Go to top

Corrosie bron van zorg, ook bij roestvast staal

Als het goed is hebben toepassers van roestvast staal weinig te maken met corrosie, maar bij de Corrosie Helpdesk (de adviesdienst van het Nederlands Corrosiecentrum) komen veel vragen binnen, met name over problemen met koelwatersystemen, diverse apparaten of gebruiksvoorwerpen. Het gaat dan vaak over lekkende leidingen, verkeerde toepassingen of verkeerde fabricage. In principe ligt de oorzaak daarvan in een combinatie van de materiaalkeuze, de kwaliteit van het medium dat er doorheen stroomt en de bedrijfsvoering.

Jelle Vaartjes

“In de praktijk wordt vaak gekozen voor roestvast staal. Men denkt dat het overal tegen kan, maar dat is een misvatting. Elk materiaal heeft zijn toepassingsgebied en heeft zijn toepassingsbeperkingen. Roestvast staal kan wel degelijk corroderen”, aldus Karin van Thoor, corrosie-ingenieur. Zij is momenteel adviseur van de Corrosie Advies Dienst van het Nederlands Corrosie Centrum (NCC). “Over het jaar 2005 zijn naar schatting 100 vragen binnengekomen. Uit die vragen zijn 35 projecten voortgekomen. Dat wil zeggen dat je bij de klant op inspectie gaat of advies uitbrengt, en een rapportage uitbrengt al naar gelang de vraagstelling. Daarnaast zijn er veel losse vragen die we snel kunnen beantwoorden.” Van Toor verwijst naar de tarieven die op internet staan. “Voor deelnemers aan het NCC is het eerste uur van onze dienstverlening gratis, daarna brengen we 100 euro per uur in rekening, eventueel aangevuld met reiskosten.” Ze vertelt dat er betrekkelijk veel vragen over roestvast staal zijn binnengekomen. “Bijna een kwart van alle vragen ging over de toepassing van roestvast staal gerelateerd aan de omstandigheden, bijvoorbeeld in een zwembadomgeving. Het kan ook gaan om een materiaalselectievraag: welk materiaal moet ik kiezen? Wat regelmatig voorkomt bij koelwatersystemen, die vaak zijn uitgevoerd in RVS-type 304 of type 316, is dat ze toch corrosieschade geven. Dit heeft te maken met de waterkwaliteit en de mogelijke...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht