Go to top

AlMgSi-gietlegeringen

Kunnen warmtebehandeling en samenstellingsvariaties breuksterkte en kerfslagtaaiheid van AlMgSi-gietlegeringen beïnvloeden?
 

Lichtgewicht onderdelen, vervaardigd van in metalen matrijzen gegoten aluminium en magnesium, ondergaan een gestage groei in toepassing bij de automobielindustrie. Beide metalen bezitten een hoge sterkte/gewichtverhouding, goede gietbaarheid, beter corrosieweerstand vergeleken met staal en goede maatvastheid.

A.J. Schornagel

Tot voor kort werd aluminium gietwerk in de automobielindustrie alleen toegepast voor onderdelen die niet werden belast, zoals versnellingsbakhuizen en zuigers. Uitzondering zijn wielen die worden blootgesteld aan vermoeiing en in zekere mate aan schade door stoten. Tot zover werd er hoofdzakelijk gebruik gemaakt van niet-warmtebehandelbare aluminiumlegeringen, die 7% - 12% Si bevatten, vanwege hun goede gietbaarheid, of van legeringen met geringe hoeveelheden Mg om beter sterkte te verkrijgen door natuurlijke veroudering of door warmtebehandeling.
Recentelijk zijn, als gevolg van de groeiende vraag naar hogere sterkte van constructielegeringen, de AlMgSi-legeringen met samenstellingen die meer in de buurt liggen van de verouderingshardende legeringen in de belangstelling komen te staan. Hogedrukgietlegeringen ondergaan echter zelden een warmtebehandeling. Slecht gegoten werk bevat oxidefilms en poriën. Als het materiaal warmtebehandeling ondergaat bij hoge temperaturen, kunnen er blaren op het metaaloppervlak ontstaan. Het is echter mogelijk om door gebruik te maken van de laatste gietmethodes zowel sterkte als taaiheid te verbeteren, doordat de vorming van poriën wordt vermeden en door optimalisering van de legeringssamenstelling. Zelfs wanneer AlMgSi-legeringen niet ontworpen zijn om te worden verouderd in de gegoten toestand, blijkt het toch mogelijk om taaiheid en sterkte te verhogen door middel van homogeniseren en natuurlijk verouderen. Er is sprake van een geleidelijke overgang in chemische samenstelling...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht