Go to top

Toevoegingen ter verbetering van de verspaanbaarheid van roestvast staal

De belangrijkste toevoegingen ter verbetering van de verspaanbaarheid zijn die welke insluitsels vormen in het metaal. Zulke toevoegingen omvatten zwavel, seleen, telluur, lood, bismut en bepaalde oxiden. De rol van deze insluitsels bij het verbeteren van de verspaanbaarheid is onderwerp geweest van tal van studies en theorieën waarbij ook de smering, spaanverbrossing en spanningsconcentratie- effecten werden betrokken als mogelijke mechanismen die de verspaning zouden verbeteren. Om welke reden dan ook, bepaalde toevoegingen verlengen de beitelstandtijd, staan hogere snijsnelheden toe en kunnen van invloed zijn op het spaanbreuk/spaanafvoergedrag en op de oppervlakteafwerking. Elementen die de metaalmatrix veranderen of van invloed zijn op de grootte, verdeling en mechanische eigenschappen van de toevoegingen kunnen eveneens de verspaanbaarheid verbeteren tot voorbij het niveau dat wordt bereikt met alleen de toevoegingen die voor een verbetering van de verspaanbaarheid zorgen, hoewel deze bijkomende elementen van secundair belang zijn.

J.P. Snelders

Zwavel Het gebruik van zwavel ter verbetering van de algehele karakteristieken van roestvast staal dateert van het begin van de jaren dertig, toen legeringen werden ontwikkeld die overeenkomen met de huidige typen S41600 en S3030, en die een minimum gehalte van 0,15% S bevatten [2,3]. Sedertdien is zwavel het primaire element dat wordt gebruikt voor het verkrijgen van sneldraai-eigenschapen van roestvast staal. De hoeveelheid zwavel die aan roestvast staal kan worden toegevoegd wordt beperkt door toegestane mate van achteruitgang van andere eigenschappen, met name de warm- en koudbewerkbaarheid. Een toenemend zwavelgehalte doet het gemak waarmee het metaal kan worden verspaand toenemen, zij het dat de stijging bij hogere zwavelgehalten afvlakt (zie afbeelding 1). Een toenemend zwavelgehalte geeft eveneens grote stijigingen te zien in de standtijd van het snijgereedschap, zelfs binnen de typische bovengrens van het...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht