Go to top

Nominaal tekenen ten behoeve van lasersnijden

Een engineer tekent een product vaak precies zoals hij het wil hebben. Als een rvs strip 68 mm lang en 22mm breed moet zijn, dan zet hij het zo op tekening. Exact op maat, logisch toch? Maar, een product exact lasersnijden met de maatvoering als op tekening is, zelfs met de modernste lasersnijmachines, onmogelijk. Om te voorkomen dat er problemen ontstaan bij het assembleren, is het van groot belang dat de losse onderdelen die een samenstelling vormen, goed in elkaar passen. Hoe teken je nou een product, zodat het zo dicht mogelijk in de buurt komt van hoe je het bedoeld hebt?


Wat is de nominale maat?

 
Met de nominale maat wordt de afmeting bedoeld waarop het werkstuk is ontworpen. Het zijn de maten zoals ze op de tekening staan. Het is niet eenvoudig om producten op een honderdste millimeter nauwkeurig te produceren, daarom wordt er gewerkt met toleranties. De toleranties zijn acceptabele afwijkingen op de werkelijke maat. Wanneer de werkelijke afmeting binnen de gestelde toleranties valt, komt de maatvastheid van het product niet in gevaar.

Begrippen


Nominale maat:
De nominale maat is de maat zoals deze op tekening staat.

Werkelijke maat:
De werkelijke maat is de gemeten afstand na het opmeten met je meetgereedschap. Dit heet ook wel de absolute maat.

Grensmaat:
De grensmaat is de uiterste maat waartussen de werkelijke maat moet liggen (grootste/kleinste maat).

Maattolerantie:
Maattolerantie is het verschil tussen de grensmaat en de nominale maat (positief/negatief).

Wat is nominaal tekenen?


Nominaal tekenen is tekenen in de midden van het tolerantiegebied. Hierbij calculeer je al een grensgebied in die je verwerkt in de nominale maat, de maat die je aanhoudt op tekening. Moderne sheet metal productiesoftware wordt veelal aangestuurd vanuit het 3D-model. Het 3D-model wordt ontvouwen, zodat er een 2D plaatuitslag ontstaat. Het is belangrijk dat die uitslag in de midden van het tolerantiegebied valt.




Voor een gat met Ø20 – en een acceptabele tolerantie van 0/ +0.5 mm, teken je het gat Ø20.25 mm. In dit geval is de tolerantie dus 0,25 mm.





Waarom moet je plaatdelen nominaal tekenen?

  • Je wilt geen afkeur op het product
  • Je wilt niet onnodig veel voor een product betalen
  • Je wilt niet dat er langer aan het product gewerkt wordt dan noodzakelijk


Hoekman-RVS hanteert op de bewerking lasersnijden een tolerantie van plus/min 0,2 mm. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid van de lasersnijmachines. Stel, je tekent je product met een minimale maatvoering (de kleinste grensmaat) en wij snijden het product met een verlies van 0,2 mm, dan bestaat de kans dat het product niet aan je gestelde tolerantie-eis voldoet, met als gevolg dat er afkeur op het product volgt.

De kunst is om de toleranties zo ruim mogelijk te hanteren, zonder dat het afbreuk doet aan de functionaliteit van het product. Een hele hoge nauwkeurigheid eisen voor een product, vraagt om extra tijd en inspanning tijdens het produceren. Te krappe maattoleranties vragen, kleiner dan noodzakelijk, verhogen onnodig de productiekosten. Dit willen we met elkaar liever voorkomen. Wanneer er minder nauwkeurig gewerkt hoeft te worden aan een werkstuk, is het mogelijk de productie in hoge mate geautomatiseerd te laten verlopen, wat eraan bijdraagt dat we de productiekosten laag kunnen houden.


 

Toleranties voor lasersnijden


Tenzij anders aangegeven, wordt bij Hoekman-RVS lasersnijden aangeboden met de toleranties als gesteld in de ISO 9013-1. In deze internationale norm is vastgelegd aan welke grenstoleranties de nominale maten van producten met een thermische snijbewerking minimaal moet voldoen.

Meer over de aanleverspecificaties


Bij het aanleveren van cad-bestanden (step of dxf) voor het produceren van plaatwerkproducten is het van belang dat deze voldoen aan de gestelde aanleverspecificaties en voorwaarden. Voldoet een aanvraag hier niet aan, dan komt het voor dat deze niet goed in behandeling kan worden genomen, wat de doorlooptijd vertraagt of dat je product ontvangt dat niet aan je verwachting voldoet.




Meer over Hoekman-RVS

Al sinds 1986 maakt Hoekman metaalproducten in Nieuwleusen. Wat ooit begon als klein familiebedrijf, is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke totaalleverancier voor metaalverwerkende bedrijven in verschillende sectoren. Gaandeweg hebben wij ons gespecialiseerd in het bewerken van het materiaal RVS. Met een team van circa 60 collega’s hebben de mogelijkheid om grote projecten aan te gaan, maar we produceren evengoed enkelstuks en kleine series. Heb je een eigen eindproduct dat bestaat uit samengesteld plaatwerk, dan helpen we jou graag verder.
Heb je vragen over je tekeningen, maakbaarheid of de mogelijkheden binnen het geboden bewerkingsproces van Hoekman-RVS ? Neem dan gerust contact met ons op.



Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht