Go to top

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht

Rubriekenlijst Aluminium

 • Additive manufacturing

  Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale "bouwtekeningen" (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Het is een grote tak van de rapid prototyping-industrie.

  Lees verder

 • Afdekluiken

  Afdekluik Aluminium

  Lees verder

 • Algemeen

  De kennis die de meeste technici van aluminium bezitten, houdt over het algemeen op bij het opsommen van enkele voordelen en toepassingsvoorbeelden. Dit is voornamelijk te wijten aan de gemakkelijke inzetbaarheid, bewerkbaarheid en aan de duurzaamheid van het metaal, waardoor toepassing geen of weinig problemen geeft. Dit in tegenstelling tot b.v. roestvast staal, waarbij voor een verantwoorde legeringstypekeuze en voor bewerking en onderhoud van de legering een gedegen kennis van zaken nodig is. Toch zou een hoger kennisniveau betreffende legeringstypen, bewerking, behandeling, toepassingsmogelijkheden, voordelen en beperking van het metaal aan betrokkenen veel gemak kunnen opleveren.

  Lees verder

 • Analyse-Instrumenten

  Portable Instrument voor snelle en simpele chemische analyse van metalen. Een röntgenbuis genereert een bundel van röntgenstralen die op het monster wordt gefocust. In het monster kunnen deze stralen worden geabsorbeerd door de atomen van de verschillende elementen die in het monster aanwezig zijn.

  Lees verder

 • Anodiseren

  Anodiserenis een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De oxidelaag is hard, poreus en slijtvast. Daarna kan door afsluiten van de poriën (sealen) de corrosie bestendigheid worden verbeterd.

  Lees verder

 • Automotive

  De auto-industrie is een groot onderdeel van de wereldeconomie. Op dit moment rijden er meer dan 1 miljard auto's op de wereld. Met gestaag stijgende brandstofprijzen en wagengewicht, is het gebruik van lichtgewicht materiaal voor automobielen een veel bediscussieerde benadering voor de verbetering van de voertuigeconomie. Binnen deze context biedt de carrosserie een aanzienlijk besparingspotentieel.

  Lees verder

 • Band

  Lees verder

 • Beitsen en passiveren

  Aluminium is een onedel metaal dat in contact met zuurstof uit de lucht spontaan oxideert. Hierbij wordt het aluminium bedekt met een oxidehuid van aluminiumoxide. Deze natuurlijke oxidehuid kan het onderliggende aluminium, onder niet belastende omstandigheden, beschermen tegen corrosie. Dit proces van natuurlijke oxidatie met de vorming van een corrosiebeschermende oxidehuid noemt men passiveren

  Lees verder

 • Bevestigingsmaterialen

  Afhankelijk van de eisen die worden gesteld aan de verbinding is aluminium op verschillende manieren aan elkaar te verbinden. De ontwerper moet weten of het product nog demonteerbaar moet zijn, of dat het product door middel van vaste verbindingen kan worden verbonden.

  Lees verder

 • Bewerken

  Onder het bewerken van aluminium vallen: frezen, draaien, draadvonken, zinkvonken, sputteren, buigen, walsen, zetten, lakken gieten, spuitgieten, extruderen, anodiseren, graveren, bedrukken, dieptrekken lassen en lasersnijden

  Lees verder

 • Buigtechniek

  Metaal omvormen is de verzamelnaam van industriële bewerkingen waarbij metaal plastisch (blijvend) deformeert. Men noemt dit ook wel niet-verspanend bewerken. De voordelen van omvormen zijn dat relatief veel materiaal effectief gebruikt wordt en dat het een snelle bewerking is, dit wil zeggen dat de arbeids- en machinetijd laag zijn. Beide zijn gunstig voor een lage kostprijs.

  Lees verder

 • Buizen en pijpen

  Een buis of pijp is een hol, cilindrisch voorwerp, bestemd als constructie-element of om er vloeistoffen of gassen door te leiden. Ook het geleiden van geluiden (spreekbuis), licht en vaste stoffen is mogelijk. Ook kunnen buizen ingezet worden ter bescherming van bijvoorbeeld elektriciteitsdraden, we spreken dan van een mantelbuis of mantelpijp.

  Lees verder

 • CNC Machines

  Computer numerical control of kortweg CNC betreft de computergestuurde regeling van werktuigmachines, meestal in de verspaningstechniek, die snel en nauwkeurig stukken moeten maken in metaal, kunststof of hout.

  Lees verder

 • Constructies

  Constructieleer is de wetenschap van het bouwen van constructies, zoals bruggen, woningen en wolkenkrabbers. Het is een onderdeel van de civiele techniek, mechanica en werktuigbouwkunde.

  Lees verder

 • Corrosiewering

  De bekendste soorten corrosie zijn de aantasting van metaaloppervlakken door zuurstof en water in de lucht, zoals het roesten van ijzer en het groen uitslaan van koper. Echter, ook in waterig milieu en bij hoge temperatuur kan corrosie optreden en het kan ook keramische materialen en kunststoffen betreffen.

  Lees verder

 • Decoilen

  De fabricage van platen vanaf een coil wordt in goed Nederlands decoilen genoemd. Op een decoilinstallatie wordt de rol staal achtereenvolgens: afgehaspeld, indien gewenst/noodzakelijk bezoomd, gericht, op de gewenste lengte gesneden en verpakt Het richten (vlak maken) op een decoilmachine gebeurt met een rollenrichtmachine, meestal heeft een dergelijke richter 21 rollen. In een rollenrichtmachine wordt het te richten materiaal heen en weer gebogen, zodanig dat in het oppervlak (dus niet over de hele doorsnede) de rekgrens enigszins overschreden wordt. Aan de intredezijde vindt de grootste buiging plaats, aan de uitredezijde de kleinste. Na het richten wordt met behulp van een vliegende schaar de plaat op lengte geknipt.

  Lees verder

 • Dieptrekken

  Dieptrekken is een vormgevingstechniek waarbij metaalplaat onder (hydro)mechanische druk wordt omgezet in een 3D-schaal. Het is een manier om metaal naadvrij te vormen. Deze techniek is bruikbaar voor allerhande soorten metaal en geschikt voor veel verschillende soorten vormen.

  Lees verder

 • Energie en Duurzaamheid

  Door duurzame energie in te zetten wordt uw bedrijf minder afhankelijk van energie die afkomstig is van fossiele energiedragers. Dat kan op termijn fors schelen in de energiekosten. Welke energiebronnen vormen de juiste alternatieven?

  Lees verder

 • Extruderen

  Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal (een aluminiumlegering) onder hoge druk en met een voldoende hoge temperatuur door een matrijs geperst wordt. In de matrijs zitten één of meerdere meer complex gevormde gaten waardoor het gevormde materiaal of het profiel, zijn vorm geeft. Dit kan een massief of een hol profiel zijn.

  Lees verder

 • Fietsindustrie

  Het optimum frame ontwerp met het ene materiaal zal verschillen van dat met een ander materiaal, omdat materialen sterk verschillen in sterkte, stijfheid en dichtheid (gewicht). Zo hebben de beste aluminium frames dunwandige buizen met grote diameter en deze frames buigen maar weinig van de ene kant naar de ander bij het aantrekken van een flinke sprint. De beste stalen frames hebben dunwandige buizen met kleinere diameter en die frames buigen veel sterker tijdens een sprint. Frames

  Lees verder

 • Flenzen

  Een flens is een platte rand aan het uiteinde van een buis. Twee buizen kunnen met flenzen aan elkaar gemonteerd worden door middel van bouten en moeren, voor dit doel zijn de flenzen voorzien van gaten.

  Lees verder

 • Flenzen

  Flenzen

  Lees verder

 • Galvaniseren

  Galvaniseren (ook: galvanisatie, galvanotechniek of electroplating) is een methode die gebruikmaakt van elektriciteit om een voorwerp te bedekken met een laagje metaal.

  Lees verder

 • Gevelbouw en Kozijnen

  Lees verder

 • Gieterijen en gietwerk

  Gieten is een techniek waarbij producten worden vervaardigd door een vloeibare substantie, bijvoorbeeld gesmolten metaal in een vorm, een matrijs, te schenken. Deze vormgevingstechniek bestaat al duizenden jaren. Gieten is veelal de kortste weg tot een product. Wanneer de gevraagde toleranties en oppervlaktekwaliteit worden behaald is verdere nabewerking niet nodig. Worden deze eisen overschreden, dan moet het product nog wel worden na bewerkt. Dit gebeurt vaak door middel van verspanende bewerkingen. Gegoten stukken hebben een bepaalde gietstructuur.

  Lees verder

 • Halffabrikaten

  Een halffabricaat is een tussenvorm van een product. Het is een grondstof die reeds bewerkt is, maar nog verder moet worden bewerkt tot een eindproduct.

  Lees verder

 • Industriele gassen

  Industriële- en medische gassen zijn onlosmakelijk verbonden met de moderne samenleving. Gassen worden toegepast in vele takken van de industrie, de mijnbouw en de offshore, de wetenschap, in de medische sector en de zorgverlening, in de primaire sector en in voedselketens. Van schip tot hamburger en van couveuse tot trein. Fabrikanten van gassen zijn niet alleen leverancier maar vooral ook dienstverleners op het gebied van (het mede ontwikkelen van) toepassingen, delen van kennis, advisering en informatieverstrekking over milieu, veiligheid en deskundig gebruik

  Lees verder

 • Knip- en zetwerk

  rubriek Aluminium Knip- en zetwerk: specialisten, artikelen en nieuws op een rij

  Lees verder

 • koolborstels en kool- en grafietproducten

  Deze producten worden met name gebruikt en toegepast in de aluminium, staal chemische, metallurgische en engineering industrie. Daarnaast worden de kool- en grafietproducten gebruikt in elektrische apparaten en machines, en medische technieken

  Lees verder

 • Lasersnijden

  Lees verder

 • Lassen

  De eerste sporen van lassen dateren uit de Bronstijd en de IJzertijd in Europa en het Midden-Oosten. De oude Griekse geschiedschrijver Herodotus beschreef in de 5e eeuw voor Christus in de 'Historiën' dat Glaucus van Chios de man was die eigenhandig het lassen van ijzer had uitgevonden. De techniek van het lassen werd gebruikt bij de constructie van de ijzeren pilaar in Delhi, India, die rond 310 n. Chr. werd gebouwd en 5,4 ton woog.

  Lees verder

 • Leveranciers Aluminium

  Aluminium Leveranciers: specialisten, artikelen en nieuws op een rij

  Lees verder

 • Lijmen

  Lijmen heeft diverse andere verbindingsmethoden vervangen. Door te lijmen nemen de massa‟s minder toe dan bij lassen of solderen. Om lijm en metaal goed te laten hechten ondergaan de delen achtereenvolgens de onderstaande voorbehandelingen: ontvetten, etsen, spoelen, eventueel anodiseren voor een betere oxidelaag te verkrijgen.

  Lees verder

 • Luchtvaarttechniek / Aerospace

  Er staan materiaalkundigen twee benaderingen ter beschikking voor het verbeteren van de algehele prijs/gewicht balans van metalen vliegtuigconstructies. Ten eerste is daar de traditionele benadering, die bestaat uit verbetering van de prestaties van de legering en ten tweede de multidisciplinaire benadering waarbij in nauwe samenwerking met de klant het uiteindelijke onderdeel wordt geoptimaliseerd in termen van zowel gewicht als prijs

  Lees verder

 • Ontbraam- en Polijstmachines

  Het wegwerken van bramen noemt men 'afbramen' of "ontbramen". De manier van ontbramen wordt bepaald door de vorm van het werkstuk en de aard van het materiaal. Ontbramen kan met ontbraammachines

  Lees verder

 • Ontlakken

  Bij chemisch ontlakken wordt het product gedompeld in een bad met chemicaliën, waardoor de laklaag wordt verwijderd. Afhankelijk van de chemicaliën en de samenstelling van de coating duurt dit een aantal uren tot een etmaal. Het voordeel van chemisch ontlakken is dat het product ontdaan wordt van de laklaag zonder dat de zinklaag aangetast wordt.

  Lees verder

 • Opleidingen

  Opleidingen

  Lees verder

 • Oppervlaktebehandeling

  Een oppervlaktebehandeling of coating is een handeling waarbij een deklaag op een ondergrond wordt aangebracht. Het doel van een oppervlaktebehandeling is het verfraaien van het uiterlijk, het beschermen van het oppervlak tegen (schadelijke) externe invloeden (corrosie) of het verbeteren van de hechting bij het verf- of lijmproces.

  Lees verder

 • Plaat

  Plaatmetaal is metaal in plaatvorm. Het is gemaakt door een gegoten blok metaal te walsen. Er bestaat zowel warmgewalst plaatmetaal als koudgewalst plaatmetaal. Koudgewalst plaatmetaal heeft in de walsrichting andere eigenschappen dan loodrecht erop, omdat het koudwalsen een versteviging in de walsrichting veroorzaakt.

  Lees verder

 • Plasma Snijden

  Plasma Snijden

  Lees verder

 • Profielen

  rubriek van leveranciers van aluminium profielen

  Lees verder

 • Scheepsbouw - Jachtbouw

  Scheepsbouw - Jachtbouw

  Lees verder

 • Slijpen en polijsten

  rubriek voor het slijpen en polijsten van aluminium

  Lees verder

 • Smeden

  Aluminiumlegeringen kunnen in tal van vormen worden gesmeed. Smeedstukken van gelegeerd aluminium worden doorgaans vervaardigd met hogere maattoleranties dan bij smeden van koolstofstaal en gelegeerd staal het geval is. Dit is het gevolg van verschillen in het oxidatiegedrag bij hoge temperatuur van aluminiumlegeringen tijdens smeden, de gebruikte technische benadering en de hogere materiaalkosten die samengaan met gelegeerd aluminium.

  Lees verder

 • Solderen

  Het gebruik van hardsoldeertechnieken voor verscheidene belangrijke aluminiumlegeringen wordt beperkt door het feit dat hun smeltpunt lager ligt dan dat van het beschikbare hardsoldeer. Ze zijn met de ter beschikking staande hardsoldeertechnieken niet te verbinden. Tot deze groep behoren de legeringen uit de 2xxx- en 7xxx-reeksen [1].

  Lees verder

 • Staal Leveranciers

  Staal Leveranciers

  Lees verder

 • Verpakkingen

  Aluminium wordt in vele vormen als verpakkingsmateriaal gebruikt: van aluminiumfolie, ovenschaaltjes, drankblikjes en flessen tot doppen, tubes en dekseltjes. 40% van alle drankblikjes op de markt in België zijn uit aluminium vervaardigd. Aluminium zorgt voor een perfecte bescherming en kwaliteitsborging van onze voedingswaren.

  Lees verder

 • Verpakkingsmaterialen

  Verpakkingsmaterialen

  Lees verder

 • Zaagbladen en zaagmachines (cirkel)

  Een zaagmachine is een mechanisch aangedreven machine voor het zagen van verschillende materialen, meestal hout en metaal. Het woord wordt vrijwel alleen gebruikt voor stationaire machines, die vast op de grond staan. Hoewel het er naar de letter wel een is, wordt een cirkelzaag die men vrij in de hand houdt, meestal niet zo genoemd

  Lees verder