Go to top

Nikkel en nikkellegeringen Deel 1

Nikkel is een zeer geschikt constructiemateriaal voor vele technische toepassingen. Het bezit de FCC kristal structuur, waardoor het taai en goed vervormbaar is. Het bezit verder goede mechanische eigenschappen, zowel bij lage als bij hoge temperatuur. Nikkel is uitstekend bestand tegen hoge temperstuursoxidatie en heeft een hoge weerstand tegen corrosie in een veelheid aan milieus. Er zijn slechts weinig metalen, die kunnen tippen aan de aantrekkelijke eigenschappen van nikkel. Het grootste nadeel van nikkel dat een ruime toepassing ervan in de weg staat is de hoge prijs. Nikkel en nikkellegeringen worden dan ook alleen dan toegepast, als er echt geen goedkopere oplossing bestaat.

Ir. A.J. Schornagel

Nikkel

 
Van het in de techniek toegepaste nikkel wordt slechts circa 25% gebruikt voor de vervaardiging van nikkellegeringen, het overgrote deel, zo'n 55%, dient als legeringselament voor staal en daarvan weer circa 80% voor austenitisch chroom-nikkel staal. Voor de toepassing van nikkel en nikkellegeringen zijn naast bepaalde elektrische en fysische eigenschappen, voor alles hun corrosie- en oxidatie- weerstand doorslaggevend, in samenhang met hoge mechanische sterkte bij hoge temperaturen, hetgeen over het algemeen slechts wordt bereikt door bijlegeren van 15 tot 20% chroom. Daarmee treden er vijf voorname toepassingsgebieden voor nikkel materialen op de voorgrond:
- Elektrotechniek: zacht en hard magnetisch materiaal (NiFe-, AINiCo-legeringen) ; weerstandsmateriaal (CuNi-, NiCr-legeringen); materialen voor thermokoppels (CuNi-, NiCr-legeringen).
- Elektrotechniek (hoge temperaturen) : oxidatiebestendig verhittingsdraad (NiCr-legeringen).
- Procestechniek, met name de chemische procestechniek: corrosiebestendige,soms ook oxidatiebestendigeen/of hittevaste constructiematerialen (NiCu-, NiCr-, NiMoCr-legeringen).
- Gasturbines : hittevaste, tevens corrosie- en oxidatiebestendige legeringen (NiCr- legeringen met daarin AlTi + W, Co, Ta en andere elementen).
-...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht