Go to top

Passend onderzoek ten behoeve van het opsporen van faal- en degradatie mechanisme in austenitisch RVS in de gebruiksfase

In een breed scala van industrieën wordt gebruik gemaakt van austenische roestvaststalen apparaten en leidingen voor de opslag en bewerking van vloeistoffen en gassen. Deels zal deze apparatuur periodieke keuringen moeten ondergaan op basis van het Warenwetbesluit drukapparatuur. Op de rest van de apparatuur is de zorgplicht van toepassing volgens de Arbowetgeving.

Arjan van Vessum IWE
John Verduijn IWE


Een trend in de markt is om te voorkomen dat (druk)apparatuur inwendig moet worden betreden om emissies van gevaarlijke stoffen en blootstelling van personeel te voorkomen. Dit was al mogelijk voor de zorgplichtige apparatuur, maar nu bestaat deze mogelijkheid ook binnen de Warenwet voor aangewezen drukapparatuur onder strikte voorwaarden.

De volgende voorwaarden zijn van toepassing:
- De gebruiker toont aan in plaats van visueel inwendig onderzoek een ander passend onderzoek uit te voeren op basis van de verwachte faal en degradatiemechanismen;
- Wanneer technisch de mogelijkheid bestaat, bij de eerste periodieke keuring altijd visueel inwendig onderzoek laten plaatsvinden.
De gebruiker van de (druk)apparatuur bepaalt, met behulp van deskundigen, de voorkomende faal- en degradatie mechanismen van de apparatuur. Daarna wordt bepaald met welke techniek de betreffende degradatie kan worden opgespoord. Het mag duidelijk zijn dat deze boven beschreven aanpak ook prima kan worden gebruikt voor overige drukapparatuur en opslagtanks.

In dit artikel wordt ingegaan op de afstemming van onderzoekstechnieken voor detectie van faal- en degradatiemechanismen die voorkomen bij een austeniet. De gebruiker van de apparatuur heeft dan al bepaald welke degradatiemechanismen er kunnen voorkomen. Mede op basis daarvan wordt een specifiek inspectieplan opgesteld.
 

Tabel: Onderzoekstechnieken ten behoeve van passend onderzoek bij austenitisch roestvast staal in de gebruiksfase van drukhoudende apparatuur.
 

Beschikbare technieken:


We zijn naar zowel uitwendige en inwendige...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht