Go to top

Duplex Roestvast Staal: Deel 2, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs

2 Vervormen en verspanen

2.1 Koudvervormen

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Duplex roestvast staal bezit hogere mechanische sterkte en lagere ductiliteit in vergelijking met austenitisch roestvast staal. Tabel 1 geeft enkele koudbuig- en cuppingwaarden van zachtgegloeide en afgeschrikte dikke plaat. Het gedrag schijnt sterk overeen te komen met dat van Mo- en N-houdend austenitisch staal. De consequentie hiervan is dat er gebruik moet worden gemaakt van hogere vervormingsdruk dan voor 304 en dit extra vermogen moet ook beschikbaar zijn. Voorts kunnen lokale spanningen, bijvoorbeeld aan het oppervlak tijdens buigen, tot een maximum van 60% worden getolereerd in het basismetaal, zij het dat deze toegestane waarden in lassen veel lager liggen, zeker als het lasmetaal niet is geoptimaliseerd door beheersing van de zuurstof- en waterstofgehaltes. En door ervoor te hebben gezorgd dat er geen intermetallische fasen aanwezig zijn.
Het is gewoonte om een tussentijdse warmtebehandeling voor te schrijven in gevallen waarbij de spanning een waarde van 30% te boven gaat. De praktijk heeft uitgewezen dat, na het nemen van een aantal maatregelen overeenkomstig met die welke worden getroffen bij hoog molybdeen- en stikstofhoudende austenitische typen, de duplextypen zonder moeilijkheden kunnen worden koudgetrokken.
De toename van de treksterkte van duplex roestvast staal wordt vaak benut bij koudbewerkte producten. Afbeelding?1 laat zien dat de 0,2-rekgrens (Rp0,2) en de treksterkte (Rm) een waarde van 1400 MPa kunnen benaderen, zij het dat dit gepaard gaat met een daling van de ductiliteit.
 

Afbeelding 1. Treksterkte (Rm) en rekgrens (Rp0,2) van een duplexlegering als functie van het koudtrekken.
 

Tabel 2-1. Koudvervormen van duplex en austenitische plaat (7 mm dik).

2.2 Warmvervormen en superplasticiteit


Vanwege hun tweefasestructuur, met 50% ferriet, kan duplex staal makkelijk worden warmvervormd boven 950°C. Ze...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht