Go to top

Te weinig kennis over corrosie rvs

Peter van Houten van het Schielab (Tegenwoordig Element Materials Technology)
 

'Er is nog altijd te weinig kennis bij het ontwerp, het lassen en het gebruik van rvs-leidingwerk in de (voedingsmiddelen)industrie." Dat zegt Peter van Houten, metaalkundige/schadeonderzoeker bij het Schielab BV in Breda, een metaalkundig laboratorium dat mechanische testen en chemische analyses doet, en schadeonderzoek. Bij dat laatste moet je met name denken aan breuken en corrosie. Er wordt in dit kader ook onderzoek gedaan aan roestvaststaal, waarbij volgens hem toch nog veel corrosie voorkomt. Regelmatig komen ook problemen binnen vanuit de voedingsmiddelenindustrie, waar veel rvs leidingwerk wordt toegepast.

Jelle Vaartjes

Detail inwendig aangetaste pijp slechte lasnaad.

Van Houten wil om te beginnen relativeren. "Bij het Schielab krijgen we alleen maar de dingen binnen die fout zijn gegaan. De dingen die goed gaan, zien we niet. We komen alleen de problemen tegen. Maar wat we wel merken is dat er over rvs te weinig kennis is."
In feite zijn er drie factoren van belang. "Bedrijven hebben te maken met het ontwerp en de materiaalkeuze. Als tweede moet je het kunnen fabriceren en is kennis van belang over zaken als 'hoe gaan we het lassen' en wat voor voorzorgsmaatregelen moeten er worden genomen. Het laswerk mag geen aanloopkleuren (verdikte oxidehuid) tonen. Dit betekent dat voldoende gasbescherming en backing moet worden toegepast, en indien nodig gebeitst wordt. Wat verder in het bijzonder bij rvs-leidingwerk in de voedingsmiddelenindustrie nodig is, zijn hele gladde lasnaden. Er mag namelijk geen product achter blijven hangen. Een andere voorwaarde is dat het leidingssysteem goed reinigbaar moet zijn en er geen dode hoeken in het systeem zitten waar het product achter kan blijven. Als derde heb je te maken met het feit hoe bedrijven het systeem goed moeten gebruiken. In bepaalde gevallen moet het op gezette tijden goed schoongemaakt worden. Als er in één van die stappen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht