Go to top

Lassen van super duplex roestvast staal met flux en met metaal gevulde draad

Tijdens het MIG-lassen van super duplex roestvast staal is het moeilijk om verlies aan stikstof uit de elektrische boog tegen te gaan als er wordt gewerkt met een beschermende atmosfeer die doorgaans wordt gebruikt voor het lassen van standaardtypen austenitisch roestvast staal. Dit resulteert in een afname van de corrosieweerstand en van de mechanische eigenschappen van het lasmetaal.

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Toevoeging van stikstof aan het schermgas om te compenseren voor dit effect is schadelijk voor de boogstabiliteit als er wordt gelast met massieve draad en maakt MIG-lassen nogal moeilijk.

Een aantrekkelijk alternatief is nu voorhanden: met flux en met metaal gevulde draad. Zij beschikken over dezelfde algemene voordelen als de huidige austenitische gevulde draad. Gevulde draad is leverbaar voor het verbinden van de voornaamste super duplex roestvast-staaltypen. Het groeiende succes van dit lastoevoegmetaal wordt verklaard door zijn gebruiksgemak en goede lasbaarheid, alsmede door zijn mechanische eigenschappen en corrosieweerstand die voldoen aan de niveaus die worden verwacht van een super duplex lastoevoegmetaal. Dit draad wordt niet alleen gebruikt voor MIG/MAG-lassen maar ook voor onder poederdek lassen waarbij aanzienlijke winst wordt geboekt met betrekking tot productiviteit en bij buitengewone kwaliteitsniveaus. De essentiële kenmerken van deze nieuwe familie van gevulde draad worden in dit artikel beschreven, alsmede de te volgen methodes en enkele toepassingsvoorbeelden.

J.M. Bonnel (Chem. eng., weld. eng., product manager Soudage Automatique, Frankrijk)
N.C. Pease (D. Phil., MIM, QA manager, Soudage Automatique, Frankrijk)
A. Atamert (M. Sc Phd., Welding Alloys Ltd., Verenigd Koninkrijk)

Inleiding


De hoge sterkte, goede algemene weerstand tegen corrosie en putcorrosie, uitstekende weerstand tegen door chloridengeïnduceerde scheurvormende spanningscorrosie en voldoende sterkte maken...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht