, overlappingen, naden en andere gebreken te detecteren die open zijn voor het oppervlak en die kunnen zijn veroorzaakt door vermoeidheid, stoten, afschrikken, machinaal bewerken, slijpen, smeden of overbelasting. Het proces wordt gebruikt op machinaal bewerkte onderdelen, gietstukken, smeedstukken en andere items die in gebruik worden genomen of al in gebruik zijn en onderhoud vereisen.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 1
 
Het inspectieproces is relatief simpel en economisch. Het proces bestaat uit het aanbrengen van een penetrante chemische vloeistof; zichtbaar (rood, blauw) of fluorescerend, rechtstreeks op het te inspecteren onderdeel. De overtollige penetrant wordt verwijderd en er wordt normaal gezien een ontwikkelaar aangebracht om de penetrant diep uit de scheuren naar het oppervlak van het onderdeel te trekken. De uitbloedende penetrant contrasteert met het oppervlak van het onderdeel, zodat de scheur of indicatie gemakkelijk kan worden geïdentificeerd. Fluorescerende penetranten worden gebruikt onder ultraviolet licht waardoor penetranten oplichten.
 
 
Veelzijdig materiaalgebruik en toepassingen
Penetrant inspectie kan worden uitgevoerd op de meeste materialen die niet extreem ruw of poreus zijn, inclusief materiaalsamenstellingen die metaalachtig of niet-metaal­achtig, magnetisch of niet-magnetisch en geleidend of niet-geleidend zijn. Ideaal voor RVS of Aluminium constructies.


Inspecteer snel grote oppervlakken en grote hoeveelheden onderdelen
Penetrant inspectie is een snelle, gemakkelijke en efficiënte manier voor oppervlakte-inspectie. Grote hoeveelheden onderdelen of materialen kunnen snel worden geïnspecteerd. Onderdelen van vrijwel elke vorm, maat en geometrie kunnen worden geïnspecteerd. Naast scheurdetectie of oppervlaktelasinspectie is penetrant vloeistof ook uitermate geschikt om een lektest uit te voeren.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 2
 
 
De juiste methode selecteren

 
Penetrant typen

• Type 1: Fluorescerend (Geel / Groen fluorescerend)
• Type 2: Zichtbaar of Visueel (vaak Rood, Blauw of Oranje)
 

Penetrant methoden

• Methode A: Afwasbaar met water
• Methode B: Na- emulgeerbaar, lipofiel
• Methode C: Oplosmiddel verwijderbaar
• Methode D: Na-emulgeerbaar, hydrofiel


Identificeer kleine oppervlakte­discontinuïteiten met hoge gevoeligheid
 
Gevoeligheidsniveaus zijn een classificatiesysteem specifiek voor penetranten. Een penetrant met hogere gevoeligheid heeft het vermogen om kleinere scheuren en defecten te detecteren. Fluorescerende penetranten zijn naast lage gevoeligheid ook leverbaar in een hoge en zeer hoge gevoeligheid.

 
Penetrant gevoeligheidsniveaus

Niveau ½: Ultra lage gevoeligheid
Niveau 1: Lage gevoeligheid
Niveau 2: gemiddelde gevoeligheid
Niveau 3: Hoge gevoeligheid
Niveau 4: Ultrahoge gevoeligheid


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 3
 

Hoe bepaalt u het juiste gevoeligheids-niveau voor uw toepassing
De werkprocedures die volgen uit richtlijnen, specificaties en normen (ISO, AMS etc.) bepalen van welk gevoeligheids niveau penetrant u moet gebruiken. Dit geldt met name wanneer inspectie met penetrant betrekking heeft op veilig­heid kritische onderdelen (denk aan componenten toegepast in de luchtvaart, automotive, bruggen, energievoerzinging, hijen hefwerktuigen enzovoort). Als het gevoeligheidsniveau nog niet is vastgesteld door een specificatie of procedure, wordt een evaluatie van feitelijke onderdelen met een paar penetranten sterk aanbevolen.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 4

NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 5


Een penetrant met een lagere gevoeligheid werkt goed op ruwe oppervlakken, terwijl een penetrant met een hogere gevoeligheid geschikt is voor sterk bewerkte oppervlakken.  Penetrant evaluatie van daadwerkelijke onderdelen is belangrijk om de juiste gevoeligheid te bevestigen met aanvaard­bare achtergrondinformatie om het type defecten te detecteren dat doorgaans op de onderdelen wordt aangetroffen.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 6
 
Er zijn verschillende accessoires die u kunnen helpen met het verbeteren en optimaliseren van uw inspectieproces. Kijk voor de verschillende penetranten, accessoires en apparatuur op www.delooperndo.com
 
 
NIEUW VAN MAGNAFLUX:  ZYGLO ZL-400-SERIE - FLUORESCERENDE PENETRANT OP WATERBASIS VOOR (HAAR)SCHEURCONTROLE EN LEKTESTEN
 
De nieuwe ZL-400-serie is een op water gebaseerde, water afwasbare fluorescerende penetrant die specifiek is ontwikkeld voor het vinden van microscheuren en indicaties in gietstukken, smeed­stukken, extrusies en andere materialen die vaak toegepast in auto-onderdelen of machines voor voedingsmiddelen productie.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 7
 
De Magnaflux Zyglo ZL-400 Serie is een ideale oplossing wanneer de grote hoeveelheid spoel- en dus afvalwater- dat tijdens het inspectieproces wordt geproduceerd, een probleem voor de bedrijfsvoering is. De ZL-400 penetranten zijn op waterbasis en bevatten geen petroleumdestillaten waardoor het spoelwater, afhankelijk van de plaatselijke regelgeving en mits voldoende verdund, rechtsreeks in het riool kan worden geloosd. De ZL-400 penetranten zijn uitstekend verwijderbaar door water, zijn helder fluorescerend en en vereisen, afhankelijk van de toepassing, geen ontwikkelaar. Naast lasnaadcontrole is dit product ook zeer geschikt voor lekdichtheid van tanks warmtewisselaars en inspectie van besloten ruimtes als vaten en dergelijke.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 8
 

Vergroot uw ecologische voetafdruk

 
• Verlaag uw waterzuiveringskosten en loos proceswater rechtstreeks in het riool (afhankelijk van de lokale regelgeving) dankzij minimale verontreinigingen door de waterbasis.
• Voldoe aan de plaatselijke lozingsvoorschriften door een laag biochemisch (BOD) en chemisch zuurstofverbruik (CZV).
• Penetranten op water basis hebben een minimale impact op het milieu én op de gezondheid en veiligheid.


NDO De Looper Las en materiaalinspectie foto 9
 
 

Betrouwbare resultaten en verbetering van uw inspectie- en FPI wasproces

 
• Identificeer heldere indicaties met superieure gevoelig­heid en lage fluorescerende achtergrondinterferentie,
• Verhoog de doorvoer van uw productie en verlaag de kosten door de ontwikkelingsstap van inspectieprocessen, afhankelijk van procedures en vereisten, te elimineren.
• Sneller afspoelen en wassen na inspectie van onderdelen, dankzij de uitstekende afwasbaarheid.