Go to top

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht

Rubriekenlijst RVSRSS

 • Additive manufacturing

  Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale "bouwtekeningen" (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Het is een grote tak van de rapid prototyping-industrie.

  Lees verder

 • Aerospace

  In de Aerospace zoeken ontwerpers naar een hoge sterkte/ gewichtsverhouding bij zowel kamertemperaturen als hoge temperaturen in combinatie met goede weerstand tegen corrosie en oxydatie. Roestvaststaal komt in grote mate aan deze eisen, in hedendaagse lucht- en ruimtevaart, tegemoet.

  Lees verder

 • Afsluiters en Koppelingen

  Een afsluiter is een mechaniek om de doorstroming van een medium te regelen (gas, vaste stof, slurrie, of vloeistof), door het (deels) openen of sluiten van een of meer doorstroomopeningen.De afsluiter kent vele toepassingen, zowel in de industrie als in huishoudens.

  Lees verder

 • Algemeen

  Algemene rubriek over het materiaal Roestvast Staal

  Lees verder

 • Analyse-Instrumenten

  Portable Instrument voor snelle en simpele chemische analyse van metalen. Een röntgenbuis genereert een bundel van röntgenstralen die op het monster wordt gefocust. In het monster kunnen deze stralen worden geabsorbeerd door de atomen van de verschillende elementen die in het monster aanwezig zijn.

  Lees verder

 • Apparatenbouw

  Apparaten van roestvast staal worden veelvuldig ontworpen. Het gaat bijna altijd om maatwerk. Apparaten voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie, chemische industrie, farmaceutische industrie en procesindustrie. De meeste apparatenbouwers ontwikkelen specifieke machines voor hun klanten.

  Lees verder

 • Appendages

  Onder een appendage verstaat men een klein toestel dat dient ter completering van een machine of installatie. In het bijzonder wordt het woord gebruikt met betrekking tot waterleiding- en gasnetten, en hydraulische en pneumatische systemen. Het woord komt van het Latijn: ad, wat bij, en pendere, wat hangen betekent.

  Lees verder

 • Beitsen en passiveren

  Door beitsen wordt de oppervlakte diepgaand gereinigd en wordt bijvoorbeeld de oxidelaag verwijderd. Beitsen gebeurt daarom als voorbereiding voor het aanbrengen van een extra oppervlaktelaag, of om de kristalstructuur beter naar voren te brengen voor microscopisch onderzoek. Passiveren; Door diverse bewerkingen die producten van roestvast staal ondergaan, kunnen aan de buitenzijde van het metaaloppervlak veranderingen ontstaan, waardoor het roestvaste karakter tijdelijk of blijvend wordt aangetast.

  Lees verder

 • Beugels en pijpbeugels

  beugels en pijpbeugels van roestvast staal worden gebruikt om buizen en pijpen te bevestigen.

  Lees verder

 • Bevestigingsmaterialen

  Rubriek van bedrijven die Roestvast Stalen bevestigingsmaterialen leveren

  Lees verder

 • Bewerken

  Door diverse bewerkingen die producten van roestvast staal ondergaan, kunnen aan de buitenzijde van het metaaloppervlak veranderingen ontstaan, waardoor het roestvaste karakter tijdelijk of blijvend wordt aangetast.

  Lees verder

 • Bodems en rompplaten

  bodems en rompplaten van Roestvast Staal voor scheepsbouw en tanks

  Lees verder

 • Bouw

  Gebruik van Roestvast Staal in de bouw met een overzicht van leveranciers, artikelen en nieuws uit de branche

  Lees verder

 • Buigtechniek

  Buigtechniek

  Lees verder

 • Buizen, fittingen en pijpen

  Roestvast Stalen Buizen, fittingen en pijpen: leveranciers, artikelen en nieuws op een rij

  Lees verder

 • Chemie- en Petrochemie

  In de petrochemie worden diverse koolwaterstoffen gemaakt uit rest producten van de aardolie winningen en raffinage. Belangrijke basis grondstoffen geproduceerd door de petrochemie zijn bijvoorbeeld: etheen, propeen, buteen, benzeen paraxyleen. Bekende eindproducten zijn o.a.: polyetheen, polypropeen, rubber, polystyreen schuim, nylon, polyetheentereftalaat (PET).

  Lees verder

 • Constructies

  Constructieleer is de wetenschap van het bouwen van constructies, zoals bruggen, woningen en wolkenkrabbers. Het is een onderdeel van de civiele techniek, mechanica en werktuigbouwkunde.

  Lees verder

 • Corrosiewering

  Corrosie is de aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt, in het bijzonder de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. Aantasting door puur mechanische invloeden, zoals schuren en breuk door een botsing of val worden niet als corrosie aangemerkt.

  Lees verder

 • Decoilen

  Decoilen

  Lees verder

 • Destructief Onderzoek

  Destructief testen houdt in dat materialen worden getest op diens bezwijkvorm. Destructieve tests worden gedaan om informatie in te winnen van de eigenschappen, voor toekomstig gebruik van het materiaal. Enkele voorbeelden van destructieve testen:

  Lees verder

 • Dieptrekken

  Dieptrekken is een vormgevingstechniek waarbij metaalplaat onder (hydro)mechanische druk wordt omgezet in een 3D-schaal. Het is een manier om metaal naadvrij te vormen. Deze techniek is bruikbaar voor allerhande soorten metaal en geschikt voor veel verschillende soorten vormen.

  Lees verder

 • Draadfittingen

  Draadfittingen Roestvast Staal: leveranciers, artikelen en nieuws op een rij

  Lees verder

 • Duplex Roestvast Staal

  Binnen de groep duplex roestvast staal is 1.4462 de meest toegepaste kwaliteit. Naast de voor duplex kwaliteiten kenmerkende hoge sterkte, heeft deze kwaliteit ten opzichte van 1.4404 en de andere twee genoemde duplex kwaliteiten een superieure weerstand tegen vooral lokale aantastingsvormen als putcorrosie

  Lees verder

 • Elektrolytisch polijsten

  Het elektrolytisch polijsten gebeurd door het plaatsen van het werkstuk in een bad met elektrolyt, een bad met een geleidende vloeistof. Tussen de kathoden en het anodische werkstuk wordt een elektrische spanning V aangelegd. De spanning dwingt de metaalionen van het oppervlak van het werkstuk naar de kathoden te verplaatsen. Hierdoor verdwijnen de oneffenheden van het oppervlak, dat daardoor gladder wordt.

  Lees verder

 • Filtratie

  Bij de meest simpele vorm van filtratie wordt een vloeistofstroom door een poreus medium, bijvoorbeeld papier of een fijn metalen rooster geleid. De deeltjes in de vloeistof die groter zijn dan de gaatjes in het medium blijven achter op het filter en vormen een filterkoek. Deze filterkoek noemt men het residu. De deeltjes die kleiner zijn dan de gaatjes in het medium en door het filter heen gaan worden opgevangen. Alles wat door het filter heen is gegaan noemt men het filtraat. Zeven zijn in principe ook filters, vaste deeltjes met verschillende grootte worden gescheiden doordat het kleine deeltje wel door de gaatjes passen maar de grotere niet.

  Lees verder

 • Flenzen

  Een flens is een platte rand aan het uiteinde van een buis. Twee buizen kunnen met flenzen aan elkaar gemonteerd worden door middel van bouten en moeren, voor dit doel zijn de flenzen voorzien van gaten.

  Lees verder

 • Harden

  Harden is een term uit de metaalkunde die wordt gebruikt voor het proces waarbij de slijtvastheid en daarmee de hardheid van een metaallegering verhoogd wordt. Deze toename van de hardheid van een legering kan nuttig zijn in een breed scala aan toepassingen.

  Lees verder

 • Hittebestendige materialen

  Hittebestendige materialen zijn staalsoorten welke altijd hoog gelegeerd zijn met chroom. De chroomtoevoeging vormt een beschermde oxidelaag op het staal, welke bij zeer hoge temperaturen nog steeds in tact blijven. Nikkel en silicium zijn tevens legeringselementen die de hittebestendigheid van het staalsoort vergroten.

  Lees verder

 • Hydrauliek & Instrumentatie buis

  Hydrauliek & Instrumentatie buis

  Lees verder

 • Industriele gassen

  Industriële- en medische gassen zijn onlosmakelijk verbonden met de moderne samenleving. Gassen worden toegepast in vele takken van de industrie, de mijnbouw en de offshore, de wetenschap, in de medische sector en de zorgverlening, in de primaire sector en in voedselketens. Van schip tot hamburger en van couveuse tot trein.

  Lees verder

 • Kathodische bescherming

  Kathodische bescherming wordt wijdverbreid toegepast voor bescherming van schepen, ondergrondse leidingen, opslagtanks en vele andere koolstofstalen objecten. Er worden twee kathodische beschermingsmethoden onderscheiden: kathodische bescherming met opofferings anodes (zink- of aluminiumlegeringen) of kathodische bescherming met opgedrukte stroom. De eerste methode wordt vooral toegepast bij schepen en damwanden en de tweede methode vindt haar toepassing met name bij ondergrondse leidingen. De bescherming bij koolstofstaal is meestal duaal; naast kathodische bescherming zijn de systemen voorzien van een beschermende coating.

  Lees verder

 • Laboratoria

  Lees verder

 • Lagertechniek

  Een lager (draagpot) is een constructie die er voor zorgt dat verschillende delen van die constructie beter ten opzichte van elkaar kunnen bewegen door het verlagen van de wrijving. Deze beweging is doorgaans een rotatie of een lineaire beweging. Lagers worden onderverdeeld in verschillende soorten op basis van hun vorm of bewegingsrichting.

  Lees verder

 • Lasersnijden

  Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat door smelten en verdampen van het materiaal zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt. Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen snijden, dit kan vanaf een vermogen van 100 watt.

  Lees verder

 • Lassen

  Lassen vertonen kenmerkende microstructuurverschijnselen die dienen te worden onderkend en begrepen teneinde een voorspelling te kunnen doen aangaande hun corrosievastheid tijdens gebruik. Het is niet ongewoon om te ondervinden dat de kneedvorm van een metaal of legering wel bestand is tegen corrosie in een bepaald milieu, maar de gelaste tegenhanger niet. Voorts is het mogelijk om lassen te maken met gebruik van lastoevoegmetaal, maar ze kunnen ook langs autogene weg, dus zonder lastoevoegmetaal, worden vervaardigd

  Lees verder

 • Legeringen

  In strikte zin is een legering een vaste oplossing van een of meer metalen in een ander metaal. Het woord legering wordt bij uitbreiding ook gebruikt voor materialen die bij afkoelen uit de smelt gedeeltelijke fasenscheiding ondergaan en dus onderling geen homogeen mengsel vormen.

  Lees verder

 • Leidingwerk

  Leidingwerk Roestvast Staal: leveranciers, artikelen en nieuws op een rij

  Lees verder

 • Leveranciers Roestvast Staal

  roestvast staal, leveranciers

  Lees verder

 • Luchtgekoelde koelers

  Een apparaat in welke een medium wordt gekoeld door omgevings lucht; de vloeistof wordt gescheiden van de lucht door ribbenbuizen.

  Lees verder

 • Membranen

  Als er een zuiver medium door de afsluiter stroomt - of een medium waar absoluut geen vervuiling (deeltjes, bacteriën) bij mogen komen – wordt er altijd een Membraanafsluiter gebruikt. In zo’n afsluiter stroomt het medium namelijk over een flexibele/kunststof plaat (het membraan, gemaakt van EPDM of Teflon) die rondom in een roestvaststalen huis is gemonteerd.

  Lees verder

 • MIC - Microbieel geïnduceerde corrosie

  Microbiological Influenced Corrosion’ (MIC) is inmiddels een bekend verschijnsel geworden. Met name bij Roestvast Staal komt dit veel voor. Allerlei soorten water bevatten bacteriën en andere micro organismen die MIC kunnen veroorzaken. Oppervlaktewater, rivierwater, brak water, zeewater maar ook watersoorten waarbij men het niet zou verwachten, zoals leidingwater.

  Lees verder

 • Micropeenen

  U bevindt zich op de landingspagina "Micropeenen van Roestvast Staal" van de website www.alurvs.nl

  Lees verder

 • Niet destructief onderzoek

  Onder niet-destructief onderzoek (afgekort NDO) worden onderzoektechnieken verstaan waarmee men een indruk kan krijgen van de kwaliteit van een te onderzoeken object zonder dit object te beschadigen. Dat kan men bijvoorbeeld bereiken door er een röntgenfoto van te maken. Bij destructief onderzoek (afgekort DO) gaat het object verloren, bijvoorbeeld doordat men uitprobeert bij welke kracht het object bezwijkt.

  Lees verder

 • Nikkel en nikkellegeringen

  et grootste deel van het wereldwijd geproduceerde nikkel wordt gebruikt bij de productie van roestvast staal en allerlei legeringen waaronder hastelloy, incoloy, inconel. Andere toepassingen zijn: Oplaadbare batterijen (nikkel-cadmium of nikkel-metaalhydride) Muntgeld (euromunten, alleen €1 en €2) Als katalysator (zogenaamd "Raneynikkel") voor vetharding en de ontzwaveling van aardolie

  Lees verder

 • Ontbraam- en polijstmachines

  Het wegwerken van bramen noemt men 'afbramen' of "ontbramen". De manier van ontbramen wordt bepaald door de vorm van het werkstuk en de aard van het materiaal. Ontbramen kan met ontbraammachines.

  Lees verder

 • Opleidingen

  Opleidingen

  Lees verder

 • Oppervlaktebehandeling

  Een oppervlaktebehandeling of coating is een handeling waarbij een deklaag op een ondergrond wordt aangebracht. Het doel van een oppervlaktebehandeling is het verfraaien van het uiterlijk, het beschermen van het oppervlak tegen (schadelijke) externe invloeden (corrosie) of het verbeteren van de hechting bij het verf- of lijmproces.

  Lees verder

 • Parelstralen (glas en keramisch)

  Glasparelstralen of micropeenen is een bewerkingstechniek, waarbij met glazen kogels (glasparels) een oppervlak van een relatief zacht materiaal wordt bekogeld. Hierdoor worden de mechanische eigenschappen verbeterd. Wordt daarentegen gebruikgemaakt van gebroken glaskorrels, dan wordt het oppervlak ontdaan van verontreinigingen en opgeruwd.

  Lees verder

 • Plaat

  Plaatmetaal is metaal in plaatvorm. Het is gemaakt door een gegoten blok metaal te walsen. Er bestaat zowel warmgewalst plaatmetaal als koudgewalst plaatmetaal. Koudgewalst plaatmetaal heeft in de walsrichting andere eigenschappen dan loodrecht erop, omdat het koudwalsen een versteviging in de walsrichting veroorzaakt.

  Lees verder

 • Plasmasnijden

  Plasmasnijden is een smeltproces dat ontwikkeld is om metalen te kunnen snijden waar voor het autogeen snijden niet of minder geschikt is zoals aluminium en roestvast staal. Tegenwoordig wordt het plasmasnijden echter ook steeds meer ingezet voor het snijden van ongelegeerd en laaggelegeerd staal.

  Lees verder

 • Pompen

  Een pomp is een werktuig dat een fluïdum (vloeistof of gas) verplaatst door er energie aan af te geven in de vorm van een drukverhoging of snelheidsverhoging. De benaming pomp wordt hoofdzakelijk gebruikt voor een machine die vloeistoffen verplaatst. Bij gassen spreekt men eerder over compressoren (drukverhoging) of ventilatoren (snelheidsverhoging).

  Lees verder

 • Procesindustrie

  Procesindustrie is de vervaardiging op industriële schaal van chemische producten, grondstoffen en halffabricaten waarbij voornamelijk gebruikgemaakt wordt van chemische, biochemische en/of fysische processen.

  Lees verder

 • Profielen

  Rubriek met lijst van bedrijven die RVS profielen leveren.

  Lees verder

 • Recycling

  Voor de productie van gerecycled roestvast staal is minder energie nodig dan voor de productie van primair roestvast staal, omdat de metalen niet meer uit de erts hoeven te worden bereid en al gelegeerd zijn. In de regel gebruiken staalproducenten een mix van koolstof- en roestvaststaalschroot en primaire materialen. In 2007 produceerden bedrijven wereldwijd 27 miljoen ton aan producten van roestvast staal. Hierbij verkwerkte men 16 miljoen ton gerecycled schroot, waarvan ongeveer 25% oud schroot en 35% nieuw schroot.

  Lees verder

 • Roestvast Staal "Knip- en Zetwerk"

  Roestvast Staal "Knip- en Zetwerk"

  Lees verder

 • Schadeonderzoek

  Waardoor faalt een constructie, een systeem of product? Welk faalmechanisme ligt aan een schade ten grondslag? Is het een kwestie van bijvoorbeeld corrosie, overbelasting, brand of vermoeiing? Onze klanten vertrouwen op onze specialistische kennis om hen te helpen bij het oplossen van dit soort materiaalkundige vraagstukken.

  Lees verder

 • Scharnieren

  Een scharnier (Frans char-nière) of hengsel is een metalen onderdeel waaraan een deur, raam of luik draait. Het bestaat uit twee ijzeren of koperen bladen, beide aan het einde zo gevormd (knoop) dat ze in elkaar passen. Meestal heeft het ene blad drie en het andere blad twee knopen. Deze scharnierbladen worden met een pen of stift in elkaars verlengde gebracht en vormen samen het draaipunt.

  Lees verder

 • Slijpen en polijsten

  Polijsten is het proces waardoor een oppervlak van een materiaal glad en glanzend gemaakt wordt, waardoor het een sterk spiegelend effect verkrijgt.

  Lees verder

 • Smeden (smeedwerk en smeedstukken)

  Er kunnen diverse vormen worden verkregen met roestvast staal met een verscheidenheid aan warme en koude bulkvervormingsprocessen, waaronder walsen, warmsmeden, koud- of warmstuiken en warm- of koudextruderen. Bij bulkvervorming bestaat het te bewerken materiaal uit billet, staf of slab en de oppervlakte- volumeverhouding van het verkregen product neemt aanzienlijk toe onder invloed van de voornamelijk samendrukkende belasting.

  Lees verder

 • Solderen

  Als gevolg van de sterke bindingsneiging van roestvast staal met zuurstof bij hoge temperatuur, zal in de ovenatmosfeer aanwezig zuurstof of vocht het RVS-oppervlak oxideren met als gevolg een defectieve soldeerverbinding. Vacuümovens en kattenrugovens waren de traditionele systemen die werden gebruikt voor het hardsolderen van roestvast staal omdat hiermee een zeer lage partiële zuurstofdruk kon worden gegarandeerd

  Lees verder

 • Systeembouw

  Lees verder

 • Tanks RVS

  Rubriek met lijst van bedrijven die RVS tanks, produceren, reinigen en bouwen.

  Lees verder

 • Titanium

  Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en raketten. Daarnaast wordt titanium veel voor sieraden gebruikt. Voornamelijk omdat het sterk, anti-allergeen en goed bewerkbaar is.

  Lees verder

 • Transportbanden

  Een transportsysteem is een gemeenschappelijk stuk handlingapparatuur dat materialen van de ene locatie naar de andere tranporteert. Transportbanden worden vooral gebruikt bij toepassingen van zware of omvangrijke materialen.

  Lees verder

 • Verpakkingsmaterialen

  verpakkingsmaterialen

  Lees verder

 • Voedingssector en Roestvast Staal gebruik

  Roestvast staal (RVS) wordt breed toegepast in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Het materiaal laat zich gemakkelijk reinigen en scheidt geen stoffen af die in het eindproduct terecht zouden kunnen komen. Vandaar dat voor de productie, opslag en transport van voedingsmiddelen gekozen wordt voor RVS als constructiemateriaal. Een van de belangrijkste criteria voor het gebruik van RVS in relatie tot voedingsmiddelen is het hygiëne aspect, dat in directe relatie staat tot de oppervlakteruwheid.

  Lees verder

 • Warmtewisselaars

  Warmtewisselaars Roestvast Staal: leveranciers, artikelen en nieuws op een rij.

  Lees verder

 • Waterstraalsnijden

  Waterstraalsnijden is een manier om vormen uit diverse plaatmaterialen te snijden. Door een met robijn of (kunst)diamant belegde spuitkop en een straalbuis wordt water met een druk van circa 3800 bar (380 MPa) gespoten. De waterstraal bereikt een snelheid van meer dan twee keer de geluidssnelheid en is door de combinatie met een abrasief zó krachtig dat vrijwel elk materiaal ermee gesneden kan worden.

  Lees verder

 • Wielen

  Wielen van roestvast staal worden veelvuldig gebruikt in de transportmiddelen industrie.

  Lees verder

 • Zuurstofschoon reinigen

  Voor bepaalde toepassingen, onder andere in de petrochemische industrie, worden extreem schone oppervlakken geëist. Denk bijvoorbeeld aan systemen waarbij met hoge percentages zuivere zuurstof wordt gewerkt. Die toepassing vereist dat de aanwezigheid van organische vervuiling als olie en vetten tot een absoluut minimum wordt beperkt. Met name bij verhoogde druk kunnen zelfs de allerkleinste sporen leiden tot spontane ontbranding. Daarom wordt dit reinigingsproces UltraClean of zuurstofschoon reinigen genoemd.

  Lees verder