Go to top

Verspanen van roestvast staal

Verspanen van roestvast staal beperkt zich hoofdzakelijk tot lange producten, terwijl boren, frezen en tappen vaak wordt toegepast op vlakke producten. In laatstgenoemde gevallen gaan deze bewerkingen vooraf aan het mechanische verbinden met behulp van schroeven, bouten of klinknagels. Verspanen is in het algemeen een vormgevingsproces waarbij materiaal wordt weggenomen met behulp van snijgereedschap. Het gemak waarmee dit kan worden gedaan hangt naast andere zaken of van het te bewerken materiaal. Hieruit vloeit het begrip van verspaanbaarheid voort.

A.J. Schornagel

Inleiding
 

In het geval van roestvast staal werd verspaanbaarheid lange tijd van bijkomstig belang beschouwd, aangezien dit materiaal de reputatie had van moeilijk te verspanen, met name de austenitische typen. Staalfabrikanten hebben echter pogingen ondernomen om deze eigenschap onder controle te krijgen en zijn daarin geslaagd met de ontwikkeling van verspaanbare roestvaststaal-typen, waarbinnen twee klassen zijn te onderscheiden:
- verspaanbare typen waaraan zwavel is toegevoegd;
- verspaanbare typen waaraan geen zwavel is toegevoegd, maar waarbij het zwavelgehalte juist binnen bepaalde grenzen wordt gehouden en waarvan de verspaanbaarheid is verbeterd door een beheerste verdeling van oxide insluitsels.
In beide gevallen zorgt nauwkeurige beheersing van de chemische samenstelling en van het raffinageproces voor de aanwezigheid van niet-metallische insluitsels die spaanbreuk bevorderen en een smerende laag creëren op het grensvlak gereedschap/spaan tijdens verspanen.
 

Verspaningscriteria
 

Verspaanbaarheid kan door een groot aantal factoren worden beïnvloed, maar er zullen uit praktische overwegingen slechts die worden beschouwd die makkelijk kunnen worden waargenomen of worden gemeten, zoals spaanbreuk, standtijd gereedschap, verspaand oppervlak (ruwheid) en opgenomen vermogen. De productiviteit zal dan afhangen van de snijcondities en van de rangschikking van het te bewerken materiaal...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht