Go to top

Verloren-Was-Gieten


 

Inleiding
 

Proces

Het productieproces bij het verloren-was-gieten begint met een zeer nauwkeurige matrijs welke veelal uit aluminium of kunststof is vervaardigd. In deze matrijs wordt de productwas onder hoge druk ingespoten, waardoor een wasmodel met een uitstekende contourscherpte ontstaat. De volgende stap is het samenvoegen van meerdere wasmodellen in een gietsysteem tot een zogehete boom. Bovenop deze boom is een giettrechter geplaatst waarin later het aluminium of staal gegoten wordt. De boom wordt voorzien van een vuurvaste laag door eerst onder te dompelen in een keramische slurry en vervolgens te bezanden. Deze stap wordt meerdere malen herhaald. Op deze wijze ontstaat een keramische schaal van voldoende dikte om later in te kunnen gieten. Het opbouwen van deze schaal is in vele gevallen door het inzetten van robots geautomatiseerd. De keramische schaal wordt uitgehard en de was wordt in een autoclaaf met stoom uitgesmolten. De volgende stap is dat de keramische schaal op hoge temperatuur wordt gesinterd zodat het voldoende sterkte krijgt. Tevens worden eventueel overgebleven was-resten tijdens deze stap verbrand. De schaal is nu zover dat hij afgegoten kan worden.

Als het vloeibaar aluminium of -staal afgekoeld is wordt met waterstralen de keramische schaal verwijderd. De gietstukken worden gescheiden van het gietsysteem, nabewerkt en gericht. Als laatste stap gaat het product naar de kwaliteitsdienst waar het uitvoerig wordt gecontroleerd.
 

Kenmerken
 

Eén van de belangrijkste kenmerken van het verloren-was-gieten is de enorme vormvrijheid die de constructeur geniet. Ondersnijdingen, achtersnijdingen en holten zijn zeer goed mee te gieten en zijn geen belemmering voor het ontwerp. Het kunnen samenvoegen van meerdere functionaliteiten in een compact en dunwandig product is een belangrijk economisch kenmerk van het verlorenwas- gieten.

Om een beeld te geven van de kenmerken van het verloren-was-gieten is onderstaand een overzicht weergegeven...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht