Go to top

Lasbaarheid van duplex roestvast staal

De lasbaarheid van duplex roestvast staal is in het algemeen goed te noemen, hoewel het minder tolerant is voor fouten dan austenitisch roestvast staal. De gangbare commerciële typen bezitten een laag koolstofgehalte (minder dan 0,03 gew. %), zodat het risico van sensitisering en interkristallijne corrosie als gevolg van carbideuitscheiding nagenoeg is opgeheven.

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Het basismetaal en het lastoevoegmetaal bevatten lage zwavel- en fosforniveaus (minder dan 0,03 gew.% ), hetgeen in combinatie met een ferritische stollingswijze de waarschijnlijkheid van stollingsscheuring (warmscheuring) verkleint. De weerstand tegen waterstofscheuring (koudscheuring) is goed vanwege de hoge oplosbaarheid van waterstof in de austeniet en het hoge percentage austeniet in de matrix. Niettemin kan er toch stollingsscheuring en waterstofscheuring optreden in duplexlegeringen en enige maatregelen zijn toch wel noodzakelijk.

Voorwarmen


Voorwarmen wordt doorgaans niet aanbevolen voor duplex roestvast staal, maar soms wel voor typen met een laag stikstofgehalte. De reden hiervoor is dat lasprocessen die gepaard gaan met lage warmteïnbreng i.c.m. dikwandige werkstukken een warmtebeïnvloede zone geven met een hoog ferrietgehalte. In geval van de hoger gelegeerde duplex RVS-typen kan voorwarmen zeer schadelijk zijn en zowel de corrosieweerstand, als de mechanische eigenschappen verlagen.

Warmtebehandelen na lassen


Warmtebehandelen na lassen ligt niet in de lijn der verwachting, met uitzondering voor autogeen lassen of lassen met een lastoevoegmetaalsamenstelling die precies overeenkomt met die van het basismetaaL Hoewel niet altijd nodig, zeker als er gebruik wordt gemaakt van lastoevoegmetaal met extra nikkel, ondergaan langsnaadgelaste duplex RVSbuizen een warmtebehandeling na het lassen. Dit wordt dan hoofdzakelijk gedaan om de juiste fazebalans te herstellen en het in...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium en Roestvast Staal branche.

Velden met een * zijn verplicht