Go to top

Invloed van legeringselementen op de sterkte van austenitisch roestvast staal

Austenitisch roestvast kan niet worden gehard met de methodes die gangbaar zijn voor koolstofstaal, omdat het bij verwarmen niet overgaat in ferriet, waarna bij afschrikken vanaf voldoende hoge temperatuur de harde martensietfaze kan ontstaan. Harding en versteviging moet komen van de invloed van de diverse aanwezige legeringselementen.

Samenstelling

 
Verhoging van het nikkelgehalte heeft twee belangrijke effecten op de samenstelling en microstructuur van roestvast staal:
- de hoeveelheid aanwezige austeniet bij de oplosgloeitemperatuur neemt toe, maar bij lage nikkelgehaltes kan deze austeniet geheel of gedeeltelijk overgaan in martensiet
- de Ms temperatuur (dit is de temperatuur waarbij er martensiet gevormd gaat worden) daalt, zodat bij ongeveer 8% Ni de Ms temperatuur net onder kamertemperatuur ligt en er stabiele austeniet achterblijft na koeling vanaf de oplosgloeitemperatuur tot kamertemperatuur.

Een 18Cr-8Ni, koolstofvrij staal vormt een grensgeval met betrekking tot een volledig austenitische structuur, maar kan wat deltaferriet bevatten. Er is ongeveer 12%Ni nodig om een volledig austenitische structuur te verkrijgen bij de oplosgloeitemperatuur van rond de 1050°C. Omdat koolstof een krachtig austenietbevorderend element is, is een 18Cr-8Ni-0,1C legering volledig austenitisch boven ongeveer 900°C, hoewel de Ms temperatuur net onder kamertemperatuur ligt, zodat de austeniet gedeeltelijk zou overgaan in martensiet gedurende een diepkoelbehandeling of tijdens koudbewerken.. De wisselwerking tussen chroom en nikkel bij het bevorderen van de vorming van een stabiel austeniet in 0,1%C staal, na koeling vanaf 1050-1100°C, is daarom uiterst belangrijk.

Enkele van de voornaamste effecten zijn:
- bij lage chroomgehaltes, fungeert chroom als ausenietstabilisator
- bij 18%Cr is een minimum nikkelgehalte vereist ter bevordering van een volledig austenitische structuur die stabiel is bij kamertemperatuur (afbeelding 1)
- met meer dan 18%Cr overheerst de...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Share this

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht