Go to top

Corrosiegedrag van autenitisch roestvast lasmetaal

Austenitisch roestvast lasmetaal beschikt in het algemeen over een geringere corrosieweerstand in vergelijking met het basismetaal van hetzelfde type. Dit is het gevolg van het feit dat lasmetaal een stengelvormige en ongelijkmatige microstructuur bezit waarin uitscheidingen aanwezig zijn van hoofdlegeringselementen, zoals Cr, Mo en Ni alsmede nevenelementen zoals S en P. Deze uitscheidingen doen zich voor op de fasegrenzen tussen primair gestolde ferriet en austeniet. De ongelijkmatige concentraties van de legeringselementen rondom de ferrietdeeltjes spelen een hoofdrol bij de bepaling van het elektrochemisch corrosiegedrag van zulk lasmetaal. Hoewel de aanwezigheid van ferriet als schadelijk wordt beschouwd voor wat betreft lokale corrosie, is zijn rol bij gelijkmatige corrosie verre van duidelijk. De gelijkmatige corrosie die een legering vertoont wordt bepaald door de fundamentele elektrochemische parameters van de hoofdlegeringselementen.

A. J. Schornagel

Microstructuur


Het is bekend dat de cyclus van snel verhitten en afkoelen die zich voordoet tijdens lassen van invloed is op de microstructuur en oppervlaktesamenstelling van lassen. Als gevolg daarvan zal de corrosieweerstand van autogene lassen en lassen die zijn gelegd met behulp van overeenstemmend lastoevoegmetaal inferieur zijn aan die van het basismetaal en dit kan leiden tot het vrijwel geheel wegcorroderen van de las (zie afbeelding 1, waar te zien is dat een groot deel van de las al is verdwenen). Temidden van de factoren die het corrosiegedrag beïnvloeden, speelt de micro-uitscheiding van legeringselementen een prominente rol. Warmteïnbreng en lastechniek zijn van invloed op het stollingsgedrag van lasmetaal en daarmee ook op het corrosiegedrag. Microuitscheiding van Cr en Mo tijdens stolling van het lasmetaal en verdere afkoeling in lasmetaal van het type 316 en 316L is uitvoerig bestudeerd door tal van onderzoekers.

Hun conclusie luidde dat de micro-uitscheiding van Cr en in het bijzonder...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht