Go to top

SSC: “Afwijkend is voor ons heel gewoon”

Stainless Steel Components, kortweg SSC genoemd, is gespecialiseerd in roestvast stalen componenten, zoals lasfittingen, segmentbochten en speciaal buizen in wanddiktes tot en met 18 mm. Bijzonder is, dat SSC dit doet in afwijkende doorsneden en lengtes. Uiteraard staan de gangbare diameters en lengten ook op het leveringsprogramma. Maar de kracht van SSC zit juist in tailor made producten, waarbij ondanks dat toch een snelle levertijd wordt gegarandeerd. En dit geldt ook voor de standaard producten. One-stop-shopping dus!

Wim de Grood

Historie


SSC is in 2002 opgericht samen met de familie Depta, eigenaren van Niro Technik Gesellschaft für Edelstahlverarbeitung in Hückelhoven, Duitsland. SSC is eigendom van Ronald Poots en zijn partner Chantal Timmermans en is gevestigd in Herkenbosch (aan de rand van het mooie Zuid-Limburg). Ronald doet voornamelijk de buitendienst, terwijl Chantal de binnendienst in al zijn facetten verzorgt.

Niro benaderde Poots’ schoonvader om de tak SSC in het leven te roepen. SSC is actief op de Europese markt met uitzondering van Duitsland, want die markt bewerkt Niro zelf. De belangrijkste afzetgebieden voor SSC zijn Nederland en België. SSC levert uitsluitend producten die door Niro zijn gemaakt. “Dat komt, omdat Niro zeer betrouwbaar is en zeer stipt in kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid. SSC vaart daar wel bij en het is voor de klanten een geruststellende gedachte”, zegt Ronald Poots hierover.
Ronald Poots komt oorspronkelijk uit de bouwwereld ergens in de buurt van Rotterdam. Vijf jaar geleden werd hij door zijn schoonvader benaderd of hij ook in SSC interesse zou hebben. Omdat het elke dag vanuit Herkenbosch naar Rotterdam rijden toch wel een zware opgave was, besloot Poots de sprong in het diepe te wagen. Hij is in een overall toen mee gaan lopen bij de firma Niro om te kijken waar de kracht van SSC lag en ligt.

Andere koers


“Wij hebben de afgelopen jaren de nodige koerswijzigingen doorgevoerd. Een van de belangrijkste is, dat wij ons niet meer concentreren op allerlei standaard materialen die bij wijze van spreken op elke hoek van de straat te krijgen zijn, maar ons meer toe spitsen op het afwijkende. Waar het voor anderen stopt, begint het voor ons interessant te worden. Bovendien komt veel van dit standaard materiaal uit Azië en daar kunnen wij qua prijs niet tegenop”. Dat wil niet zeggen, dat SSC geen standaard materiaal levert. Poots vervolgt: “Qua levertijd kunnen wij absoluut wel meekomen. Dat komt door het uitstekende team waar Niro over beschikt. En als het gaat om grotere maten en andere wanddiktes, dan kunnen we ook in prijs mee.”
Handelsonderneming of toch meer?

Poots zegt hierover: “ Handelsonderneming ja, maar wel tussen aanhalingstekens. Wij zijn de vertegenwoordiger van de firma Niro en handel is inkoop en verkoop. Maar SSC gaat verder. Wij geven heel vaak adviezen aan onze klanten als ze met problemen zitten op technisch gebied en ook op andere vlakken. Wij kunnen hen daarmee helpen, waardoor onze klanten zich ook kunnen onderscheiden in de markt. SSC wil graag daar zijn steentje in bijdragen. Daarom is de naam handelsonderneming toch een iets te vlakke benaming. Wij willen graag meedenken met onze klanten”.

Verloop T-Stukken voorzien van (overschuif)flenzenSegmentbochten 90° bestaande uit 2 halve en 3 hele segmenten


Voorfase


Dat meedenken vindt vaak al plaats in de voorfase. “Als wij tekeningen krijgen bijvoorbeeld van fittingen, dan kunnen wij door kleine aanpassingen, wat het resultaat niet beïnvloedt, veel geld besparen. En dat kan voor de klant en ook voor de eindklant net de doorslag geven om een bepaalde opdracht binnen te halen. Als wij daar ons steentje aan kunnen bijdragen, dan is dat natuurlijk fantastisch. Dat betekent, dat SSC de opdracht dan ook kan scoren. Onze klanten zullen dan zeer tevreden zijn en zullen als zij een volgende keer weer een aanvraag krijgen zeker aan ons denken”.

Meedenken is het adagium voor SSC. “ Dit is voor ons een belangrijke factor, zo niet de belangrijkste, om opdrachten te scoren. En dat is essentieel om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen”.

Materialen


SSC levert in principe alles wat uit platen gemaakt kan worden. “We produceren door middel van tekeningen, isometrieën. Hiermee kunnen wij ons voordeel doen, omdat dat nou juist vaak geen standaard producten zijn. De benodigde lengte of wanddikte die nodig is, is net even wat anders als het standaard materiaal. Dan wordt het leuk”, zegt Poots. Wat materialen betreft vervolgt Poots: “Het kan heel simpel beginnen met 304 of 304 L, maar ook duplex, eigenlijk alle exotische materialen, daar kunnen wij ons voordeel mee doen. Waar plaatmateriaal van voorradig is, kunnen wij wat van maken”. Een opsomming van gangbare edelmetalen en materialen op basis van nikkel waarvoor u bij SSC terecht kan:
1.4301 – 1.4306 – 1.4404 – 1.4435 – 1.4436 – 1.4439 – 1.4462 – 1.4529 – 1.4539 – 1.4541 – 1.4571 – 1.4828 – 1.4841 – 2.4610 - 2.4856

Voor andere plaatmaterialen kunt u contact met ons opnemen. Wij informeren en adviseren u graag!

Segmentbochten en andere producten


SSC levert tankstukken, zadelstukken, verloopstukken maar dan met afwijkende lengtes en ook segmentbochten. Over die segmentbochten zegt Poots, dat SSC hierin uniek is: “Wij hebben een speciale formule voor segmentbochten, waardoor je geen banddikte verzwakking hebt, zodat je vaak geen plaatdikte van zes millimeter nodig hebt, maar kunt volstaan met vier millimeter. Buig je een bocht van zes millimeter, dan wordt deze op sommige plaatsen dunner, namelijk vier millimeter. Hierdoor ben je toch genoodzaakt een dikker materiaal in te kopen. En dikker materiaal brengt meer kosten met zich mee ten opzichte van de segmentbochten die wij leveren. Dat betekent dus een grote besparing voor onze klanten. Wat is eigenlijk een segmentbocht? “Een segmentbocht is een bocht die bestaat uit diverse segmenten die wij in samenspraak met de klant kunnen samenstellen. Hierdoor krijg je een bocht die ietwat hoekig is. Het effect is hetzelfde als een buis met een ronde bocht: de buis gaat de hoek om. Een en ander is wel afhankelijk van het medium wat er doorheen gaat. Gaat er bijvoorbeeld lucht of water doorheen dan kan in 99,9% van de gevallen worden volstaan met een segmentbocht. Dit is zeer competitief met een gewone lasbocht.
Dat dit kosten bespaart, mag duidelijk zijn. Maar daar komt nog wat bij. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, wij maken die segmentbocht ook gewoon uit plaat. We produceren eerst een buis waardoor deze geen restafval heeft. Ook dit is kostenbesparend”.

Naast segmentbochten kent het leveringsprogramma van SSC talloze andere producten. Ronald Poots zegt hier het volgende over: “Eigenlijk kennen wij geen grenzen. Van een tekening kunnen wij alles produceren: van verloopstuk met voorlasboordringen tot omkastingen voor de apparatenbouw, je kunt het zo gek niet bedenken.”


Regendak voorzien van vogelgaas


Verloopstuk van vierkant (2400 x 2400) naar rond (1200)


Maten


Op onze vraag of SSC gebonden is aan maximale maten, antwoordt Poots: “Soms wel. Als we bijvoorbeeld buizen maken, dan kunnen we tot een lengte zonder rondmaat gaan van drie meter tot een wanddikte van twintig millimeter. Wil de klant echter een buis hebben van langer dan drie meter, dan kunnen wij die wel produceren, maar dan zal er een rondmaat om de hoek komen kijken waardoor we die buis langer kunnen maken. Maar vanwege bepaalde eisen mag er soms geen rondmaat in zitten en moet de buis drie meter blijven. Wij zijn niet gebonden aan diameters, die kunnen de klanten aan ons opgeven en wij kunnen die produceren, tot op de millimeter nauwkeurig.


Segmentbocht 90° bestaande uit 2 halve en 2 hele segmenten


Concentrisch verloopstuk DN1500 x DN500 wanddikte 8 mm, Hoogte 2500 mm


Markten

 
De klantenkring van SSC bevindt zich zowel onder de handelaren als onder de eindgebruikers. “Vaak kruist dat elkaar nog al eens. We proberen daar altijd een eerlijke weg in te vinden door onze handelaren met respect te behandelen, maar ook de eindgebruiker een goede prijs te geven”, aldus Poots.

SSC levert producten ten behoeve van water- en afvalwaterverwerking, energietechniek, papier- en pulpindustrie, pompen, chemische industrie, meet- en regeltechniek, milieutechniek, apparatenbouw en industriële ovenbouw. Heel erg in opkomst is de biogas industrie.

Speciale buizen, buissystemen en containers worden altijd op basis van specificaties en tekeningen van de klant geproduceerd. Waar nodig adviseert SSC u graag daarbij.

Faciliteiten


SSC heeft de beschikking over twee drukbanken waarmee de buizen uit de platen worden geproduceerd. Verder is er wals apparatuur, een plasma lasrobot, een plasma brander om de platen te branden in het voortraject waar bijvoorbeeld verloopstukken en buizen van gemaakt worden. Ook voor een eventuele nabewerking beschikt SSC over apparatuur. In eigen beheer heeft SSC een beitsbad met een afmeting van twaalf bij vier meter. In samenspraak met de klant wordt bepaald of het product daarin gedompeld moet worden om er gebeitst uit te komen. In sommige gevallen kan dat nog niet, omdat het product door de klant nog verder bewerkt moet worden.

Aflevering goederen


Er is altijd contact tussen klant en SSC betreffende de levering. En als dat moet, kan er in overleg snel geschakeld worden. Door flexibiliteit in werken, bijvoorbeeld in het weekend of s ’avonds, en de korte communicatielijnen komt het bijna niet voor, dat er vertraging in de levertijd ontstaat. Ook het transport is in eigen beheer, waardoor de levering rechtstreeks aan de (eind)klant plaatsvindt op de plaats en dag waarop men de goederen wil hebben.

Certificering

 
De producten van SSC worden vervaardigd conform DIN/ISO 9002 en de normeringen voor de papierindustrie.

Men beschikt over de volgende certificaten:
• ISO 9001 2008
• AD 2000-Merkblad HP 9/DIN EN ISO 3834-2
• AD 2000-Merkblad W 0/EN 764-5, artikel 4.2 volgens DGRL 97/23/EG
• WHG par. 19 L
• Őnorm M 7812 klasse 1
• Del Norske Veritas

Warmtewisselaar DN400, lengte 2850 mm, wanddikte 5 mm
 

Waarom zaken doen met SSC?


Het is al eerder gememoreerd in dit artikel. Vooral de betrouwbaarheid in kwaliteit en de afgesproken levertijd staan hoog in het vaandel van SSC. Hierdoor moet de klant zich vrij voelen zijn probleem bij SSC neer te leggen, waardoor klant en leverancier samen tot opdrachten kunnen komen. “Dat is dé kracht van Stainless Steel Components op dit moment. Dat is tegelijk ook de grootste uitdaging voor de komende tijd”, aldus Ronald Poots. En over vijf jaar? ” SSC moet dan een begrip zijn in Nederland en België waar iedereen komt als ze het niet meer weten. Als hun kennis stopt, moeten ze nog maar aan één denken en dat is aan SSC”.

En met de garantie voor kwaliteit, betrouwbaarheid en ook nog eens snel geleverd gaat dat zeker lukken!

Stainless Steel Components BV
Postbus 6711
6075 ZG Herkenbosch
Tel. (0475) 52 08 30
Fax (0475) 52 09 08
Email info@ssc-components.com
Website www.ssc-components.com

 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht