Go to top

Rendementsverbetering bij warmteoverdracht

TornadoFlow® is een gepatenteerd product van de Brökelmann Aluminium GmbH & Co. KG uit Duitsland. De TornadoFlow-buis kenmerkt zich door een zeer efficiënte warmteoverdracht welke gerealiseerd wordt door de binnenvinstructuur in combinatie met een verdraaiing van de totale buis. Hierdoor ontstaat er een wervelstroom aan de binnenzijde van de buis die een aanzienlijke verbeterde warmteoverdracht garandeert. De Tornadoflow-buizen zijn aluminium geëxtrudeerde buizen voor gebruik in warmtewisselaars. Om deze buizen breed te kunnen inzetten, worden ze ook geleverd met een buitenmantel van roestvast staal. De aluminium buizen worden dan middels hydroexpanxie in de RVS-buis geperst waardoor er optimale warmteoverdracht kan plaatsvinden.

Sedert vele jaren zoeken procestechnici naar efficiënte stromingsstructuren bij warmtewisselaars. Er is een veelheid van uitgekiende warmteoverdragende oppervlakken ontwikkeld, die ook door de voortgang in de vervormingstechniek konden worden gefabriceerd, en beproefd op hun eigenschappen in de praktijk. Weliswaar konden de prestaties worden verbeterd en de afmetingen gereduceerd, maar het lukte maar in enkele gevallen om ook de energiebehoefte van de warmteoverdracht significant te verlagen.Brökelmann Aluminium heeft in samenwerking met de Faculteit voor Thermische Procestechniek van de Universiteit te Paderborn onder leiding van professor Dr.-Ing. J. Mitrovic, de gebruikelijke binnensterpijp verder ontwikkeld tot de TornadoFlow-buis.


In tegenstelling tot de binnensterpijp beschikt de nieuw ontwikkelde buis geen massieve kern, maar een vrij centraal stromingskanaal. De tot bijna tot aan de pijpas reikende langsribben zijn gedraaid en in verschillende hoogten axiaal uitgevoerd, hetgeen voor het gewenste ‘Tornado-effect’ zorgt. Met de gedraaide buis en het vrije binnenkanaal lukt het om specifieke stromingsstructuren op te wekken, wat in vergelijking met stromingen in gladde pijpen aanzienlijke prestatietoenames mogelijk...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht