Go to top

FSM Inspection Tool’ (FSM-IT) systeem

Het ‘FSM Inspection Tool’ (FSM-IT) systeem is een inspectietechniek voor inspectie en monitoring van metallische pijpleidingen, tanks, reactoren e.d. op corrosie, erosie en scheurvorming. Het meetprincipe is gebaseerd op de reeds meer dan 20 jaar bewezen ‘Field Signature Method’ een niet-intrusieve methode waarbij tijdens het sturen van een stroomstoot door het object, het elektrisch veld wordt gemeten. De resoluties die worden gehaald zijn beter dan 1/1000 van de wanddikte. Bij een wanddikte van 10 mm is de meetresolutie dus beter dan 0,01 mm.


Jan J.M. Heselmans, Derek C. Morton, Roe D. Strommen

Artikel uit RVS 9 2000

Inleiding


De FSM is een gevoelige monitoring techniek welke met name in de offshore en onshore olie- en gasproductie wordt toegepast sinds 1991 op meer dan 80 locaties wereldwijd, zowel ‘subsea’ als ‘topside’. De systemen functioneren onder extreme condities, van de hitte in de woestijn tot de lage temperaturen in poolgebieden, onder water, onder de grond, onder isolatiemateriaal en onder coatings. Ook wordt de techniek in allerlei gevarenzones toegepast zoals in stralingszones in kerncentrales en in zone 1 en zone 2 explosieve omgeving. De FSM-systemen zijn ‘vaste’ installatie waar de sensorpennen en instrumentatie permanent zijn aangebracht en op afstand worden uitgelezen. Relatief nieuw is de FSM-IT-techniek, waarbij een draagbaar meetinstrument is ontwikkeld voor toepassing in de procesindustrie en op raffinaderijen. De FSM-IT-techniek is direct afgeleid van de FSM-techniek en is op de markt sinds 1998. Sindsdien worden reeds meer dan 50 locaties met deze techniek bewaakt, waarbij iedere maand zo’n 5 nieuwe locaties kunnen worden toegevoegd. De FSM-ITtechniek is aanzienlijk lager in prijs dan de FSM-techniek, omdat een onbeperkte hoeveelheid locaties met één instrument kan worden gemeten. In offshore toepassingen, in de procesindustrie en in raffinaderijen wordt een extensieve hoeveelheid inspectiewerk uitgevoerd in de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht