Go to top

Tribologische eigenschappen van roestvast staal Deel 2

In deel 1 is het een en ander verteld over de soorten slijtage die kunnen optreden tijdens bewegend contact van twee gelijksoortige of ongelijksoortige metalen. In dit deel zal een overzicht worden geschetst van de factoren die van invloed zijn op zowel slijtage- als vreeteigenschappen, alsmede een overzicht van de proeven die ter beschikking staan om de weerstand van metalen en legeringen tegen deze vormen van aantasting te bepalen.

Klik hier voor Deel 1
Klik hier voor Deel 3
 

A.J. Schornagel
 

De factoren die van invloed kunnen zijn op slijtage en vreten hangen samen met ontwerp, smering, milieu en/of materiaal. Ontwerp is waarschijnlijk de meest kritische factor. Als roestvast staal wordt voorgeschreven dan kan een correct ontwerp zorgen voor een minimum aan slijtage en vreten. Gelijksoortige toepassingen, zoals bijvoorbeeld afsluiteronderdelen, kunnen bij de ene fabrikant resulteren in slijtageproblemen en bij de andere weinig of geen moeilijkheden opleveren, terwijl beide gebruik maken van een en hetzelfde RVS-type. Als roestvast staal wordt gebruikt voor toepassingen waarbij de oppervlakken over elkaar glijden, dan is vermindering van de contactdruk van doorslaggevende invloed. De belasting op de delen moet tot een minimum worden beperkt en het contactoppervlak moet zo groot mogelijk zijn. Ontwerptoleranties moeten nauw zijn met voldoende speling, omdat strak passende onderdelen meer neiging vertonen voor slijten en vreten. Waar mogelijk moet gebruik worden gemaakt van smeermiddelen, omdat ze vaak bijzonder effectief zijn in het verlagen van de contactspanning. Het ontwerp moet voorzien in de mogelijkheid om op effectieve wijze smeermiddel toe te voeren. Smeermiddelen zijn vaak ineffectief als gevolg van een slecht ontwerp, waardoor de betrokken onderdelen ontoegankelijk zijn voor smering.

Een andere belangrijke factor is de oppervlakteruwheid van de onderdelen. Hooggepolijste oppervlakken (1,5 ?m) vergroten de neiging tot vreten en slijten. Er is wel...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht