Go to top

Lasprocedure voor dikwandige leidingsystemen in Super Duplex 2507

Super Duplex 2507 wordt vaak gebruikt in toepassingen waar extra hoge eisen worden gesteld aan de corrosiebestendigheid. Om aan de gestelde voorwaarden van de opdrachtgever te voldoen is een correct uitgevoerde lasprocedure van cruciaal belang.

Bewerkt door J. Cobben
Böhler Lastechniek Groep NL B.V.

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Typische toepassingen van Super Duplex leidingsystemen vind je in de offshore- en ontziltingsinstallaties. Hier vindt men relatief grote leidingsystemen in diameters van O.D. 300-500 mm met wanddikten t van 10-20 mm. Een correct uitgevoerde lasprocedure is zeer kritisch om aan de verschillende eisen te voldoen welke van toepassing zijn op dit soort leidingsystemen. Een voorbeeld is de NORSOK M 601; een gebeitste lasverbinding die getoetst wordt aan een putcorrosietest (ASTM G48-A) bij 40˚C mag geen indicaties vertonen en een corrosieafname van max. 4 gr/m2.
Onderzoek heeft aangetoond dat het gevolg van aanwezigheid van secundaire (sigma-) fasen een bijzonder hoge negatieve invloed heeft op deze corrosieweerstand. Aanwezige oxiden ten gevolge van lassen hebben ook invloed op deze corrosieweerstand, echter deze invloed is minder groot dan de aanwezigheid van de genoemde secundaire (sigma-) fasen.
Een typische en veelvoorkomende lasprocedure in deze Super Duplex 2507-toepassing is het verbinden van een pijpdiameter O.D. 300 mm met een wanddikte van t=10 door middel van twee lagen GTAW (Ø 2,4 mm - AWS A5.9: ER 2594) en vul-/sluitlaag SMAW met beklede elektroden (Ø 3,25 mm - AWS A5.4: E 2594-17).

Lasnaadvoorbewerking


De lasnaadvoorbereiding dient correct te worden uitgevoerd en is erg belangrijk om een acceptabele doorlassing te verkrijgen en een goede inbranding in het basismateriaal. Teveel opmenging met het basismateriaal resulteert in een hoger ferrietgehalte wat een negatief effect heeft op corrosiebestendigheid en taaiheid.
Figuur 1a is een geschikte lasnaadvoorbewerking voor...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht