Go to top

Corrosie van lassen in duplex roestvast staal

De prestaties van duplex RVS kunnen in aanzienlijke mate worden beïnvloed door lassen. Wegens het belang van het handhaven van een gebalanceerde microstructuur en het vermijden van de vorming van ongewenste metallurgische fasen, dienen de te gebruiken lasparameters en lastoevoegmetaal nauwkeurig te worden gespecificeerd en nauwlettend worden gadegeslagen.

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

A.J. Schornagel

De gebalanceerde microstructuur van het basismetaal (dat is gelijke verhoudingen austeniet en ferriet) zal worden beïnvloed door de warmtecyclus van het lassen. Als de balans in hoge mate wordt gewijzigd en de beide fasen niet langer in overeenkomstige verhoudingen voorkomen, kan het verlies aan materiaaleigenschappen hevig zijn. Omdat het staal zijn eigenschappen ontleent aan zowel de austenitische als ferritische bestanddelen in de structuur, zullen tal van afzonderlijke eigenschappen van het enkelfasige basismetaal zich manifesteren in het duplex RVS. Austenitisch roestvast staal is goed lasbaar en bezit uitstekende taaiheid bij lage temperaturen, terwijl de weerstand tegen door chloriden geïnduceerde scheurvormende spanningscorrosie (SSC) en mechanische sterkte vrij matig zijn. Ferritisch roestvast staal bezit daarentegen hoge weerstand tegen door chloriden geïnduceerde SSC, maar bezit geringe taaiheid bij lage temperaturen, vooral in gelaste toestand. Een duplex-microstructuur met hoog ferrietgehalte kan daarom geringe kerfslagsterkte vertonen bij lage temperatuur, terwijl een structuur met een hoog austenietgehalte lage mechanische sterkte vertonen alsmede een afgenomen weerstand tegen chloride SSC. Het hoge gehalte aan legeringselementen van duplex RVS maakt het ook gevoelig voor de vorming van intermetallische verbindingen bij langdurig verblijf op hoge temperaturen. Hevige uitscheiding van intermetallische verbindingen kan leiden tot verlies aan corrosieweerstand en soms ook verlies aan taaiheid....

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht