Go to top

Duplex Roestvast Staal: Deel 3, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs

3 fysische en meganische eigenschappen

3.1 Fysische eigenschappen
 

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Duplex roestvast staal heeft een lage thermische uitzettingscoëfficiënt, ongeveer gelijk aan die van koolstofstaal (tabel?1). Dit reduceert de noodzaak van expansieverbindingen en maakt duplex roestvast staal geschikt voor thermische cyclische condities. Voorts is de warmtegeleidbaarheid hoger dan die van austenitisch roestvast staal en dit, in combinatie met de hogere mechanische sterkte, maakt voor tal van toepassingen dunner construeren mogelijk. Ten slotte, omdat duplex roestvast staal ongeveer 50% ferriet bevat, vertonen ze een zekere mate van magnetisme, maar niet genoeg om mechanisch inklemmen tijdens verspanen overbodig te maken.

3.2 Trekeigenschappen


Tabel 2 geeft een lijst van minimumtrekeigenschappen voor duplex plaat, dunne plaat en band, zoals vermeld in ASTM A240 en laat zien dat duplexlegeringen hogere Rp- en Rm-waarden vertonen dan de meeste ferritische en austenitische typen. Net als alle andere metalen en legeringen, hangen de mechanische eigenschappen af van factoren als korrelgrootte, textuur en mate van segregatie. Er dient voorzichtig te worden omgesprongen bij het extrapoleren van deze waarden naar andere productvormen, zoals dunwandige producten (bijvoorbeeld koudgewalste dunne plaat), smeedstukken of gietstukken.
 

Tabel 3-1. Typische fysische eigenschappen van verschillende RVS-typen. (* Koolstofstaal).
 

Tabel 3-2. Minimum kamertemperatuurtrekseigenschappen en maximum hardheid van kneedlegeringen in oplosgegloeide toestand.

Tabel 3-3. Ontwerpspanningen bij kamertemperatuur voor verschillende drukvatcodes. (* bijvoorbeeld S32520).

Het voornaamste kenmerk van duplex roestvast staal is de extreem hoge rekgrens bij kamertemperatuur, tweemaal die van vergelijkbare austenitische typen. De treksterkte is ook hoog, terwijl de rek meer dan 25% bedraagt. Deze combinatie van eigenschappen...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht