Go to top

Gelaste roestvast stalen warmtewisselaar pijpen

Gelaste roestvast stalen pijpen en buizen worden gebruikt in verscheidene toepassingen waar hoge eisen worden gesteld aan betrouwbaarheid, sterkte en corrosie weerstand. De austenitische typen UNS S31254 en UNS N08904 en de ferritisch-austenitische typen UNS S32304, UNS S31803 en UNS S 32750 bezitten een hoge weerstand tegen corrosie. Sleutel tot het succes van deze staaltypen zijn de met behulp van de computer ontworpen chemische samenstellingen met nauwe grenzen voor elk legeringselement om niet alleen de eigenschappen te optimaliseren maar ook de fabricage en laswerk. Belangrijke factoren zijn lassen, warmtebehandeling en beitsen van de buisvormige producten.

A.J. Schornagel

Metallurgie
 

Alle hierboven genoemde typen worden beschreven in ASTM, ASME en ANSI codes. Tabel 1 geeft een overzicht van hun aanduiding en chemische samenstelling. Tabel 2 geeft een overzicht van de geldende standaarden voor buisvormige producten voor gelaste warmte-wisselaar pijpen die van toepassing zijn en tabel 3 doet hetzelfde voor gelaste pijpen.

Fabricage
 

De fabricage van gelaste pijpen en buizen van hoogwaardig roestvast staal vereist geavanceerde apparatuur, speciale methodes en boven alles vakkundigheid en kennis van metallurgie en materiaal.
Gelaste buisvormige producten kunnen worden verdeeld in verschillende groepen al naar gelang hoe ze zijn geproduceerd en/of voor welke toepassing ze zijn bedoeld.
 

Tabel 1. Aanduidingen en nominale chemische samenstelling van een aantal hoogwaardige roestvast-staallegeringen.

Warmtewisselaar pijpen
 

Warmtewisselaar pijpen worden gemaakt van band, gelast zonder lastoevoegmetaal, de las wordt bewerkt en ze ondergaan een warmtebehandeling.
Tot deze groep behoren ook pijpen voor condensoren en voor zuivelapparatuur.

Pijpen
 

Pijpen worden gebruikt in leidingsystemen, pijpleidingen of voor fabricage doeleinden. Afhankelijk van grootte en toepassing worden pijpen gemaakt van band of dunnen plaat, gelast met of zonder...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht