Go to top

Slimme constructie werkt kostenbesparend

Mogelijkheden om constructie-elementen met elkaar te verbinden zijn bouten, moeren, klinken, popnagelen, lijmen, solderen en lassen. Verbinden, maar lassen en solderen in het bijzonder: een lastig vak voor de constructeur. Enige overwegingen.

Ir. Lammert H. Brantsma, EWE

Constructie-elementen kunnen met elkaar verbonden worden door onder andere bouten, moeren, klinken, popnagelen, lijmen, solderen en lassen. De keuze voor een verbindingstechniek moet worden gebaseerd op sterkteberekeningen, constructiemo gelijkheden, toepassing van de constructie, esthetische eisen en de uit oogpunt van milieu-aspecten steeds belangrijker wordende recyclebaarheid van het product aan het einde van de economische of technische levensduur.
Indien een permanente verbinding tussen constructie-elementen gewenst is, kan voor metalen en kunststoffen
gedacht worden aan lijmen. Voor metalen zijn ook lassen en solderen mo gelijke permanente verbindingstechnieken. Lijmen staat de laatste jaren sterk in de belangstelling, vooral in de vliegtuigbouw en bij seriefabricage zoals in de auto-industrie enzovoort. De toepas sing van lijmen is in het algemeen alleen mogelijk in geval van druk of afschuifspanningen.
Deze globale beschouwing is be perkt tot het verbinden middels lassen en solderen. Met betrekking tot de recyclebaarheid van gelaste en gesoldeerde producten het volgende. Onderdelen die aan elkaar gesoldeerd zijn, kunnen in principe goed worden gescheiden.
Ver hoging van de temperatuur tot boven de smelttemperatuur van het soldeer waarbij er gelijktijdig getrokken wordt aan de on derdelen, doet immers wonderen. Opgemerkt wordt wel dat een en ander veel energie kost en dat er wel soldeer op de onderdelen ach terblijft. Van werkelijk scheiden van metalen naar soort is dan ook
geen sprake. In de praktijk zal de recyclebaarheid, even als bij gelaste contructies, dan ook bestaan uit het eventueel in kleinere delen als schrot verwerken (smelten, raffineren, legeren) van de constructie tot...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht