Go to top

Volaustenitische CrNi(Mo)-staalsoorten, Ni-basis legeringen en lastoevoegmaterialen voor hoge corrosie- en hoge temperatuurbestendige applicaties(1/3)

 

Deel1

Auteurs: Ing. Fred Neessen, EWE;
ing. Harm Meelker, EWE, Lincoln Smitweld B.V., Nijmegen;
Vincent van der Mee, Lincoln Electric Europe

Inleiding
 

Volaustenitische CrNi(Mo)-staalsoorten en legeringen op nikkelbasis (Ni-basis) vormen belangrijke groepen van hoogwaardige materialen voor zuurbestendige en hittevaste constructies. De materialen worden gekenmerkt door een austenitische structuur die stabiel is in een ruim temperatuurgebied. In Ni-basis legeringen zijn in de austenitische matrix tevens nog veelal stabiele intermetallische fasen gevormd. Toepassing in chemische processen met productie of verwerking van sterke zuren vereist een hoge weerstand tegen algemene aantasting. Veelvuldig zijn Cl- of F--ionen aanwezig en is derhalve een hoge weerstand tegen locale aantasting zoals pitting en spanningscorrosie noodzakelijk.Toepassingen bij hoge bedrijfstemperaturen tot 1200°C vereisen een combinatie van voldoende mechanische sterkte en weerstand tegen oxidatie. Daarvoor zijn de Ni-basis legeringen het meest geschikt. Procesomstandigheden kunnen zeer complex zijn en bedrijfservaringen zijn doorslaggevend voor de keuze van de basismaterialen. Deze hoogwaardige materialen worden overwegend verwerkt in gelaste constructies. Lasverbindingen vereisen bij de verwerking in deze materialen extra aandacht. De beschikbaarheid van de juiste lastoevoegmaterialen voor de meest geschikte lasprocessen (SMAW, GTAW, GMAW en SAW), tesamen met praktische adviezen maken het mogelijk betrouwbare procesinstallaties te vervaardigen.In dit artikel wordt een overzicht gegeven van lasmaterialen in relatie tot de lasbare basismaterialen met specifieke aandacht voor de keuze en verwerking alsmede de eigenschappen van de lasverbindingen voor procesinstallaties met een hoge corrosie- en/of temperatuurbelasting.
 

Installaties met een hoge corrosie-belasting
 

en schematische indeling van belangrijke natchemische segmenten omvat:
• de productie, opslag en transport van sterke...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht