Go to top

Duplex Roestvast Staal: Deel 6, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs

6 Lasmetallurgie

6.1 Inleiding

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Lasmetallurgie heeft een sleutelrol gespeeld bij de legeringsontwikkeling van duplex roestvast staal. De vroegste typen bevatten veel koolstof en hadden de neiging om een ferriet­rijke warmtebeïnvloede zone (WBZ) te vormen. Hoewel er wat terugvorming van austeniet optrad vanwege deze hoge koolstofniveaus, leidde dit ook tot carbideuitscheiding en verlies aan weerstand tegen interkristallijne corrosie (IKC). Latere typen bevatten lagere koolstofgehaltes, maar de hoge Cr/Ni-verhouding versterkte ferrietrijke microstructuren in de WBZ en bevorderde korrelgroei.
In de vroege jaren van de vorige eeuw, werd er een 22%Cr-houdend duplex roestvast staal ontwikkeld. Volgens het patent was dit nieuwe staaltype ongevoelig voor IKC na lassen vanwege een uitgebalanceerde chemische samenstelling plus toevoeging van stikstof. De toegestane samenstellingsgrenzen waren echter zeer wijd, waardoor er die nog altijd volledig ferritische WBZs konden ontstaan met een daarmee samengaande daling van de corrosieweerstand. Hoewel specificaties voor 22%Cr duplex roestvast staal, bijvoorbeeld UNS S31803, nog steeds vrij brede grenzen kent, schrijven de meeste fabrikanten en eindgebruikers nauwere grenzen voor ter beheersing van de lasbaarheid. Vooral stikstofgehaltes binnen de bovengrenzen van de specificatie komen veel voor, zoals bij de S32205. Als gevolg van een en ander bezit modern duplex roestvast veel betere lasbaarheid dan de vroege typen.

6.2 Omzettingen in de WBZ
 

De hoge temperatuur WBZ of kortweg HTWBZ, kan worden gedefinieerd als de zone direct grenzend aan de fusielijn die het smeltpunt bereikt en bij verhitting vrijwel geheel ferritisch wordt. De lage temperatuur WBZ of LTWBZ treedt daar op waar de fasebalans nagenoeg onveranderd is gebleven. Er doen zich overgangen voor tussen de LTWBZ en HTWBZ en de complexiteit wordt nog verder verhoogd indien er herhaalde...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht