Go to top

Diepte investeringen maakt A. Leering Enschede toekomst-proof

Synergie tussen BV’s versterkt metaalspecialist in selfsupporting aanpak
 

A. Leering Enschede heeft als specialist in verwerking en bewerking van metalen een historie van meer dan 165 jaar. De producten worden geleverd vanuit drie disciplines, die elk zijn ondergebracht in een apart bedrijf. De hoofdactiviteiten hierbij zijn tank- en apparatenbouw, brandwerende deuren en plasma- en lasersnijden. Recent investeerde het bedrijf in nog twee nieuwe afdelingen, waarbij de activiteit in de ene BV laserlassen is en de andere is het in Oldenzaal geopende nieuwe bedrijf in metaalbewerking.

Door de redactie


De historie gaat ver terug. Vanaf de oprichting in 1845 zijn het eerst koperslagers en loodgieters. Vanuit de textielindustrie komt er vanaf midden vorige eeuw de productie van brandwerende deuren bij en er ontstaat op een gescheiden locatie tank- en apparatenbouw. Sindsdien is het bedrijf steeds verder uitgebreid. Het A. Leering Enschede van nu wil breed inzetbaar, onafhankelijk en selfsupporting zijn. Daartoe heeft het inmiddels vijf BV’s opgericht, die onder A. Leering Enschede vallen.

Apparatenbouw


Daarbij is A. Leering Enschede Apparatenbouw B.V. de hoofdtak van het bedrijf. Tijdens het bedrijfsbezoek bevinden zich tussen de orders, die verzendklaar staan, drie apparaten voor een Russische kunstmestfabriek en een banketmachine voor een Nederlandse bakkerij. Een indicatie voor de uiteenlopende takken van industrie, die A. Leering Enschede bedient. Directeur Tonnie Janssen: ‘Met de ruim anderhalve eeuw ervaring kunnen wij ons met recht specialist op het gebied van roestvaststalen tank- en apparatenbouw noemen. En door consequent te investeren in kennis en machinepark hebben wij ons door de jaren heen ontwikkeld tot een producent van kwalitatief hoogwaardige metaalproducten. Onze focus ligt hierbij op het hogere marktsegment, met klanten in Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk en Italië. Naast de verwerking van de meest gangbare types roestvaststaal 304 en 316, verwerken wij ook complexere legeringen zoals: duplex, monel, hastelloy, inconel, nikkel en cunifer. In onze apparaten verwerken wij regelmatig het dubbelwandige warmteoverdrachtsysteem Thermplate®. Daarbij levert Thermplate® een bijzonder hoog rendement bij zowel verwarmingsprocessen als koelingsprocessen.’
 

Plasmasnijden


Een andere BV is Leering Plasmasnijden, die zich heeft gespecialiseerd op het gebied van het snijden van roestvast staal. RVS-producten, die hieronder vallen zijn onder andere ringen, schijven, strippen en platen. Verder snijden ze flenzen voor diverse toepassingen en andersoortige producten volgens tekening. ‘Wij beschikken over twee CNC-gestuurde plasmasnijmachines en een grote lasersnijmachine’, geeft Janssen aan. ‘Met deze moderne machines kunnen wij iedere vorm vervaardigen uit roestvast staal in diktes vanaf 1 mm tot 60 mm. Onze plasmasnijmachines zijn uitgerust met een dubbele snijtafel. Hierdoor kunnen wij snel en flexibel produceren.’ Omdat wij tevens een grote voorraad RVS platen hebben liggen, kunnen wij de plasma en lasergeneden producten binnen een week leveren wat in deze tijd een pré is, mede omdat klanten hun eigen voorraden afbouwen en steeds meer gebruikmaken van het lean-manufacturing principe.

Brandwerende deuren


A. Leering Enschede Brandwerende Deuren B.V., ook één van de BV’s, is specialist op het gebied van het vervaardigen van brandwerende deuren, -luiken, -schermen, - puien en andere brandwerende constructies. A. Leering produceert al bijna een eeuw brandwerende deuren. Voortgekomen uit aanvragen in de textielindustrie, vinden de deuren in allerlei variaties zoals luiken of schermen hun weg in de meest uiteenlopende bedrijven en instellingen. Het kunnen deuren uit het standaard assortiment zijn, maar ook maatwerk, inclusief montage en onderhoud. Alle deuren zijn uiteraard ook in RVS uit te voeren.

MVO leidt tot Metaalbewerking BV


Vele jaren maakte A. Leering gebruik van de diensten van sociaal werkvoorzieningschap Top-Craft in Oldenzaal. Dat bedrijf verzorgde regelmatig eenvoudig seriewerk met bewerkingen als boren, frezen en draaien. Ten gevolge van de herstructurering door het nieuwe kabinetsbeleid was er voor de metaalbewerking binnen Top-Craft vanuit de overheid weinig perspectief. A. Leering detacheerde twee jaar geleden het voltallige personeel in een nieuw pand in Oldenzaal en kocht het complete machinepark.

‘Daarmee namen we de complete metaalafdeling van Top-Craft over’, vertelt Janssen. ‘De commerciële bedrijfsleider trad in dienst als directeur van het nieuwe metaalbedrijf. Het was voor beide partijen een groot experiment. Maar het liep al snel heel goed. De medewerkers blijken in Leering-overall zeer gemotiveerd. In navolging van Top-Craft meldde zich een jaar later ook de DWC, het werkvoorzieningschap van Enschede, met een vergelijkbare vraag. Met als gevolg dat in een tweede hal in het pand nog eens twintig werknemers uit Enschede zijn gedetacheerd. ‘Het kwam wel erg snel na Oldenzaal. Maar de markt is er. Naast het boren, frezen en draaien is er in Oldenzaal nu ook kanten, zetten en lassen.’
De metaalbewerking biedt niet alleen veel ondersteuning voor eigen A. Leering bedrijven maar voert ook opdrachten voor externe klanten uit. Janssen: ‘Door toevoeging van de Metaalbewerking BV zijn wij niet afhankelijk van andere bewerkers en kunnen we ook toeleverancier aan derden zijn.’

Laserwelding


De nieuwste afdeling van A. Leering Enschede is Laserwelding. Voor de productie van van tanks en apparaten gebruikt Leering vaak het in eigen huis ontwikkelde Thermplate®. Hierbij worden twee RVS-platen met behulp van een laser aan elkaar gelast. Dit laserlassen werd altijd uitbesteed. Maar omdat men ook hier niet afhankelijk wilde zijn van 1 toeleverancier heeft men in 2007 besloten om eigen laserlasmachine te laten ontwikkelen en te bouwen. Dat dit niet eenvoudig was bleek wel uit het feit dat er pas in 2010 de eerste platen gelast konden worden in eigen huis.
“In eerste instantie hebben we alleen gelast voor eigen productie, want voordat je de markt op gaat moet je 100% zekerheid hebben van de kwaliteit van de lassen” verteld Janssen. Met trots verteld hij verder dat ze bij Leering zelf de laser lassen kunnen beoordelen d.m.v. etsen en microscopisch onderzoek. Tevens zijn de toegepaste spotpatronen gelast met TÜV goed gekeurde laserlaskwalificaties.
 

Kwaliteit goed geborgd


Leering apparatenbouw en Leering Plasma lasersnijden zijn gecertificeerd onder ISO 9001/2000 tevens met een bevoegdheid tot overstempelen van RVS platen voor het Lloyds Register en TÜV. Maar dat is volgens Tonnie Janssen vaak niet voldoende: ‘Van groot belang is ook of geleverde delen traceerbaar zijn. Daarom worden alle materialen inclusief certificaten besteld deze certificaten worden in een speciaal computerprogramma gearchiveerd zodat alle gegevens snel terug te vinden zijn”

Uitbreiding machinepark


Met de twee nieuwe bedrijven A. Leering Enschede Laserwelding BV en A. Leering Metaalbewerking BV komt het personeelsbestand op vijfenzeventig medewerkers in vaste dienst en veertig gedetacheerde medewerkers in Oldenzaal. Het komende jaar zullen de effecten van deze investeringen duidelijk worden. Janssen: ‘Via Oldenzaal kunnen we nu ook eenvoudig seriematig werk doen. Maar A. Leering blijft zich in Enschede concentreren op kwalitatief hoogwaardig werk in kleinere series.’
Automatisering speelt voor kleine series nauwelijks. Mechanisatie is wel aantrekkelijk. Voorbeelden zijn een recent aangeschafte lasmanipulator, die de lassers ontlast van het tillen van de toorts, of mallen die het tillen van producten vervangen.

Er zijn plannen voor het verder uitbreiden van het machinepark. ‘We hebben een heel grote lasersnijmachine. Maar zoals al eerder gezegd willen de klanten steeds kortere levertijden. Dus voor kleinere producten is wellicht een kleinere lasersnijmachine interessant voor ons.’ Maar de investeringen mogen de gezonde financiële huishouding niet aantasten. Er moet voldoende buffer zijn en slechts beperkte lease. Wat dat betreft is er in de familie de laatste anderhalve eeuw weinig veranderd aan het ondernemerschap.

A. Leering Enschede toekomst-proof


Na de bankencrisis raakte de metaalbranche in een dip. A. Leering gebruikte die periode om extra interne scholing van het personeel op te zetten. ‘Het productiepersoneel was in hun specifieke werk erg goed, maar minder breed inzetbaar’, licht Janssen toe. ‘Dat is nu veranderd. Een lasser kan nu bijvoorbeeld ook goed de wals bedienen. Bij de afdelingen Lasersnijden en Plasmasnijden kunnen operators nu met meerdere machines omgaan. De reacties waren bij sommigen eerst wat terughoudend. Maar dat is omgeslagen naar enthousiasme en flexibiliteit. Het brengt voor de betrokkenen extra afwisseling in het werk met zich mee.’
A. Leering Enschede heeft met de twee nieuwe bedrijven flink geïnvesteerd in deze crisistijd. Tonnie Janssen: ‘We hebben nu vijf BV’s, omdat we selfsupporting willen zijn. Leering kan met deze structuur en de synergie tussen de BV’s optimaal de klant bedienen. Er is daarbij niet alleen geïnvesteerd in de nieuwe afdelingen, maar ook in onze mensen qua kennis en inzetbaarheid en tevens in uitbreiding qua capaciteit. Wij willen voorbereid zijn op de toekomst. Dat kan alleen door te investeren en te innoveren. En dat blijven wij doen. Met deze aanpak zijn wij toekomst-proof.’

Voor meer informatie:
www.leering-enschede.nl.
 

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht