Sinteren van Roestvast Staal
Sinteren van roestvast staal kan zich in hernieuwde belangstelling verheugen mede als gevolg van de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen. Aangezien het met deze manier van onderdelenfabricage ook mogelijk is om werkstukken van metaal te vervaardigen, komt ook roestvast staal in aanmerking. De vraag is alleen in welke vorm. Metaalpoeder is een mogelijk printmateriaal, waarmee een groene vorm kan worden geprint, die vervolgens moet worden gesinterd om tot een bruikbaar werkstuk te komen.
Groene vorm
De sterkte van de groene vorm hangt onder andere af van de gebruikte smeermiddelen. Een smeermiddel dat zorgt voor hoge groene sterkte is bijvoorbeeld stearinezuur. De verwijdering van het smeermiddel alvorens over te gaan tot de feitelijke sinterbehandeling is van vitaal belang om verscheidene redenen. In het algemeen vindt dit verwijderen plaats tijdens voorverwarming voordat er wordt gesinterd en wordt aangeduid als afbrand. Restanten koolstof afkomstig van het smeermiddel kunnen hoogst nadelige effecten hebben als roestvast staal wordt gesinterd, zoals verlaagde corrosieweerstand. Er worden afbrandtemperaturen van 400, 450 en 500°C gehanteerd in atmosferen bestaande uit zowel lucht als gedissocieerde-ammoniak. Was laat geen residu achter bij 400°C of hoger, terwijl stearaten daarentegen 15% residu achterlaten zelfs bij afbrandtemperaturen tot 550°C. Maximum afbrand van smeermiddel wordt bereikt bij ongeveer 400°C.
Afbrand is minder beheersbaar in atmosferen bestaande uit gedissocieerde ammoniak. Afbrand van koolstof is onvolledig in atmosferen bestaande uit gedissocieerde ammoniak.
Sinteren is de kritieke stap in het vormgevingsproces. Tijdens deze behandeling moet het smeermiddel worden verwijderd en de deeltjes moeten met elkaar worden verbonden. Gemiddelde temperaturen voor het sinteren van roestvast staal lopen van 1100 tot 1200°C. Als betere mechanische eigenschappen en corrosievastheid worden gevraagd, dan wordt er gesinterd bij temperaturen tot...