Go to top

Principe van vervormen

Voor vervormen moeten er krachten op het materiaal worden uitgeoefend. Aan de hand van het soort krachten kan een indeling worden gemaakt van het type vervorming. De samenhang met de eigenschappen van het materiaal is van dien aard dat de bereikbare mate van vervorming afneemt volgens de reeks persen, eenassig-trekken, meerassig-trekken. Buigen is een combinatie van trek- en drukbelasting, waarbij de vervormbaarheid van het materiaal vaak door de vervormbaarheid van de uiterste op trek belaste vezels wordt begrensd. Materiaal dat gevoelig is voor scheurvorming onder trekbelasting, kan soms worden vervormd door middel van processen waarbij drukspanningen in het spel zijn zoals extruderen. Het best vervormbare materiaal is dat wat zich zowel onder trek- als drukbelasting even goed gedraagt, bijvoorbeeld dieptrekmateriaal.

A.J. Schornagel

Kristallijn materiaal, waar de metalen onder vallen, kan plastisch worden vervormd via kristalplasticiteit. Bij kristalplasticiteit kan onderscheid worden gemaakt tussen koudvervormen en warmvervormen, al naar gelang de bij het vervormen in het materiaal optredende defecten (in het bijzonder vernettingen) tijdens het hervormingsproces weer worden hersteld of niet. Koudvervormen gaat altijd gepaard met versteviging van het materiaal. Het temperatuurbereik van de overgang van koud- naar warmvervormen (Tk, Tw) kan net als alle op hoofdzakelijk via zelfdiffusie verlopende thermisch geactiveerde processen op de smelttemperatuur worden betrokken. De volgende regel geldt:

Tk < 0,5Tfk en Tw > 0,5Tfk

Bij lood begint warmvervormen dus al bij omgevingstemperatuur, en voor metalen met hogeresmelttemperaturen bij overeenkomstig hogere temperaturen (Al: 200°C, a-Fe: 600°C, W: 1500°C). Zo wordt staal bij kamertemperatuur koudvervormd en boven 700°C warmvervormd. De meeste hervormingsprocessen kunnen worden toegepast voor zowel koud- als warmvervormen van metalen. Uitzonderingen zijn draadtrekken en dieptrekken. Om de bij deze processen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht