Go to top

Volaustenitische CrNi(Mo)-staalsoorten, Ni-basis legeringen en lastoevoegmaterialen voor hoge corrosie- en hoge temperatuurbestendige applicaties(3/3)

 

Deel 3

Auteurs: Ing. Fred Neessen, EWE;
ing. Harm Meelker, EWE, Lincoln Smitweld B.V., Nijmegen;
Vincent van der Mee, Lincoln Electric Europe

Keuze van lastoevoegmaterialen voor lasverbindingen in hittevaste materialen
 

Bij de keuze van lastoevoegmaterialen voor nieuwbouw wordt gestreefd naar lasmaterialen met een overeenkomstige samenstelling als het basismateriaal. Een belangrijke reden hiervoor is geen verschil in oxidatiebestendigheid en lineaire uitzettingscoëfficiënt. Immers een verschil in lineaire uitzetting zoals bestaat tussen CrNi-staalsoorten en nikkelbasislegeringen (afbeelding 9), creëert extra spanningen hetgeen in een op kruip of thermische vermoeiing belaste constructie extra spanning op een lasverbinding geeft resulterend in een lagere kruipsterkte.
 

Afbeelding 9. Lineaire uitzettingscoëfficiënt van austenitisch Cr-Ni-staal t.o.v. Ni-basislegeringen

Verder speelt bij de keuze en ontwikkeling van lastoevoegmaterialen de samenstelling van het basismateriaal een belangrijke rol. Een bekend gegeven is dat legeringen met 30 tot 40% nikkel in het algemeen warmscheurgevoelig zijn. Dit geldt dus ook voor de lastoevoegmaterialen. Hierdoor zijn bepaalde legeringen (type Alloy 800) jarenlang met nikkelbasistoevoegmaterialen gelast hetgeen resulteerde in een warmscheurvrij lasmetaal. Heden zijn hiervoor goede toevoegmaterialen van overeenkomstige samenstelling als het basismateriaal beschikbaar.
De zeer goede gebalanceerde samenstelling met een hoge zuiverheid, gepaard aan goede laseigenschappen, maakt de uitvoering van defectvrije lasverbindingen goed mogelijk indien de juiste voorzorgsmaatregelen genomen worden. Echter bij een niet goed gereinigde lasnaad en lasnaadomgeving kunnen eenvoudig warmscheuren optreden (Afbeelding?10).
 

Afbeelding 10. Warmscheuren in Alloy 800 plaatmateriaal, veroorzaakt door onvoldoende reiniging.

Voor het reparatielassen van hittevaste materialen gelden, afhankelijk van de toepassing, andere regels. De...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht