Go to top

Supermartensitisch pijpenstaal

Het geleidelijk opraken van vroeger makkelijk bereikbare koolwaterstoffen heeft geleid tot de productie van olie en gas uit diepe, hete putten. Met de ontwikkeling van diepe putten die CO2 en H2S bevatten, grepen veel exploitanten naar corrosievaste legeringen. Er zijn nu verscheidene van zulke legeringen leverbaar in een aantal pijpmaten. Uit kosten overwegingen wordt er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van martensitische roestvast-staaltypen.


Supermartensitisch roestvast staal
 

Er zijn supermartensitische roestvast-staaltypen ontwikkeld met hogere weerstand tegen uniforme en plaatselijke corrosie in CO2 houdende milieus bij verhoogde temperaturen, dan die van de conventionele martensitische 13Cr typen. Deze nieuwe typen zijn ook bestand tegen sulfide spanningscorrosie in milieus die een kleine hoeveelheid H2S bevatten. In een typisch supermartensitisch roestvast staal is het koolstofgehalte verlaagd tot beneden 0,03 gew.% teneinde de afname van het chroomgehalte in de matrix tegen te gaan die het gevolg zou zijn van chroomcarbide uitscheiding. Verder is er ongeveer 5,5 gew.% Ni toegevoegd om een enkelvoudige martensiet faze te verkrijgen en er is 2 gew.% Mo toegevoegd om de weerstand tegen spanningscorrosie en lokale corrosie te verhogen.

Er bestaan ook supermartensitische typen die rond de 4% Ni en 1% Mo bevatten. Supermartensitisch roestvast staal kan het gat vullen tussen enerzijds conventioneel martensitisch roestvast staal en anderzijds duplex roestvast staal met betrekking tot zowel corrosieweerstand als materiaalkosten.

Lasbaarheid


Supermartensitisch roestvast staal is in het algemeen goed lasbaar. Bij koolstofniveaus beneden 0,04% stijgt de hardheid van de warmte beïnvloede zone (WBZ) in de gelaste toestand van martensitisch 13Cr basismetaal niet boven 350 HV10, wat als drempelwaarde wordt beschouwd voor koudscheuring. Derhalve is een verlaging van het koolstofgehalte tot 0,03% effectief voor het verbeteren van de weerstand tegen koudscheuring of...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht