Go to top

Duplex staal: kort verleden doch een grote toekomst (2/2)

Deel 2

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Corrosievaste RVS-soorten zijn onder te verdelen in enkele grote groepen. Indien men dit doet aan de hand van de structuur, dan zijn de hoofdgroepen ferritisch Cr-staal, martensitisch Cr-staal, austenitisch Cr-Ni-staal en duplex staal. Elke hoofdgroep kan weer onderverdeeld worden in meerdere subgroepen. Bij elk van de genoemde RVS-soort is het element Cr het meest belangrijke element. Het element Cr draagt zorg voor de corrosievastheid. In bepaalde media en bij bepaalde temperaturen spelen ook de elementen Mo-Ti-Nb- en stikstof een belangrijke rol. Teneinde een austenitische structuur te verkrijgen voegt men voornamelijk het element Ni toe. De elementen stikstof en mangaan zijn ook austenietvormers. Bij de fabricage van de vier genoemde RVS-soorten streeft men bepaalde eigenschappen na, welke in onderling vergelijk voordelen en nadelen hebben.

Auteurs: Karel Bekkers, Metaalkundig en Lastechnisch Adviseur Titan Projects B.V.
Robert van Voorst, Algemeen Directeur Titan Projects B.V.

Invloed verdunning
 

Afhankelijk van het lasproces, kan de verdunning met het moedermateriaal sterk variëren en wel tussen de 0 en 100%.
Een te hoge verdunning met het moedermateriaal gevolgd door een snelle afkoeling bij het lassen, veroorzaakt, zoals reeds eerder vermeldt, een te hoog ferrietgehalte in het lasmetaal, met alle negatieve gevolgen van dien (zie fig. 2 en 3). Het is dus nodig bij het lassen hieraan de nodige aandacht te besteden, waarbij volgende zaken in ogenschouw genomen dienen te worden:
• Lastechniek
• Materiaaldikte
• Lasparameters
• Lasnaadvoorbewerking
• Chemische samenstelling lasmetaal
• Lasproces
• Type lastoevoegmateriaal
Bij toepassing van het GTAW-SAW- en het PAW-proces kunnen grote verdunningen met het moedermateriaal optreden, wat bij de processen SMAW, GMAW en FCAW veel minder het geval. Een van de gevolgen kan zijn, het optreden van waterstof...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht