Corrosie van lassen (deel 1)
Lassen vertonen kenmerkende microstructuurverschijnselen die dienen te worden onderkend en begrepen teneinde een voorspelling te kunnen doen aangaande hun corrosievastheid tijdens gebruik. Het is niet ongewoon om te ondervinden dat de kneedvorm van een metaal of legering wel bestand is tegen corrosie in een bepaald milieu, maar de gelaste tegenhanger niet. Voorts is het mogelijk om lassen te maken met gebruik van lastoevoegmetaal, maar ze kunnen ook langs autogene weg, dus zonder lastoevoegmetaal, worden vervaardigd. Er doen zich ook gevallen voor waarbij de lassen een corrosiegedrag te zien geven dat superieur is aan dat van ongelast basismetaal. En er doen zich gevallen voor waarbij het gedrag grillig is, waarbij afwisselend weerstand en gevoeligheid voor corrosieve aantasting optreedt. Corrosieschade aan lassen kan zich voordoen, ongeacht het feit of het juiste basis- en lastoevoegmetaal is gekozen, de geldende normen en standaarden zijn gevolgd en of er lassen zijn gelegd die beschikken over volledige penetratie, vorm en contouren.
A.J. Schornagel
Het valt soms niet mee om vast te stellen waarom lassen corroderen, maar meestal zijn er een of meer van de volgende factoren betrokken:
- Lasontwerp
- Fabricagetechniek
- Laspraktijk
- Lasvolgorde
- Vochtcontaminatie
- Organische of anorganische chemische stoffen
- Oxidelagen
- Lasslakken en lasspetters
- Onvolledige inbranding of fusie
- Porositeiten
- Scheuren (spleten)
- Hoge restspanningen
- Ongeschikte keuze van lastoevoegmetaal
- Uiteindelijke oppervlakteafwerking
Metallurgische aspecten
De opwarm- en afkoelcyclus die tijdens lassen wordt doorlopen is van invloed op de microstructuur en oppervlaktesamenstelling van lassen en aangrenzend basismetaal. Als gevolg hiervan kan de corrosieweerstand van autogene lassen en lassen die zijn gelegd met overeenkomend lastoevoegmetaal inferieur zijn aan correct gegloeid basismetaal vanwege:
- Micro-uitscheidingen;
- Uitscheiding van tweede...