Go to top

RVS Noord - specialist in de bewerking van RVS op maat, zoals lassen, kanten, zetten en beitsen

Je merkt het meteen als je de werkplaats in loopt: hier ademt het vakmanschap. Al bijna 40 jaar wordt op deze locatie in Leek een grote verscheidenheid aan producten, halffabrikaten en apparaten gebouwd. Een klasse apart. En hoewel er in die veertig jaren veel is veranderd – het pand is vernieuwd en er is een extra hal – vormen de mensen die het maken de stabiele factor voor kwaliteit. We zijn bij RVS Noord, het startpunt voor roestvaststaal.


Het is meteen een aangename kennismaking als je het terrein van RVS Noord oprijdt. Het kantoor is in 2021 volledig vernieuwd en uitgebreid. Het resultaat is een licht en open gebouw waar het goed toeven is. Ook de fabriek is uitgebreid met een extra hal met twee 10-tons bovenloopkranen waarmee zware producten veilig en efficiënt verplaatst kunnen worden. De producten van RVS Noord vinden hun weg naar binnen- en buitenland. Daarvóór hebben ze een indrukwekkende route afgelegd langs alle specialismen van RVS Noord.
 
Startpunt voor roestvaststaal
Veel producten die via de expeditie het pand verlaten komen als rvs-plaatwerk binnen. In huis worden alle bewerkingen uitgevoerd, inclusief laswerk en beitsen. Juist als het bijzonder moet zijn, past het precies bij RVS Noord. “Veel van onze klanten vragen om hoogwaardige producten die aan zeer hoge normen moeten voldoen.” legt Rudolf Mastebroek, directeur bij RVS Noord, uit. “Denk bijvoorbeeld aan de filters en centrifuges die we maken voor de voedingsmiddelenindustrie. Voor deze industrie liggen de normen voor laswerk en afwerking logischerwijs zeer hoog. We zijn er trots op dat we aan deze hoge normen kunnen voldoen.”
 
Hoogwaardige producten voor diverse sectoren
Op de locatie in Leek worden onder andere machines voor het produceren van zetmeel, medische kasten, frames voor fruitschilmachines, containers, zwembadaccessoires, producten voor de landbouwsector, specialistische brandblusapparatuur, hogedruksystemen, zaaddroogtrommels, diverse halffabrikaten maar ook complete industriële skids gebouwd. “We werken voor heel diverse klanten in de zetmeelindustrie, medische sector, voedingsmiddelenindustrie, de landbouw, visserij en veeteeltsector, (petro)chemische industrie, de meubelbranche en calamiteitenbestrijding. Dat vraagt vakmanschap en specialisme van zowel de medewerkers op kantoor als de vakmensen op de werkvloer.” Vakmanschap koesteren Het specialisme van de vakmannen en -vrouwen wordt gekoesterd door RVS Noord. Mastebroek: “Bij veel metaalverwerkende bedrijven doen de machines het werk; operators sturen de machines aan. Bij RVS Noord is het juist andersom. Het vakmanschap van onze mensen is onmisbaar om de gevraagde kwaliteit te leveren, de machines zijn ondersteunend.” Dat begint al op kantoor, waar een jong team werkt aan detailengineering en werkvoorbereiding.Prestigeproject voor Kopenhagen
Recentelijk haalde RVS Noord een prachtig prestigeproject binnen voor bovengrondse rvs-afvalcontainers in Kopenhagen. Dit project is in meerdere opzichten bijzonder. Mastebroek licht toe: “Voor dit project werkten we vanaf het eerste begin als partners met de klant samen om tot een goed product te komen. Al in het voortraject zijn we om tafel gegaan, zijn er meerdere prototypes gemaakt en leerden we van onze ervaringen. Dit traject van anderhalf jaar was voor beide partijen heel waardevol en leerzaam.” Het resulteerde in een productiegereed product dat aan alle klantvereisten voldoet. Immers, de klanttevredenheid is een groot goed voor het bedrijf. Nu de uitvoeringsfase is aangebroken, worden de voorbereidingen in het voortraject doorvertaald naar de werkvloer. Juist de voorbereidende fase legt een goede basis voor het optimaliseren en systematiseren van de uitvoering.
 
First time right en interne procesoptimalisatie
Mastebroek: “Voor de realisatie van dit werk hebben we een projectteam samengesteld die intern werkt aan een gestroomlijnd proces met minimale verspilling. Het gaat dan niet alleen om verspilling van grondstoffen, maar ook om het tegengaan van verspilling van tijd en energie. Wat is nodig voor het optimaliseren van de routing door de fabriek? Welke aanpassingen zijn er dan concreet nodig? Wat leveren deze stappen op? Wat kunnen we leren van gemaakte fouten? “Dit team denkt mee in een systematische werkwijze waarbij met zo weinig mogelijk stappen en zonder verspilling geproduceerd kan worden; first-time-right uiteraard. Deze werkwijze vormt het fundament voor verdere optimalisatie van de interne processen.” Series en maatwerk Het laat zien dat de medewerkers en directie van RVS Noord altijd scherp blijven op kansen om wat goed is nog beter te doen. Ongeacht of het dan gaat om maatwerk of seriewerk. Want naast de bouw van hoogwaardige apparatuur en skids voert RVS Noord ook seriematig werk uit. “Voor een leverancier van landbouwproducten maken we bijvoorbeeld drinkbakken voor vee. En uiteraard leveren we ook verschillende halffabrikaten van rvs, bijvoorbeeld voor landbouwmechanisatiebedrijven en andere agrarische bedrijven. Ook doen we beitswerk in opdracht. Juist die afwisseling maakt het werk bij RVS Noord interessant. We kunnen zowel series aan als unieke maatwerkproducten waar soms maar één van wordt gemaakt.”Continu leren en ontwikkelen
Mastebroek staat sinds oktober 2020 aan het roer van RVS Noord. “Juist de samenwerking met ons zusterbedrijf SNIJ Noord zorgt ervoor dat we klanten volledig kunnen ontzorgen.” Hij is trots op zijn team en alle uitdagingen die ze gezamenlijk het hoofd bieden. “We streven naar first-time-right en dat lukt vrijwel altijd. Onder tijdsdruk gaat er bij ons ook wel eens iets niét in één keer goed. Maar we lossen het op en we leren ervan. Op die manier blijven we continu leren en blijven we ons ontwikkelen. En daarmee zijn deze leermomenten vaak juist een positieve ervaring en bewijzen we daarmee onze meerwaarde op de lange termijn.” Het is duidelijk; alle pijlen zijn bij RVS Noord gericht op vakmanschap in roestvast staal. 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht