Het aanbrengen van deklagen van roestvast staal
Een met roestvast staal bekleed metaal of legering is een composiet die bestaat uit een dunne laag roestvast staal in de vorm van een fineerlaag die integraal is verbonden met beide oppervlakken van de ondergrond. Het hoofddoel van een dergelijk product is om tegen een zo laag mogelijke prijs de wenselijke eigenschappen van het roestvast staal te combineren met die van het materiaal van de ondergrond en dat voor toepassingen waarvoor geheel uit roestvast staal bestaand materiaal wordt gebruikt, niet noodzakelijk is. De bekleding van roestvast staal zorgt dan voor de nodige weerstand tegen corrosie, slijtage of oxidatie, terwijl het materiaal van de ondergrond de nodige sterkte verschaft en zorgt voor betere bewerkbaarheid en beter warmtegeleidend vermogen van het composietmateriaal. Met roestvast staal bekleed metaal kan worden geproduceerd in de vorm van plaat, band, buis, staf en draad.
A.J. Schornagel
Artikel uit RVS 2 1999
De voornaamste bekledingstechniek omvat warm en koud opwalsen, explosief verbinden, centrifugaal gieten, hardsolderen en oplassen. Er wordt ook wel gebruikgemaakt van bekledingstechnieken als oplijmen, extruderen en heet isostatisch persen. Met gieten, hardsolderen en lassen wordt een van de te verbinden metalen tot smelten gebracht voordat er een metaal-metaalverbinding tot stand kan komen. Met warm/koud opwalsen en explosief verbinden wordt de verbinding tot stand gebracht door schone oxidevrije oppervlakken tegen elkaar aan te persen tot er een zeer innig contact ontstaat, waardoor het mogelijk wordt dat de metalen elektronen met elkaar kunnen uitwisselen. Gasvormige verontreinigingen diffunderen het metaal in en verontreinigingen die niet in het metaal kunnen diffunderen groeperen zich als uitscheidingen.
Deze technieken die niet gepaard gaan met smelting, vereisen een of andere vorm van deformatie om de op het oppervlak aanwezige oxiden te verbreken, voor metaalmetaalcontact te zorgen en voor verhitting te zorgen om de diffusie te...