Go to top

De opmars van metaalcomposieten


Reeds vele jaren heeft de industrie gezocht naar coatings die qua uiterlijk zoveel mogelijk op een metaal lijken, en daar is men qua kleurstelling behoorlijk goed in geslaagd. De meeste van deze deklagen worden synthetisch bereid en dankzij hoogwaardige pigmenten kan men inmiddels bevredigende resultaten bereiken. Maar het feit blijft dat zo’n coating in het algemeen geen metallische deklaag is maar een verfsysteem.

N.W. Buijs Metaalkundige, Van Leeuwen Stainless Beesd

In Amerika is echter een composiet ontwikkeld dat op de markt wordt gebracht als het product LuminOre®. Het betreft een product dat niets van doen heeft met verf of een poedercoating. Dit composiet bestaat namelijk voor 75% uit metaalpoeder en het restant wordt gevormd door een polyesterachtige substantie en het bindmiddel MEKP (methyl ethyl keton peroxide). Met een eenvoudig spuitc. q. vernevelingproces wordt dit composiet aangebracht bij kamertemperatuur op een willekeurig voorbehandeld substraat. Na kortstondig koud uitharden ontstaat een harde metaalcoating die eventueel een nabehandeling kan krijgen waardoor de gevormde kunststoftoplaag verdwijnen zal. Op deze wijze verkrijgt men een deklaag die voor 92% uit metaal bestaat. Het geheel komt dan zeer natuurgetrouw over waardoor men nauwelijks het verschil kan zien of voelen met echt metaal. Dit is op zich niet verwonderlijk omdat immers de deklaag voor het allergrootste deel uit dat metaal bestaat. De maximale gebruikstemperatuur is maximaal 195ºC en de laagdikte kan variëren tussen 80 en 120 micron per spuitactie.

Het proces
 

Het composiet kan haast op iedere ondergrond worden aangebracht en men kan daarbij denken aan schuim, allerlei kunststoffen, hout, metaal, fiberglas, glas, porselein, pleisterwerk, keramiek, beton, terracotta, karton en zelfs op papier. Ook kan het composiet zonder problemen op een flexibele ondergrond aangebracht worden omdat het mee kan buigen. De metaallaag die zo wordt aangebracht krijgt ook de eigenschappen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht