Go to top

Verbeteren van de oppervlaktehardheid en slijtvastheid(304)

De hardheid en slijtvastheid van RVS 304 zijn verhoogd door het oplassen van twee legeringen met boveneutectische samenstellingen. Oxidatieproeven hebben aangetoond dat de aanwezigheid van silicium in de bekleding de vorming van een beschermende Cr2O3-film mogelijk wordt gemaakt die een oxidatiesnelheid bezit die vergelijkbaar is met die van het substraat.

A.J. Schornagel

Inleiding
 

De diverse lasprocessen zijn grotendeels gedurende de laatste jaren ontwikkeld. De grote souplesse van deze processen staat het gebruik van lassen toe voor verscheidene industriële toepassingen, waarvan oppervlaktebehandeling er een van is. De processen maken verbetering van de oppervlakte-eigenschappen mogelijk, in het bijzonder de weerstand tegen corrosie en de slijtvastheid. Daar corrosie en slijtvastheid typische oppervlakteverschijnselen zijn, kunnen oplassingen met succes worden gebruikt voor reparatie en onderhoud van industriële apparatuur en installaties. Temidden van de bestaande oppervlaktebehandelingstechnieken, vergt het elektrisch booglasproces geen dure installaties en maakt een snelle en plaatselijke oppervlaktebehandeling mogelijk. De stolling van de laspoel bij elektrisch booglassen hangt af van de warmteoverdracht, van de geometrie van de laspoel en van de voortloopsnelheid. De optredende snelle fusie en stolling vertonen overeenkomst met die bij laserlassen.

De met elektrisch booglassen verkregen bekledingslagen en oppervlaktelegering bieden daarom karakteristieken die in de buurt liggen van die welke worden behaald met laserlassen. Chemische analyse van boveneutectisch oppervlaktemateriaal, dat is verkregen door toevoeging van chroom en koolstof met behulp van lasers aan minder sterk gelegeerd staal, heeft aangetoond dat er een stijging valt waar te nemen van chroom in vaste oplossing en dat er uitscheiding optreedt van chroom- en ijzercarbiden (Fe,Cr)7C3. De chemische aard en metallurgie van deze oppervlaktelegeringen leiden tot een stijging van de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht