Go to top

Van Geenen zeer blij met nieuwe slijpmachine

‘Slijpen van platen tot 6000 mm lang mogelijk’
 

“We zijn zeer blij met onze nieuwe slijpmachine die tot 6000 mm bij 6000 mm (CNC gestuurd) kan bewerken.” Dat zegt Nico van Geenen, eigenaar/directeur van Van Geenen in Rijssen. Van Geenen is een bedrijf dat doet aan slijpen en polijsten voor derden, kortom oppervlaktebehandeling. Met name rvs wordt behandeld, maar ook aluminium, messing en koper. De nadruk ligt echter wel op rvs.

Jelle Vaartjes
 

De geschiedenis van Van Geenen gaat terug tot 1977. “Het is begonnen met een initiatief van mijn vader samen met mijn broer”, zegt de directeur. “Er was behoefte aan een dergelijk bedrijf. Mijn vader had ook een compagnon, maar zij zijn uit elkaar gegaan en ik werd gevraagd om in het bedrijf te stappen. Onze klanten bevinden zich zowel in Nederland, Duitsland als in België.”

Nieuwe machine


Er is onlangs een nieuwe bewerkingsmachine van Hevami uit Veghel aangekocht, een langband slijpmachine. Van Geenen vertelt wat de mogelijkheden zijn van deze nieuwe machine. “Het is een machine om vlakke plaat te slijpen in grote afmetingen. We kunnen in principe een afmeting van 6000 mm bij 6000 mm slijpen. Daar was behoefte aan. We konden voorheen de grotere platen niet slijpen. Vooral voor warm gewalste platen, een bekend fenomeen bij rvs, is dit ideaal. Ik bedoel dan platen met een dikte van 10 tot 60 mm dik. We hebben de machine nu een week operationeel en hebben verschillende opdrachten gedaan naar volle tevredenheid. Het optische resultaat is dat het slijpbeeld mooi strak is. Het slijpbeeld is egaal en platen zijn op iedere gewenste ruwheid te slijpen.”
Er is veel belangstelling voor op dit moment. De machine is overigens geheel CNC-gestuurd en dus helemaal te programmeren.
De directeur vertelt hoe deze in contact is gekomen met Hevami. “We zochten al langer een dergelijke machine. Op een gegeven moment hebben we proeven gedaan bij andere machineleveranciers en het resultaat was nooit naar tevredenheid. Daarna hebben we proeven gedaan bij een fabriek van Hevami in Duitsland. Het resultaat was zeer goed en wij hebben toen meteen beslist deze aan te schaffen.” 
 

Polijstautomaat


Daarnaast heeft Van Geenen nog andere machines staan. Zoals een polijstautomaat voor het polijsten. Deze is begin 2009 aangeschaft, ter vervanging van het oudere model. Dit is een Spaanse machine. “De oude was veertien jaar operationeel en geheel versleten”, zegt Van Geenen. “Op deze machine polijsten we plaat naar hoogglans met een maximale afmeting van 2000x4500 mm.”
Waarom moeten potentiële klanten gebruik maken van de werkzaamheden van Van Geenen?.
“We gaan voor kwaliteit”, zegt de directeur. “Zo’n polijstautomaat staat op niet veel plaatsen in Nederland. En die nieuwe slijpmachine is redelijk uniek.”
Hij wijst erop dat vooral bij machines voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie het slijpwerk aan normen moet voldoen ten aanzien van de oppervlakteruwheid. Dit geldt ook voor onderdelen voor de semiconductor-industrie. Daar worden hoge eisen gesteld betreffende de oppervlakteruwheid. Overigens, om tot een juiste keuze te komen van de gewenste kwaliteit slijpen of polijsten, heeft het bedrijf monsterplaatjes in diverse kwaliteiten beschikbaar.
Voor het slijpen in alle gewenste kwaliteiten van buizen beschikt Van Geenen over een volautomatische centerloze buizenslijpmachine, geschikt voor buizen met een doorsnee tot 150 mm. De maximale buislengte is 7500 mm.
Veel buizen voor de constructiebouw (hekwerken, railingen en dergelijke) worden voor een optimaal resultaat eerst centerloos voorgeslepen en na het samenstellen van de constructies bijgewerkt.
Naast het machinale slijp- en polijstwerk blijft er nog veel handmatig slijpwerk over, dat door de 17 medewerkers wordt gerealiseerd. Het betreft dan delen voor tank- en apparatenbouw, luxe jachtbouw, farmacie, enzovoort. Ook voor dit soort werk is een machine aangeschaft. Het betreft een ZBS (Hevami), die geschikt is voor panelen en allerlei RVS-delen (zie foto).

Foliën


Ter bescherming van geslepen of gepolijste plaatdelen worden deze (indien noodzakelijk of gewenst) voorzien van folie. Ook onbewerkt plaatmateriaal kan worden voorzien van folie. Van Geenen heeft diverse kwaliteiten folie in huis. Onder meer is laserfolie op voorraad zodat voor verschillende toepassingen de juiste folie kan worden gekozen. De folie kan zowel enkel als dubbelzijdig worden aangebracht.
Van Geenen beschikt daarbij over een goed geoutilleerde werkplaats. Sinds 1995 mag het bedrijf het ISO-certificaat voeren, een duidelijk bewijs van kwaliteit en professionele dienstverlening. De hal voor het slijpen en polijsten is voorzien van een bovenloopkraan en diverse zwenkkolomkranen. Op alle afdelingen vindt constant centrale stofafzuiging plaats, daarnaast zijn alle werkplekken voor het slijpen en polijsten voorzien van extra afzuigunits.

Reinigen


Na het slijpen en polijsten van onderdelen voor diverse industrieën dienen deze producten vaak geheel vrij te zijn van slijp- of polijstmiddelen en ‘cleanroom verpakt’ te worden. Dat reinigen gebeurt met behulp van een viertal baden in een wasstraat die ook geschikt is voor grotere producten. Ook is er in 2008 een ultrasoon reinigingsstraat in de cleanroom geplaatst, vooral bedoeld voor het reinigen van fijnmechanische onderdelen.
Verder staat de reinigingsstraat rechtstreeks in verbinding met een cleanroom van 300 vierkante meter. Hier worden de (grotere) gereinigde producten, volgens de specificaties van de opdrachtgever gedeïoniseerd, gevalideerd en verpakt volgens de stofklasse 10.000. Om deze stofklasse te kunnen blijven garanderen wordt de cleanroom jaarlijks door een erkend bureau gevalideerd en gecertificeerd.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht