Go to top

Duplex Roestvast Staal: Deel 1, wapen in de strijd tegen corrosie en nikkelprijs

1 Ontwikkelingen, typen en specificaties

1.1 Historische ontwikkelingen

Dit artikel is gratis beschikbaar in de digitale (Super) Duplex Special (klik hier)

Roestvast staal werd gedurende de eerste decades van de vorige eeuw gelijktijdig ontwikkeld in Engeland en in Duitsland. De vroegste typen behoorden tot het martensitische en ferritische Fe-Cr-staal, maar al gauw werd het austenitische Fe-Cr-Ni-staal de grootste groep. De groei van de austenitische legeringen kwam voort uit het gemak waarmee ze konden worden verwerkt en bewerkt, met name lassen. Minimum koolstofgehaltes lagen hoog (rond 0,08%), hetgeen het gevolg was van de toen bestaande ovens en raffinagetechnieken. Dit maakte het staal gevoelig voor uitscheiding van carbiden op de korrelgrenzen tijdens lassen en warmtebehandeling en daardoor gevoelig voor interkristallijne corrosie.
Een duplexlegering wordt gedefinieerd als een legering die een tweefasestructuur bevat, waarbij deze beide fasen elk in aanzienlijke hoeveelheden voorkomen. De term duplex roestvast staal slaat dan ook op austenitisch/ferritische Fe-Cr-Ni-legeringen met tussen 30% en 70% ferriet. De eerste verwijzing naar zo’n legering duikt op in 1927, toen Bain en Griffith gegevens publiceerden over ferritisch/austenitische structuren. Binnen een paar jaren waren er verscheidene gieterijen in Frankrijk, Duitsland, Zweden en de VS die zulk staal onderzochten, aanvankelijk in de vorm van gietstaal.
De eerste commerciële producten dateren waarschijnlijk van 1929 toen Avesta Jernwerk een type produceerde genaamd 453E met een samenstelling van bij benadering 25%Cr-5%Ni. Kort daarop in 1932 en 1933 werd er een aangepast type op de markt gebracht met 25%Cr-5%Ni-1%Mo (type 453S). Toepassingen omvatten koelers (plaat en smeedstukken), autoclaven voor de productie van buskruit (gietwerk) en afsluiters voor sulfiet pulperen (gietwerk).
Een andere referentie van vroege duplex producten dateert van 1933, toen een fout tijdens het smelten van een...

Dit artikel los kopen? Klik hier (€ 9,95 incl. BTW)

Heeft u al een account? Log dan eerst in en klik nogmaals op de "Artikel kopen"-link.

Na betaling van € 9,95 incl. BTW heeft u direct toegang tot het artikel.

Toegang tot alle artikelen? Klik hier (€ 299,00 excl. BTW)

Na betaling van € 299,00 excl. BTW heeft u 12 maanden 24/7 onbeperkt toegang tot alle artikelen in de Kennisbanken van Aluminium en Roestvast Staal.

  • 24 uur per dag onbeperkt surfen door de enorme kennisbank gevuld met honderden studies, artikelen, verhalen, cases, praktijkvoorbeelden, tabellen en verhandelingen;
  • Wekelijks updates van de content door gerenommeerde metallurgen en mensen uit de praktijk;
  • Grootste online kennisbank op het gebied van de materialen Aluminium en Roestvast Staal van de Benelux.

Heeft u een account of bent u abonnee? Log hier in.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de wekelijkse Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle niet te missen ontwikkelingen in de Aluminium Roestvast en Staal branche!

Velden met een * zijn verplicht