Go to top

Rutiel gevulde draad voor het lassen van Super Duplex in alle posities

Introductie van twee nieuw ontwikkelde rutiel gevulde lasdraden


Het gebruik van Super Duplex neemt toe in industriesegmenten zoals olie en gas, offshore, papier, voedingsmiddelen, waterbehandelings- en ontziltingsinstallaties. Ook in de tankbouw voor opslag van olie en chemicaliën, chemische industrie en rookgasbehandelingssystemen in de energiecentrales.

Bewerkt door J. Cobben
Böhler Lastechniek Groep NL B.V.
 


 

Het juiste lasproces op de juiste plek


Trends in de lastechniek is de reductie van loonkosten door het gebruik van onder andere met een hogere neersmeltsnelheid. Het GTAW-lasproces wordt om technische redenen wel het meest toegepast voor de doorlassing en de aanvullende ‘cold-pass’. Voor de rest van de lasnaad wordt overwogen te kiezen voor een efficiënter lasproces. Het gebruik van beklede elektroden wordt in toenemende mate vervangen door GMAW-lassen met massieve draad en FCAW, rutiel gevulde draad.
Bij het lassen van Super Duplex resulteert het gebruik van rutiel gevulde draad in minder spatten en beduidend minder gevoeligheid voor porositeit. In alle lasposities is het onvermijdelijk poreusvrij te lassen met gebruik van GMAW-lassen met massieve draad. Een rutiel gevulde draad is hier veel minder gevoelig voor. Daarnaast is de inbrandingsdiepte gunstiger waardoor er minder kans bestaat op bindingsfouten door gebruik van een standaard beschermgas; Argon met 20% CO2 gas. Door dit gas zijn de kosten voor beschermgas ook lager. Er dient wel rekening te worden gehouden dat alle slakvoerende lasprocessen in vergelijking met massieve draden zoals GTAW en GMAW lagere kerftaaiheden realiseert.

Vanwege de hoge Heat-Input wordt het SAW-lassen van Super Duplex niet geadviseerd. Langzame afkoeling verhoogt de kans op precipitatie van intermetallische fasen zoals sigma- en chi-fasen. Deze hebben een negatief effect op de corrosiebestendigheid en kerftaaiheid. Deze precipitatie neemt toe bij hogere Heat-Input en de verblijfstijd waarop het lasmetaal...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht