Go to top

Proceskeuze van moderne lastechnieken in roestvast staal

Het gebruik van specifieke en daardoor vaak dure materialen komt alleen tot zijn recht als de materiaalkeuze gepaard gaat met een verbindingstechniek die de materiaaleigenschappen slechts in geringe mate beïnvloedt. In dit artikel wordt ingegaan op de meest gebruikte en moderne lastechnieken voor het lassen van roestvast staal. De voor- en nadelen van bepaalde lastechnieken worden besproken en er worden een aantal toepassingsgebieden gegeven.

Fred Neessen, Lincoln Smitweld B.V., Nijmegen
Harm Meelker, Lincoln Smitweld B.V., Nijmegen
Ferry Naber, Lincoln Electric International

De betrouwbaarheid van een constructie steunt op twee factoren: de kwaliteit van het geleverde materiaal en de invloed van de toegepaste verbindingstechniek. Het gebruik van een bijzondere legering in de apparatenbouw bijvoorbeeld komt alleen tot zijn recht wanneer de materiaaleigenschappen niet teloorgaan als gevolg van de gekozen lasmethode. Materiaalfouten en ondeugdelijke specificaties enerzijds, verkeerde constructietechnieken en gebrekkige vakkennis anderzijds vormen evenzovele zwakke schakels waarop straks de ketting (het gerede product) breekt, met alle gevolgen van dien. Het behoeft geen betoog dat dit algemene principe ook opgaat voor het lassen van roestvast staal, misschien zelfs hiervoor wel in het bijzonder. Er is immers sprake van een meer gecompliceerde techniek, met talloze voetangels en klemmen. Alleen al over het verband tussen de gekozen lasmethode en de eventueel later aan het daglicht tredende corrosieverschijnselen valt heel wat te vertellen.

Van alle gangbare lasprocessen wordt het MIG/MAG lassen het meest toegepast. De invloed van de warmte-inbreng is bij dit proces en bij het lassen met beklede elektroden betrekkelijk klein, wat gezien de eigenschappen van met name roestvast staal gunstig is. Nieuwe ontwikkelingen binnen het MIG/MAG lasproces zijn het lassen met een hoge draadsnelheid in combinatie met een korte boog. Voor het lassen van dunne plaat en grondnaden,...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht